Eurooppa Kotimaa Muu maailma Politiikka Rikos Uutiset

Osa Ukrainaan lähetetyistä aseista päätyy suomalaisille rikollisille

FGM-148 Javelin panssarintorjuntaohjus. Kuva: Wikimedia Commons (CC BY 2.0) / U.S. Army Alaska (USARAK).

Ukrainaan lähetetyt aseet löytävät tiensä eri puolille Eurooppaa.

Järjestäytynyt rikollisuus on Suomessa kasvussa, ja aseiden kysyntä on suurta. Rikollisverkostot ovat jo luoneet aseiden salakuljetusreittejä Suomen ja Puolan välille.

Eurooppalaisen poliisiyhteistyöjärjestön Europolin kerrotaan varoittaneen kesällä, että aseistetut rikollisryhmät voivat pian aloittaa aseiden salakuljetuksen Ukrainasta EU-maihin.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Christer Ahlgrenin mukaan Europolin ennuste on jo toteutunut Suomessa:

”Näemme merkkejä siitä, että nämä aseet ovat jo Suomessa, ja olemme jo nähneet merkkejä siitä, että Ukrainaan toimitettuja aseita on löydetty Suomesta”, Ahlgren sanoo.

Suomen lainvalvontaviranomaisen mukaan kyse on lähinnä käsiaseista ja raskaammista armeijan käyttämistä aseista, kuten konekivääreistä. Ulkomaisilta kollegoilta on kuitenkin saatu tietoa, että myös räjähdekranaattien ja sotilaslennokkien kysyntä on suurta, ja ”muualta Euroopasta on löytynyt myös panssarintorjuntaohjuksia Ukrainasta”.

On pelättävissä, että Javelin-panssarintorjuntaohjus saattaa päätyä myös Euroopan rikollisten käsiin. Ohjus oli yksi avaimista ukrainalaisten menestyksekkääseen puolustukseen sodan alkuvaiheessa. Yhdysvallat ja Britannia ovat toimittaneet Ukrainalle lukemattomia määriä tätä helppokäyttöistä ja panssarivaunuja vastaan erittäin tehokasta asetta. Ohjuksen kerrottiin ilmestyneen pimeään verkkoon myytäväksi tänä kesänä, mutta ei ole dokumentoitua näyttöä siitä, että sitä olisi käytetty missään hyökkäyksessä Ukrainan ulkopuolella.

Kivääreitä, käsiaseita ja muita Ukrainasta peräisin olevia aseita on rantautunut Suomen lisäksi myös Ruotsiin, Tanskaan ja Alankomaihin.

Salakuljetusreitit on määritelty

”Reitit, prosessit ja yhteydet aseiden laittomaan salakuljetukseen Ukrainasta Suomeen ovat jo valmiina”. Aseet kuljetetaan useimmiten maan kansainvälisten satamien kautta, jotka ovat huomattavasti vähemmän suojattuja kuin lentokentät. Salakuljettajat ovat rikollisjengejä, kuten suuria kansainvälisiä moottoripyöräjengejä. Yhdellä niistä, myös Suomessa toimivalla Bandidos MC, on haarakonttoreita kaikissa Ukrainan suurimmissa kaupungeissa.

Yle kertoi sunnuntaina, että Europol odottaa jo nyt rikollisjengien perustavan asevarastoja Ukrainan rajojen läheisyyteen. Europol on tietoinen myös ukrainalaispakolaisista, jotka ovat maksaneet kuljetuksen rajalle rahan sijasta aseilla.

Ahlgrenin mukaan kyse on paljon suuremmasta aseiden määrästä kuin Jugoslavian sodan aikana, jolloin jengit varastoivat Ruotsissa aseita. Nyt laittoman maahanmuuton seurauksena ”meillä on verisiteisiin ja etnisyyteen perustuvia klaaneja, jotka harjoittavat rikollista toimintaa”.

Ahlgren sanoi uskovansa, että ”vaikka aseiden toimittaminen Ukrainaan on oikein, sillä on seurauksia”.

”Ukraina on saanut valtavan määrän aseita, ja se on hyvä asia. Mutta tulemme olemaan tekemisissä näiden aseiden kanssa vuosikymmeniä, ja me maksamme tästä sen hinnan”, hän sanoi. ”Päättäjät ovat unohtaneet, että Ukrainan sota on lisännyt myös poliisin työtaakkaa.”

Lähde: Remix

38 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Yömyssy

Tarkemmin sanottuna

Osa Ukrainaan lähetetyistä aseista päätyy rikollisille Suomeen

Pamela Possu

Koko ikäni asunut Hgissä,enkä ole missään nähnyt enkä kokenut mitään uhkaa MC-jengien taholta.Mihin päin Suomea pitäisi muuttaa,että edes näkisin livenä yhdenkin MC-jengiläisen?

John Quiman

Onhan tuo ollut selvää jo etukäteen, että osa sieltä lähtee muille teille. Näin on tapahtunut aina vastaavissa tapauksissa.

Olennaista on kuitenkin, että Ukrainan armeijalle menee likipitäen kaikki aseet. Sitä, että joitakin varasteaan tuhansista, ei voi välttää mitenkään, ainakaan niissä olosuhteissa. Ne menevät siis hyötykäyttöön ja ovat hyväksi koko Euroopalle.

Poliisilla ei ole mitään todisteita, että suomalaisia aseita olisi salakuljetettu Ukrainasta Pohjolaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Runtiti-pou

Ylipäänsä siis tämmöisen takia on siis aseiden vientiä rajoitettava. Sen takia tällaisia varmaankin uutisoidaan. eli Putinin miesten juttuja

Runtiti-pou

Tuohan on paljastunut jo Kirsi Heikelin valehteluksi ja KRP on kistänyt sanoneensa tällaista. Kyseessä oli uhkakuva, joka ei ole realistoitunut. Uhkakuvat oli tietenkin napattu ulkomailta.
”Järjestäytyneen rikollisuuden” edustajiksi lasketaan tuuolla muuten liivijengien lisäksi nationalistit. En ymmärrä, miksi näitä jatkuvasti äärioikeiston uhasta ja sen terrorismista varoittavia pösilöitä pitäisi ottaa vakavasti muutenkaan

Slava Idiots

Yle: KRP:n mukaan Ukrainaan toimitettuja aseita on päätynyt Suomeen – ”Rikollisjärjestöt ovat erittäin kiinnostuneita” 30.10.2022Ukraina: KRP:n väite rikollisten Ukrainasta Suomeen salakuljettamista aseista on taas yksi Venäjän levittämä vale – ”Faktat puuttuvat” 1.11.2022Jos Ukrainan nukkehallitus näin sanoo niin pakkohan sen on olla totta.
On se kieli vaan syvällä siellä Zelenskin ahterissa.

John Quiman

Joillakin on puolestaan koko pää hartioita myöten Putinin ahterissa. Parhaat asuvat siellä.

Runtiti-pou

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/95048479-cdaa-4bed-90b9-493bb9908d2b
”KRP kiistää Ukrainan avustusaseiden päätyneen Suomen rikollisille
KRP:n mukaan aseiden päätyminen vääriin käsiin on riski, jonka realisoitumisesta ei ole näyttöä.
Poliisi kertoo seuraavansa Ukrainan sodan aiheuttamia riskejä jatkuvasti.Poliisi kertoo seuraavansa Ukrainan sodan aiheuttamia riskejä jatkuvasti.
Poliisi kertoo seuraavansa Ukrainan sodan aiheuttamia riskejä jatkuvasti.
(Riikka Nyman)
Keskusrikospoliisilla (KRP) ei kertomansa mukaan ole näyttöä, että Ukrainaan toimitettuja avustusaseita olisi päätynyt Suomeen rikollisten haltuun.
Yle uutisoi sunnuntaina 30. lokakuuta, että KRP:n hallussa on tiedustelutietoihin perustuvia viitteitä Ukrainaan toimitettujen aseiden päätymisestä Suomeen rikollisille. Nyt KRP kiistää tiedon.
– Tiedossa ei ole, että Ukrainaan toimitettuja avustusaseita olisi päätynyt Suomeen rikollisten käsiin, sanoo Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Markus Välimäki tiedotteessa.
Aseet kiinnostavat
Poliisin tiedossa on, että järjestäytyneen rikollisuuden ”yksittäiset toimijat” ovat kiinnostuneita sota-alueiden aseista. Poliisilla on KRP:n mukaan viitteitä siitä, että tällaiset toimijat voivat pitkällä aikavälillä yrittää hankkia aseita myös Ukrainan sodan seurauksena.
– Asiantuntijamme antaman haastattelun perusteella on voinut saada kuvan, että aseita olisi jo kulkeutunut Suomeen. Tällaisesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole näyttöä. Tarkoituksenamme on ollut tuoda esiin, että on mahdollista, että Suomessa toimivat rikolliset pyrkivät saamaan haltuunsa aseita konfliktialueilta, Välimäki sanoo.
KRP kertoo tunnistaneensa yksittäisiä järjestäytyneen rikollisuuden toimijoita, jotka ovat matkustaneet Ukrainaan sodan aikana. Poliisi seuraa tilannetta jatkuvasti ja ylläpitää tilannekuvaa sodan vaikutuksista Suomeen.
KRP:n Välimäen mukaan aseiden päätyminen vääriin käsiin on yksi poliisin tunnistama mahdollinen riski, mutta se ei ainakaan vielä ole realisoitunut”

Ilkka Forsten

Osa voi tulla, tulihan niitä ilman ukrainan sotaakin mutta mitään niin sanottua raskasta kalustoa ei tule, on vähän hankalaa rahdata kenttätykkiä perävaunussa ja sanoa, että se on replika millä havainnollistetaan laitteen käyttöä.

Jukka

On naivia ajatella, ettei aseita tule meille Ukrainasta. Ukraina pullollaan rikollisia. Kysyntää on meilläkin ja koko ajan lisääntyy. Katujengit ”tarvitsevat” kättäpitempää. Shengen-rajat vuotavat kuin seula.

Sari Saarela

Ukraina on ollut läpikotaisin korruptoitunut maa jo ennen sotaa, ettei tuo ihmetytä yhtään. Kannattaisi ne rahahanat jo pistää tukkoon.

John Quiman

Muutaman varastetun aseen vuoksi pitäisi hylätä Ukraina? Putin kyllä tykkää ihan samaa.

Hömppeli

Ei suomeen kulkeudu aseita, meillä on niin tiukka rajakontrolli, ettei hiirikään livahda tänne huomaamatta. Etenkin Länsiraja Torniossa on kuin Kiinan muuri, ylipääsemätön este.

Jukka

Vaikka tankilla ajaisi yli, kukaan ei huomaa mitään. Kuski vain huikkaa:” Asylum!”

Jukka

Ja raja railona aukeaa!!!

Tuumailija

Tuopa ei ollut yllätys, Ukrainahan on ollut vuosikymmeniä konflikteissa käytettyjen aseiden varastointi- ja läpikulkumaa.
Hyviin syviin taskuihin tehdään tulosta juuri tällä raudalla ympäri lähi-itää ja afrikkaa, parhaimmat yksilöt (kalleimmat/erikoisimmat) tietty myydään eurooppaan tilausten perusteella.
Vasemmistolaisella logiikalla ei saada Mc jengejä aisoihin, koska se suurin uhka on mielipiteissä ja epämiellyttävässä totuudessa joiden propagoimiseen + nujertamiseen löytyy se tahtotila ja resurssit ks. PVL

Runtiti-pou

On eri asia, jos esim. Saksan tiedustelupalvelu salakuljettaa aseita sen kautta muualle. Nyt on kyse siis Ukrainalle toimitettujen aseiden kohtalosta. Sinun eli putinistin louskutuksen mukaan siis aseet menevätkin ympäri maailmaa

Tuumailija

Mainitsin että Ukraina on aina ollut asekaupan keskus. Varmasti eri valtiot (tiedustelupalvelut yms.) ja niiden edustajat ovat käyttäneet tätä maata aseiden hankintapaikkana siinä missä läpikulkumaana iät ja ajat.

Tällaiselta toiminnalta on kansainvälisesti suljettu silmät ja vähätelty sitä, koska se olisi oman edun vastaista.

Kaikki sinne viety materiaali on kauppatavaraa, aseiden kontrolli loppuu siihen kun ne luovutetaan taisteleville osapuolille. On sanomattakin selvää että taistelevissa joukoissa on mukana paikallisten rikollisklaanien jäseniä, jotka sitten tilaisuuden tullen pistelevät erilaista materiaalia sivuun myyntiä varten. Sitten myöhemmin kulkeutuvat eri kanavia pitkin pohjolan perukoille saakka esim. Mc porukoille.
Ei täällä pohjolassa Mc väki ammuskele enää varastetuilla baikaleilla, tähtiperä Tokarevilla tai neljän linjan kivääreillä, kyllä niillä on käytössä ihan länsimaista uudehkoa rautaa.

Tietty jos hankkii tietonsa valitun kansan omistamasta keltaisesta lehdistöstä (IL,IS,HS etc.), niin voi jäädä pari kriittistä informaation jyvää saavuttamatta kokonaiskuvan hahmottamiseksi.

Juhana Hilpo

Tämä uutinen on fake. Todettu sellaiseksi jo monta päivää sitten.

Spedeyenzkiy

Vai että fake. Onko tosiaan niin, että aseet pysyvät siellä ja vissi on niin?

Olisi ensimmäinen sota laatuaan, jos kävisi niin. Ampuu pikkasen yli tuo Ukrainan silmät ja korvat kiinni kannattaminen.

juu

Ukrainahan on hyveellisyyden perikuva ja taistelee läntisten arvojen ja demokratian puolesta. Ennen sotaa oli korruptoitunein maa euroopassa venäjän jälkeen, mutta se asia on nyt varmaan muuttunut sodan seurauksena.
Enää siellä ei ole varmaan myöskään sitä ihmiskauppaa jossa nuoria tyttöjä myytiin länsimaihin.
Säälittäviä tollaset ihmiset jotka aattelee että koska venäjä on paha niin kaikki ukrainalaiset on sitten hyviä.

CCCPum !

Venäjän hallinto on paha riippumatta siitä ovatko ukrainalaiset pahoja vai hyviä.

Pietarin Teurastajan korkea kannatus kertoo sen, että myös suuri osa
Venäjän r i v i k a n s a l a i s i s t a on pahoja.

otto suni

Taidat olla niitä Mika Aaltolan trolleja joiden ainoa ajatus on nuolla ”joonilaisten” perhejalokiviä!

CCCPum !

Kommentti se on kai tuokin.

Onkos siellä kuuloelimien välissä kaikki ihan kunnossa ?

Lasse

taidat olla halla aholaisia, sehän on vanhoja ukrainalaisten tovereita,,,vihaveijari. Persujwn ryssäviha ei tuu kantaan,,,sananvapaus niilltä jo meni omaskin lehdessä. Otappa asento ja kohti uraalia ,,,mars

Kata

Lasse liten
 Världen är så stor, så stor,
Lasse, Lasse liten!
Större än du nånsin tror,
Lasse, Lasse liten!

Där är varmt och där är kallt,
Lasse, Lasse liten!
Men Gud råder överallt,
Lasse, Lasse liten!

Långt det är från öst till väst,
Lasse, Lasse liten!
Borta bra, men hemma bäst,
Lasse, Lasse liten!

Vai Halla-aho ”vihaveijari”…no…otan osaa,yritä parantaa mielentilaasi Lasse liten.Kaikkea hyvää ja silleen maailman poluilla.

Lasse

kiitooos ja anteeksi… Kaikki venäläiset on (alla måste dödas,, hallaaho) on totta mooses kivapuhetta (kärlek och fred)kun sen oikee jummartaa,,, ostampa katapultit ja lennän häpiään

Kata

Vous est bête et ridicule….prendre le médicament… 😀

Lasse

hmmm,,,taitaa olla,,,kirkkoslaavia,,ei jummarra. Olisi iloinen yllätys,,,jos siis ei olisi jotain minun väsynyttä pilkkaamista…ja eikai nyt semmoista kukaan

John Quiman

Johanqa Lassewan willakuyniyuqmi

Lasse

no oletpas sinä,,,niin näppärä,,,hieno nimi ja kaikki

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Lasse

Ukraina on juuroopan ryönä..se vaan muuttu enkeliksi ikään kuin koukaten..se tulee oleen vuosikymmeiä pimeiden aseiden keskus ku olikarkit vääntää massia muitten lahjotuksilla. suomalaisten älyllinen kuperkeikka,,, kun tuli syytös ukrainasta on vertaansa vailla oleva serseily joka ei peiliä kestä

Runtiti-pou

Olen huomannut sen olevan mielestänne ryönää, koska haluatte tuhota sen

otto suni

Taidat olla sieltä Polposta sillä jos jollakin niin ylikomisario Ahlgrenilla on todellsiet tiedot jengirikollisuudesta ja niiden aseistautumisesta. Ahlgren on ainoa asiantuntija tässä Polpon poppoossa ja siksi pelätty koska kertoo totuuden!

Olisi jo kaikkien korkea aika tajuta

Eihän tässä maassa ”viralliseen” tietoon voi luottaa enää pätkääkään. Tällaisissa kysymyksissä yleensä päin vastainen kuin mitä uutisoidaan on lähempänä totuutta. Aivan kuten nämä vanhat esimerkit: sota on rauhaa, vankeus on vapautta jne..nyky uutisointi ja vistintä on juuri tällä tasolla.

Ilkka Forsten

Sota on rauhaa, vankeus vapautta ja raiskaajat ovat uhreja. Kommunistien ja vihreiden opas sivulta 666, teoksesta käytetään myöskin nimitystä Suomen Tasavallan Laki nykysuomeksi käännettynä.

Runtiti-pou

Ahlgrenia tulkittin väärin eli suomeksi toimittelijatypy laittoi sanoja suuhun