Eurooppa Politiikka

Orbán ”samizdatissaan”: Unkarin suvereniteetti on EU-oikeuden yläpuolella, Unkari kuuluu unkarilaisille

Unkarin perustuslakituomioistuin asettui EU-tuomioistuimen yläpuolelle Unkarin ja EU:n välisessä maahanmuuttokiistassa. Maan pääministeri Viktor Orbán osallistui keskusteluun uudella ”samizdat”-kirjoituksellaan ja tuki perustuslakituomioistuimen päätöstä. Orbánin mukaan ihmiset eivät ole juurettomia yksilöitä, vaan ihmisoikeuksia tulkitessa pitäisi huomioida myös ihmisen oikeus luonnollisiin yhteisöihinsä.

Euroopan unionin tuomioistuin päätti, että Unkarin on päästettävä turvapaikanhakijat rajansa yli. Unkari on rakentanut rajalleen aidan ja maan rajavartiosto pitää turvapaikanhakijat maan rajan ulkopuolella. Turvapaikkaa Unkarista voi hakea maan ulkopuolelta. Unkarin perustuslakituomioistuin käsitteli Euroopan unionin tuomioistuimen päätöstä, ja totesi, että Unkarin käytäntö on maan perustuslain mukainen ja että maan hallituksella on oikeus puolustaa käytäntöä, vaikka se olisi Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksen vastainen.

Unkarin perustuslakituomioistuin asetti päätöksessään unkarilaisille instituutioille mahdollisuuden toimia EU-instituutioiden päätösten yli. Tämä päätös muistuttaa lokakuista Puolan perustuslakituomioistuimen päätöstä, jossa Puolan lainsäädäntö asetettiin EU-lainsäädännön edelle. Unkarin perustuslakituomioistuin totesi päätöksessään myös, että maahanmuuttoa ja ihmisarvoa on tarkasteltava myös kantaväestön näkökulmasta.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti samizdat-kirjoituksessaan Unkarin perustuslakituomioistuimen päätöstä historiallisena. Hän arvostelee edistyksellistä ihmisarvotulkintaa, jossa yksilö on irrotettu luonnollisista yhteisöistään, joiksi Orbán määrittelee kansallisuuden, kielen, kulttuurin, perheen ja uskonnollisen yhteisön. Orbánin mukaan nämä ovat osa ihmisten identiteettiä ja ne kuuluvat siten ihmisarvoon, joten ihmisoikeuksien pitäisi suojella niitäkin, mutta ihmisoikeusasiantuntijat näkevät vain juurettomia yksilöitä. Pääministeri katsoo, että EU-tuomioistuimen päätös tarkoittaa, ettei eurooppalaisilla ole oikeutta valita, ketkä asuvat heidän maissaan, eikä täten oikeutta maahansa, kieleensä, kulttuurinsa, perheeseensä ja Jumalaansa.

Orbán julistaa, että Unkarin perustuslakituomioistuimen päätös vahvistaa Unkarin suvereniteetin ja estää sekä maahanmuuton että EU:n taholta tulevat hyökkäykset Unkaria vastaan. Orbánin mukaan Unkarin perinteistä sosiaalista ympäristöä ei saa muuttaa ilman demokraattista päätöstä ja valtion valvontaa ja että unkarilaisilla on oikeus kotimaahansa.

Orbánin kirjoitus on otsikoitu ”Samizdat No. 15”. Kirjoitus on julkinen ja se on käännetty englanniksi. Orbán on vuodesta 2020 lähtien julkaissut ”samizdateiksi” kutsumiaan avoimia kirjeitä, joissa hän puolustaa omia näkemyksiään ja hyökkää Unkarin vihollisiksi katsomiaan tahoja vastaan. Kirjoitukset ovat julkisia ja niitä on käännetty englanniksi ja saksaksi. Ensimmäinen numeroitu samizdat oli numero 3, joka oli osoitettu Euroopan kansanpuolueen (EPP) euroryhmäjohtaja Manfred Weberille aikana, jolloin Orbánin johtama Fidesz-puolue oli yhä sen jäsen. Fidesz päätyi eroamaan EPP:n ryhmästä, kun se muutti sääntöjään niin, että se olisi voinut erottaa Fideszin. Tässä ensimmäisessä samizdatiksi nimetyssä kirjoituksessaan Orbán perusteli, miksi käytti kirjeistään tätä nimeä: hän valitti, ettei Länsi-Euroopan valtavirtamedia ota keskieurooppalaisten näkemyksiä huomioon, ja vertasi ilmapiiriä kommunistihallinnon aikaiseen mielipiteiden tukahduttamiseen, jolloin itäblokin toisinajattelijat levittivät maanalaisia julkaisuja, samizdateja, joissa he ilmaisivat näkemyksiään.

Lähteet: About Hungary, The Budapest Times, Hungarian Spectrum

18 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Markku Nieminen

Jos maailmassa voi muutamalle ihmiselle hattua nostaa oman kansansa ja maansa etujen ajamisesta, niin Tsekin, Unkarin ja Puolan johdoille!
Kaikkien muitten maitten johtajat ovat EU diktatuurin, ruskeakielisiä, noulijoita.

Ilkka Manttari

Muistakaa aina että mikään ei kävele suomen perustuslain ylitse, joka sellaista väittää pitäisi heti vangita ja laittaa syytteeseen maanpetoksesta. Joskus pari- kolmekymmentä vuotta sitten ajattelin että tuollainen syyte olisi aikamoinen hyppy historiaan, no tuota historiaa vihervasemmisto nyt tekee ja syytteet ovat ajankohtaisimpia kuin koskaan elinaikanani.

Olavi Koskela

Niin, jos jonkin ylikansallisen elimen lainsäädäntö olisi ensisijainen omaan perustuslakiimme nähden, niin asiasta pitäisi olla perustuslaissa yksikäsitteisen selvä pykälä tai artikla. Sellaista ei (nykyisessä) perustuslaissa löydy. Kaiken sortin federalistimölöt kyllä kohkaavat siitä, kuinka EU lainsäädäntö menee oman lainsäädäntömme yli – mikä suomeksi ja lyhyesti sanottuna on silkkaa paskaa! Mitä Orbaniin tulee, niin kuinkahan miehen saisi kloonattua tänne? Tarve olisi kyllä kipeä,

Minuhe Kerettiläinen

Suomenkin pitäisi kuulua Suomalaisille, mutta virhevasemistolla on laajempi näkemys suomalaisuudesta…

Mao Stalin

Punagröönat ymmärtävät itsekin että humanitaarisuuden nimissä tapahtuva ”kemutus” tulee johtamaan segregaatioon ja huoltosuhteen heikkenemiseen.
Sellaisen yhteiskunnan perustoimintojen turvaaminen ei onnistuisi enää puhtaan demokratian keinoin vaan tarvitaan poliisivaltion otteita.

Juuri autoritaarisuus onkin asia joka vihervasemmistoa oikeasti kiehtoo.

Kata

Näin tekee presidentti….tai pitäisi tehdä meilläkin mutta…myötäilee ja soutaa ja huopaa.

Tuumailija

Orban on ”vain” Pääministeri, mutta Presidentillä on siinäkin maassa sanansa sanottavana.
Suomessa on vain bilettävä, luurin unohtava ja pakkomielteinen pääministeri sekä vallaton natomarioinetti presidentti, good goys.
Vaikka ei ole kummoinenkaan maa unkari taloudeltaan, niin politiikan hoito onnistuu samalla kuin oman kansan etujen kaitseminen, mutta niinhän se pitää mennäkkin, ei mammona ole mikään mittari eikä ulkoa sanella maan politiikkaa/oikeuskäytäntöä (näinhän eu:n peruskirjassakin lukee).
Ja unkarilla on sellaista jota ennen niin innovatiivisessa suomessa ei ole saatu aikaiseksi, perustuslakituomioistuin.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
Kata

Juu toki tiedän mutta minusta hän on ”presidentti” kuten olen heitä elämäni aikana muutaman nähnyt.Toki en enää vuosikymmeniin.Ainakaan Suomessa.
Ja todellakin, niinkuin Unkaria on moitittu meppikokkareidenkin taholta ja vikisty oikeusvaltioperiaatteesta…täyttä lässytystä iltapuhteella.

Tuumailija

Kekkonen aikoinaan arvasi, että hänen jälkeensä ei homma enää toimi ja laittoi vireille presidentin oikeuksien vähentämisen. Oli jo Koivistosta haistanut että tuolle ei missään nimessä valtaoikeuksia ,Koivistohan sitten luopui sen ihmeempiä kyselemättä, oivalsiko ollenkaan että oli edeltäjänsä suunnittelema.
Ei Kekkosen jälkeen ole ollutkaan ”presidenttiä” vaan pääkanisteri on ”johtanut” hallitusta sekä suomea siihen suuntaan mistä itselle suotuisin tuuli tulee (hillotolpan tuoksu).

ike

Kekkonen oli aikamoinen kämmäilijä, mutta kansallismielinen sellainen. Maan johtoon ei koskaan pitäisikään valita mitään valkoposkihanhia vaan parhaimmat vilunkipelaajat. Nyt meillä on hyviä vilunkeja mutta kun ovat olevinaan eurooppalaisia, suomen edusta viis, kansallismielisyydestä ei tietoakaan. Tarvittaisiin presidentiksi ja vähän muihinkin virkoihin hyviä korttihaita jotka osaavat peliä lukea.

Ilkka Forsten

Puolan päättäjien sanavalinta, EI KÄY, Unkarin sanavalinta EI KÄY, Tsekin sanavalinta EI KÄY, Suomen sanavalinta. Yyyym, tuota yyyym,näkisin että kyllä, yyyym, meillä on yymmmmmm, oltava ymmm yhteinen yyymmm arvopohja, ja että yyymmm juridiselta kannalta yyymmm, auto sanoo pör pör pör, ellei ole yyymmm sähköauto.. Kiitos teille herra tasavallan Presidentti, kansa haluaa vahvaa arvojohtajaa… Yyyymmmmm,ymmmm…Kiitos, vaimoni poikani ja koira voi hyvin yyymmm.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
Kata

Just tämä!Niin voimatonta ja ei yhtään presidenttimäistä.Olisi kai hänellä vielä joku oikeus sanoa asioista suoraan…no ehkä ei ,siis täysin turha instituutio.

Horace Smith

Kummelin porukka arvasi tämän jo kauan sitten. Niinno noniin.
https://m.youtube.com/watch?v=vjOW0cAZWZs

Hh55

Kentsu?

Eka Kettunen

Unkari tekee aina kaiken oikein.

Jussi Hämäläinen

Unkarissa on tajuttu, että ”oma kansa ensin -ajattelu” ei olekaan vaarallista.

Päinvastoin, suotuista omalle kansalle.

Laaki

Taitaa vaan Orbankin Schwabin ”young global leader” koulutuksen läpi käynyt. Jos lähteeseen on luottamista https://americasfrontlinedoctors.org/2/frontlinenews/exposed-klaus-schwabs-school-for-covid-dictators-plan-for-great-reset/

Jossain yhteydessä schwab kertoi myös Putinin olevan hänen YGL koulutettu.

Kata

No jospa hänestä tulikin kriitikko tuohon touhuun!Ainakin siltä näyttää.

Mutta nuo nimet,suurin osa tuossa jutussa ovat niin ilmiselviä mitä tulee tähän ihmisten kontrolliin.Voihan Newsom Ja Buttigieg…sun muut makaroonit ja truddet ja c-lintonit,koko perhe näköjään!
Voi ihmiskuntaa kun vääristyneet mielet johtaa..ja ne joilla on rahaa kuin roskaa.

Uusimmat uutiset