Kotimaa Rikos

Poliisi selvitti laajan verkkopetosvyyhden – uhreja on ympäri Suomea

Kuva: Kansalainen

Ammattimaisten toimijoiden joukko huijasi uhreilta rahaa uskottavien verkkomyynti-ilmoitusten avulla. Poliisi kehottaa kansalaisia suhtautumaan varauksella käsirahan maksamiseen.

Oulun poliisilaitos on saamassa valmiiksi laajan verkkopetosvyyhden, joka käsittää asianimikkeinä 19 petosta, yhden törkeän petoksen, yhden petoksen yrityksen sekä kuusi identiteettivarkautta. Teot ovat tapahtuneet ympäri Suomea vuoden 2022 maalis- ja kesäkuun välillä. Rikoskokonaisuus saatetaan syyteharkintaan lähipäivinä.

Petosten tekijöillä oli uskottavan oloisia myynti-ilmoituksia pääsääntöisesti Nettivene-, Nettikaravaani- ja Tori.fi-sivustoilla, sesongista riippuen. Kun halukas ostaja oli ottanut yhteyttä ”myyjään”, ostajalta pyydettiin käsirahaa. Ostajat maksoivat käsirahaa vaihtelevan suuruisia määriä, minkä jälkeen myynti-ilmoitus poistettiin eikä ”myyjään” enää saatu yhteyttä. Petosten tekijät onnistuivat saamaan asianomistajilta rikollisilla teoilla yhteensä yli 40 000 euroa.

Rikosasiassa johtoasemassa ollut pääepäilty, joka hyötyi rikoksista eniten, on ollut vangittuna esitutkinnan aikana. Poliisi epäilee, että rahaliikenteen hoitamiseen ja muun muassa myynti-ilmoitusten tekemiseen osallistui seitsemän muuta henkilöä. He ovat olleet kiinniotettuina tai pidätettyinä asiaan liittyen.

Poliisin näkemyksen mukaan toiminta on ollut erittäin ammattimaista. Esitutkinnassa saadun selvityksen mukaan rikosten pääepäilty käytti hyväkseen yhteiskunnan vähäosaisimpia henkilöitä rikosten tekemisessä siten, että hänen oma osallisuutensa tehtyihin rikoksiin olisi peittynyt. Teot ovat keskeytyneet ainoastaan poliisin väliintuloon.

Oulun poliisilaitoksen Kajaanin-tutkintayksikössä on kesken toinenkin laaja esitutkintakokonaisuus, jossa on sama tekotapa mutta eri pääepäilty. Kyseinen kokonaisuus käsittää yhteensä 32 rikosta, joista suurin osa on petoksia.

Poliisi muistuttaa nettikaupan vaaroista ja kehottaa kansalaisia harkitsemaan erittäin vakavasti, maksaako tuotteesta etukäteen sitä näkemättä.

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Vaikka poliisikin varoittelee näistä ”KATISKOISTA”! HYVÄUSKOISET suomalaiset, jotka ovat KANSAIVÄLISTETYT EU:n ”ihmelääkkeillä”, jotka tuovat jotain sellaista, mitä ”HÄRMÄSSÄ” ei ”kuuna kullan valkeana ole nähykään”

Silti ”impivaaralaisuuteen” syvästi ankkuroidut suomalaiset ovat luottavaisia kuin pienet lapset, syystä että olettavat KAIKKIEN ympärimaailman olevan yhtä perusrehellisiä kuin itse osuuskauppa-aatekin. Toki HUIJAUSSIVUSTOJA on monen tasoisia. Kömpelöistä tuherruksista aina viimeisen päälle tuunattuihin FEIKKEIHIN, jota peruskäyttäjän tasoiset surffaajat eivät kykyne mitenkään epäilemään. Ensin kuitenkin kannattaa tehdä hakuja ja jos kielipäätä riittää kahlata myös englanninkielisiä keskustelupalstoja ja onpa olemassa sivustoja, jonne päivittyy jatkuvasti uutta tietokantaa HUIJARIFIRMOISTA. Ja kun kuitenkin saattaa olla kyse suuristakin rahoista ja tuote on ylimaallisen loistelias mataline hintoineen. Silloin on syytä epäilysten herätä eikä olla impulsiivisen intoa täynnä.

Eka Kettunen

Tässä sitä taas nähtiin miten hyväuskoisia suomalaiset ovat. Tätä samaa satuihin uskomista ovat harrastaneet meidän päättäjämme ja se se vasta vahinkoa on aiheuttanutkin viime vuosikymmeninä.

Anomaster

Lähes kaikki kansanedustajat voisi pidättää ja pistää tuomiolle noista samoista syistä.