Eurooppa Muu maailma Politiikka

Putin antoi määräyksen sotilaiden osittaisesta liikekannallepanosta

Venäjän presidentti Vladimir Putin (2022). Kuva: Wikimedia Commons.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi keskiviikkona reserviläisten osittaisen liikekannallepanon. Tämä riskialtis ja erittäin epäsuosittu toimenpide on seurausta hänen joukkojensa kokemista nöyryyttävistä takaiskuista lähes seitsemän kuukautta Ukrainan valtauksen jälkeen.

Venäjän ensimmäinen vastaavanlainen palvelukseen kutsuminen sitten toisen maailmansodan lisäsi jännitteitä Ukrainan länsimaisten tukijoiden kanssa, jotka pitivät sitä heikkouden ja epätoivon osoituksena.

Toimenpide sai myös jotkut venäläiset kiireesti ostamaan lentolippuja pois maasta, ja satoja ihmisiä pidätettiin sodanvastaisissa mielenosoituksissa eri puolilla Venäjää.

Seitsemänminuuttisessa valtakunnallisessa televisiopuheessaan Putin varoitti länsimaita myös siitä, että hän ei bluffaa, ja että hän aikoo käyttää kaikki mahdolliset keinot suojellakseen Venäjää. Tämä oli ilmeinen viittaus hänen ydinasearsenaaliinsa. Hän on aiemmin sanonut länsimaille, että Venäjää ei saa asettaa selkä seinää vasten, ja moittinut Nato-maita aseiden toimittamisesta Ukrainaan.

Kremlillä on ollut vaikeuksia täydentää joukkojaan Ukrainassa; on jopa raportoitu laajamittaisesta värväyksestä vankiloissa.

Virkamiesten mukaan kutsuttavien reserviläisten kokonaismäärä voi olla jopa 300 000. Putinin asetus, jolla valtuutettiin osittainen mobilisointi, joka tuli voimaan välittömästi. Asetuksessa annettiin kuitenkin vain vähän yksityiskohtia, mikä herätti epäilyjä siitä, että luonnosta voitaisiin laajentaa milloin tahansa. Erityisesti yksi lauseke pidettiin salassa.

Mielenosoitukset puhkesivat ympäri Venäjää

Huolimatta Venäjän ankarista laeista, jotka kieltävät armeijan ja sodan arvostelun, mielenosoitukset puhkesivat ympäri maata. Riippumattoman venäläisen ihmisoikeusryhmän OVD-Infon mukaan yli 800 venäläistä pidätettiin sodanvastaisissa mielenosoituksissa 37 kaupungissa, muun muassa Moskovassa ja Pietarissa.

AP:n kuvausryhmä Moskovassa todisti ainakin tusinan pidätystä pääkaupungissa järjestetyn mielenosoituksen ensimmäisten 15 minuutin aikana.

”Minä en pelkää. En pelkää mitään. Arvokkain asia, jonka he voivat ottaa meiltä, on lastemme elämä. En anna heille lapseni henkeä”, sanoi eräs moskovalainen, joka kieltäytyi antamasta nimeään. Kysyttäessä, auttaako protestoiminen, hän sanoi: ”Se ei auta, mutta on kansalaisvelvollisuuteni ilmaista kantani. Ei sodalle!”

Vesna-oppositioliike kehotti mielenosoituksiin ja sanoi: ”Tuhannet venäläiset miehet – isämme, veljemme ja aviomiehemme – joutuvat sodan lihamyllyyn. Minkä vuoksi he kuolevat? Minkä vuoksi äidit ja lapset itkevät?”

Moskovan syyttäjänvirasto varoitti verkossa leviävien mielenosoituskutsujen yhteydessä, että tällaisten toimien järjestämisestä tai niihin osallistumisesta voi seurata jopa 15 vuoden vankeusrangaistus. Viranomaiset ovat antaneet samanlaisia varoituksia myös muiden mielenosoitusten yhteydessä. Keskiviikon mielenosoitukset olivat ensimmäiset valtakunnalliset sodanvastaiset protestit sen jälkeen, kun taistelut alkoivat helmikuun lopulla.

Putinin ilmoittama rintamalinja 1 000 kilometriä

Jotkut venäläiset yrittivät lähteä maasta, ja lennot olivat nopeasti täyteen varattuja.

Armeniaan Sergei saapui 17-vuotiaan poikansa kanssa ja sanoi, että he olivat valmistautuneet tällaiseen skenaarioon. Venäläinen Valeri sanoi, että hänen vaimonsa perhe asuu Kiovassa, eikä mobilisoituminen tule hänelle kysymykseen ”jo pelkästään moraalisten näkökohtien vuoksi”. Molemmat miehet kieltäytyivät antamasta sukunimeään.

Valtion viestintäviranomainen Roskomnadzor varoitti myös tiedotusvälineitä, että pääsy niiden verkkosivuille estetään, jos ne välittävät ”vääriä tietoja” liikekannallepanosta. Jäi epäselväksi, mitä se tarkalleen ottaen tarkoitti.

Kutsuessaan liikekannallepanoa Putin viittasi rintamalinjan pituuteen, jonka hän sanoi olevan yli 1 000 kilometriä. Hän sanoi myös, että Venäjä taistelee tehokkaasti länsimaiden yhteenlaskettua sotilaallista voimaa vastaan.

”Sota pahenee ja syvenee”

Läntiset johtajat sanoivat, että liikekannallepano oli vastaus Venäjän viimeaikaisiin taistelutappioihin Ukrainassa.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi, että Putinin puhe on ”ehdottomasti merkki siitä, että hän joutuu ponnistelemaan, ja me tiedämme sen”.

Presidentti Joe Biden julisti YK:n yleiskokouksessa: ”Seisomme solidaarisesti Venäjän aggressiota vastaan, piste.” Hänen mukaansa Putinin uudet ydinaseuhkaukset Eurooppaa vastaan osoittavat ”holtitonta piittaamattomuutta” Venäjän velvollisuuksista ydinaseiden ydinsulkusopimuksen allekirjoittajana.

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi sanoi: ”Liikekannallepano tarkoittaa, että sota pahenee ja syvenee, ja Putin yrittää saada mahdollisimman monet ihmiset mukaan. Tämä tehdään vain siksi, että yksi henkilö saisi pitää otteensa henkilökohtaisesta vallastaan.”

Itä- ja Etelä-Ukrainassa kansanäänestys Venäjään liittymisestä

Osittainen liikekannallepanomääräys annettiin päivä sen jälkeen, kun Venäjän hallitsemat alueet Itä- ja Etelä-Ukrainassa ilmoittivat suunnitelmista järjestää kansanäänestys siitä, että niistä tulisi erottamaton osa Venäjää. Tämä voisi lopulta antaa Moskovalle mahdollisuuden kiihdyttää sotaa. Kansanäänestykset alkavat perjantaina Luhanskin, Hersonin ja osittain Venäjän hallitsemilla Zaporizhzhian ja Donetskin alueilla.

Äänestys menee lähes varmasti Venäjän eduksi. Ulkomaiset johtajat kutsuvat äänestyksiä jo nyt laittomiksi ja ei-sitoviksi. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan se on ”teeskentelyä ja meluamista”, jolla pyritään harhauttamaan yleisöä.

Michael Kofman, Washingtonissa sijaitsevan CNA:n ajatushautomon Venäjä-tutkimusten johtajan mukaan Putin on asettanut hallintonsa panokseksi sotaan ja että alueiden liittäminen ”on piste, josta ei ole enää paluuta”, samoin kuin liikekannallepano ”jossain määrin”.

Asianmukaisen taistelu- ja palveluskokemuksen omaavat henkilöt mobilisoidaan

”Osittainen liikekannallepano vaikuttaa kaikkiin. Ja kaikki Venäjällä ymmärtävät, että he voivat olla seuraavassa aallossa, ja tämä on vasta ensimmäinen aalto”, Kofman sanoi.

Kirby kertoi ABC:n ”Good Morning America” -ohjelmassa, että ”Venäjä on menettänyt kymmeniätuhansia uhreja, sillä on johtamisongelmia, surkea joukkojen moraali, karkuruusongelmia ja se pakottaa haavoittuneet takaisin taisteluun”.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu, joka myös puhui keskiviikkona Venäjän televisiossa, sanoi, että ”vain ne, joilla on asianmukainen taistelu- ja palveluskokemus, mobilisoidaan.” Hänen mukaansa noin 25 miljoonaa ihmistä täyttää nämä kriteerit, mutta vain noin 1 prosentti heistä mobilisoidaan.

Ei käynyt kuitenkaan ilmi, kuinka monta vuotta taistelukokemusta tai millainen koulutustaso sotilailla on oltava, jotta heidät voidaan mobilisoida. Putinin asetuksen toinen keskeinen lauseke estää useimpia ammattisotilaita irtisanomasta sopimuksiaan ennen kuin osittainen liikekannallepano on päättynyt.

Putin syytti länttä ”ydinvoiman kiristämisestä”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut laajan kansainvälisen arvostelun kohteena YK:n yleiskokouksessa, joka on pitänyt yllä voimakasta diplomaattista painostusta Moskovaa kohtaan. Zelenskyin oli määrä puhua yleiskokoukselle nauhoitetussa puheessa myöhemmin keskiviikkona. Putin ei osallistunut kokoukseen.

Zelenskyin tiedottaja kutsui liikekannallepanoa ”suureksi tragediaksi” Venäjän kansalle.

Putinin mobilisointikikka voi koitua takaiskuksi tekemällä sodasta epäsuositun kotimaassa ja vahingoittamalla hänen omaa asemaansa. Samalla se myös myöntää Venäjän sotilaalliset puutteet.

Ukrainan vastahyökkäys tässä kuussa otti sotilaallisen aloitteen pois Venäjältä ja valloitti Ukrainassa laajoja alueita, joita venäläiset aiemmin pitivät hallussaan.

Venäjän liikekannallepanolla ei todennäköisesti ole seurauksia taistelukentällä kuukausiin, koska koulutusmahdollisuuksia ja kalustoa ei ole riittävästi.

Venäläinen poliittinen analyytikko Dmitri Oreshkin sanoi, että kyseessä vaikutti olevan ”epätoivoinen teko”.

”Ihmiset kiertävät tätä mobilisaatiota kaikin mahdollisin tavoin, lahjovat tiensä ulos tästä liikekannallepanosta ja lähtevät pois maasta”, hän sanoi.

Hän kuvasi ilmoitusta ”valtavaksi henkilökohtaiseksi iskuksi Venäjän kansalaisille, jotka vielä viime aikoihin asti (osallistuivat vihamielisyyksiin) mielellään, istuivat sohvallaan ja katsoivat televisiota. Ja nyt sota on tullut myös heidän kotiinsa.”

Puheessaan, joka oli paljon lyhyempi kuin aiemmat sotaa koskevat puheet, Putin syytti länttä ”ydinvoiman kiristämisestä”. Hän väitti ”joidenkin Naton johtavien maiden korkean tason edustajien antaneen lausuntoja mahdollisuudesta käyttää joukkotuhoydinaseita Venäjää vastaan”.

Hän ei tarkentanut asiaa.

”Kun maamme alueellinen koskemattomuus on uhattuna, käytämme varmasti kaikkia käytettävissämme olevia keinoja suojellaksemme Venäjää ja kansaamme”, Putin sanoi.

Muissa asioissa keskiviikkona kahden yhdysvaltalaisen sotaveteraanin sukulaiset, jotka katosivat taistellessaan Venäjää vastaan Ukrainan joukkojen kanssa, kertoivat, että heidät oli vapautettu noin kolmen kuukauden vankeuden jälkeen. He olivat osa Saudi-Arabian järjestämää 10 vangin vaihtokauppaa Yhdysvalloista, Marokosta, Isosta-Britanniasta, Ruotsista ja Kroatiasta.

Lähde: AP

54 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jupi

Miksi Hitler ei järjestänyt kansanäänestystä Ranskassa? Koska ranskalaiset eivät halunneet olla saksalaisia. Itä-Ukrainalaiset ovat etnisiä venäläisiä, eivät halua olla ukrainalaisia. Yksinkertainen asia, jota hyvin moni ei ymmärrä

John Quiman

Itä-Ukrainalaiset eivät ole etnisiä venäläisiä. Etnisten venäläisten osuus Itä-Ukrainassa on noin 38 prosenttia etnisiä venäläisiä ja hekin ovat Stalinin sinne siirtämiä täyteihmisiä. Kas kun Stalin tapatti nälkään 7 miljoonaa ukrainalaista. Yksinkertainen asiasi, jota ”moni ei ymmärrä”, on propagandistinen valhe.

Noista ei synny enemmistöä, etenkin, kun eivät kaikki etnisesti venäläiset halua kuulua Venäjään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Jone

Sota eskaloituu pikkuhiljaa, koska läntien arvoyhteisö ja Ukraina ei edes halua rauhaa.

Hh1488

tavallisten ihmsiten tulee pitää yhtä rikolliseliittiä vastaan,ei meillä täällä suomessakaan ole syytä ylpeillä. itse tuen ja kannusta tavallisia venäläisiä taistelemaan sortodiktatuuria vastaan,kuin ajsisin ne osaksi sitä.

juha II

On siinä sotaisa mies, vaikka EU ja länsivallat ovat käsi Putinin poskella tarjonnet rauhaa jo heti viime helmikuun 25. päivästä lähtien.

Suomessakin WEF:n virkaa tekevä pääbilettäjä Sanna Marin on puhunut niin kauniisti itänaapurista ja on sitä varten oikein ”puuteroinut” jauhoilla Kleopatran kauniin nenänpäänsä. ”Jauhojen” käyttö Venäjä-pakotteiden tuloksena edustaa tänä päivänä mitä korkeinta elitismiä, sillä niin kallista se kohta on. Kun taas ne EU:n ”patakakkosen” keittiön jauhomadot jätetetään kansalle. Joilta toisin kuin Unkarin diktatuurivaltiossa on kysytty, että ollaanko nälässä ja vilussa vaiko eletetään aivan normielämää kiroten juuri sen oikein marmelaadin puuttumisesta kaupasta vain sen vuoksi, että Tukku söhläsi toimituslistojen kanssa.

Presidentti eli NATO-isäntäkin huhuilii pellon reunaltaan, joka kuului aina Vladivostokiin asti leppeitä säkeitä Rajarauhansopimuksesta, joka olisi ollret defakto eli voimassa ikuisuuksiin asti ellei Venäjä olisi lyönyt leualla nyrkkiin!

John Quiman

Alkaa jotkut venäläiset heräillä, kun Putin alkaa vaatia miehiä lähtemään rintamalle. Olivat kai aiemmin siinä uskossa, että jokin pieni joukko ”vapauttaa” ukrainalaiset natsien pauloista. Se oli helppo uskoa ja hyväksyä, ainakin helpompaa kuin olla uskomatta ja protestoida. Mutta, kun itse pitäisi lähteä, alkaa olla kellossa toinen ääni.

Varmaan Putinille yllätys, että eipä hänen sotaansa ihan varauksettomasti kannatakaan niin moni kuin hän oli uskonut. No, olisi tuo pitänyt huomata jo aiemmista yrityksistä koota joukkoja lisää kuolemaan, kun ovat joukot jo harventuneet rajusti.

Hh1488

no kui moni täällä uskaltais samasss tilanteessa osoittas mieltä,veikkaan et ei kovin moni.siinö vaiheessa ku saat 15v mielen osoituksesta ,kyllä ei ihan mitättömästä syystä kukaan osoita mieltä,sitten kun vaakakupissa on oma henki alkaa olee jo järkevää.

Ilkka Forsten

Venäläisten tulevaisuus. 25 miljoonaa sotilasta, mutta vain yksi tulossa sotaan loput on matkalla ties minne kunhan vaan paikka aukeaa. Nyt voi jo sanoa suoraan että Putin ” ryssi ” kaiken, alkaen omasta tulevaisuudestaan päätyen venäjän kansan tulevaisuuteen. Se ei ole ihan vuosi eikä kaksi kun sikäläisten kanssa edes suunnitellaan yhteistyötä millään sektorilla.. Käsissä oli valttikortit, joilla pelaten olisi voinut saavuttaa korkean elintason, ja olla osa maailmaa joka antaa muutakin kuin lämmintä kättä, mutta ei kelvannut. Kaikki se mitä tähän mennessä saavutettiin, ja josta myöskin kansa sai nauttia on taas pienen porukan oikeus, muiden osa on tyytyä tyhjiin hyllyihin ja miettimään miten talous pelaisi edes jollain tavalla.

Armeijan taistelukyky on kokenut menetykset joita ei voida korvata lyhyessä ajassa. Luottamus venäläisiin katosi myöskin sotilasmahtina, sillä tämä konflikti toi esiin sen että kyse on kaikki nämä vuosikymmenet ollutkin paperitiikeristä, joka on valehdellut mahtiaan. Venäläisten sotakalustoa ei enää osteta edes kehitysmaihin. Venäläisten sotilaiden taidot on ala-arvoisia, eikä sitä paranna tilanne jossa yksi pähkähullu vaatii silmitöntä lojaaliutta, vaikka kaikki kaatuisivat. Rintamalla moraali on nollassa, edes omia haavottuneita ei hoideta vaan juostaan pakoon. Kotijoukoille suolletaan propagandaa jossa USA on muka hyökkäämässä Venäjälle, vaikka ensimmäistäkään amerikalaista ei ole jalallaan astunut venäjän maaperälle. Tyhmyyttä arvostelevat kokevat ihmeellisiä tapaturmia, ja ne joilla oli omaisuuttta, ei voi tehdä sillä mitään koska varat on nyt jäädytetty. Kun autokanta alkaa vaatimaan huoltoa, ei ole varaosia joten Igor ja Tatjana ei matkustakaan kesälomallaan Rivieralle, vaan pysyttelee kotona miettien olisiko ihan mahdotonta jos syötäisiin kaalisoppaa pari viikkoa yhtä päätä, sehän on sittenkin hyvin ravitsevaa. Onneksi Vodkaa saa, joka korvaa hetkeksi muun menetetyn. Nyt lapsille kerrotaan ettei McDonalsiin ole asiaa, on mentävä vaan hakemaan liepuskaa kaupasta, ja kuviteltava että se on hampurilainen. Tuplahuulihampurilainen on uusinta uutta. Laitetaan molemmat huulet leivän päälle ja haistellaan aromia. Rouva komsomolskaja ei käy enää ostoksilla miettien olisiko Chanelin hajuvesi tähän vuoden-aikaan sopiva, nyt on tyytyminen mihin tahansa korvikkeeseen, made in jakutia.

Laskettelulomat Alpeilla korvataan istumalla Nevajoen rannalla, toiveena saada jokunen särki mikä lisäisi perheen mukavuutta ainaisen kaalin rinnalla. Nettiä ei voi käyttää, mutta onneksi naapuri tietää mistä saa ostaa pimeästi kilon voita. Playstation on tyhjä ruutu ja farkut ovat ikuisuuteen siirtynyt unelma. Helpotukseksi tilalle tarjotaan sankarikuolemaa Ukrainassa joka ei sekään ole vapaaehtoista vaan pakko. Seuraavissa vaaleissa voi äänestä laajapohjaisesti eri ehdokkaita, kuten Putin, putin, putin ja putin, mahdollisesti jopa Medvedev, mutta vain jos putin nitkahtaa jossain vaiheessa. Valoisaa tulevaisuutta luvataan, sillä Volgan tehtaat on käynnistetty uudelleen, tai sitten saa ostaa kiinalaista ” ĺaatua ” mikäli ruplia löytyy maksamiseen. Kyllä näyttää hienolta, kannatti olla samaa mieltä ” erikoisoperaation ” tärkeydestä ja denatsifikaatiosta vaikka natsit onkin vähissä, ellei mukaan lasketa niitä mitkä kuvitellaan olemassa oleviksi. Ei tullut paraatimarssia Harkovaan, Berliinistä puhumattakaan. Ei tullut suurta isänmaallista sotaa, jossa toverit kaatuu aatteen puolesta hymy korvissa, tiedostaen miten tärkeää oli kuolla slaavilaisuuden puolesta. Tuli rähinä josta lähdetään kotiin housut nilkoissa, ja maailman naurut harteiden painona. Ja kaikki tämä vuonna 2022, siis aikana kun olisi pitänyt ymmärtää ettei muut tule suvaitsemaan valloitus-sotaa koska sitä ei suvainnut Ukrainalaisetkaan.

Krimi ei ole ikiaikaista Venäjää kuten putleri väittää, se on katariina suuren aikana Turkilta varastettua maata, joten olisiko nyt hyvä lahjoittaa se oikeille omistajille, vai alkaako ikiaikaisen venäjän kirjat vasta katariina suuresta ? Voisikohan Norjalaiset vaatia alueita itselleen, sillä paljon ennen venäjän suurvaltaa viikingit kolusivat samoilla apajilla ja jos vaatimaan aletaan, niin mekin voimme vaatia palauttamaan kaikki ne alueet mitkä neuvostoliitto varasti vuonna 1945. Puna-armeijahan ei saanut puoliakaan niistä vallattua, mutta kynällä piirretty rajalinja katsottiin oikeudenmukaiseksi..

John Quiman

Historiallisista rajoista tykkäävälle Putinille voisi palauttaa historialliset rajat. Tämä Venäjä oli alunperin Moskovan ruhtinaskunta, joten Venäjälle tulee palauttaa ne alkuperäiset rajat. Loputhan on sotimalla alistettua Kremlin lypsettäväksi.

Nuorena kuulin sellaisen ennustuksen olemassaolosta, että Venäjä tulee hajoamaan ja Venäjän hallitsija tulee näkemään valtakuntansa rajat palatsinsa ikkunoista.

Kas, kasakka sakkas.

Saksa haastoi 1940-luvulla muutaman suuren naapurinsa.
Lopulta länsimaiden ahkeran aseteollisuuden laadukas volyymi nujersi sen

Venäjä haastoi 2020-luvulla yhden suurehkon naapurinsa.
Lopulta länsimaiden ahkeran aseteollisuuden laadukas volyymi nujertaa sen

Hh1488

tarvitaan kyllä nujerrus sisältäpäin.tukemalla tavallisia venäläisiä ja heidän oppositiota joka on tällähetkellä ahtaalla, se onnistuneen.

Ilkka Forsten

Ja samaan aikaan netissä räjähti valtava kiinnostus sitä kohtaan miten päästään pois venäjältä,tai ainakin vältetään sotaan joutuminen. Siinä putinin pojalla on selittämistä vielä jonain päivänä omaisille, miksi normaali elämä piti vaihtaa Tsaariksi ryhtyneen sotahullun fantasioihin ? On myöskin huomionarvoista että putin julisti samalla kerralla nootin, joka koskee palvelusta pakoilevia. Jos lähtee livohkaan, tai antautuu, odottaa 15 vuoden kakku petturuudesta. Arvatkaapa mitä, tuosta ei puutu enää mitään muuta kuin se toisen maailmansodan aikana käytetty metodi, jossa KGB:n äijät seisoi selän takana aseen kanssa, ja jos peräännyit niin omat ampui. Haloo putinin trollit, nauttikaa nyt esityksestä. Teidän mielestännehän kaikki menee mainiosti ja kansa haluaa seurata suurta johtajaa.

Se että juoksuttaa nyt rekryytit rintamalle, antaa puolihätäisen koulutuksen, tai ei ollenkaan koulutusta ja odottaa mahtavaa voittoa, on melisairasta pas****aa. Jos käytössä on vain pakolla mukaan haalittua joukkoa, on tuloksetkin sitä tasoa. Kun ne ” eliittisotilaatkin ” on ottaneet pataan, ja haluavat pois leikistä, niin miten tämä pakolla sotaan laittaminen nostaisi kenenkään motivaatioita ?

Losanteri

”Jos lähtee livohkaan, tai antautuu, odottaa 15 vuoden kakku petturuudesta.” Viime sotiemme aikaan Suomessa sai sotilaskarkuruudesta kuulan kalloonsa, jos kiinni saatiin. Joten ei meilläkään sellaisia hyvin kohdeltu.

Ilkka Forsten

Niin niin, kyllähän sitä suomalaisetkin..

John Quiman

Tietääkseni jonkun verran rintamalta karkuun lähteneistä sai kuulan kalloonsa, mutta ei likikään kaikki. Paremminkin aika harva. Käpykaartilaiset eivät saaneet kuulaa kalloonsa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Se mihin minäkin otin kirjoituksellani kantaa oli sota-aikana toimeenpannut teloitukset. Puna-armeijan kannoilla kulki aina NKVD:n yksiköt. Niiden koko tehtävä ei ollutkaan osallistua sotaan vaan luoda pelkoa sotilaisiin jos nämä eivät osoittaisi ” rohkeutta ” vihollisen edessä. Mikäli joku ei lähtenyt käskystä hyökkäämään, hän kuoli omien ampumana. Ja ne jotka antautuivat, ja säilyivät hengissä palatakseen kotiin, odotti perillä pakkotyöleiri ” petturuudesta ” syytettynä.

Halusin laittaa tämän asian esiin, koska nyt Putinin hallinto pelaa täysin samaa peliä. Venäjän armeija on niin epäluotettava ettei edes maan johtaja uskalla tehdä muuta kuin uhkailla tuomioilla jos ei totella. Se että näin toimitaan, osoittaa miten huonossa hapessa armeija ja sitä käskyttävät tahot on. Jos kyseessä olisi kansalaistenkin mielestä oikeutettu ja puolustuksellinen sota, he lähtisivät vapaaehtoisina mukaan, tai ainakin pysyisivät riveissä suuremman tavoitteen saavuttamiseksi. Nyt putinin luoma valhe natseista on kaatumassa hänen niskaansa, ja mitä enemmän pakotteita laitetaan sitä vähemmän lojaliteettia löytyy. Se todellinen uskollisuuus mitataan eri tavalla kuin pakottamalla uskolliseksi.

Venäläisellä sotilaalla ei ole samanlaista uskollisuus ja kunnia periaatetta kuin Japanilaisilla. Heidät ( venäläiset ) pakotetaan uskolliseksi, kun japanilaiset tekivät sen omasta tahdostaan ollakseen keisarin uskollisia alamaisia. Waffen – SS oli monin verroin uskollisempi sotajoukko kuin venäläiset, koska heitä(kään) ei pakotettu asialle omistautumiseen. He olivat vapaa – ehtoisia eri maista, ja vaikka vala vannottiin AH:le, se ei ollut pakkovala, siihen oli itse hakeuduttu. Ei japanista eikä saksasta lähtenyt kaikki kynnelle kykenevät haeskelemaan vapaita lentoja pois sotaa paetakseen kuten nyt tapahtuu venäjällä.

Saddam Husseinin sotajoukot uhosivat retoriikalla ennen sotaa. He puhuivat suu vaahdossa siitä miten liittoutuman sotilaat hävitetään, kuinka heitä kohtaa valtava ja ylivoimainen sotajoukko. Samaa sanoi hussein itse. Mutta kuinkas kävi ? Kun hiekka-aavikon kangastusten keskeltä alkoi näkyä liittoutuman panssarivaunuja, oli ” eliittijoukot ” ensimmäisenä antautumassa. Nebukadnessar divisioona piti olla saddamin kovin teräsnyrkki, ja se heitti pyyhkeen kehään heti. Niin siinä käy kun pakotetaan olemaan sankari. Ei putininkaan eliitijoukot ole saavuttaneet mitään koko sodan aikana, ja nyt kun sinne pakotetaan tulemaan jo valmiiksi sotaan kyllästyneet rekryytit, menee puurot ja vellit sekaisin lopullisesti.

Losanteri

Pappa oli Viipurissa sotapoliisina 1944 NL:n suurhyökkäyksen aikana. Kun perääntymiskäsky tuli, niin Viipuria alkoi ryöstelemään suomalaiset karkulaisporukat, jotka olivat livenneet riveistään. Kiinni saaneille ei annettu armoa. Tietenkin sodan eri vaiheissa toimittiin eri tavoin.

Ei sääntöä ilman poikkeusta. Mikä on nyt sitten mitäkin, niin jääköön sen arviointi jokaisen omalle kohdalle.

Mitä tuohon liikekannallepanon seurauksena tapahtuneeseen venäläisten karkuun pinkomiseen tulee, joista nyt on levinnyt videoita Suomenkin rajoilta, niin ne ovat suurimmaksi osaksi täyttä valetta. Igor in Russia tekee youtubeen videoita ja tämän videon rajalla jonottavista venäläisistä, jota nyt levitetään ympäri sosiaalista mediaa hän kuvasi noin kuukausi sitten.

Täytyy vain todeta, että propaganda on nyt huipussaan, kun tätäkin uutisartikkelia lukee.

Ilkka Forsten

Kaverini on nyt metsästämässä siellä itärajan tuntumassa, ja toissapäivänä hän kertoi puhelimessa että pari kilometriä heidän majapaikastaan, rajavartijat nappasivat kiinni kolme itämaan loikkaria. Jostain syystä minä uskon ettei kaveri puhu tuubaa, kyllä niitä sieltä idästä länteen pyrkii.

Hh1488

jokainen venäläinen pois venäjältä on putinilta pois

ike

No taas vierestä. Juuri Sanna sanoi kyselytunnilla että olemme toimittaneet apua ukrainaan, materiaalista apua, henkistä apua. No miten sitten suomalaisten ihmisten apu. Meillä on hallitus jonka ensiajatus ei ole suomalaisten toimeentulo. Pitäisiköhän meidän heivata tämä hallitus ja eduskunta niihin maihin joiden puolesta he toimivat, voisi tulla tilaa hengittää puhumattakaan veroprosentin laskusta. En siis sano että Ukrainaa ei saisi auttaa. Venäjän politiikka on selvää, nyt Ukraina , huomenna ties mitä. Aika paljon auttaisi jos edes Putin saataisiin oikeuteen, no kun olen tuollainen uneksija.

visionääri

Venäjä pilasi itsensä vuosikymmeniksi aloittamalla turhanpäiväisen sodan Ukrainassa. Kukaan ei enää voi luottaa Venäjään.
Jos Venäjä olisi halunnut saada valtaa Euroopassa sen olisi pitänyt olla rauhanomainen vastavoima lännen mädätykselle ja suojella Eurooppaa islamisaatiolta.

Aloitamme sodan

Taas nähdään miten Sorosin käsikassarat aloittavat myyräntyönsä ja koittavat kaataa hallitusta. Käy niinkuin Maisanillakin, porukka ei huutanut ”Alas Janukovics” vaan ”Missä on meidän rahamme”. Viitaten Sorosin lupaamiin päivärahoihin mellakasta. Nuo videot ovat kuultavissa ja asia tarkistetttavissa.

No, niin tai näin. Venäjä on valtio jota ei ole ikinä valloitettu eikä hajoitettu. Eikä tulla valloittamaan eikä hajoittamaan. Muu maailma joka on ostettavissa rahalla ei ymmärrä että Venäjä elää periaatteista. Aivan kuten japanilaisetkin. Japanilaisilla on kunnia ja häpeä, Venäjällä hisoria ja johtajien hierarkia. Ja Venäjällä pelätään yli kaiken heikkoja johtajia. Siksi vahvat johtajat johtavat sielä. Ja silloin kansa tukee heitä. Muutama mielenosoittaja ei muuta sitä suurta joukkoa joka tukee Putinia ja konfliktia joka turvaa slaavien hengen.

Lavrov sanoi jo vuosia sitten että jos NATO haluaa sotaa niin se sen myös saa. Mutta että sillä sodalla ei ole voittajaa. Ja nyt ollaan menossa jo kansalaisten varallisuuden ryöstämisessä koko EU:n alueella perusteena ”pakotteet”. Ja kohta kansalaiset tapetaan turhalla sodalla.

Oletteko miettineet miksi hallitukset ja julkishalinto ei ole tehnyt suunnitelmia vuoden 2030 jälkeiselle ajalle? Syynä ei liene se että UNIX:in kello loppuu vuonna 2032.

ike

Sanoit: Venäjä on valtio jota ei ole ikinä valloitettu eikä hajoitettu. No mitä on näkyvissä. Kaikki diktatuurit hajoavat sisältäpäin. Ehkä siihen kuluu aikaa mutta niin tapahtuu, myös EU:n kohdalla. Annoit myös vaikutelman että Nato haluaa sotaa. No ei halua. Nato on puolustusliitto. On niin kummallista että tuo ei mene ihmisille perille. Jos nyt sitten vieläkin olet huolissasi kysy iseltäsi missä haluaisit asua . Kiina, Venäjä, USA, Afrikka, Intia, Austaralia.Eurooppa. On noita huonoja puolia jokapaikassa. No näyttää että vihervasemmistoisessa suomessa jossa ei muutaman vuoden kuluttua rahat riitä julkiseen sektoriin koska muita verotuloja ei enää tule. Jos olemme jukisen sektorin verotulojen varassa niin kaikki ymmärtävät mitä siitä seuraa, vai ymmärtävätkö. Me kaikki maksamme veroja, sanoo julkinen ylisuuri sektori, kiitos vihervasemmistolle jotka luulette että teidän jälkeenne ei ole elämää. Olette jonkinlainen kummajainen historiasta, tai painajainen tulevaisuudesta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Rudi

Sillä ei ole oikeastaan minkäänlaista vaikutusta että mitä esim. suomalaiset ovat mieltä Natosta, eli että haluaako se sotaa vai eikö halua. Ratkaisevaa on että mitä mieltä venäläiset ja kiinalaiset ovat asiasta. Ja heidän ajattelussa saattaa vaikuttaa esim. Serbian kohtalo jonka Nato pommitti 2000-luvun alussa. Varsinkin venäläisiä asia askarruttaa koska ovat serbien kanssa veljeskansoja. Ja kyllä se vaikuttaa myös osaan suomalaisia että väittää että ei halua kuin puolustautua mutta kuitenkin ryhtyy pommittamaan toista valtiota. Pieni ristiriita siitä väistämättä syntyy jos alkaa asiaa vain kevyestikin pohtimaan?

ike

Se mitä Serbia teki ovat aika monet kansainväliset tutkijat aika yhtä mieltä. Tekivät kuten venäläinen sotadoktriini sanoo: Terrori on paras tapa sotia. ei sillä ovatko kohteet siviilejä, eli naisia ja lapsia joilla ei juurikaan ole asian kanssa tekemistä. Aika harva Ukrainalainen kai kokee että ovat jonkinlainen veljeskansa. Kaikki on sallittua. Mitä tekee Venäjä nyt. Ei tuosta nyt ainakaan tule venäjää palkita. Lapsi ei opi jos sitä ei opeteta, siis Venäjä. Kun nyt lähes kaikki rajat on ylitetty, niin meidänkin poliitikkojen tulisisi jotakin ymmärtää, no eivät ymmärrä. Mutaman kerran ( ehkä 300++), venäjällä käyneenä ja rajan pinnassa käyneenä, en voi hyväksyä tätä tiannetta. Koko tällä menolla ei ole venäläisten ihmisten kannatusta, tämä on näytelmä siitä miten pahaksi politiikka voi mennä. Ei ainakaan minu tietämistäni ihmisistä juurikaan kukaa kannata Putinia.

Aloitamme sotaa

Mennään nyt sitten Syyriaan, Liyaan, Egyptiin … Irakiin… Jugoslavia, Iran…Missä noista NATO on ollut puolustusliitto?

Ilkka Forsten

Venäläisten periaatteilla saa pyyhkiä pers****ä. Kommunistista lällätystä ja henkilöpalvontaa, siinä kaikki.

Ilkka Forsten

Lässyn lässyn lässyn.. Onko Venäjällä mahdollisesti toimiva sunnitelma vuoden 2030 jälkeiselle ajalle, kun se ei kykene suunnittelemaan loppuun asti edes yhtä sotaa Ukrainassa. Miten siinä japanilaisten kunnia ja häpeä ajattelussa lopulta kävi, muistele sitäkin. Se ” rahalla ostettava länsi ” vei kuin litran mittaa, eikä maailmasta tule tälläkään kerralla mikään putinin hallitsema alue. Se länsi sattuu olemaan hiukan kovemman luokan tekijä.

Hh1488

venäjä on valtiona niin tuore ettei ole onnistunut vielä tuhomaan itseään,eihän ukrainan vsltiotakaan ole valloitettu

Ilmari

Kun lukee Otto Sunin kommentteja, tulee mieleen, että hän elää jossain rinnakkaistodellisuudessa jossa on oma some. Jonkun häiriön takia sieltä tihkuu kommentteja meidän todellisuuteemme.

otto suni

Hyvä Ilmari, onko sinun todellisuutesi ainoastaan Yle, Hesari,Iltapulut ja UPI. Katson joka aamu enimmäiseksi Fox News, Tucker Carlsonin, sen jälkeen Breitbart News, sitten hyppään Haaretzin uutisiin ja Jerusalem Postiin, vuorossa sen jälkeen PressTv.Ir ja jonossa on vielä useita muita, viimeksi katson Suomen loisteliaat yhdestä tuutista suodatetut peräsuolen tuotteet!
Serbian toimia vastaan manipuloitiin USA:ssa yli 150 erilaista mainosalan ammattilaista luomaan kuvia raaoista serbeistä ja unohdettiin nämä kultapojut eli albaanit sekä bosniakit.Kannattaa tutustua ko. alueen historiaan ja erityisesti turkkilaisten kansojen raakuuteen kristittyjä kohtaan, samaan syyllistyy myös USA joka päivä!

Eetu

Venäjän raivotautisen koiran suu taas vaahtoaa.

Ja venäläiset edelleenkin palvovat tuota mielipuolta. Eivät ne mitään oppineet Leninistä, Stalinista eikä edes Hitleristä. Ovat siis ansainneet kohtalonsa.

Puolueeton

Lue itse Putinin puhe. Se on rauhallinen mutta rankka. Käynnissä olevassa operaatiossa Venäjä on toiminut vain avustajana donbassilaisille ja operaatio olisi onnistunut ilman USAn sotilasapua. USAlla ei näyttäisi olevan mitään oikeutta osallistua sotimaan toisella mantereella. Jos Venäjä olisi toiminut Naton tapaan, Kieviä olisi pommitettu kuukausia, kunnes Ukraina olisi suostunut vaatimuksiin. Belgradin ja Libyan Nato-pommitukset luulisi olevan tiedossa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä
Ilmari

Avustajana donbassilaisille? Donbass on Ukrainan aluetta ja sinne hyökkäämällä Venäjä on hyökännyt Ukrainaan.

Losanteri

Tekiväthän saksalaisetkin intervention valkoisten pyynnöstä Suomen sisällisodan aikana lyhentäen sisällissotaa kuukausilla. Ei tämä ole mitään uutta historiassa, että jonkin maan sisällisotaan osallistuu myös muiden valtioiden joukkoja. Näinhän on nyt Ukrainassakin.

Noi alueethan Ukrainassa on peri venäläistä seutua ja asukkaat edustaa samaa kulttuuria, kieltä ja historiaa kuin venäjän kansalaisetkin. Eipä niillä taida muita olla kuin Venäjä, jolta pyytää apua.

Ilkka Forsten

Oliko Neuvostoliitolla joku erikois-oikeus osallistua Korean sotaan, tai myöhemmin Vietnamin konfliktiin. He olivat molemmissa mukana vai joko Korea ja Vietnam ovat osa venäjää, tai silloista neuvostoliittoa. Kiina sekaantui edellä mainittuihin sotiin niin ikään omalla luvallaan, joten kannattaa ottaa selvää ennen kuin syyttää USA:n toimia.

Kata

Niin ja Afganistanissa oli ensin vennäin poijat ja lähtivät kintut vilkkuen kun luvattiin olla ampumatta sieltä vuorilta,,,

John Quiman

Venäjä ei suinkaan ole toiminut avustajana donbasilaisille, vaan Venäjä organisoi ”kansannousun” ja miehitti Donetskin sekä Luhanskin alueet. Venäjä on niitä hallinnut kovalla kädellä aina sitten miehityksen 2014. Ei siellä ollut mitään aitoa kansannousua, vaan Venäjän tukemien Venäjä-mielisten kiihkoilijoiden vallankaappaus Venäjän vahvalla tuella.

otto suni

Taidat olla Eetu näitä UPI:n loistavia aivoja jotka suu vaahdossa puolustavat vanhuudenhöperöä Bideniä ja hakkaavat Trumpia. Olet tyypillinen Nato-trolli, etkä pysty lukemaan tai ymmärtämään puhuttua tekstiä.
Ajatuksesi Orbanista on varmaan samanlainen, koska syydät näitä juttujasi täysin ilman perusteluja. Millä tavoin vuodatuksesi liittyy Hitleriin joka oli kansallismielinen ja joutui koko maailman sylkykupiksi kun uskalsi vastustaa kommunismia!

gameover

Onnex meillä on jykä käteinen, von der skeletor, lutka sanna vain ihminen ja tuhti tuppurainen. Soumi ö ö ö.

Kata

Katotaan mitä tullee ko Bidee,Putte ja Vonleyhy uhoilevat kukin parhaansa mukaan.

USAn raja vuotaa jo niin pahasti että sinne vaan jos haluaa päästä asukkaaksi eiku plankkia esiin ja tervetuloa,siis rebsien osavaltoihin.Niihin saa lennättää tuntemattomia yön pimeinä hetkiä mutta Martan Viinipiha kaatui jo 50 saapujasta vaikka kauden ollessa jo ohi petipaikkoja olisi ollut!
Miten tuo käppyrä johtaa mitään missään?Helppo on Puten huudella ja tehä hulluja päätöksiään!Kiristää millä haluaa kohta kun Euroopassa kahjot pisti voimaloita kiinni!Ei siis mitään järkeä!!
Voivihreätsiirtymät,idiotismi sai Euroopan polvilleen energian takia ,uskomatonta tyhmyyttä ja nyt tulospalkkioita jaellaan joillekin! Me tienataan kuten aina…

Länsimaissa on vain itsekkäitä nahjuksia johdossa!

Tuumailija

Kyllä kaikilla kolmella on peukut kipeänä tuosta henkselien paukuttelusta, putte välillä napsauttaa myös Vleyhyn olkaimia joka ei oikein tiedä ostaakko vai pakottaakko ja syyttää puttea omista mokistaan.
Bidé tutisee kun prompterin teksti kulkee liian nopeasti eikä lähellä ole nuuhkittavaa tyttölasta stressileluksi.

Kata

No eipä paremmin voisi sanoa! 😀

Välillä prompterissa lukee ”repeat the line” ja ” end of quote” ja Joe lukee nekin! 😀

Ilkka Forsten

Ei senkään maan Presidenteissä ole aina hurraamista, kyllähän se niin on. George W. Bush ei yhden TV haastattelun jälkeen löytänyt ulko-ovea studiosta. Siis tämä ei ole vitsi, olen nähnyt sen klipin. Ronald Reagan otti vastaan silloisen Ranskan valtiopäämiehen vaimonsa kanssa, ja kun hän sitten kehotti rouva Mitterandia siirtymään päivällispöytään, seisoi ronald eukon hameenhelman päällä ja ihmetteli ettei sitä edes yritetä mennä eteenpäin, eikö rouva osaa englantia ?

Tiedätkö mitä Harry S. Truman:n nimessä tarkoittaa se S kirjain ? Ei mitään.. Hän alkoi käyttää sitä koska se vaan kuulosti hienolta. Sen sijaan Robert E. Lee:n nimessä oleva E kirjain kyllä tarkoittaa nimen alkua, eli sanaa Edward.

Kata

https://www.instagram.com/reel/Ci0Uc7iv1MS/?utm_source=ig_web_copy_link

Joo siis tämän hihhulin aikana näitä riittää..ei ole tosiaan hurraamista!”Watch me”…voi järkky…

No Harry S. kuulostaa paremmalta kuin pelkkä Harry! 😀

Kata

Niin ja tässä tuon styrankin aikaansaannoksia…kukaan normi-ihminen ei voi tuota ymmärtää…Mutta näin makaa maailma nyt…kulta-arkussa vietiin tuota ”sankaria” ympäri Ameriikkaa kuukausia…

https://www.instagram.com/p/Ci0bPZ4PcWn/?utm_source=ig_web_copy_link

Tuumailija

Normaalisti lausuttuna S kuulostaa jykevältä lisältä, mutta jos lopusta hieman venyttää jaappani tyyliin niin katoaa se vähäkin gloria koko kirjaimesta ja tarkoitus muuttuu ehken jopa osuvammaksi. XD

ike

Niin katsotaan nyt sitten Fortumin ”tulospalkkiot”, tuskin muutaman miljardin kupru niihin paljoa vaikuttaa. Suomella olisi ollut vaikka kuinka paljon vipuvartta saksan neuvotteluissa mutta kun kukaan ei osannut käyttää.

Yrjö

Läntistä sotapropagandaa koko juttu. Bidenin mediat laulaa juuri noin.

Rudi

Niin paksua on ollut sotapropaganda Suomessakin että alkaa tuntea myötähäpeää näistä entisistä sotapäälliköistämme sekä UPI:n ”johtajista”.

Ilkka Forsten

” Oon köyhä laulaja mä vain… No älä aina valita..”

Juha

Kyllähän tämä nyt alkanut sota Suomen ja Venäjän välillä päättyy kurjasti.. niinkuin sodasta yleensä seuraa.. tuhoa, kärsimystä ja kuolemaa. Valta täytyy vaihtua ennen kuin rauha jälleen palaa maahan..

otto suni

Olet täysin oikeassa, tässä tilanteessa EU on ajanut itsensä nurkkaan, samoin Suomen poliittinen eliitti Salen johdolla ja nyt uhitellaan haluten sotaa, sen saamme, kiitos tälläisten Sannojen!

Ilkka Forsten

Olen samaa mieltä. Putinin on kadottava muuten ei tule mistään mitään. Suomen ja Venäjän välillä EI OLE SOTAA, jos olisi, miten me istuisimme täällä puhumassa pas***aa ja hallitus räpeltäisi Uniperin kanssa ? Ihan aikuisen oikeasti, lopettakaa nyt tuo typerä suomi on sodassa jokellus. Se on Sanna Marinin retoriikkaa Brysselin mieliksi.