Muu maailma Politiikka Uutiset

Mali: YK ulos-Wagner tilalle

Wagner-ryhmä Valko-Venäjällä. 20.7.2023. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 3.0) / https://www.youtube.com/@beltavideo.

Yhdistyneitten Kansakuntien rauhanturvaoperaatio MINUSMA lopetetaan Malissa. Vuonna 2013 alkaneen operaation tehtävänä oli muun muassa siviilien suojelu, humanitaarinen apu sekä valtionhallinnon vaikutuksen laajentaminen Pohjois- ja Keski-Malin asutuskeskuksista käsin. Operaation pohjimmainen tehtävä oli estää Malia päätymästä jihadistien valtaan.

MINUSMA vetäytyy Malista maan hallituksen kehotuksesta. Malia johtava juntta ei ole ollut tyytyväinen YK:n toimintaan ja saavutuksiin, ja on kutsunut maahan venäläisiä sekä palkkasoturiyhtiö Wagnerin joukkoja tukemaan Malia jihadistien vastaisessa sodassa.

YK:n joukot ja työntekijät poistuvat Malista viimeistään 31.12.2023. Suomi on osallistunut MINUSMA-operaatioon noin 20 hengen osastolla. Viimeiset suomalaiset rauhanturvaajat poistuivat Malista syyskuun lopussa.

MINUSMA-rauhanturvaoperaatiossa on kymmenen vuoden aikana kuollut 310 YK:n rauhanturvaajaa ja työntekijää.

Lähde SVT txt-tv

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

YK ei ole viime aikoina saanut aikaiseksi muuta kuin kuluja, hyvänä esimerkkinä puuttuminen Israelin/Gazan tilanteeseen – tuloksena ei mitään, kumpikaan osapuolista ei edes huomioinut YK:n kantaa, edes kiistäen sitä.