Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Ranskan Kansallisen liittouman Marine Le Pen ilmoitti osallistuvansa Ranskan juutalaisia puolustavalle marssille

Marine Le Pen. Kuva: Wikimedia Commons (CC BY 2.0) / Rémi Noyon.

Ranskan Kansallisen liittouman entinen presidenttiehdokas Marine Le Pen ilmoitti osallistuvansa Ranskan juutalaisia puolustavalle marssille. Monet juutalaisjärjestöt ovat vastustaneet hänen mukanaoloaan. Myös Ranskan pääministeri Borne ja useat puolueet aikovat osallistua marssille.

Ranskan juutalaisia edustava Crif kattojärjestö on kommentoinut, ettei Le Penia eikä hänen puoluettaan Kansallista liittoumaa toivota marssille. Le Penin vastustajien mukaan hän yrittää hyödyntää Gazan sotaa puolueensa suosion kasvattamiseen.

Sunnuntaina järjestettävä Ranskan juutalaisia puolustava mielenosoitus on hallituspuolueiden koolle kutsuma. Ranskan juutalaisväestöön kohdistuvat hyökkäykset ovat moninkertaistuneet Gazan sodan myötä.

Ranskassa on Euroopan suurin juutalaisväestö ja huomattavan paljon maahanmuuttajia muslimienemmistöisistä maista. Ranskan juutalaiset ja muslimit ovat vuosien saatossa kritisoineet toisiaan julkisessa keskustelussa. 

Le Penin edustaman Kansallisen liittouman (aikaisemmalta nimeltään Kansallisen rintaman) suhtautuminen on muuttunut viime vuosina enemmän juutalaisia ja Israelia puolustavaksi puolueen lähentyessä valtavirtaa.

Sen sijaan Ranskan laitavasemmisto aikoo boikotoida marssia Le Penin osallistumisen sekä Gazan siviilien muistamisen vuoksi.  

Yle