Eurooppa Politiikka

Le Pen kehotti äänestäjiä viimeisessä kampanjatilaisuudessa valitsemaan ”Macronin tai Ranskan”

Kuva: Nina Metsälä.

Oikeistolainen ehdokas Marine Le Pen kehotti äänestäjiä valitsemaan ”Macronin tai Ranskan” pitäessään torstaina viimeisen kampanjatilaisuutensa pohjoisessa Arrasin kaupungissa. Hän toivoi voivansa horjuttaa epävarmoja äänestäjiä ennen sunnuntain viimeistä presidentinvaaliäänestystä.

 

Rassemblement National -puolueen (Kansallinen liittouma) johtaja haastoi presidentti Emmanuel Macronia kiihkeässä puheessaan kannattajille ja nosti esiin taistelutahtonsa.

Le Pen arvosteli vastustajansa ”rajatonta ylimielisyyttä” väittelyn aikana, jossa Macronin uskottiin yleisesti ottaen voittaneen. Hän esitti itsensä ”presidenttinä, joka kunnioittaa ranskalaisia, ja vastakohtana nykyisen presidentin, joka ei pidä heistä”.

”Presidentin ei pitäisi käyttäytyä noin”, Le Pen sanoi Macronin käytöksestä televisioväittelyn aikana. ”Mutta olemmeko todella yllättyneitä? Hänen eilisiltainen halveksuntansa heijasteli sitä, millä hän on kohdellut Ranskan kansaa viimeisten viiden vuoden aikana.”

Kolmatta kertaa Elysée-palatsiin pyrkivä Le Pen toivoo, että hänestä tulisi nyky-Ranskan ensimmäinen oikeistolainen johtaja ja ensimmäinen naispresidentti.

Vaalien panokset ovat valtavat, sillä kyseessä on samojen kahden ehdokkaan välinen revanssi vuodelta 2017. Macron voitti tuon aikaisemman kamppailun, mutta tällä kertaa marginaali on kapeampi.

Le Penin voitto aiheuttaisi järistyksiä koko Euroopan unionissa. Hän on luvannut uudistaa Euroopan unionia radikaalisti, jos hän pääsee valtaan, ja muuttaa sen ”kansakuntien liitoksi”.

Le Penin pohjoisen ydinalueen Arrasissa pitämässään tilaisuudessa hän pyrki pitämään sunnuntain vaaleja kansanäänestyksenä Macronista ja kehotti äänestäjiä valitsemaan ”Macronin ja Ranskan välillä”.

”On selvää, että valintanne on Ranska”, hän sanoi innokkaalle kannattajajoukolle ja vaati Macronin vastaista rintamaa vastustamaan valtavirtapuolueiden ”tasavaltalaisrintamaa”, joka on perinteisesti toiminut linnakkeena, joka pitää oikeiston poissa vallasta.

”Estääkseen (Macronin) ei voi pidättyä äänestämästä, vaan on äänestettävä”, hän lisäsi. ”Teidän on äänestettävä ainoaa rintamaa, joka on aidosti tasavaltalainen, Macronin vastaista rintamaa.”

Macron vältteli virkakautensa tarkastelua televisioväittelyssä

Le Pen on koko kampanjan ajan pyrkinyt antamaan itsestään pätevän ja rauhallisen kuvan. Hän on lieventänyt retoriikkaansa ja ärhäkkyyttään ”presidentillisemmän” esiintymisen suuntaan.

Maahanmuuttajavastainen ehdokas on viettänyt viimeiset viisi vuotta yrittäen pyyhkiä pois muistoja Macronin kanssa vuonna 2017 käymästään epäonnistuneesta televisioväittelystä, jonka jopa hän itse on myöntänyt epäonnistuneeksi.

Hän halusi kuitenkin keskiviikkona pitkälti hälventää epäilyjä sopivuudestaan tehtävään, kun taas Macron keskittyi hänen Venäjä-suhteisiinsa ja suunnitelmiinsa kieltää musliminaisten päähuivin käyttö julkisesti.

Le Pen torjui nykyisen presidentin syytöksen, jonka mukaan hän olisi Moskovalle velkaa 9 miljoonan euron lainan vuoksi, jonka hän otti tšekkiläis-venäläiseltä pankilta vuonna 2014.

Hän halusi päästä iskemään köyhyyttä ja ostovoimaa koskevissa kysymyksissä, mutta Macron kyseenalaisti toistuvasti hänen käsityksensä talousluvuista.

Le Pen ei onnistunut tarpeeksi saamaan Macronia puolustuskannalle, minkä ansiosta hän saattoi välttää hänen myrskyisän viiden vuoden virkakautensa tarkastelun.

Väittelyn jälkeen Elaben BFM TV:lle tekemän mielipidetutkimuksen mukaan 59 prosenttia katsojista piti Macronia vakuuttavampana, kun taas 39 prosenttia katsoi Le Penin voittaneen.

Euroopan johtajat Macronin tukena

Mielipidemittausten mukaan Macronilla on selkeä, noin 10 prosenttiyksikön etumatka Le Peniin nähden, mutta liittolaiset varoittavat, että tilanne ei ole vielä selvä, koska äänestäjien määrä on suuri.

Molemmat kilpailijat pitävät silmällä vasemmiston äänestäjiä ja erityisesti niitä, jotka tukivat äärivasemmiston ehdokasta Jean-Luc Mélenchonia, joka karsiutui niukasti toiselta vaalikierrokselta.

Mélenchon on kehottanut kannattajiaan olemaan antamatta Le Penille ”yhtään ääntä”, mutta hän on pidättäytynyt tukemasta avoimesti Macronia. Hänen puolueensa jäsenten sisäinen kuuleminen osoitti, että enemmistö aikoo äänestää tyhjää tai antaa tyhjän äänestyslipun protestina.

Macron vieraili torstaina Pariisin ulkopuolella sijaitsevalla Seine-Saint-Denisin alueella, jossa on alhainen tulotaso. Hän toivoi saavansa äänestäjät puolelleen, jotka tukivat Mélenchonia ensimmäisellä kierroksella ylivoimaisesti.

Macron sai tukea muilta eurooppalaisilta johtajilta – Saksan liittokansleri Olaf Scholzilta, Espanjan pääministeriltä Pedro Sánchezilta ja Portugalin pääministeriltä António Costalta – jotka kirjoittivat epätavallisen julkaisun Ranskan vaaleista, joka julkaistiin useissa eurooppalaisissa sanomalehdissä.

”Kyseessä ovat demokraattisen ehdokkaan, joka uskoo, että Ranskan voima laajenee voimakkaassa ja itsenäisessä Euroopan unionissa – ja äärioikeistolaisen ehdokkaan, joka asettuu avoimesti niiden puolelle, jotka hyökkäävät vapauttamme ja demokratiaamme vastaan, ranskalaisiin valistusihanteisiin perustuvia arvoja vastaan, väliset vaalit”, lehdet kirjoittivat mainitsematta Macronia tai Le Peniä nimeltä.

”Eurooppa on aikakausien murroksessa Venäjän Ukrainan hyökkäyksen vuoksi”, kolme keskusta-vasemmistolaista johtajaa lisäsi ja he varoittelivat, että ”populistit ja äärioikeisto” näkevät Putinin ”ideologisena ja poliittisena esikuvana ja toistavat hänen sovinistisia ajatuksiaan”.

 

Lähde: France24

21 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kata

No emmanuellen taival on nähty..jos ranskalaiset haluaa marssia keltaliiveissään kaikki viikonloput vastustaessaan ukon toimia niin siinäpä se!
Vous obtenez quel espace!
Aivankuin trumpin twiitit oli niin ilkeitä yhyyy…ja mites on nyt tilanne jenkeissäKIN….
https://www.instagram.com/tv/CctqMo9JvZZ/?utm_source=ig_web_copy_link

Joen maailma…joka puolella…onneksi saa olla relluja…kotona.Ehkä nämäkin ostaa sen…

LePen hävisi jo

Lepen olisi voittanut tämän päivän vaalit jollei:

  • Ranskalla olisi vasemmitolla niin pitkät perinteet
  • Jollei LePen olisi varmistanut hävitötänsä sanomalla ettei aja eroa EU:sta

Siinä se.

Kata

Ranska tarvitsee Jean Valjeania(Ja koko EU)…no katoin pitkästä aikaa ”Les Miserables”elokuvan eilen.Siinä on ajattelemisen aihetta nykypäiväänkin.

ike

👍

juu

Eipä näitä globalisti vasemmistoporukoita oikeen voittaa taida voida, ne globalistit kun on haalinut kaikki mediat taskuunsa. Ja jos sekään ei auta heitä voittoon, niin ”varajärjestelmä” käyttöön kuten USA:n viime presidentin vaaleissa.
Ainoa ilo on, että ne vasemmistolaiset huomaa kyllä jossain vaiheessa että eipä ollut mikään ilo ja onni heillekään globalistien great resetit ja uudet maailmanjärjestykset.

Kansojen tyhmyyden takia olemme mennyttä

Ei ne tajua sittenkään. Ajattele menneitä hirmuvaltoja niin ihmiset sitten kituuttaa ja vaikka puolet ystävistä ja perheenjäsenistä kuolisi niin sittenkin vaan kituutetaan ja asiat unohtuvat yhtä nopeasti kuin petetyt vaalilupaukset. Kun merkittävä osa ihmisistä on näin tyhmiä on katastrofi väistämätön. Sitä ei voi enää valitettavasti estää.

Piikkilampaat

”Makarooni” on ollut enemmän kun surkea presidentti maalleen, samaa koulukuntaa kun lähes koko Suomen hallitus.
Mutta hyvä ei ole myöskään ”Lepenis” sillä valtaan jos tuo nousee niin ryssä hyökkää silloin Suomeen sillä tuo akka vesittää tämä pääsyn natoon.
Myöskin on kertonut irrottavansa ranskan natosta.

finne igen

Marine Le Pen on ranskalaiisten asialla ja sinä Nato-trolli globalisti ajat aivan muiden kuin suomalaisten asia. Suomi ensin merkitsee minulle itsenäistä puolustusta ja päätäntävalta, Suomen Markkaa, sekä suomalaista Suomen Pankkia.
Globalistit vihaavat Orbania, Puolan Dudaa ja Turkin Erdogania, miksiköhän, mieti sitä!
finne igen

Rudi

Heität tässä tapauksessa liian vaikeita mietittäviä.

Kapa

Onkohan näin? Niinhän Persujenkin piti olla suomalaisten asialla, mutta paljastui yllättäen, että ne on täysin pakolais-ja EU-myönteisiä pridettäviä globalisteja, joiden päämaali on vastustaa kaikessa Venäjää.

Järki hoi

Kuule se sun ryssäs on nyt sen verran tosissaan, että se juurikin hyökkää Suomeen, jos Suoli liittyy Natoon. Nato ei tänne mtään isoja sotilasmääriä tuo. Aseita kyllä jonkin verran, mutta omia nuoria miehiä kuolee kymmeniä tuhansia ja ryssä on niin vihainen, että jos se suuttuu sitten vielä lisää niin eiköhän sieltä sitten atomiakin sada. Nato ei kauheesti tule auttamaan, koska Suomella ei ole sile mitään niin suurta strategista merkitystä eikä täällä ole öljyä eikä mitään muitakaan luonnonvaroja niin merkittävissä määrin.
En tajua mikä hinku joillan on natoon tyyliin, että sitten on turvallista sotia? Se sota tulee ihan pirun kalliiks ja menetetään nuorten miesten ikäluokka, mutta sitähän suvakit haluu. Saavat sitten mustaa makkaraa ja Suomesta tulee kehitysmaa – ikuisiksi ajoiksi.

Kata

Voi kiesus sentään mitä höpinää.Onko Baltian maat sotineet sitten Nato-jäsenyyden?Onko back to USSR käynyt kimppuun?
Olet todella suomettunut.
Ihme kun virolaisetkin näyttävät ihan tyytyväisiltä..ja niin oli Latviassakin.

Järki hoi

Älä katso historiaa pelkästään vaan nykypäivää ja tulevaisuus on todennäköisesti kuitenkin erilainen. On maailma ennenkin muuttunut ja tullut yllätyksiä. Siis vielä kerran. Ei se, että baltianmaihin vielä olla hyökätty takaa yhtään mitään siitä etteikö tulevaisuudessa niin tapahtuisi.

Kata

No sitä kristallipalloa ei ole puoleen eikä toiseen!Eli en katso historiaa vaan nykypäivää ja miten me suomalaiset yhä vaan kompuroimme isoveljen kainalossa peläten milloin sitä milloin tätä.Melkein kaikki on väärin jos vaikka isoveli hiiltyy.

Kauhuskenarioita koronan tyyliin.Ja miten senkin kanssa kävi?
No Kiinassa vielä toisin mutta sehän onkin toktaattorin vallassa…
https://www.instagram.com/reel/CctwJlWJIQJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Lapsiparat….siellä sun täällä..milloin näin tai sitten näitä MIP kuvotuksia joilla on nyt hienompi nimi kuin olla pedo.Pitää sallia….yäk!

Natoon

Sinulla on kova usko ryssään ja vielä varma tieto hyökkäyksestäkin. Jännä juttu miten täällä huudetaan totena, että meitä ei kukaan auta vaikka Ukraina ei kuulu EU:hun eikä natoon niin sinne on suorastaan virrannut vierastaistelijoita ja aseapua. Et varmaan ole huomannut, että Suomi kuuluu EU:n keskinäisen avunannon artiklan piiriin ja on lisäksi naton kumppanimaa jo tällä hetkellä. Puolustusliittoon kuuluminenhan vaan vahvistaa rauhaa ja hyökkäämättömyyttä. Jos sota syttyy niin se syttyy ainoastaan jollain tekosyyllä ryssän aloitteesta. Ei voi kun ihmetellä miten venäläiset perheet suhtautuvat kaatuneisiin ja haavoittuneisiin lapsiinsa ja kauanko antavat tuon mielettömän kansanmurhan ja sotarikosten jatkua.

Järki hoi

Niin sota pitää saada aikaseksi. On se hyvä kun saa sitten apua niin. Ukrainakin kun ois jättäny noi nato -haihattelut niin ei ois tullu moista sotaa. Suomi on väärällään täysiä debiilejä ja saa..tanan imbesillejä, jotka ei tajua tästä maailmasta yhtään mitään. Haluat siis olla nöyrin sotilas jenkkisiionisteille.

Natoon

Ryssien on saatava sota aikaiseksi. Ei kenenkään muun. Imbesiilit ja debiilit ovat niitä jotka eivät pysty näkemään ryssien propagandan läpi ja uskovat siihen kuin joulupukkiin. Nämä pääasiassa vasemmistolaiset vajavaisilla aivotoiminnoilla varustetut putinistit eivät pysty ajattelemaan omilla aivoillaan ja nousemaan suomettumisen juoksuhaudoista nykypäivään vaan rypevät surkeudessaan ja kadehtivat menestyneitä sionisteja joiden saavutuksiin heidän kapasiteettinsa ei ikinä riitä.

Järki hoi

No joo vähän tossa kiehahdin, mutta en todellakaan ole mikään vasemmistososialisti vaan päinvastoin enkä myöskään köyhä. No se siitä. Tää Venäjän suuri herra vaan on jo varoitellut seuraamuksista, jos Natoon haetaan ja jos sitä roska-Venäjää ei turhaan piikittele niin ei se tänne hyökkää. Se itseä suututtaa, kun sitä sotaa vähän niin kuin hakemalla haetaan. Eihän meistä toki kukaan tiedä mitä vallan kulisseissa tapahtuu, mutta kuitenkin. Suomen kannalta sota on totaalinen tappio ja katastrofi lopputuloksesta riippumatta verrattuna tilanteeseen, että sotaa ei tule.

John Quiman

Ei Venäjä hyökkää mistään muusta syystä kuin siksi, että se katsoo Suomen strategisesti merkittäväksi ja haluaa ottaa Suomen, kunhan tulee sopiva tilaisuus. Siinä ei mikään hännänheiluttelu auta, ei auta ystävyysleikit, eikä puolueettomuusvaluuttelut yhtään.

Jos muuta luulee, ei ole oikein realismi kohdillaan.

Nato hillitsee Venäjän haluja kasvattaa mahtiaan historiallisen Venäjän mittoihin, kuten Putinkin on vihjaillut. Siksi Putinia ärsyttää Nato. Hän tietää, että Nato ei ole uhka, mutta omalle kansalleen ja venäjänmielisille hän uskottelee Naton olevan uhka. Niin hän voi esiintyä vahvana johtajana ja saada kansan taakseen, koska hän suojelee pyhää äiti-Venäjää. Lisäbonuksena hän saa mukaansa länsimaiden venäjänmieliset hyödylliset *****tit.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Tehdäänkehitysmaayhdessä

Tuota olen nimimerkilläni jo vuosia jauhanut. Tolloille mikään ei mene kaaliin kuin kantapään kautta. Olkoon sitten niin. On silti hienoa huomata , että en ole ajatusteni kanssa yksin .

Järki hoi

Joo olen kiinnittänyt huomiota sinun nimimerkkiin ja hyviä pointteja oot todellakin pistänyt, mutta se ei näemmä paljoo tolloja muuta.

Uusimmat uutiset