Kotimaa

Mitä itsenäisyyspäivästä jäi käteen?

Kuva: Matias Rantala

Kansalainen seurasi kuinka kansallismieliset juhlivat Suomen 104-vuotissyntymäpäivää eilen. Viime vuonna korona esti suuren osan itsenäisyyspäivän riennoista, mutta tällä kertaa taudin tai pakkasen ei annettu olla esteenä. Pääkaupungissa nähtiin niin perinteisiä seremonioita, kuin uusiakin yleisötapahtumia.

Monen isänmaallisen päivä alkoi jo aamulla varhain, kun Tähtitorninmäellä nähtiin Suomalaisuuden Liiton perinteinen lipunnosto. Totuttuun tapaan paikalla oli myös kuoro esittämässä kaikille tuttuja isänmaallisia lauluja. Puheen piti eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen, joka korosti muun muassa sivistyksen merkitystä suomalaiselle kansakunnalle.

Helsingin keskustassa nähtiin myöhemmin hieman toisenlaisia, voimakkaammin kansallismielisyyteen sitoutuneita, tapahtumia. Uusimpana sellaisena oli ensimmäistä kertaa järjestetty Suomi Herää -kulkue, jonka tausta-ajatuksena oli uusi kansallinen herääminen ja uudelleenitsenäistyminen. Rumpuineen ja lippuineen se eteni Rautatientorilta Eduskuntatalolle, jonka portailla kuultiin puheet Tuukka Kurulta, Toni Jaloselta, Terhi Kiemungilta ja Henri Hautamäeltä. Kaikki puheet ovat luettavissa Kansalaisessa.

Suomi herää -kulkueen jälkeen oli vuorossa vielä menneiden sukupolvien työtä kunnioittava 612-soihtukulkue, jossa puhujana oli tänä vuonna perussuomalainen Simo Grönroos. Hänen puheensa on luettavissa täältä. Vastamielenosoittajat olivat tukkineet kulkueen suunnitellun reitin, niinpä poliisi ohjasi soihtujen letkan etenemään pitkin Mannerheimintietä. Tavalliseen tapaansa soihtukulkue päättyi Hietaniemen hautausmaalle.

Kaiken kaikkiaan itsenäisyyspäivän vietto vaikutti ainakin kansallismielisten kannalta onnistuneelta, vaikka pakkasessa seisoskelu uuvuttikin joitakuita. Tapahtumat tarjosivat silti aktiivista ulkoilua, sosiaalista kanssakäymistä sekä aatteellista hengenravintoa ja juhlatunnelmaa. Kansalaisen haastattelemat ihmisetkin vaikuttivat olevan hyvällä mielellä ja aikeessa osallistua tällaisiin tapahtumiin myös tulevina vuosina.

Myös Kansalaisen toimitus aikoo jatkossa seurata varsinkin itsenäisyyspäivän ja vastaavien tapahtumien viettoa tarkasti paikanpäältä. Kävi nimittäin niin, että törmäsimme mielenkiintoisiin tilanteisiin muutamankin kerran. Vaikka vastamielenosoittajia emme juurikaan seuranneet, Suomi herää -kulkueesta käsin näimme  Vanhan Ylioppilastalon kohdalla nuoria henkilöitä oletettavasti Neuvostoliiton lippuja liehuttamassa. Aiemmin Tähtitorninmäellä Yleisradion toimittaja etsi haastateltavia ja kysyi myös Kansalaisen toimituksen kanssa liikkeellä olleita ihmisiä antamaan kommenttinsa. Mutta kun toimittaja sai kuulla näiden olevan Suomen Sisun ja Sinimustan Liikkeen jäseniä, haastattelu päätettiin jättää tekemättä. Valtamediassa on myös esitetty jo aiempinakin vuosina erilaisia arvioita tapahtumien osallistujamääristä. Esimerkiksi 612-kulkuessa osallistujia oli poliisin erään arvion mukaan tänä vuonna 300 tai 500, mutta järjestäjät ovat arvioineet määrän lähemmäksi tuhatta. Parhaiten näiden lukujen todenmukaisuutta pystyy arvioimaan olemalla itse läsnä tapahtumissa. Niinpä Kansalainenkin pyrkii tekemään reportaaseja ja kuvaamaan videoita tämänkaltaisissa tapahtumissa ja ottamaan haastateltaviksi ihmisiä, jotka eivät valtamediaan päätyisi.

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Nacjonalista.pl
Jukka Ketonen

Suomi Herää oli kyllä hieno tilaisuus! Iso kiitos järjestäjille lämpimästä ja juhlallisesta tapahtumasta! Olo oli lämmin, vaikka säätila olikin viileähkö ❤

Elli

Soihtujen menekistä saa hyvän käsityksen paljonko oli porukkaa Soihtukulkueessa, ja siihen kun lisää vielä 30-50, ollaan aika lähellä totuutta.

Tuumailija

PT-median paavo oli kahteen kertaan laskenut videolta osallistujamäärän 612 kulkueessa ja todennut sen olevan 1500. Itsekin aiemmin osallistuessa em. kulkueeseen, tunsi ja näki että porukkaa on vähintään sen 1000 ihmistä, koska muutama sata ei paria korttelia täyttäisi. Kokonaismäärää on vaikea arvioida, koska marssin aikana osa porukkaa lähtee (muutamia yksilöitä) kun taas toisaalta mukaan liittyy väkeä matkan varrelta.
Suomi herää ja ent. PVL:n marssit olivat/ovat hyvin järjestettyjä ja asiallisia, ne joihin itse osallistuin, enkä epäile etteikö laatu olisi pysynyt samana.

Ilkka Forsten

Poliisin mukaan kansallismielisiä oli noin 300 ja antifan laumaa 1500.. Heh heh heh.Kun pitää kaikkea katsoa punalasien läpi niin kyllähän siitä tällainen luku syntyy.

John Quiman

Poliisit osoittivat miten isänmaallisia käskyjä saavat.

Nationalisti

Suomi herää-kulkue oli todella ammattimaisesti järjestetty, toivottavasti samanlainen tapahtuma järjestetään myös jatkossa.
612-kulkueesta on muodostonut jo hieno perinne, on aina mukavaa olla osallisena paikan päällä.