Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsi: IS-palaajat mukana jengiväkivallassa

Kuvituskuva. Kuva: Kansalainen.

Noin 300 Ruotsin kansalaista liittyi terrorijärjestö Islamilaisen Valtion/ Isis riveihin 2012-2016. Ruotsiin palanneet ovat paluunsa jälkeen usein syyllistyneet väkivaltarikoksiin. Rikosten joukossa on muun muassa pahoinpitelyjä sekä murhia.

Islamilaisen Valtion palveluksessa olleista monella oli Ruotsissa rikollinen menneisyys. Palattuaan Ruotsiin Islamilaisen Valtion kaaduttua 2017, järjestön riveissä taistelleet ovat löytäneet paikkansa Ruotsin maahanmuuttajien rikollisjengeistä.

IS-ruotsalaiset ovat osaltaan pahentaneet Ruotsin jengien väkivaltaa. Ammuskeluja sekä pommi-iskuja tapahtuu Ruotsissa lähes päivittäin. Väkivaltaan tottuneet IS-terroristit sotakokemuksensa,  ja terroristikoulutuksensa ansiosta oiva lisä rikollisjengien riveihin.

Palanneita tutkineen Marco Nilssonin mukaan IS-ruotsalaisten kykyä raakaan väkivaltaan arvostetaan maahanmuuttajien rikollisjengeissä.

Monet IS-ruotsalaiset ovat jatkaneet jihadistista toimintaa islamin ylivallan levittämiseksi länsimaihin.

Tutkija Nilssonin mukaan jihadistit hyväksyvät IS-palaajien toiminnan muun muassa huumekauppaa käyvissä rikollisjengeissä.

”Jihadistipiirit hyväksyvät jäsentensä kaksoisroolin. Se on jihadisteille parempi, kuin menettää kyseiset jäsenet kokonaan riveistään”, sanoo Marco Nilsson.

”Kuulemani mukaan, moskeijoitten perjantairukouksiin osallistutaan luodinkestävissä liiveissä”, hän jatkaa. ”Myös islamia harjoittaessa kannetaan jengitunnuksia”.

Vastaavaa tutkimusta Suomeen palanneista IS-terroristeista ei ole tehty. Suomi valitsi olla syyttämättä terroristeja näitten tekemistä sota- ja muista rikoksista, toisin kuin moni muu maa.

Lähde SVT

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Isänpäivä se on vaan kerran vuodessa, mutta isis päivä se on joka päivä.

John Quiman

Tottahan aina kokenut terroristi löytää jengeistä töitä.

Marko Kristian

Ei muuta kun hyvää isis päivää taas kerran.
Sieltähän noita taas rajalta tulee enempi kuin tarpeeksi, onneks ei ole sentää Pekka ulkoministerinä hakisi ne ihan konsulikyydillä, nyt joutuvat sentään taluttelee niitä fillareita muutamansata metriä.
Tai eihän ne oikeasti joutuisi mitään fillareita taluttamaan, vaikka keppihevosella tulisivat rajalle niin taikasanalla ”asylum” pääsee kyllä aina läpi.