Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Liettua laillistaa maahanmuuttajien pakkokäännytykset

Valko-Venäjän ja Liettuan rajalla. Lavoriškės - Kotlovka. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 2.0) / Petr Magera.

Liettuan hallituksen mukaan toimenpide on välttämätön maan puolustamiseksi Valko-Venäjän aloittamaa hybridisotaa vastaan.

Liettuan parlamentti hyväksyi tiistaina uuden lain, joka antaa viranomaisille valtuudet käännyttää laittomat siirtolaiset takaisin rajan yli hätätilan aikana.

Liettuan hallituksen ehdottamat muutokset valtion rajasta ja suojelusta annettuun lakiin hyväksyttiin äänin 86 puolesta, kahdeksan vastaan 20:n pidättyessä äänestämästä. Ne tulevat voimaan 3. toukokuuta, jos Liettuan presidentti Gitanas Nausėda allekirjoittaa ne.

On raportoitu, että Baltian valtio on jo jonkin aikaa toteuttanut siirtolaisten torjuntatoimia Valko-Venäjän vastaisella rajallaan syytettyään Lukašenkon hallintoa hybridisodankäynnistä, jossa se helpottaa siirtolaisreittejä maansa kautta Euroopan unioniin sosiaalisten levottomuuksien aiheuttamiseksi.

”Kun on kyse kansallisesta turvallisuudesta ja ihmisoikeuksista, ei ole helppoja ratkaisuja, mutta ei myöskään vaihtoehtoja”, Liettuan sisäministeri Agne Bilotaite sanoi toimittajille.

”Maamme on puolustettava itseään”, hän lisäsi.

Bilotaite on syyttänyt Minskiä siitä, että se on hiljattain suostunut uusiin suoriin lentoihin Lähi-idästä Valko-Venäjän pääkaupunkiin, minkä Liettua pelkää lisäävän muuttopaineita sen itärajalla.

”Meidän on oltava valmiita ja tarvitsemme välineitä”, hän sanoi ja puolusti Liettuan hallituksen päätöstä kirjata lakiin käytäntöjä, joita monet ihmisoikeusryhmät pitävät mahdottomina hyväksyä ja laittomina.

”Hyväksymällä tämän lain Liettua on asettanut itsensä törmäyskurssille EU:n lainsäädännön ja EU:n tuomioistuimen kanssa, joka on jo tuominnut Liettuan aiemmasta lainsäädännöstä”, Amnesty International totesi lausunnossaan, jossa se tuomitsi päätöksen.

Uusien valtuuksien ansiosta rajavartijat voivat tietyissä olosuhteissa käännyttää laittomat maahanmuuttajat takaisin sinne, mistä he ovat tulleet Liettuaan. Käytäntöä voidaan soveltaa esimerkiksi vain silloin, kun hallitus on julistanut hätätilan laittoman maahanmuuton vuoksi.

Siirtolaiset on myös voitava paikantaa ja heidän on oltava enintään 5 kilometrin päässä rajasta.

Euroopan unionin ulkorajoilla sijaitsevat maat käyttivät viime vuonna säännöllisesti vastatoimia, sillä monet niistä kamppailivat selviytyäkseen uusien tulijoiden tulvasta ja valittivat usein Brysselin keskeisen tuen puutteesta kriisin ratkaisemisessa.

Belgialaisen kansalaisjärjestön viime kuussa julkaisemassa raportissa väitettiin, että vuonna 2022 EU:n ulkorajoilla tehtiin 225 533 pakkokäännytystä. Pelkästään Liettuan on raportoitu estäneen yli 20 000 laitonta maahantuloa Valko-Venäjältä elokuusta 2021 lähtien, jolloin hallitus antoi rajapoliisille vihreää valoa suojella rajaa hinnalla millä hyvänsä.

Euroopan unioni on jo pitkään kritisoinut pakkokäännytyksiä harjoittavia jäsenmaita, ja se on viime vuosina ryhtynyt oikeustoimiin Unkaria vastaan tämän käytännön vuoksi.

”Pakkokäännytykset ovat selvästi laittomia. Ihmisillä on oikeus hakea turvapaikkaa”, EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson sanoi tammikuussa.

Lähde: Remix

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Turkin sultaani käytti samaa temppua, nyt sitä käyttää Velko-Venäjä. Putinin suurena huolena on kuulemma itämeren saastuminen, johon auttaisi kun suomi ja baltian maat luopuisi heti natojäsenyydestä. Sotilaallisen toiminnan lisääntyminen vaatii siis vuoropuhelua, koska itämeri voi saastua ja asian välttämiseksi meidän olisi sallittava venäläisten tulo valloitusretkelle. He ovat tehneet ansiokasta ” suojelutyötä ” Ukrainassa, mitään saasteita ei ole tullut, ilmastokin on parantunut ja vesistöjen tila kohentunut. Epäilemättä ainakin Fatim Diarra olisi samaa mieltä putinin kanssa, sillä vihreäthän on kommunisteja kuten pikkuäijäkin.

John Quiman

Ylvan täytyy olla tavallista heikommilla tuossa järjen vaativassa lajissa, kun hän ei ymmärrä täysin läpinäkyvää tosiasiaa, että eivät ne ole oikeassa mielessä turvapaiknahakijoita.

Vaihtoehtoisesti Ylva on tarkoituksella paha ihminen, joka haluaa aiheuttaa vahinkoa eurooppalaisille kansoille ja pakottaa ottamaan vastaan pummien armeijat elätettäväksi.

Ilkka

Ylva on sattumoisin samasta maasta kotoisin kuin toinen älyn jättiläinen Greta Thunberg.

John Quiman

Harhaisuudella näköjään saa menestystä, kunhan harhat perustuvat poliittisesti korrekteihin uskomuksiin.

Greta näkee hiilidioksidin paljailla silmillään. Ylva näkee suuren totuuden, jonka mukaan turvapaikanhakijalaumoilla on oikeuksia. Kun Ylva katselee ruotsalaista tai muuta eurooppalaista, hän näkee heillä vain velvollisuuksia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
John Quiman

Olisi kai satatuhatta palautettavaa, väärään osoitteeseen toimitettuja vieraita.

Jos kymmenessä vuodessa palautetaan kaikki, tekee se 10.000 vuodessa eli 833 kuukaudessa eli 208 viikossa. Ei mikään rankka aikataulu.

Ehkä on parempi palauttaa vuodessa, sillä onhan se eksyneillekin parempi, jos pääsevät mkotiin kiireesti. Se tekisi reippaat kaksituhatta viikossa. Ehkä kaksi lentoa päivässä.

Toni Lajos

Yhä useamman EU:n maan on aloitettava pakkokäännytykset sanoipa Ylva mitä tahansa, toivottavasti Suomi toimii tässäkin asiassa kunnianhimoisesti, ja aloittaa lakipykälän voimaan saattamisen pikaisesti