Eurooppa Politiikka

Portugalin parlamenttivaaleissa jytky: Oikeistopuolueen kannatus vahvassa kasvussa

Kuva: Wikimedia Commons.

Portugalissa käytiin ennenaikaiset parlamenttivaalit viime sunnuntaina, joissa nähtiin oikeistopuolueen vahva nousu kolmen suurimman puolueen joukkoon.

 

Portugalin pääministeri António Costa saavutti voiton sunnuntaina ennenaikaisesti pidetyissä parlamenttivaaleissa ja voitti kolmannen peräkkäisen vaalikauden, kun hänen sosialistipuolueensa sai ehdottoman enemmistön parlamentissa.

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, sosialistit (PS) saivat 41,7 prosenttia ja keskustaoikeistolainen sosiaalidemokraattinen puolue (PSD) 27,8 prosenttia.

Costan sosialistinen puolue sai niukan 117 paikan enemmistön 230-paikkaisessa parlamentissa. Pääoppositiopuolue, keskustaoikeistolaisen PSD sai 76 paikkaa.

Costa on johtanut vuodesta 2015 lähtien vähemmistöhallituksia, joita kaksi äärivasemmistolaista puoluetta on tukenut.

Sosialistipuolueen johtaman vähemmistöhallituksen taival päättyi viime vuoden lopulla budjettiäänestyksessä, jossa se menetti myös perinteisten vasemmiston kannattajien kannatuksen.

Sosialistien menestys kumosi viimeaikaiset mielipidemittaukset, joiden mukaan vaalit olivat veitsenterällä PSD:n kannatuksen äkillisen nousun jälkeen.

Oikeiston kannatus kasvamassa vahvasti Chegan myötä

Riemua PS:n päämajassa latisti kuitenkin oikeiston kannatuksen suuri ja vahva nousu, kun oikeisto nousi vaaleissa kolmannelle sijalle.

Äänestäjien viha äärivasemmiston roolista poliittisen kriisin laukaisemisessa oli keskeinen syy siihen, että vasemmistoblokin tulos laski 4,5 prosenttiin, kun se vuonna 2019 oli yli 10 prosenttia. Portugalin kommunistisen puolueen äänimäärä lähes puolittui 4,4 prosenttiin.

Molemmat ohitti nouseva oikeistopuolue Chega, joka nousi kolmanneksi yli 7 prosentin kannatuksella. Sillä on vähintään 12 parlamentin jäsentä, kun aiemmin sillä oli vain yksi.

12 parlamentin jäsenen myötä oikeistosta on tulossa merkittävä voima Portugalin parlamentissa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun vuoden 1974 vallankumous lopetti António Oliveira Salazarin 1930-luvun valtakauden.

”Tämä on katkeransuloista”, Chegan puoluejohtaja André Ventura sanoi toimittajille. ”Olen tyytyväinen Chegan kasvuun, mutta António Costa pysyy pääministerinä.”

Äärivasemmisto ei tee yhteistyötä Chegan kanssa

Johtoasemasta huolimatta Costa lupasi toimia yhteistyössä kaikkien muiden puolueiden, paitsi Chegan kanssa. Hän pyrkii vetämään maan pois pandemiasta ja toteuttamaan investointeja ja uudistuksia elpymisen tukemiseksi.

Vaalitulokset olivat valtava pettymys PSD:n johtajalle Rui Riolle, joka oli kaventanut sosialistien mielipidemittausjohtoa kiihkeällä kampanjallaan äänestyksen loppuvaiheessa.

Rio oli ennen tulosten vahvistamista sanonut, että hän aikoo jättää paikkansa, jos sosialistipuolue saa enemmistön parlamenttiin.

 

Lähde: Politico

20 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Lare

Voihan sen näinkin tulkita, samalla logiikalla kuin YLE, mutta vasemmisto voitti ne vaalit.

juha II

Hyvä!!!

Ilkka Forsten

Kuka sanoikaan että äärioikeiston ideologialle ei ole tilausta missään, ja että vihersosialismi on vastaus kaikkeen ? Hmmm, Ohi, ohi, ohi….Salo.

Ruupo Kustaa

Vasemmistoa sympatiseerattiin puollustusvoimissa kun siellä itse olin. No mitäs se muuta oli kuin pyrkimystä vaikuttaa poliittiseen kantaan, kun aina marssilla joku kulki rivistön vierellä karjuen vasen vasen, vasen kaks kolme. Yritin kysellä, että onko tarkoitus vaikuttaa tuleviin äänespäätöksiin. Vastaus oli, turpa kiinni

Ilkka Forsten

Minä muistan että kiväärin osumat veti aina oikealle, josta he saivat aiheen kysyä liittyykö tämä jotenkin puoluekantaanne ?

Ruupo Kustaa

Että semmoista se oli puolueettoman maan puollustusvoimissa. Epäilyä ja pyrkimystä vaikuttaa

ike

😂

John Quiman

Eikös tuo ”turpa kiinni” ollut myös tyypillinen vasemmiston vastaus, kun vasemman jalan ensisijaisuutta kyseenalaistetaan?

Hyvä juttu

Suomessakin pitäisi saada vastaava aikaan. En kyllä ymmärrä, miksi Kokoomus on nyt suosiossa koska eikö ihmiset ymmärrä että sekään ei tingi ”ilmastotavoitteista”, sekä ajavat halpatyövoimaa kovalla vimmalla. Eli ei paljoa kannata Kokoomusta äänestää.

Ilkka Forsten

Kokoomus on tätä nykyä kommunistisempi puolue kuin kommarit ikään. On ollut mielenkiintosta seurata miten media on suhtautunut nyt olleisiin vaaleihin. Jos PS:n Purra sanoo jotain, sitä ei saa tulkita muuten kuin ehdottomana vaalitappiona reilun vuoden kuluttua käytävissä eduskuntavaaleissa, mutta kun Orpo julistaa sanomaansa, se tarkoittaa jo varmaa voittoa, siitä ei ole epäilystäkään. Kuulostaako jotenkin siltä että mielipiteiden muokkaus alkoi jo, vai kuvittelenko vain ?

Ennen vaaleja orpokin esitti ettei saa tehdä mitään johtopäätöksiä sotevaalin tulosten suhteen koskien eduskuntavaaleja, ne ovat kaksi eri asiaa, ja nyt, kas kummaa, ne ovatkin toistensa peilikuvat. Orpo hymyilee kuin kuuden tuuman jakoavain, ja otattaa itsestään kuvia Sanna vierellään. Tässä me olemme uusi hallitus, nehrut welcome, allahu on akbar koska työvoimavajetta ei saa paikattua ammattitaitoisella kantaväestön panoksella. On siis parempi pitää puoli miljoonaa työtöntä, että voi tuoda miljoonan uusia ” työntekijöitä ” Saharan eteläpuoliselta osalta lapiovarteen.

Ruupo Kustaa

Kokoomus oli joskus kansallinen kokoomus. Nyt näyttäisi olevan kansanmurhallinen kokoomus.

ike

Eivät ole vielä ymmärtäneet että Kokoomuksessa ei enää ole mitään jäljellä koti- isämnmaa- puolueesta. Se on siirtynyt punavihreään leiriin kuten Persutkin, tosin Persut ei kai ihan niin pahasti. Suunta on kuitenkin selvä. Joskus mietin onkohan noissa äänestysjärjestemissä jotakin pahasti pielessä kun tuntuu että kansan tahto ei toteudu. Tietysti tuo yhdysvaltojen vaalihuijaus oli melkoinen silmienavaus mutta senkin kotimainen media vaiensi lähes täysin. Paljonko tuota touhua tapahtuu euroopassa, voi vain arvailla. Ehkä käytössä on hienompia menetelmiä. Ääntenlaskentatavoista voisi myös katsoa ovatkohan käytännöt aivan parhaita ja ketä ne suosivat.

Ilkka Forsten

Asiasta viidenteen, oletko huomannut miten nopeasti koronauutisointi on loppunut mediasta. Vielä ennen vaaleja kaikki kiljuivat rokotepassia, ihmisten pakkorokotusta, koronasulkuja yrityksille jne jne.. Entäs nyt ? KAIKKI hallituksessa on yksimielisiä ettei pakotteita enää tarvita vanhassa muodossa. Rokotepassi olisi turha, kyseessä on flunssa johon pitää suhtautua flunssana. RKP Anna Maja Henriksson jopa lausui, että koronapassi oli tarkoitettu rokottamattomien kansalaisten kontrollointiin.. Siis toisin sanoen, hän sanoi ääneen sen minkä kaikki tiesivät täällä maallikkotasolla aikapäiviä sitten. Hän myöskin kertoi että koronan nopea väheneminen on luultavasti rokotteiden tuoman suojan ansiota.

Tämä sama luulemme, oletamme, otaksumme, ehkä, mahdollisesti, saattaa olla, kaiketi, todennäköisesti, jallitus upposi kansaan kuin häkä, ja sitä siinä kokeiltiinkin. Kokeiltiin miten tyhmää kansa on ja tyhmäksi havaittiin. Rokote joka ei poistanut mitään, joka ei suojannut tartunnalta eikä tartuttamista, oli siis pelkkää huttua jolla lääkefirmat rahasti valtioita ja poliitikot siunasivat asian. Nyt joku fiksu voisi penkoa paljonko heille annettiin kirjekuoressa rahaa että suunnitelma onnistui ?

ike

Olen huomannut. Eiköhän siellä joku uusi älyttömyys ole kehitteillä, aivan maailmanlaajuisesti, kun ovat alkuun päässeet.

John Quiman

Eivät ne anna pariksi. Jos koronatyranniasta joutuvat antamaan periksi, sitten tulee ilmastopassi ja sen suomat oikeudet annettujen pisteiden mukaan.

ike

Jos uskaltavat. Vastarinta nousee. Tuosta koronapassista, jos kukaan ei ole katsonut, katsokaa mitä se kanadassa sisältää. Minulla ei ole mitään pelätttävää, pelkään lasteni puolesta että tämä on päästetty näin pitkälle.

Hyvä juttu

Minusta oli todella hyvin todettu ettei Orpolle pitäisi antaa edes nakkikioskia, koska taloudenhoito on niin surkeaa. Kokoomukselle olisi osuva nimi Taantumus. Toivottavasti ihmiset tulevat järkiinsä ja hylkäävät Kokoomuksen. Ajaa tosiaan ihan samaa ilmastoagendaa mitä nykyinen hallituskin.
Tässä on fakta väitteeseeni:
”Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus ei lähde mukaan hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa. Orpo kommentoi asiaa puoluejohtajien tentissä keskiviikkona.”

ike

Juuri näin. Kummallista että tuolla suosion huipulla aina roikkuu nuo muutama puolue, vaikka kaiken järjen mukaan ei pitäisi. Tässä tullaan taas siihen että kai vaalijärjestelmä suosii. Äänimäärän pitäisi olla suuremmassa roolissa, ilman mitään keinotekoisia muklauksia. Ei voi olla oikein.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=8pC2Wh7JoSM
Tuo on pitkä mutta hienoa kuultavaa.Ei mitään rääkymistä,päälle puhumista vaan silkkaa asiaa!Liittyen myös vaaleihin.
Halla-aho ja Puopolo.

John Quiman

Katselin tuon, vaikka oli pitkä. Halla-aholla on hyviä ja kypsiä ajatuksia, liian hyviä politiikkaan.