Eurooppa Muu maailma Politiikka

Qatar neuvottelee kaasutoimituksista Eurooppaan, jos Venäjä keskeyttää toimitukset.

Kuva: Wikimedia Commons.

Emiirin odotetaan kertovan Yhdysvaltain presidentille, että Qatar voi tarjota lyhytaikaista nestemäistä kaasua hätätilanteessa korvaamaan toimituskatkoksia.

 

Qatarin emiirin, sheikki Tamim bin Hamad al-Thani, odotetaan kertovan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenille, että hänen maansa aikoo tutkia mahdollisuutta tarjota lyhytaikaisesti nestemäistä maakaasua hätätilanteessa korvaamaan mahdolliset katkokset, jos Venäjä keskeyttää toimitukset Saksaan.

Qatar pyrkii toimittamaan kaasua Eurooppaan siirtämällä Itä-Aasiassa varastoitua ylimääräistä kaasua. Se toivoo myös voivansa palata Euroopan markkinoille suuremmassa mittakaavassa oman tuotantonsa kasvaessa, mutta haluaa, että Euroopan komission kartellitutkimus päättyy.

Eräs neuvotteluihin perehtynyt lähde sanoi: ”Heillä näyttää olevan jotain ilmoitettavaa ensi viikolla. Neuvotteluja on käyty jo vähintään kaksi viikkoa. Se olisi tuskallista Qatarille, mutta toteutettavissa.”

Brittilähteet, jotka käyvät erillisiä neuvotteluja Qatarin kanssa, uskovat, että Doha voi auttaa Eurooppaa pelastautumaan, vaikka venäläisestä maakaasusta riippuvaisella Saksalla ei ole nesteytetyn kaasun tuontiterminaalia. Suurin osa Qatarin kaasusta myydään Aasian markkinoille pitkäaikaisilla sopimuksilla. Lähteiden mukaan Qatarin kaasusta on jonkin verran joustovaraa, joka ei kuitenkaan riitä läheskään korvaamaan Venäjän kaasun täydellistä katkaisua.

Qatarin ja Yhdysvaltojen väliset lämpimät suhteet

Emiirin on määrä tavata Biden maanantaina Washingtonissa, ja keskustelussa keskitytään siihen, miten Qatar voi auttaa Eurooppaa välttymään pimeydeltä ja kylmyydeltä, jos Ukrainaa koskeva konflikti puhkeaa. Maiden väliset suhteet ovat kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla, koska Qatar auttoi Yhdysvaltoja Afganistanin ilmasillassa. Dohan lupaama lisäapu kaasun suhteen saattaa kallistaa vaakakuppia, kun Vladimir Putin päättää, kannattaako hyökkääminen Ukrainaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on ylistänyt Qataria viime kuukausina. Ainoa poliittinen jännite on syntynyt siitä, että Qatar on painostanut Yhdysvaltoja tekemään enemmän humanitaaristen varojen vapauttamiseksi Afganistanin nälänhädän auttamiseksi.

Saksa on riippuvainen venäläisesti maakaasusta

Qatar on Australian ohella maailman suurin nesteytetyn maakaasun toimittaja. Kaksi kolmasosaa sen myynnistä Aasian markkinoille tehdään pitkäaikaisilla, jopa 20 vuotta kestävillä sopimuksilla. Australia – Yhdysvaltojen läheinen liittolainen – on jo luvannut auttaa.

Saksa on energiatarpeensa osalta riippuvainen venäläisestä kaasusta, sillä EU:n tilastoviraston Eurostatin mukaan se saa yli puolet kaasuntuonnistaan Venäjältä, kun taas EU-maiden keskiarvo on noin 40 prosenttia.

Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskuksen energia-asiantuntija Nikos Tsafos totesi, että Euroopan oli joka tapauksessa määrä tuoda tammikuussa ennätysmäärä nesteytettyä maakaasua. Silti Qatarista Eurooppaan lähetettävän nesteytetyn maakaasun osuus pysyi 1 miljoonan tonnin tasolla kuukaudessa. Aasia sen sijaan ostaa Qatarista 5 miljoonaa tonnia.

Vuonna 2010 Qatar vei suurin piirtein yhtä paljon kaasua Eurooppaan ja Aasiaan. Osittain tämä muutos johtuu siitä, että Qatar suhtautui vihamielisesti Euroopan komission vuonna 2018 käynnistämään kartellitutkimukseen, jossa tarkasteltiin tapaa, jolla Qatar myi pitkäaikaisia sopimuksia Euroopan markkinoille. Qatar odottaa merkkejä siitä, että tutkinta päättyy.

Putin ei aio käyttää maakaasua geopoliittisena aseena

Putin on aina vakuuttanut, ettei hän koskaan käytä kaasua geopoliittisena aseena. Mutta onko mitään takeita siitä, että Venäjä ei yrittäisi syöstä Saksaa pimeyteen, jos länsimaat määräävät ankaria pakotteita?

Kun uhka Ukrainan miehityksestä on kasvanut, Yhdysvaltain virkamiehet kertoivat tiistaina, että he ovat neuvotelleet maailmanlaajuisten toimittajien kanssa. Yhdysvallat viimeistelee suunnitelmia kaasun ohjaamiseksi Eurooppaan, jos Venäjä katkaisee toimitukset.

Bidenin hallintoa lähellä olevan Centre for American Progress -nimisen asiantuntijaryhmän raportti varoitteli tällä viikolla: ”Ukraina-taistelussa Venäjä olisi epäilemättä valmis katkaisemaan kaasutoimitukset Eurooppaan talvella. Lisäksi taistelut Ukrainassa voisivat vaikuttaa kaasun virtaukseen Eurooppaan, jos putkistot vaurioituvat tai toimitukset katkeavat. Euroopan olisi siksi ryhdyttävä välittömästi toimiin varautuakseen kaasupulaan tänä talvena.”

“Saksa selviäisi vain muutaman viikon Venäjän saarrosta”

Saksa saa nesteytettyä maakaasua kolmesta kaasuterminaalista Belgiassa, Alankomaissa ja Puolassa. Yksi mahdollinen terminaali on Rodvigossa Italiassa. Suunnitelmat saksalaisen nesteytetyn maakaasun terminaalin rakentamisesta Brunsbütteliin eivät ole vielä kantaneet hedelmää Yhdysvaltain edellisen hallinnon painostuksesta huolimatta.

Saksan energiajohtajat ovat edelleen optimistisia sen suhteen, että Venäjän ja Saksan läheinen keskinäinen riippuvuus estää öljytoimitusten katkeamisen tai laajemman vastakkainasettelun.

Saksan suurimman sähköntoimittajan RWE:n toimitusjohtaja Markus Krebber sanoi saksalaiselle lehdistölle, että Venäjän täydellinen saarto jättäisi Saksan selviytymään vain muutaman viikon ajaksi.

Jos Putin katkaisisi toimitukset, Venäjä menettäisi valuuttavarantojaan ja kiistanalaisen Nord Stream 2 -putkilinjan tulevaisuus joutuisi kyseenalaiseksi, koska sen puolustajat eivät voisi enää väittää, että Venäjä on suojannut hankkeen geopoliittisilta näkökohdilta.

Krebber esitti myös pitkän aikavälin suunnitelmia Saksan kaasutoimitusten turvaamiseksi siten, että ”kaasuntoimittajien on varmistettava toimitusvelvoitteensa jossain määrin pitkäaikaisilla ostosopimuksilla tai varastoimalla”.

 

Lähde: The Guardian

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Eka Kettunen

Jos kaasuntulo Eurooppaan lakkaa, niin äkkiäkös EU raapaisee kasaan tukipaketin halpaa energiaa nauttineille maille. Suomi osallistuu tietysti ilomielin jälleen kerran varsin tarkkarajaisesti ja kertaluontoisesti määriteltyihin kustannuksiin rikkaammille valtioille muutamalla miljardilla. Joten alkakaahan höllätä kukkaron nyörejä siellä kotikatsomoissa muun euroopan pelastamiseksi.

ike

Saksa on ajanut energiapolitiikallaan itsensä nurkkaan ja on siinä käsityksessä että eurooppa tulee vetää mukana. Eikö tuo EU-ero ala vieläkään olla vireillä. Kerran se vaan kirpaisee. EU on käyttäytynyt jo kauan pahemmin kuin norsu posliinikaupassa.

Kaalimaa

Qatarin ja Iranin alueen ”North Dome” on maailman suurin kaasuvaranto-alue.

Qatar on halunnut rikastua sillä: Siksi suunnitelma kaasuputkesta SYYRIAN läpi. Samalla rikastuisi Saudi-Arabia ja Turkkikin joiden läpi se suunnitelman mukaan kulkisi.

Tämä oli yksi niistä syistä, miksi länsiliittouma, U$rael, Petrodollariliittouma – tiedättehän, Qatar pelissä mukana, masinoi sodan Syyriaan, käyttäen kouluttamiaan, rahoittamiaan ja aseistettuja proxyjoukkojaan. CIA, Mossad, MI6 jne. Samalla infosota länsimaisia tiedostavia kansalaisia vastaan ja etenkin eurooppalaisia hönäyttääkseen jotta sama vanha raaka Machiavellinen peli voisi jatkua ilman länsimaista poliittista vallankumousta.

Syitä Syyrian balkanisoitamiselle, eli hajottamiselle ja heikentämiselle on monia muitakin, kuten Israelin ja USA:n sionististen biljonäärien intressit Golanin öljyjen kaappaamisessa, mutta aiheenahan oli nyt Qatar, sekä Euroopan suurmahtien taustapirujen aie turvata suuremmat suunnitelmanasa joissa Venäjä on toisena suurmahtina esteenä. Pienemmät, kuten Syyria saa muutoin hoidettua päiväjärjestyksestä ja mediapropagandalla hölmöläiskansat vieläpä tukemaan niitä rikoksia mitä tehdään tuossa valtavassa valtapelissä.

Eetu

Ensin on Venäjän armoilla, sitten on Qatarin ja arabien armoilla. Kumpihan on loppupeleissä armottomampi?

Hullut ovat päässeet valtaan

Katotaan vaan niin ei noi mielenvikaiset päättäjät mitään kaasua osta. Luovat tarkoituksella energiakriisin tai ovat siis jo oikeastaan luoneet.

Kata

Näin voi kyllä olla…seuraavat lockdownit..Kyllä ne seuraa ohjelmaansa.
Ellei joku tee jotain.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Katariina Pihl
Kata

Jaahas voihan pashat…nyt mua ottaa tämä lehti senverran aivoon että älkää hyväksykö sitten!JOS ei saa mainita ilmastostakaan mitään…uskomatonta!
Oli tässä lehdessä sentään aiemmin joku sanavapaus.Huhuh…

Ilkka Forsten

Minkä kautta kommentoit uutisia ? Jos olet fb:n käyttäjä, vaihda se muuhun. Minä en vielä usko että lehden oma linja olisi vaihtunut miksikään suhteessa lukijoiden mielipiteisiin, ja perustelen sitä näkökulmaa omien tekstieni valossa. Ne jos mitkä pitäisi aiheuttaa loputonta banaanilastia, ei sinun kirjoituksesi. Jos minä saan läpi umpihullut jaaritukseni, niin se ei voi olla yksinoikeus.

On minultakin muutama kirjoitus ollut hetken suurennuslasin alla, ja en väitä etteikö niissä olisi voinut olla siihen aihettakin, mutta ne on kyllä tulleet myöhemmin julkaistuiksi. En tiedä vaikuttaako se mitenkään, jos linkkaat uutisen tai mielipiteen jostain lähteestä, sillä en itse tee sitä ?

Käsittääkseni kommenttien tulisi olla jokaisen oma hengentuote, mikä ei silloin toteudu kun käytetään linkkejä. Tämä on villi arvaus, mutta myöskin mahdollinen selitys banaaneille. Pää pystyyn,yrittänyttä ei laiteta… Mihin. Älkää pitäkö minua jännityksessä !

Kata

Ihan olen tämän lehden kommenteissa…siitä asti kun se alkoi viime syksynä.Mutta kummallisista asioista mennään hyväksyntäkammioon.

Ilkka Forsten

Nyt mää oon ko klapil päähä lyäty ?

Puolueeton

Mahtavatko olla mielenvikaisia, ovat vain matalaälyisiä.
Yhdysvallat toimii muiden auttajana ja rakentaa pommikoneita ja lentotukialuksia suojellakseen muita maita pelkkää hyvä hyvyyttään, vaikka velkaantuu entistä enemmän.
Jotkut tätä apua osaavat käyttää hyväkseen, mutta Suomi ei osaa. Päin vastoin tukee Yhdysvaltoja vähistä varoistaan ostamalla lentokoneita, joita tositilanteessa ei voi käyttää, koska ne ammutaan ohjuksilla alas. Järkevä Suomi olisi onnistunut saamaan Yhdysvallat toimittamaan ilmaista apua ja aseistusta ärsyttämällä naapuriaan aivan tosissaan. Nythän ärsyttämien on pelkästään median järjestämää ilman asevoimia. Kukaan ei ihmettele johdon ongelmia.

Ilkka Forsten

Saksa synnytti itselleen energiakriisin leikkimällä ituvihreää tosimielellä. Ydinvoiman alas-ajo oli typerintä mitä voi tehdä, sillä se oli varma tapa joutua toisten armopaloista riippuvaiseksi. Günther kai oletti ettei mikään voi mennä vikaan, eikä energiansaantia rajoiteta.