Eurooppa Rikos

Paludan suljettiin internetistä ja häntä uhkaa vankeusrangaistus

Rasmus Paludan. Kuva: CC Jesper Ahlin Marceta/Faksimil

Tanskalais-ruotsalaisen poliitikon Rasmus Paludanin verkkosivusto ”Frihedens stemme” suljettiin keskiviikkona Tanskan poliisin määräyksestä. Paludan kertoi asiasta Samnyttille sähköpostitse.

Syynä on se, että Paludan oli julkaissut nimettömän oikeusjutun, joka koski niin sanottua Korsörin miestä – tanskalaista Philip Westhiä – jota syytetään murhasta, sieppauksesta ja raiskauksesta, jossa uhreina on kolme nuorta tyttöä.

Samnytt kirjoitti 33-vuotiaasta sarjaseksuaalirikollisesta viime vuoden huhtikuussa, kun hän sieppasi 13-vuotiaan tytön. Sen jälkeen hänet on yhdistetty uusiin seksuaalirikoksiin: 17-vuotiaan Emilie Mengin raiskaukseen ja murhaan vuonna 2016 ja 15-vuotiaan tytön sieppausyritykseen vuonna 2022.

Vaikka tapaus on järkyttänyt koko Tanskaa ja tanskalaiset tiedotusvälineet on määrätty pitämään syytetyn henkilöllisyys salassa, Westhin henkilöllisyys tuli jo varhain ilmi, kun hänen sukulaisensa päättivät julkistaa sen.

”Poliisi ei lue rikoslakia kovin hyvin”

Kun Paludan julkaisi syytteen, hän jätti kaikkien osallisten nimet julkaisematta. Tanskan poliisi katsoi kuitenkin, että hän oli syyllistynyt rikokseen ”levittämällä perusteettomasti toisen henkilön yksityisolosuhteita koskevia tietoja tai kuvia”.

Etelä-Jyllannin ja Lolland-Falsterin poliisit, jotka tutkivat 33-vuotiaan seksuaalirikollisen tapausta, ottivat yhteyttä Paludanin käyttämään hosting-yhtiöön ja määräsivät Frihedens stemme -sivuston suljettavaksi. Torstaina sivusto oli kuitenkin jälleen toiminnassa sen jälkeen, kun kyseinen artikkeli oli poistettu.

Paludan sanoi lausunnossaan, että ”poliisi ei lue rikoslakia kovin hyvin”, ja väitti, että julkisen syytteen julkaisemista ei voida pitää ”toisen henkilön yksityisiä olosuhteita koskevana tietona”. Tanskan poliisin viittaama lakiteksti kattaa myös yksityisyyttä loukkaavat kuvat, mutta Paludan ei ole julkaissut kuvia.

Rasmus Paludania vastaan on nostettu virallinen syyte rikoksesta, ja jos hänet tuomitaan, häntä uhkaa sakko tai jopa kuusi kuukautta vankeutta hänen ”laittomaksi” väitetystä artikkelistaan.

Lähde: Samnytt

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Sanotaan nyt vaikka niin, että en tiedä Paludanista mitään, mutta tämä on vasta alkua ja siksi jokaisen pitäisi olla huolestunut.

Vappu Simanen

      Mielenkiintoista tässä on,
      1) että sananvapauden estämiseen ei tarvita oikeuden päätöstä,
      2) että oikeuden pöytäkirjat eivät ole julkisia.

      Itse näkisin, että oikeuden päätöksen julkaiseminen tekee tapahtumien kulusta julkisen asian, myös sellaisissa tapauksissa, jotka perhepiirissä tehtyinä eivät missään tapauksessa olisi julkisia.

      Kyseessä voi olla myös islamilainen oikeuskäytännön tuomisesta Tanskan tuomioistuimiin. Tällä tarkoitan käytäntöä, jossa murhatun henkilön omaiset ovat mukana päätettäessä tuomiosta; heillä on mahdollisuus tehdä sopimus murhaajan kanssa (esimerkiksi rahakorvausta ja paikkakunnalta poismuuttoa vastaan). Tällöin luonnollisesti myös henkilöllisyyden ja teon yksityiskohtien julkaiseminen jää tuon sopimuksen varaan.

      Täällä lännessä ollaan menty aivan toiseen äärimmäisyyteen: pahimpina rikoksina pidetään tekoja, joilla ei ole ollenkaan vastapuolta, siis teosta kärsinyttä osapuolta. Esimerkiksi jumalan pilkka tai omien mielipiteiden kertominen julkisuudessa. Ainoa «kärsinyt» osapuoli tällaisissa teoissa on valtio.
      Valtio ei voi olla rikoksen vastapuoli niin kauan kuin se itse kirjoittaa lait, palkkaa syyttäjät, palkkaa tuomarit ja panee täytäntöön tuomiot.
      Tarvittaisiin valtiosta riippumaton tuomioistuin ja vahingon kärsineen osapuolen olisi itse tultava paikan päälle; esimerkiksi jumalan pilkasta syytetty voisi vaatia, että jumala itse tulee istuntoon esittämään syytteen, ei riittäisi, että vain hänen laillinen edustajansa, pappi, esiintyisi oikeusistuimessa.