Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Sari Essayah: Sote-uudistuksen rahoitus levällään ja kiire vesittämässä tavoitteet

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah on huolissaan sote-uudistuksen rahoituksesta ja lähettää terveiset hallituksen kehysriiheen. Sote-uudistuksen pitäisi lisätä palvelujen laatua ja saatavuutta, mutta tavoite on Essayah’n mukaan uhattuna ilman riittävää rahoitusta. Kiire ja kasvavat kustannukset sopivat huonosti yhteen tavoitteen kanssa.

– Palkkaharmonisaatio, tietojärjestelmäkustannukset, lisääntyvät hallintokulut sekä monet muut tarvittavat investoinnit nostavat sote-menojen kustannuksia vuosiksi eteenpäin. Sote-uudistuksen rahoitusmalli on jättänyt useat keskeiset kustannustekijät huomioimatta; nyt on viimeinen aika löytää rahoitus.

– On hallituksen vastuulla osoittaa hyvinvointialueille riittävä rahoitus hoitajien palkkaamiseen ja koronan aiheuttamien hoitojonojen purkamiseen, kuten Kristillisdemokraatit viime vuoden lopulla vaihtoehtobudjetissaan esitti. Hoitojonojen purkamista voi entisestään hidastaa hallituksen päätös leikata KELA-korvauksia tässä tilanteessa. Hoitovelka ja työtaakan alle väsyneet hoitajat tulevat meille pitkän päälle kalliiksi, muistuttaa Sari Essayah.

– Kun uudistus toteutetaan kiireellä, on korkea riski, että lisäkuluja tulee myös esimerkiksi virhehankintojen kautta. Kunnollisia kustannuslaskelmia ei ehditä tehdä eikä vertailla eri toteutusvaihtoehtoja. Paljon on laskettu sen varaan, että hyvinvointialueen strategiassa linjataan tärkeimmistä asioista, mutta todellisuudessa isot päätökset tehdään ennen kuin strategiat ovat valmiita. Nyt esimerkiksi tukitoimintoja siirretään kiireen vilkkaa in-house-yhtiöihin, samalla jätetään yksityinen ja kolmas sektori ulos. Tämä toimintatapa ei ole tuomassa säästöjä, sen sijaan se syö alueiden elinvoimaa, Essayah varoittaa.

– Aluevaltuustojen päätösmahdollisuudet ovat rajallisia myös sen vuoksi, että sairaanhoitopiirit ovat tehneet viime vuosina isoja investointeja, jotka nyt siirtyvät hyvinvointialueille. Menee vielä pitkään, ennen kuin hyvinvointialueilla voidaan aidosti tehdä strategisia valintoja.

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Sensuurin on päästettävä tämä niin arvokas ja kuvaava ilmaisu:

Kaikki pääministeri Sanna Marinin hallituksen tekemät esitykset ja eduskunnassa silti hyväksytetyt päätokset ovat ”juosten kustuja”!!!

Kun on EU, WEF ja Suomi. Jo ed. prioriteettilistalta näkee sen järjestyksen miten asioita hoidetaan. Ja kaksi ensimmäistä tosiasiassa päättää mitä viimeisessä tehdään!

Eka Kettunen

Soten tarkoitus on laskea kustannuksia ja parantaa palveluja, en usko kummankaan toteutuvan.

Tuumailija

En tiedä huomasiko porukka mitään normaaliin tyyliinsä, mutta vaikka sote esitys oli jo eduskunnassa torpattu 4 kertaa, sitä silti alettiin toteuttamaan.

Uumoiltu 4 mijardin lisälasku (säästö, kuten poliittisesti ilmaistaan) tulee olemaan raakasti aliarvioitu, tämä on puhdasta Ponzia.

murre riepunen

Istuvan hallituksen kaikki toimet yhteiskuntamme pystyssä pysymiseksi syvällä…..ministerit vouhkaavat kukin milloinkin kunnianhimoisista hankkeista, näihin satsataan ja niihin löytyy rahat siltä istumalta. Autoilu tehdään harvojen huviksi, polttoaineiden hinta, teiden umpisurkea kunto jne. Ilmaston pelastamiseksi suomi on valmis tekemään kaikkensa, jotta maailman kaikki kolkat ovat hiilineutaarissa kunnossa muutaman vuoden päästä, kysymättä suuria päästöjä tekeviltä mailta ovat he talkoissa mukana.

Luokattomia suorituksia

Sama vastuuton tekeminen näkyy sote-kellokkaiden aiemmissa viroissa. Jos katsoo PIrkanman SOTE-ehdokkaita niin kuka niistä on tehnyt eniten velkaa omalle kunnalleen? Kenen kunnassa tervesykeskus ja sairaalapaleluissa on surin vajaus lain mukaiseen minimi-mitoitukseen? Ja kuka ei ole saanut asioita korjattua mihinkään suuntaan viimeisen kolmen vuoden aikana?

Ja tällaiset henkilöt jotka heitvät kuntiensa vervaroja kaiken maailman ”suomi-ratoihin”, on vielä pokkaa hakea surempaan virkaan. Kun ei pienempikään homma ole onnistunut edes keskinkertaisesti. Olisko niillä Suomi-radan osakemaksuilla voinut korjata vaikka sitä oman kunnan sairaalan henkilöstövajausta?