Eurooppa Historia Politiikka Uutiset

Melonia vaaditaan ajamaan fasististen ryhmien kieltämistä 46 vuotta sitten murhattujen muistotilaisuuden vuoksi

Giorgia Meloni. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 4.0 DEED / Jose Antonio

Italian oppositio yhteistyössä valtamedian kanssa vaativat Giorgia Melonin oikeistohallituksen kieltävän fasistiset ryhmät sen jälkeen, kun paikalliset fasistit järjestivät vuosittaisen muistotilaisuuden vuonna 1978 murhattujen fasistiaktivistien muistolle.

Muistelijat kokoontuivat entisen Italian sosiaaliliikkeen (MSI) päämajan ulkopuolelle. MSI oli puolue, joka perustettiin toisen maailmansodan jälkeen ja joka lopulta muuttui Melonin edustamaksi Italian veljet -puolueeksi.

Vuotuinen kokoontuminen Via Acca Larentiassa Rooman itäosassa muistaa kolmen puolueen nuoriso-osaston militantin 46. kuoleman vuosipäivää. Kaksi heistä salamurhattiin antifasistien toimesta toimiston edessä ampumalla, ja kolmas kuoli samana iltana syttyneissä mellakoissa poliisin luoteihin. Yhtäkään syytettä murhista ei ole koskaan nostettu.

Vuotuinen muistokokoontuminen aiheuttaa päänvaivaa vasemmistossa, joka kerta toisensa jälkeen vaatii kieltämään fasistiset järjestöt, kuten CasaPoundin, tapahtuman jälkeen. Tällä kertaa vasemmisto pyrkii painostamaan Melonin hallitusta samalla tavalla kuin Suomessa painostettiin perussuomalaisia ties mihin älyttömyyksiin vasemmiston toimesta viime vuoden aikana.

”Uskomatonta on se, että tämä avoimesti fasismia puolusteleva mielenosoitus sallitaan Italiassa, kun taas Saksassa ja muissa maissa kaikki olisivat pidätetty”, sanoi Paolo Berizzi, La Repubblica -lehden toimittaja, joka on kirjoittanut paljon äärioikeistosta Italiassa.

”Ne tapahtuvat joka vuosi, tervehdyksin ja muiden fasististen rituaalien kera, riippumatta siitä, mikä hallitus on vallassa”, sanoi Berizzi. ”Jopa vasemmistohallituksen aikana. Tämä on valtion häpeä.”

Berizzi sanoi, että osanottajamäärät vaihtelevat vuosittain. ”Mutta Melonin hallituksen edustajien fasistisen nostalgian lietsominen useissa tilaisuuksissa on ehkä johtanut suurempaan määrään tänä vuonna.”

Acca Larentian tapahtumien vuotuinen muistaminen sallitaan paikallis- ja alueviranomaisten toimesta.

Lähde: The Guardian