Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Ruotsin hallitus: Kansalaisuuden saa vähintään kahdeksan vuoden maassa oleskelun jälkeen

Kuva: Wikimedia Commons / Pixabay / (CC BY-SA 4.0).

Tiistaina Ruotsin hallitus piti lehdistötilaisuuden, jossa se julkisti uusia ehdotuksia maan turvallisuuden vahvistamiseksi. Hallitus ehdottaa muun muassa, että Ruotsin oleskeluluvan peruuttamisperusteiden määrää lisätään ja Ruotsin kansalaisuuden saamista vaikeutetaan.

Lehdistötilaisuuden pitivät aamulla oikeusministeri Gunnar Strömmer (M) ja maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard (M) sen jälkeen, kun hallitus oli jättänyt valtiopäiville lakiesityksen, joka sisältää useita turvallisuusasioita koskevia tiukennuksia ulkomaalaislain nojalla. Taustalla on Ruotsiin kohdistuva lisääntynyt maahanmuuttoon liittyvä uhka.

Vähän ennen lehdistötilaisuutta Tidö-puolueet julkaisi SvD:ssä keskusteluartikkelin, jossa sanottiin: ”Jokaiselta, jonka voidaan olettaa osallistuvan terrorismiin tai valtion ohjaamaan yritysvakoiluun liittyvään toimintaan, pitäisi paitsi evätä Ruotsin kansalaisuus myös menettää oleskelulupa”.

Tällä hetkellä oleskelulupaa ei ole mahdollista peruuttaa niin sanotun turvallisuusuhan tapauksessa – jos henkilö on oleskellut Ruotsissa yli kolme vuotta. Hallitus haluaa pidentää määräaikaa, mutta myös poistaa sen joissakin tapauksissa.

Lisäksi ehdotetaan, että ulkomaalaispassien käsittelyä tiukennettaisiin ja että tällaiset passit voitaisiin peruuttaa helpommin turvallisuusuhkien vuoksi.

Ruotsin kansalaisuus

Ruotsin turvallisuuspalvelu (Säpo) tunnistaa yhä useampia Ruotsiin muuttaneita henkilöitä, joiden katsotaan aiheuttavan turvallisuusuhan yrittäessään saada Ruotsin kansalaisuuden.

Vuonna 2019 Säpo antoi 147 tapauksessa muistutuksen kansalaisuuden myöntämisestä sillä perusteella, että henkilöt ovat vaarallisia. Vuonna 2022 luku oli 490, ja jo tämän vuoden lokakuussa luku on 600.

Maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard (M) ilmoitti, että hallitus on ottanut ensimmäiset askeleet Ruotsin kansalaisuuden saamisen edellytysten tiukentamiseksi. Näihin kuuluu muun muassa pidempi asumisaika Ruotsissa kansalaisuuden saamiseksi.

”Lähtökohtaisesti vaatimuksen pitäisi olla vähintään kahdeksan vuoden oleskelu”, Malmer Stenergard sanoi.

Rajavalvonta

Toinen hallituksen ensisijainen tavoite on lisätä pakkokarkotusten määrää. Elokuussa Ruotsin poliisiviranomaiselle annettiin sen vuoksi laajemmat valtuudet tarkistaa ihmisten henkilöllisyys ja oleskeluoikeus, ja viranomaiset lisäävät nyt huomattavasti ulkomaalaisten sisäisten tarkastusten määrää.

Lisäksi säilöönottokeskusten määrää lisätään ja poliittista vuoropuhelua maahanmuuttajien kotimaiden kanssa tehostetaan.

SD-politiikka

Entinen kansanedustaja Kent Ekeroth ehdotti useita hallituksen politiikan esitettyjä osia jo vuonna 2010 ja siitä eteenpäin.

Yksi tällainen ehdotus oli, että karkotukseen tuomitut tulisi pääsääntöisesti aina ottaa säilöön, kunnes karkotus voidaan panna täytäntöön. SD-poliitikon ratkaisuehdotukset maahanmuuttoon liittyviin ongelmiin eivät kuitenkaan kiinnostaneet tuolloin muita eduskuntapuolueita lainkaan.

Lähde: Samnytt

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toni Lajos

Kovin heppoisin asein yritetään ongelmaan puuttua.

John Quiman

Jostain pitää aloittaa. Ei voi heti sanoa, että viedään hiekkakuopan reunalle, jos sitä tai tätä.

S. “seant” A

Laittomat maassa olevat estetään antamasta jokin asuinosoite, sillä Ruotsin verovirasto kehittää uutta palvelua, jossa osoitteeseen rekisteröityneille ilmoitetaan, jos sinne äkillisesti rekisteröityy joku vieras henkilö.
– Monet järjestelmämme perustuvat luottamukseen. Olemme olleet naiiveja sen suhteen jo pitkään, ja tämä olisi pitänyt tehdä vuosia sitten.
– On hyvä, että tämä muutos tehdään, sillä virheelliset rekisteröinnit ovat osoittautuneet ongelmaksi viime vuosina, sanoo liberaalien veropoliittinen tiedottaja Martin Melin.

Vappu Simanen

      Suomessa on (ainakin ollut) sama käytäntö jo kymmeniä vuosia: kiinteistön omistajalla ei ole oikeutta tietää keitä hänen omistamaansa osoitteeseen on rekisteröitynyt asumaan.
      Sillä kuulemma suojellaan asukkaan yksityisyyttä.

      Ihmettelen miksi [Etelä-Amerikkalaiset hidalgot] eivät ole systemaattisesti käyttäneet mahdollisuutta ilmoittaa asuvansa rikkaan leskirouvan osoitteeseen ja sitten ilmestyä perinnönjaolle hänen puolisonaan

Ari Kanerva

Liian myöhäistä. Mikään nippelin nysväys ei tilannetta pelasta