Eurooppa Politiikka

Ranskan ennusteet parlamenttivaalien 1. kierrokselta: Macronin keskustalaiset säilyttävät enemmistön

Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Kuva: Flickr.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin keskustalaisliittouman odotetaan säilyttävän enemmistönsä parlamentissa sunnuntain ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen, mutta ennusteiden mukaan se saa paljon vähemmän paikkoja kuin viisi vuotta sitten.

Osittaisiin vaalituloksiin perustuvat ennusteet osoittivat, että kansallisella tasolla Emmanuel Macronin puolue ja sen liittolaiset saivat noin 25-26 prosenttia äänistä. Se oli samoissa lukemissa arvioiden kanssa, jotka koskevat uutta vasemmistokoalitiota, joka koostuu kovan vasemmiston, sosialistien ja vihreiden kannattajista. Macronin ehdokkaiden ennustetaan kuitenkin voittavan useammassa vaalipiirissä kuin heidän vasemmistolaisten kilpailijoidensa, mikä antaa presidentille enemmistön.

Yli 6 000 ehdokasta, jotka ovat iältään 18-92 -vuotiaita, asettui sunnuntaina ehdolle Ranskan kansalliskokouksen 577 paikasta vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Ranskan kaksikierroksinen äänestysjärjestelmä on monimutkainen, eikä se ole suhteessa puolueen valtakunnalliseen kannatukseen. Niissä kilpailuissa, joissa ei sunnuntaina saatu ratkaisevaa voittajaa, enintään neljä ehdokasta, jotka saivat kukin vähintään 12,5 prosentin kannatuksen, kilpailevat toisella äänestyskierroksella 19. kesäkuuta.

Macronin tultua uudelleen valituksi toukokuussa hänen keskustalainen liittoumansa tavoitteli ehdotonta enemmistöä, jonka avulla se voisi toteuttaa kampanjalupauksensa, joihin kuuluvat veronalennukset ja Ranskan eläkeiän nostaminen 62:sta 65:een ikävuoteen.

Sunnuntain ennusteiden mukaan Macronin puolueella ja liittolaisilla voi kuitenkin olla vaikeuksia saada yli puolet kansalliskokouksen paikoista. Tämä on paljon vähemmän kuin viisi vuotta sitten, jolloin se sai 361 paikkaa. Kyselytutkimuslaitokset arvioivat, että Macronin keskustalaiset voisivat voittaa 255:stä yli 300 paikkaan, kun taas Jean-Luc Mélenchonin johtama vasemmistokoalitio voisi saada yli 200 paikkaa.

Ennätysalhainen äänestysprosentti

Sunnuntain äänestysprosentti oli parlamenttivaalien ennätysalhainen, sillä alle puolet Ranskan 48,7 miljoonasta äänestäjästä kävi äänestämässä.

Pääministeri Elisabeth Borne sanoi, että ”meillä on yksi viikko aikaa toimia, yksi viikko aikaa vakuuttaa, yksi viikko aikaa saada vahva ja selkeä enemmistö”.

”Kun otetaan huomioon maailman tilanne ja sota Euroopan ovilla, emme voi ottaa epävakauden riskiä”, hän sanoi ja kehotti äänestäjiä kokoontumaan Macronin liiton taakse toisella kierroksella. ”Ääripäiden edessä emme anna periksi.”

Mélenchon, joka oli toivonut, että vaalit nostaisivat hänet pääministeriksi, ei hyväksynyt alustavia ennusteita. Hän väitti, että hänen koalitionsa tuli ensimmäiseksi.

”Paikkamääriä koskevissa ennusteissa ei ole tällä hetkellä mitään järkeä”, hän sanoi.

Mélenchon kehotti ranskalaisia valitsemaan toisella kierroksella hänen koalitionsa ehdokkaat ja ”hylkäämään lopullisesti Macronin enemmistön tuhoon tuomitut hankkeet”. Hänen ohjelmaansa kuului muun muassa minimipalkan merkittävä korotus, eläkeiän laskeminen 60 vuoteen ja energian hintojen kuriin saaminen, jotka ovat “nousseet huimasti Ukrainan sodan takia”.

Marine Le Penin Kansallisella liittoumalla mahdollisuus kasvattaa paikkamäärää

Vaikka Macron voitti kansallismielisen kilpailijansa Marine Le Penin presidentinvaaleissa, Ranskan parlamenttivaalit ovat perinteisesti vaikea kisa oikeistolaisille ehdokkaille. Muiden puolueiden kilpailijat pyrkivät koordinoimaan tai astumaan sivuun lisätäkseen mahdollisuuksia voittaa oikeiston ehdokkaat toisella kierroksella.

Ennusteiden mukaan Le Penin oikeistolainen Kansallinen liittouma -puolue voisi saada 10-30 paikkaa – viisi vuotta sitten se sai kahdeksan paikkaa. Jos se ylittää 15 paikan kynnyksen, se voi muodostaa parlamenttiryhmän ja saada enemmän valtaa kansalliskokouksessa.

Le Pen, joka pyrki uudelleenvaaleihin Pohjois-Ranskassa sijaitsevassa Henin-Beaumontissa, kiitteli sunnuntain tuloksia.

”Ensi sunnuntaina on tärkeää, ettei Emmanuel Macron saa ehdotonta enemmistöä, jota hän käyttää väärin itsekeskeisten ja raakojen menetelmiensä toteuttamiseen ja epäsosiaalisen hankkeensa läpivientiin”, hän sanoi.

Le Pen kehotti äänestäjiä äänestämään tyhjää tai jättämään menemättä uurnille niissä piireissä, joissa on vain Macronin tai Mélenchonin ehdokkaita.

Pariisin työväenluokan kaupunginosassa sijaitsevan äänestyspaikan ulkopuolella äänestäjät pohtivat, kannattaisivatko he Macronin puoluetta “sujuvan hallinnon ja äärinäkemysten poissulkemisen vuoksi vai tukisivatko he hänen vastustajiaan varmistaakseen, että useampia poliittisia näkökulmia kuullaan”.

”Kun on parlamentti, joka ei ole täysin linjassa hallituksen kanssa, se mahdollistaa mielenkiintoisemmat keskustelut”, sanoi eläkkeellä oleva tiedemies Dominique Debarre. ”Mutta toisaalta hajaannus on aina jollakin tavalla merkki epäonnistumisesta.”

 

Lähde: AP

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Mikä kumma tuo on!

Kun ns. ”demokratia” merkitsee vain stalinilaista käsitystä kyvystä vaikuttaa vaaleissa politiikan suuntaan ja eri puolueiden tosiasialliseen voimasuhteisiin uurneilla. Silloin kukaan kyyniseksi tästä tullut realisti ei halua lähteä turhaan polttamaan kallista polttoainetta tai kuluttamaan kengänpohjiaan menemällä äänestämään vaaleissa, jotka ovat globalisti-kommunistien ja EU:n masinoimia VAALIVILPPEJÄ!!!

Juha III suurin

Nimen omaan vain putinistinen vaalitapa voi pelastaa euroopan, eurooppaan on välittömästi saatava venäläisiä vaalitarkkailijoita turvajoukkoineen valvomaan joka paikalle oikeaa äänestyskäyttäytymistä.

Kata

”Ääripäiden edessä emme anna periksi.” 😀 joo emmanuelle se jaksaa jauzaa aivan kuin Just-in..
https://www.suomenuutiset.fi/jari-taposelle-kultainen-mitali-helsingin-hyvaksi-tehdysta-tyosta-jani-makela-tylyttaa-parodiaviikot-jatkuvat-naurettavaa-holmoilya/

Elämme outoja aikoja…kaikki on väärinpäin…Globalisteilla on jostain kohtaa revennyt jotain tuolla heidän pääkopissaan.Ja silti ovat vallassa….mihin vielä päädymmekään ennenkuin tulee oikea vastustus.

Marie-Antoinettet(Jutti lähi-Idässä hekumoi) miehineen on vielä ihmeissään.Leivoksia ei ole…

Lieväasteinen

Just-in, Put-in, Em-mä-nuole (vaikka kyllä se nuolee)…

Suomessa ei ole Antoinettea, mutta on ministeri Saarikko, joka sanoo vastaavissa tapauksissa ”sinne sitten vaan sossun luukulle” sekä ”koettakaa kestää ja vähentäkää kulutusta”. On mielenkiintoista, mitä ranskalaiset tekisivät, jos heidän ministeri tai presidentti antaisi kansalle samat neuvot. Menisivät ehkä barrikadeille.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
Kata

No Saarikosta mie puhuinkin vaikka ei hän ihan Marien näköinen ole mutta yhtä pöljä tietämään mitä on köyhän elämä.Ja röyhkeä.

Niin ensin oli ras-pu-tin,sitten tuli pu-tin ja seuraavaksi Rin-tin-tin….

juu

Katsokaa ton macronin kasvoja. Pelkästään ulkonäkö on niin kiero epäluotettava että en ymmärrä miten sitä joku voi äänestää?

Lieväasteinen

Myös tavalliset ranskalaiset eivät kovin suoraselkäisiä ole. Aika kiero porukka, joka käyttää sitä rehellistä hölmöä, Suomi-neitoa, hyväkseen. Hölmö Suomi maksaa aina.

otto suni

Ranskan vaalijärjestelmä on eritäin monimutkainen ja siksi äänestystulos voi olla ”lottovoitto” joillekin tai katastrofi muutosta haluaville! Ranska nousee ainoastaan palaamalla gaullistien aikakauteen! Vallankumousta odotellen!

Lieväasteinen

Mitä enemmän mamuja on Ranskassa, sitä enemmän kannattajia on äärivasemmistolla, joka kun vallan saa, ottaa kaikilta kaiken pois ja jakaa sitten kaikille ”tasaisesti”.

AndreasAbelsson

Jag har en fråga som du säkert gav svar till i artikeln men som jag fortfarande inte riktigt förstår. Själv grejen när man ska lära muskeln att aktivera https://pullahiiri.no flera snabba muskelfibrer är att ligga så nära sitt 1RM som möjligt när man tränar maxstyrka. Det är därför det är så viktigt att köra få reps med lång vila. Hur kan då ocklusionsträning öka maxstyrkan när man tränar så långt från sitt 1RM?