Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Kanariansaarten kriisi: Espanjan saaret rikkovat vuotuisen ennätyksen maahanmuuttajien saapumisessa kaksi kuukautta etuajassa

Kuva: Wikimedia Commons / (CC-BY-2.0) / U.S. Navy.

Kanariansaarten presidentti moitti Madridia ja Brysseliä riittämättömästä reagoinnista Espanjan saaristossa vallitsevaan ”humanitaariseen hätätilanteeseen”.

Kanariansaarille on tänä vuonna rantautunut ennätysmäärä laittomia maahanmuuttajia – määrä on ylittänyt Espanjan saariston edellisen ennätyksen, joka oli korkein vuonna 2006.

Viranomaiset havaitsivat viikonloppuna lähes 1 000 Afrikan mantereelta tulevaa laitonta rajanylitystä, sillä laittoman maahanmuuton viimeisin kasvu ei näytä hidastumisen merkkejä.

Espanjan sisäministeriön mukaan Espanjan alueelle on nyt saapunut Luoteis-Afrikasta pienillä veneillä yhteensä 31 933 siirtolaista, mikä on enemmän kuin 17 vuotta sitten kirjatut 31 678 siirtolaista.

Lähes puolet uusista tulijoista teki matkan Atlantin yli pelkästään lokakuussa, ja hallituksen tietojen mukaan 14 976 ihmistä teki matkan viime kuussa.

Espanjan hallituksen mukaan yli 50 prosenttia tänä vuonna saarille saapuneista uusista tulijoista on peräisin Senegalista ja Gambiasta.

Saarten aluehallitus on jo kuukausien ajan hälyttänyt kriisin vuoksi ja kehottanut Madridia ja Brysseliä antamaan enemmän tukea. Espanjan alueita pidetään houkuttelevampana reittinä Euroopan unioniin pyrkiville siirtolaisille, koska rajaturvallisuutta on viime aikoina lisätty perinteisemmillä Välimeren ylittävillä reiteillä.

Kanariansaarten presidentti Fernando Clavijo sanoi, että luvut ”määrittelevät Kanariansaarten humanitaarisen hätätilanteen”.

”Vuoden 2006 luvut on ylitetty, mutta valtion ja EU:n vastaus ei ole sama. Siirtolaisuuden hallinnan etelärajalla on oltava ensisijainen tavoite Espanjan ja Euroopan asialistalla”, hän kirjoitti X:ssä.

Viime kuussa Clavijo sanoi olevansa ”hämmästynyt” ja ”hämmentynyt” Espanjan vasemmistohallituksen ”täydellisestä hiljaisuudesta” saarilla vallitsevan siirtolaiskriisin kärjistymisestä, ja poliisiviranomaiset varoittivat resurssien ylikuormittumisesta.

”On totta, että kun henkilöstöä ohjataan auttamaan näitä ihmisiä, meillä on jälleen kerran riittämätön määrä partioautoja niinkin tärkeissä palveluissa kuin yleinen turvallisuus, sanoi Espanjan poliisiliiton (CEP) tiedottaja José Luis Gallardo.

Laittomia siirtolaisia pidätetty myös merirosvouksesta

Madridin hallitus ilmoitti hiljattain aikovansa muuttaa Espanjan mantereella sijaitsevia sotilaskasarmeja maahanmuuttajien hätämajoituspaikoiksi, mutta sinne mahtuu vain 3 000 ihmistä, mikä on alle 10 prosenttia pelkästään tämän vuoden uusista tulijoista.

Espanja keskustelee myös Senegalin hallituksen kanssa toimenpiteistä, joihin sen pitäisi ryhtyä estääkseen siirtolaisia tekemästä matkaa Eurooppaan.

Kaikki saarille pyrkivät eivät onnistu, ja Espanjan pelastuspalvelun viikonloppuna antamissa raporteissa vahvistettiin, että neljä ihmistä oli kuollut neljän veneen ajauduttua merihätään perjantaina ja lauantaina.

Kolmetoista siirtolaista joutui myös sairaalahoitoon, kun meripelastajat pysäyttivät useita aluksia ja saattoivat ne satamaan El Hierrolla, Kanariansaarista eteläisimmällä.

Viime kuun alussa yhdeksän laitonta siirtolaista pidätettiin jopa merirosvouksesta kaapattuaan hollantilaisen aluksen, joka pelasti heidät merellä. Ryhmä suuttui miehistölle, joka oli saanut Marokon viranomaisilta ohjeet palauttaa heidät Afrikan mantereelle.

Lähde: Remix

Lue lisää aiheesta:

Kanariansaaret hukkuvat laittoman maahanmuuton aaltoon: 8 500 uutta tulijaa kahdessa viikossa

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Sekin on kyllä outoa että laittomasti maahan tunkeutuvia kutsutaan maahanmuuttajiksi.
Pitää ymmärtää että Canarialla ne oikeasti tuhoaa paikallisten elämän.
He elävät turismista ja ei enää turistit käy, käy vain ihmiset jotka vaativat kaiken ilmaiseksi.

John Quiman

Ns. suvaitsevaiset suvaitsemattomat suvaitsevat ”turvapaikanhakijoiden” miehittää Eurooppa ja vieläpä eurooppalaisten kustantamina elätteinä. Heidän mielestään on vain ihanaa, että Eurooppa raunioituu ”hyvän asian” vuoksi.

Kanarialla voi turismi loppua, jos tuo meno jatkuu.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa