Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Uutiset

Mallorca: 10 000 osoitti mieltä turisteja vastaan

Kuvituskuva, CC0.

Viime aikoina Välimeren ja Kanariansaarten turistikohteissa on ollut mielenilmauksia liiallista turismin vuoksi. Paikalliset asukkaat ovat ärtyneet turistien käytöksestä, ja protestoivat turismin nostamia elinkustannuksia vastaan.

Palma de Mallorcalla yli 10 000 ihmistä osoitti mieltään turisteja vastaan. Baleaarien saarilla käy vuosittain lähes 15 miljoonaa turistia eri puolilta Eurooppaa. Saarilla on paikallisia asukkaita noin 1,1 miljoonaa henkeä.

Turistikohteissa on käytössä niin kutsutut ”turistihinnat”, joissa on reilusti ilmaa. Turistikohteitten paikallisten asukkaitten tulot eivät riitä elämiseen kotiseudulla. Vuokrien lisäksi ruuan, sähkön, veden sekä paikallisliikenteen hinnat ovat nousseet turistien vuoksi. Yhden tai kahden viikon lomamatkalla olevat turistit ovat valmiita maksamaan korkeita hintoja palveluksista, joihin paikallisilla ei enää ole varaa.

”Minulla on sukulaisia, jotka ovat joutuneet muuttamaan, koska heillä ei ole varaa vuokraan”, sanoo eräs mielenosoittaja. ”Miten hinnat voivat nousta näin paljon?”

Mielenosoittajat vaativat Baleaarien paikallishallintoa kieltämään asunnon ostaminen alle viisi vuotta saarilla asuneilta, ja kiristämään loma-asuntojen vuokraamisen ehtoja.

Lauantaina järjestetty mielenosoitus turismia vastaan oli toinen lyhyen ajan sisällä. Elinkustannusten laskun lisäksi mielensoittajat vaativat kestävää matkailua, ja kattoa Baleaareille saapuvien turistien määrälle.

Baleaarit, ja erityisesti Ibiza, ovat suosittu juhlapaikka varsinkin brittien ja skandinaavinuorten parissa. Halpa alkoholi ja huumeet houkuttelevat nuorisoa saarille, ja aiheuttavat rikoksia sekä järjestyshäiriöitä.

Lähde SVT

Uusimmat uutiset