Eurooppa Politiikka Rikos Talous

Ruotsin hallituksen tekemä tutkimus: Miten etuuspetoksia torjutaan?

Kristerssonin hallitus lokakuussa 2022, Ruotsi. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Frankie Fouganthin.

Sosiaalietuuspetokset lisääntyvät edelleen dramaattisesti Ruotsissa. Joka vuosi etuushuijarit ja järjestäytyneet rikolliset huijaavat veronmaksajilta useita miljardeja, mikä vie varoja hyvinvointijärjestelmistä, vahingoittaa niitä, jotka todella tarvitsevat apua, ja heikentää yleistä luottamusta julkisesti rahoitettuun hyvinvointijärjestelmään.

Ruotsin hallitus sai viime keskiviikkona loppuraportin sosiaaliturvarikoksia koskevasta tutkimuksesta, joka perustettiin vuonna 2021 laajamittaisten etuuspetosten torjumiseksi. Ainakin puolet veronkierrosta katsotaan järjestäytyneeksi rikollisuudeksi yhtenä rikollisjengien tulonlähteenä.

Tutkijan, Gävlen yliopiston kriminologian professorin, sosiologian tohtorin ja entisen poliisin Amir Rostamin yleistehtävänä on ollut ”tarkastella mahdollisuuksia tehostaa etuuspetosten torjuntatyötä” ja ”varmistaa asianmukainen ja tehokas hallinto virheellisten maksujen määrän vähentämiseksi ja etuuspetosten ehkäisemiseksi”.

Viranomaiset ja elimet, joiden sanotaan olevan kaikkein alttiimpia etuuspetoksille ja jotka tarvitsevat eniten ehdotettuja tehostamistoimia, ovat Ruotsin sosiaalivakuutusvirasto, Ruotsin eläkevakuutusvirasto, Ruotsin opintotukivirasto, Ruotsin maahanmuuttovirasto ja Ruotsin työvoimahallinto.

Valvonnan puute ja lievät seuraamukset

Tutkijan mukaan nykyinen järjestelmä on puutteellinen kahdessa suhteessa. Etuuksien maksamista edeltävät tarkastukset on suunniteltu eri aikakautta varten ja perinteisen ruotsalaisen luottamuksen mukaisesti, mikä on helpottanut nykyisten etuushuijarien ja järjestäytyneiden rikollisten mahdollisuuksia varastaa veronmaksajilta. Etuushuijauksesta kiinni jääneiden rangaistukset ovat myös olleet liian lieviä.

”Sosiaaliturvajärjestelmän virheelliset maksut ovat vuosittain miljardeja, viimeisimmän arvion mukaan noin 14,6 miljardia kruunua”, sanoi vanhus- ja sosiaaliturvaministeri Anna Tenje (M) lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

Osa järjestäytynyttä maahanmuuttajajengirikollisuutta

Suuri osa ”virheistä” on tahallisia ja usein järjestäytynyttä rikollisuutta. ”Järjestäytyneen rikollisuuden hyökkäykset hyvinvointijärjestelmiä vastaan ovat yksi vakavimmista yhteiskuntaan kohdistuvista uhista”, Tenje sanoo.

Tutkija ja ministeri eivät erityisesti puutu siihen, miksi etuusrikollisuus on lisääntynyt niin dramaattisesti viime vuosikymmeninä tai missä ryhmissä etuuspetokset ja etuusrikollisuus ovat yleisimpiä.

Todetaan kuitenkin, että tämäntyyppinen rikollisuus on yksi järjestäytyneen rikollisuuden haara, jota nykyään hallitsevat täysin jengit ja ei-länsimaisen maahanmuuttajataustan omaavat henkilöt. Esimerkiksi avustuksiin liittyvät laajamittaiset paljastuneet järjestäytyneen sosiaaliturvarikollisuuden tapaukset ovat lähes aina tällaisten jengien ja yksilöiden toteuttamia.

Luottamuksen heikentyminen sosiaaliturvajärjestelmiin

Tenje korostaa tutkintaraportin vastaanottamista koskevassa kommentissaan, että laajat etuuspetokset ja etuusrikokset vahingoittavat Ruotsin verovaroin rahoitetun hyvinvointimallin legitimiteettiä ja luottamusta siihen.

”Hyvinvointirikollisuuden torjuminen ja virheellisten maksujen torjuminen on ratkaisevan tärkeää, jotta luottamus yhteisiin sosiaaliturvajärjestelmiimme säilyy ja jotta voidaan varmistaa, että tuki ja etuudet menevät vain niille henkilöille, jotka ovat niihin oikeutettuja.”

Tutkimuksen ehdotukset lyhyesti
  • Ehdotetaan, että Ruotsin sosiaalivakuutusvirastolle, Ruotsin eläkevakuutusvirastolle, Ruotsin opintotukivirastolle, Ruotsin maahanmuuttovirastolle ja Ruotsin työvoimahallinnolle annetaan selkeämpi vastuu hyvinvointirikosten ehkäisemisestä.
  • Ehdotetaan perustettavaksi hyvinvointirikollisuuden vastainen neuvosto, jonka tehtävänä on tarkastella ehdotettuja säädösehdotuksia rikollisuuden ja erilaisten hyvinvointijärjestelmiin liittyvien rikollisten järjestelmien torjunnan näkökulmasta. Neuvosto antaa myös käytännön tukea ja kehittää hyvinvointialan sääntelyä ohjaavia periaatteita.
  • Sosiaalivakuutusvirastolle ja eläkelaitokselle ehdotetaan annettavaksi entistä enemmän mahdollisuuksia hankkia tietoja muilta toimijoilta kuin yksityishenkilöiltä osana rikostorjuntaa. Kunnille ehdotetaan mahdollisuutta saada tiettyjä tulotietoja Ruotsin verovirastolta.
  • Ehdotetaan, että otetaan käyttöön maksujen estojärjestelmä. Sen, joka tuomitaan tai määrätään rangaistusmääräykseen tavanomaisesta tai törkeästä etuusrikoksesta, on samalla määrättävä julkisen tuomioistuimen tai syyttäjän toimesta etuuskieltoon.

Vanhus- ja sosiaaliturvaministeri Anna Tenjen ja hallituksen tutkijan Amir Rostamin lehdistötilaisuus on kokonaisuudessaan nähtävissä alla.

Lähde: Samnytt

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Tuli tässä mieleeni kysymys. Aina kun suvakit pyrkivät sanomaan että suomalaisuus on vain palingeneettinen myytti, eli mitään suomalaisia ei ole olemassakaan, niin samaan hengenvetoon kerrotaan kuinka suomalaiset ovat vieneet aslakkien parhaat laidunmaat Hangosta. Mitään suomalaisuutta ei muka ole, mutta suomalaisuus näkyy voimakkaana rasismina ja on hyvin geneettinen erityispiirre. Jos sanot että somalien geneettiset erityispiirteet näkyvät taipumuksena vältellä työtä, ei mitään geneettisiä erityispiirteitä kuulemma ole havaittavissa. Ja sokerina pohjalla, kun suomalainen ei saa töitä, hän on pohjimmillaan äärimmäisen laiska sosiaalipummi, mutta kun somali ei edes hae töitä. hän on työvoimapulan paikkaaja.

John Quiman

Kauempaa katsoen tuo olisi aika koomista, mutta kun se on osana todellisuutta, kuulostaa se enemmän traagiselta.

Vappu Simanen

     Jos kansan valtuusmiehille annetaan rahaa käytettäväksi kunkin omiin kohteisiinsa ja he alkavatkin heittelemään sitä ilmaan. Sen seurauksena kansalaiset ryntäilevät keinoja kaihtamatta tuon rahan perään miten vain eniten saisivat itselleen. Kumpi on rikollinen?
     – Kansa vaiko
     – hallitus?

peri scope

Tämä on rasismia puhtaimmillaan. Jos mokkakorva 50 eri identiteettinsä kanssa nostaa tukia eri EU maissa, se on hänen oikeutensa, ei siihen voi puuttua koska se olisi rasismia. Totuus on valjennut vasta ruotsalaiselle viranomaiselle, suomalaiselle ei vieläkään. Mitä nämä viranomaiset luulivat edistävänsä silloin kun näille ”paperittomille” iPhone läpsyttäjille annettiin keksityt henkilöllisydet ja kaikki hampaattomat ukotkin olivat tällöin 17 vuotiaita hätää kärsiviä. Tämä toiminta on ollut rikollista omien hallitustemme toimesta ja sieltä tätä pitäisi alkaa perkaamaan kovalla kädellä, ei riitä että perustellaan jotain neuvostoja/työryhmiä pohtimaan mitä viinereitä syötäisiin seuraavaksi.

Toni Lajos

Etuuksien holtiton jakaminen kostautuu myös meillä, toisin kuin naapurissa, meillä helpotetaan entisestään ilmaisen rahan jakamista, ettei meistä pahaa ajatella, hyviä kun tahdomme olla kaikille, etenkin murjaaneille, heille kumarramme, anteeksi pyydellen pakoon luikimme jos lauma möliseviä ap…a vastaan tulee, emmekä kysele mistä kaukaa vieraat ovat karuun maahamme saapuneet, rasistin viittaa kukapa sitä hartioilleen haluaa.

Ilkka Manttari

Tuskin totuus on Suomessa sen kummempi.

John Quiman

Olisi voinut välttää kymmenien miljardien, useiden miljardien eurojen, väärin perustein maksetut sosiaaliturvamaksut, kun olisi jo rajalla todettu ns. turvapaikanhakijoille, että turvapaikanhaku ei ole tarkoitettu heille, mikä olisi ollut totta ja käännytetty heti rajalla.

Suvakitkin tietävät tämän, mutta heidän mielissään totuus häipyy pimeyteen ja ideologia paistaa kuin aurinko.

Uusimmat uutiset