Kotimaa Politiikka Rikos

Oikeusministeriö: Seksuaalirikoslaki muuttui – viestintäkampanja ohjaa tietopaketin ääreen

Kuva: Pexels.

Tiedote 23.1.2023 | Oikeusministeriö

Rikoslain seksuaalirikossäännökset muuttuivat merkittävästi vuodenvaihteessa. Lakiuudistus vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Oikeusministeriö viestii lainmuutoksesta laajalla kampanjalla, joka näkyy ulkomainoksissa ympäri maata ja useissa verkkopalveluissa.

Viestintäkampanjan tavoite on varmistaa, että mahdollisimman moni Suomessa asuva henkilö tietää seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksesta. Tärkein muutos on, että raiskauksen määritelmä perustuu nyt suostumukseen. Kampanja ohjaa tutustumaan keskeisiin lainmuutoksiin Seksuaalirikoslaki.fi-sivulla. Tietopaketti antaa vastauksia useisiin käytännönläheisiin kysymyksiin.

Seksuaalirikoslainsäädännön muutoksesta viestiminen sisältyy hallituksen naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelmaan 2020–2023, josta kampanja rahoitetaan. Lisäksi eduskunta edellytti ponnessaan vuonna 2022, että kansalaisia tiedotetaan tehokkaasti ja kattavasti rikoslain 20 luvun kokonaisuudistuksesta.

Kampanja keskittyy vapaaehtoisuuden ilmaisuun

Viestintäkampanja painottaa seksuaalirikoksia koskevan lain muuttumista suostumusperusteiseksi. Kampanjan viestejä ovat: ”Ei lupaa, ei seksiä”, ”Ei lupaa, ei kuvaa” ja ”Ei lupaa, ei lääpitä”. Kampanja näkyy rautatieasemien mainostauluilla sekä erilaisissa verkkopalveluissa. Erityinen kohderyhmä on nuoret aikuiset.

Sekä viestintäkampanja että verkkosivun tietopaketti on toteutettu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lähiaikoina tietopaketti julkaistaan oikeusministeriön sivuilla myös pohjoissaameksi sekä venäjäksi, viroksi, arabiaksi, somaliksi ja farsiksi. Jälkimmäiset ovat englannin ohella yleisimpiä Suomessa puhuttuja vieraita kieliä.

Lisätietoja:

Kampanja:
viestintäjohtaja Katja Huumo, p. 0295 150 113, etunimi.sukunimi@gov.fi

Rikoslain muutokset:
osastopäällikkö Ville Hinkkanen, p. 0295 150 165, etunimi.sukunimi@gov.fi

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma ja kampanja:
neuvotteleva virkamies Elina Ruuskanen, p. 0295 150 418, etunimi.sukunimi@gov.fi

Oikeusministeriö

34 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Eetu

Toivottavasti Oikeusministeriö julkaisee ohjeistuksen niillä kielillä, joita puhuvia uudet seurustelusäännöt koskevat, ja joiden ”kulttuurin” takia ne reaalisesti on alun alkaen muutettukin. Olkoonkin, että tätä ei koskaan eikä missään myönnetä ääneen.

Rasismia, nääs.

Sääli vain, että jos vaikka löytyisikin lukutaitoisia, ei ole mielenkiintoa. Ei ole myöskään lainkuuliaisuutta. Se kun on huonoimmillaan ÄO 80 – 90 välillä.

Allahu-pallahu sucks..

Meidän presidentti, oikiksen käynyt ja reservin majuri aikoo keskustella Nato-asiassa kalkkunamaan (turkey) Erdon klaanille, kuin mies miehelle eli siis tässä tapauksessa mies marakatille. Tuskin johtaa mihinkään. koska marakattien maassa saa valehdella heidän mielestään vääräuskoisille.

ike

Tällainen kummalisuus. Joskus aikoinaan sanottiin että politiikassa ei pitäisi mennä henkilökohtaisuuksiin. No mihin sitten pitäisi mennä jos jotkut poliitikot ottavat minun nimissäni satojen miljoonien velkoja. Unohduin tuonne YLE:n kanavalle.

Tämä on HENKILÖKOHTAISTA. No raiskaukset eivät kai ole, vrt. tuomioihin. Oli pakko lisätä tuo loppu, koska muuten joku neropatti olisi sanonut että ei liity asiaan.

Viimeksi muokattu 7 kuukautta sitten by Galina Manttari
Anomaster

Joskus aiemmin kuninkaat ajattelivat, että ”minä olen valtio”. Nykyiset poliitikot ajattelevat, että ”me olemme valtio”. Kummassakaan tapauksessa ei kansalaisilta kysytä, koska heidän mielestään asiat eivät kuulu kansalle. Kun poliitikot puhuvat demokratiasta, he puhuvat oikeudesta äänestää siitä, että ketkä heistä on valtio, ketkä saavat elää ja retostella kansan piikkiin.

Ääniä kalastellaan lupauksilla, joita saatetaan joskus täyttää, jos vaikuttaa siltä, että jotainhan on kansalle annettava, etteivät valita, ei siksi, että lupauksia tulisi pitää. Lupausten voimassaoloaika tapaakin loppua vaalipäivään.

Poliitikkojen mielestä tuo velkaantuminen on heidän asiansa ja äänestäjän ainoa suhde velkaantumiseen on maksajan paikka. Heidän mielestään se on ainoa toimiva tapa pitää yllä valtiota, joka on yhtä kuin he itse. Eihän siitä mitään tulisi, jos kansan parasta pitäisi ajatella päätöksissä tai jos kansan mielipiteitä pitäisi kuunnella tosissaan. Kansan mielipidettä kuunnellaan vain sen verran, että kansa ei nousisi kapinaan. Suomessa poliitikoilla on paljon oikeuksia, koska kansa ei hevin ryhdy kapinaan.

Viimeksi muokattu 7 kuukautta sitten by Anomaster
Peter Kreisler

”Raiskauksen määritelmä perustuu suostumukseen.” Kenellä siis on todistustaakka väittämänsä tai syyttömyytensä osalta ja miten se tapauskohtaisesti vaihtelee.
Pitäisikö suostumus olla kirjallinen ja molemminpuolinen, samalla tietysti voitaisiin paperiin kirjata vastikkeettomuus ja, että ”peuhaamaan” ei ole päädytty kolmannen osapuolen aloitteesta. Näin asiakirja palvelisi myös verohallinnon valvontaa ja poliisin parituksen vastaista toimintaa.

Anomaster

Käytännössä monet naiset uskovat, että suostumus on voimassa, ellei heitä kaduta jälkeenpäin. Jos kaduttaa, suostumuksen voi perua seuraavana aamuna tai vaikkapa vuosien jälkeen.

Peter Kreisler

Joo, jotenkin ns. ”väitetty rikoksen uhriksi joutuminen” toimii vain naisten ollessa seksuaalirikosten ”uhreja”.

TDK

Varsinkin jos saavat demlakalkkunat vakuuttumaan siitä, että oli juovuksissaan sammunut ja heräsi ”tajuten tulleensa raiskåtuksi” niin tuskimpa vaativat sen enempää näyttöä, syytetty on syyllinen.

Sinänsä tosi karmeaa kun naisille joskus tehdään niin. Naisten on opittava olemaan varovaisia tässä maailmassa. Siihen kuuluu juopottelun välttämisen lisäksi kaikenlaista muutakin.
Silti, miehethän ovat eniten fyysisen välivallan uhreja ja henkisenkin – ja feminismin myötä myös eniten oikeusmurhien uhreja.

Viimeksi muokattu 7 kuukautta sitten by TDK
Joo

Juuri niin. Tuossa listassa mukana olevat ”tis is nou mani” -kielet tuovat mieleen Oulun sossuhenkilöstön joitakin vuosia sitten tekemän ”no-no-zone” -keikutusvideon.

sekopäät vauhdissa

Feministihallituksella on kovat piipussa ja työkalupakissa joku tietopaketti joka on tehty korvaamaan moraalin. Liikennemerkeistä tehiin pallopäitä, translakikin tulee. Hienoja aikaansaanoksia koko rahan edestä, mitähän seuraavaksi? Eikö se muuten ole ollut feministilogiikan mukaan niin, että seksiä saa myydä muttei ostaa?Hahahahaha. Miltä se kuullostaisi: Maitoa saa myydä muttei ostaa.

Erkka

Tällaiset päättäjät tekee teoillaan kaiken tyhjäksi, kohta kukaan ei pidä näiden ohjeita minään. En luonnollisesti hyväksy raiskausta, mutta taas kohdistetaan laki lainkuuliaisille, rikolliset ei niistä ole välittäneet tähänkään asti.

juha II

Sen sijaan Suomessakin lapsia voi ”häiritä” vapaasti koululaitoksessa ja päivähoidossa LGBTQ+ aatteesta ja sukupuolenvaihtamisesta, joka ”korjaa” aivan kaikki jo varhaisen elämän vaikeudet.

Anomaster

Se lasten seksuaalinen häirintä sukupuolen kyseenalaistamisella ym. onkin tuhannesti pahempi juttu kuin mitä jokin pepun lääppiminen tai tissien puristelu on, mutta siitähän seksuaalisesti häiriintyneet ja heidän kannattajansa eivät välitä.

Viimeksi muokattu 7 kuukautta sitten by Anomaster
ukkospilvi

Sateenkaarifasismin takana saattaa olla feministien miesviha.

Koska pelkkien piparisuhteiden lobbaaminen olisi liian läpinäkyvää, niin miehet lienee otettu toimintaan mukaan ikään kuin näön vuoksi.

Eka Kettunen

Suomen lainsäätäjät ovat pihalla kuin lumiukko, luulevat suostumushömpällä sattumuksien vähenevän. Näin ei tule käymään, sillä ne jotka eivät ole välittäneet lakipykälälistä aiemmin, eivät välitä niistä jatkossakaan.

Anomaster

Mutta saadaan tilastoihin lisää raiskauksia, kun normaaliksi koettu toiminta johtaa tilanteeseen, että nainen katuu jälkeenpäin. Kuinkahan toimisi, jos mies menisi päivän parin päästä tekemään rikosilmoituksen, koska ei oikein ollut hyvä tunne pienestä kuksimisesta?

make

Tietysti voi olettaa, että maahanmuuttajilla on tapana käydä lukemassa ajankohtaisia tiedotuksia oikeusministeriön sivuilta.

ike

Tuloksista päätellen. Kyllä. No kaikki teitävät että eivät osaa lukea, mutta sitä varten on suomalaiset typerykset.

Anomaster

Ne typerykset tuskin noista seksilaeista kertovat, kun ovat niin perin pohjin keskittyneet elättien sossutukien maksimoimiseen.

ike

😂

Ilkka Forsten

Silloin kun Kari Suomalainen vielä sai piirtää pilakuvia, hän laittoi HS:n sivulle piirroksen joka liittyi silloisen YLE:n tiedotukseen. YLE tiedotti suunnilleen näin. ” Ohjelmista vastaavien toimittajien nimet on nähtävillä toimitalon ala-aulassa virka aikoina.” Kuvassa lappalainen lähtee lumi pöllyten hiihtämään, ehtiäkseen näkemään kyseisen informaation.

Viimeksi muokattu 7 kuukautta sitten by Ilkka Forsten
make

Outoa, että vain noilla kielillä kun koulun Wilma viestityskin tulee lisäksi mm. Urdun, Somalin ja Darin kielillä. Tasa-arvovaltuutettu saisi puuttua tähän ainakin ulkomainonnan osalta.

murre riepunen

Kampanja kannattaa suunnata vastaanottokeskusten läheisyyteen, lukutaidottomille vihervasemmiston naisjäsenet voivat iltapuhteella käydä näyttämässä oikein kädestä pitäen rajat.

Ilkka Forsten

” Farssiksi ” meni taas koko vapaus-sota. Ei saa lääppiä, täs on no no zone, ei saa tuuppia, täs on jou jou kone, ei saa sormeilla, ei saa rutistaa, nou nou nou, mistä kenkä puristaa ? MUTTA JOS SUOSTUT raiskattavaksi, niin ok, ei sanktioita..Niinkö ?

juu

Kamppanjoista tulee varmaan taas jotain tasoa Oulun ”this is my no no zone” tanssi

seant

Ruotsissa, tuomari, joka on ollut syytettyjen puolustaja on kertonut, että suurin osa oikeuteen päätyneitä ovat ravintolaillan jälkeen päätyneet sänkyyn. Kummankin osapuolen ollessa enemmän tai vähemmän juovuksissa nainen on nostanut kanteen jälkikäteen. Siksi hän on varoittanut miehiä tästä, että ettei lähde juopuneina sänkyjatkoille. Lisäksi hän todennut, useimmiten tuomituksi joutuneet, ovat he joilla suullinen ulosanti on heikko, eikä osaa itseään ilmaista ja puolustaa. Ns. supliikkimiehet pystyvät saamaan naisen syytökset lähes aina nurin, vaikka on ollut umpitunnelissa seksin aikana ja nainen tulee tuomituksi, väärästä ilmiannosta.

Tuksu

Usein on valkoiselle naiselle myös musta makkara alkanut maistumaan, kun on alkoholi baarissa vienyt estot ja jalkoväli alkanut ’puutumaan’. Marakatilta on sitten saatu se seksitauti ja kotona sen jälkeen käry käynyt. Omalle ukolle yritetty sitten selittää, että olikin raiskaus.. 🤦🏻‍♂️

Karvaranne kiittää

Ei tosin koske matuja, jotka näitä muka ”haavoittuvassa asemassa” olevia.

Pulteri

Tässä tiedotetaan asiasta, joka on jo kaikille selvä. Raiskaaja tai ahdistelija ei piittaa luvista ja suostumuksista. Muut eivät raiskaa tai ahdistele, ihan riippumatta tästä kampanjasta tai tiktoktansseista.

Kikka Mokkeli

Allahin mukaan vääräuskoisen saa laittaa sikiämään vaikka väkisin, eikä siihen vääräuskoisten lupia tai lainsäädäntöjä tarvita.

Ilkka Forsten

Yksikään tomppeli lain laatija ei ota koskaan huomioon sitä, ettei muslimien oman käsityksen mukaan tarvitse välittää mitään siitä kuinka ” vääräuskoisten ” lait asian tulkitsee. Tämä on koko ongelman ydin. Jos koko ajan leikitään ajatuksella mikä näkee kristityt ja muslimit samaksi asiaksi, ja olettaa että muslimien käytös muuttuu meidän lakiemme sanelemana, ei koskaan saavuteta mitään parannusta asioihin. Afrikkalaisiin pätee tietyssä mielessä sama. He ovat heimoyhteisö täälläkin, ja koska kaikki tulkitaan vain heimon omista lähtökohdista kuten tehdään Afrikassa, on tuloksena jälleen kerran kasa lakeja joilla ei mikään muutu mihinkään. Kaiken lisäksi tilannetta pahentaa täkäläiset suvakit vinkumalla ettei heimoyhteisön käsitteitä saa kyseen-alaistaa, tai normittaa islamia uskonnoksi joka ei koskaan sopeudu mihinkään.

Ennen vanhaan sanottiin että vain faktoilla on merkitystä, oletuksilla ei. Nyt kuvitelmat, oletukset, tuntemukset tai mikä tahansa joka ei nojaa faktoihin ylittää mennen tullen rationaalisen ajattelun. Jos elintasoturisti kuvittelee olevansa ei toivottu, se on merkki siitä että hänen oletuksensa on fakta, mutta kun hän sitten tuntee olevansa erilainen, ( mitä hän myöskin on ) me emme saisi sanoa että kyllä, olet erilainen. Kuviteltu, oletettu tai jollakin tavalla tunnetasolla saatu aistimus, kunhan se syyllistää valkoisen rasistiksi riittää olemaan kaikilta osin fakta ja tuomittavaa. Sen sijaan me emme saa koskaan tukeutua näihin samoihin käsitteisiin. Meiltä vaaditaan vahva näyttö joka kuitenkin määritellään kerta toisensa jälleen perusteettomaksi rasismiksi. Perusteettomuus määrittyy sillä että että niin sanottu rasismin kohde vain tuntee ahdistusta ja näkee ympärillään mikroagressioita jotka perustuvat hänen oletukseensa.

pertsa

On syytä muistaa, että lakien valmistelijat ovat pääsääntöisesti naisia kuten myös Valtakunnasyyttäjän viraston näkyvimmät syyttäjät, heidän asiansa on puolustaa mustaa makkaraa ja siitä kiittää EU:n komissio. Halua todella etsiä raiskaksiin syylliset eli Petteri Orpo ja muut vuoden 2015 hallituksessa olleet olisi oikea osoite! Jatkuva ”puntit täynnä” olevien miesten virta Suomeen ei katkea ennenkuin nämä Soroksen agentit saadaan kansan tuomittaviksi!

Anomaster

Satakiloisen hennon suvakkineitosen elämä perustuu ajatukseen: ”musta tuntuu”.

ike

😂

Kansalaisen verkkokauppa