Eurooppa Politiikka

Miten EU aikoo valvoa kunkin jäsenvaltion sotateollisuutta?

Maavoimien 130 mm kanuuna M-46, 2012. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 2.0) / Pavin Pavan.

EU haluaa vaikuttaa siihen, kuinka paljon kunkin jäsenvaltion asevalmistajat tuottavat aseita ja mihin maihin niitä viedään.

EU:n ylin komissaari esittää EU:n yhteisen ampumatarviketeollisuuden kehittämistä koskevan lainsäädäntöehdotuksen, joka toimitetaan Euroopan parlamentille myöhemmin tässä kuussa.

Sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton antoi ehdotuksen EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin neuvosta. Kyseessä on viimeinen vaihe Borrellin alkuperäisestä kolmivaiheisesta suunnitelmasta, joka vaikuttaa monimutkaisemmalta kuin kahden ensimmäisen vaiheen suhteellinen selkeys.

Ensimmäisessä vaiheessa miljardi euroa menee Euroopan rauhanrahastoon, josta korvataan maille, jotka lähettävät aseita asevoimistaan Ukrainaan. Vaikka rauhanrahaston sääntelyn puutteellisuus on johtanut vakaviin väärinkäytöksiin, Bryssel katsoo kohteliaasti muualle, kun EU:n linjaa noudattavat maat käyttävät eurooppalaisten veronmaksajien rahoja omiin tarpeisiinsa.

Toinen askel on ajatus yhteisistä asehankinnoista, jotka ovat olleet jumissa jo pitkään. Tämä on johtunut ennen kaikkea siitä, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron on sanonut maansa vastustavan sitä, että EU tilaa aseita kolmansista maista, koska se johtaisi EU:n puolustusalan velkaantumiseen entisestään ja EU:n voimavarojen vähenemiseen.

Kolmas vaihe on ehkä kaikkein monimutkaisin. Tämä tarkoittaisi Euroopan ampumatarviketuotannon koordinointia ja EU:n puolustusteollisuuden vahvistamista, jota tuettaisiin erityisellä rahoituspohjalla ja erilaisilla Brysselin antamilla kannustinmääräyksillä.

Kolmannen vaiheen perusongelma on se, että jäsenvaltiot eivät ymmärrä, kuinka paljon valtaa Bryssel kaavailee ”yhteisen puolustusteollisuuden” koordinointiin. Vaikka on selvää, että puolustusvoimavaroja on lisättävä, Euroopan komission mahdollisen valvonnan määrä on paljon kiistanalaisempi asia.

Euroopan komissio havittelee ennennäkemättömiä valtuuksia koko EU:n alueen puolustusteollisuuden kontrolloimisessa

Bretonin ehdotuksessa esitetään 500 miljoonan euron rahaston perustamista Euroopan tuotantokapasiteetin nykyaikaistamiseksi ja laajentamiseksi, työntekijöiden kouluttamiseksi ja uudelleenkoulutukseen sekä ”rajat ylittävien teollisuuskumppanuuksien kehittämiseen” toimitusketjujen turvaamiseksi. Valituille hankkeille myönnettäisiin 60 prosenttia rahastosta takaisinmaksamattomana avustuksena, ja loppuosan maksaisi asianomainen yritys tai jäsenvaltio.

Euroopan komissio on kuitenkin paketoinut lainsäädäntöön oman toimivaltansa laajentamisen, toisin sanoen sillä olisi oikeus päästä käsiksi kaikkiin luottamuksellisiin tietoihin, joita jäsenvaltioiden puolustusteollisuus on tähän asti varjellut mustasukkaisesti.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen voisi näin ollen milloin tahansa pyytää tietoja yksittäisten yritysten tuotantokapasiteetista, toimitusketjujen eri osista, varastotasoista ja valmistajien mahdollisista ongelmista, jotka voivat haitata kapasiteetin lisäämistä.

Ehdotuksen kiistanalaisin osa on se, että se antaisi Euroopan komissiolle oikeuden tehdä suoria tilauksia Euroopan puolustusteollisuudelle ja jopa viedä niiden tuotteita ilman omien hallitusten hyväksyntää, mikä antaisi sekä Euroopan komissiolle että asevalmistajille ennennäkemättömiä valtuuksia.

Lähde: Remix

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

Käytännössä mikään asekauppa ei tapahdu ilman lahjuksia. Kyse on siitä, että estetään pikkupoliitikkoja ottamasta lahjuksia vaan sovitaan niiden maksamisesta Brysselin kanssa. Naton suostumus vaaditaan, tietenkin, ja rahalla sen saa.

John Quiman

Ei ole yhdenkään jäsenvaltion etu, että aseteollisuus on EU:n vallassa.

Toni Lajos

EU:n valjastaminen Ursulan peukalon alle haiskahtaa jälleen vain rahankerjuulta jäsenmailta. Suunnitelmat vaikuttavat jo tässä vaiheessa hämmentävän epäselviltä, rahavirtojen valvonta taatusti retuperällä, kuten tähänkin asti.
Tarkoitus tietysti hyödyntää meidän hyvää aseteollisuuden tasoa, alan osaaminen valjastetaan muiden käyttöön, ja me vielä maksamme siitä, satoja miljoonia, ettei vaan kukaan suutu.

Marko Kyllönen

Kovin hiljaista on ollut Ursulan ”koronarokote tilauksistakin” media ja poliitikot.
Ja nyt hänelle annettaisiin oikeus sotateollisuuden kanssa tehdä tilauksia muiden maiden puolesta.
Juuri eilen uutisoitiin kuinka EU:n tärkein tehtävä on puolustaa demokratiaa, siis täh, täysin epädemokraattinen ja korruptoitunut EU joka on jo päättänyt määritellä ”totuuden” joka asiassa, ja kieltää muusta puhumisen.
EU:n ”demokratia ja oikeusvaltioperiaate” alkaa olemaan ihan kiinan tasoa.