Kotimaa Talous Uutiset

Marjanpoimijoita lennätetään tänäkin kesänä Suomeen ulkomailta

Mansikkakori. Kuva: Wikimedia Commons / (CC-BY-SA-4.0) / G.Chernilevsky.

Suomalaiset marjatilat ovat jo pitkään turvautuneet ulkomaalaisiin kausityöntekijöihin.

Tänä vuonna Suomen marjatiloilla on paljon poimijoita Ukrainasta ja heistä valtaosa työskentelee tilapäisen suojelun työluvalla. Osa taas on matkustanut Suomeen kausitöihin ja aikoo palata Ukrainaan.

Jotkut tilapäisen suojelun piirissä olevista ukrainalaisista ovat kuitenkin kieltäytyneet kausityöstä, sillä he pelkäävät menettävänsä tukensa ja vastaanottorahansa. Tilanomistajilla onkin tiedossa tapauksia, joissa henkilö on pyytänyt maksamaan palkkaa ilman verokorttia. Ukrainalaiset myös lähettävät saamiaan tuloja kotimaahansa, mikä on vähentänyt heidän Suomessa elämiseen jääviä rahojaan.

Ukrainan lisäksi marjanpoimijoita on tuotu Suomeen muun muassa Kaukoidästä ja Keski-Aasiasta. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa marjatilat ovat solmineet uusia suhteita Uzbekistaniin. Myös virolaisia, bulgarialaisia, venäläisiä ja marokkolaisia sekä Suomessa asuvia kaakkoisaasialaisia, kuten thaimaalaisia ja vietnamilaisia, on ollut tiloilla poimintatöissä.

Marjatiloilla olisi halua työllistää suomalaisia työttömiä ja opiskelijoita, mutta ukrainalaisten tapaan hekin pelkäävät tukiensa menettämistä.

”Olisihan meillä Suomessa työttömiä, joilla olisi aikaa tulla töihin, mutta samalla tavalla heidänkään ei kannata ottaa työtä vastaan. Se on minusta hullua”, sanoo marjatilaa Pieksämäellä pitävä Ulla Hynninen.

Lähde: Yle

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Kansakunta jossa ihmiset pelkäävät mennä töihin siksi että pelkäävät tukiensa menettämistä, ei voi olla kestävällä pohjalla. Näivettymisen kierre on alkanut, kysykää vaikka maksajilta (veronmaksajilta).

John Quiman

Systeemi on ollut kauan juuri tuollainen, joten on ollut aikaa tajuta, että se on viallinen, mutta eipä ole korjattu. Selvähän se, että tuollainen ei ole kansakunnalle edullista.

Jarno Tuominen

 Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa marjatilat ovat solmineet uusia suhteita Uzbekistaniin. Myös virolaisia, bulgarialaisia, venäläisiä ja marokkolaisia.uzbekistan maan valtauskonto,islam 90 prosenttia.suurin osa sunni muslimeja.ja entäs marokon marjanpoimijat?taitaa kohta pukata turvapaikka hakemuksia,jää marjat pensaisiin.

Viimeksi muokattu 2 kuukautta sitten by Jarno Tuominen
John Quiman

Oikeauskoiset ovat kaikissa muodoissaan riski.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa