Eurooppa Politiikka Uutiset

Ruotsin kirkko varautuu sotaan

Svenska kyrkan, Åke Paulsson

Ennen joulua 2022, Ruotsin kirkon hiippakuntien piispat lähettivät ohjeet varautumisesta sotaan kaikille maan 550 seurakunnalle.

”Valmistaudumme ohjeilla pahimpaan mahdolliseen skenaarioon”, sanoo Ruotsin kirkon hautauspalveluista vastaava Eva Årbrandt Johansson.

Sotaan varautuminen on suunniteltu yhdessä Ruotsin puolustusvoimien ja yhteiskunnan turvallisuudesta ja varautumisesta vastaavan MSB-viraston kanssa.

Syy ohjeisiin ja nopeutettuun varautumiseen on Venäjän ja Ukrainan välinen sota.

Ruotsin kirkon ohjeitten mukaan seurakunnilla tulee olla haudat 5% Ruotsin väestöstä. Tämä  merkitsee noin puolta miljoonaa hautapaikkaa. Lisäksi seurakuntien on varastoitava polttoainetta krematorioitten pitämiseen käynnissä sekä tilattava lapioita haudankaivuuseen.

Seurakuntien on myös varattava maa-alue vainajien kokoamispaikaksi.

Mahdollisen sodan aikana sähköä ei välttämättä ole saatavilla, ja Internet ei toimi. Tämän varalta piispat ohjeistavat seurakuntia hankkimaan paperille painettuja hautakirjoja, joihin käsin kirjoittamalla merkitään kuolleet.

Yksi Ruotsin kirkon tehtävistä on tallentaa kulttuuriperintöä. Piispojen ohjeissa seurakunnat määrätään valmistautumaan taiteen, kirkkohopeitten ja muun arvotavaran suojaamiseen. Näitä ohjeita Ruotsin kirkko ei tarkemmin avaa.

”Inventaarioasiakirjat ovat Ruotsissa kehittyneitä, mutta suunnitelmia valmistellaan, mitä kaikille näille esineille tehdään sodan syttyessä”, kertoo kirkon edustaja Lisa-Gun Bernerstedt.

Myös kirkkorakennukset kuuluu suojata, mutta Bernerstedtin mukaan on liian aikaista sanoa, miten tämä tapahtuu, ja mitkä kirkot priorisoidaan.

Hautojen kaivaminen, krematorioitten toiminta ja vainajien käsittely vaatii käsipareja. Lisa-Gun Bernerstedt ei pidä mahdottomana, että Ruotsin kirkon tehtäviin määrätään työvelvollisia sodan syttyessä.

Lähde Aftonbladet

35 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Lallukka

Ei venäjää kiinnosta mitkään ruotsit, kunhan eivät provosoi itse venäjää. Tosin tässä välissä on jokin muu maa, mikä? Sekolandia tietysti!

Anomaster

Miksi ei kiinnostaisi? Ruotsista käsin on hyvä hallita Itämerta ja on siellä Tanskan salmikin helposti kontrolloitavissa.

Jukero

Venäjä koitttaa eritysioperaatiolla valloittaa Ruotsin kirkon, saa nähdä onnistuuko ja tarvitaanko leopardeja. Jos onnistuu, niin seuraavana on vuorossa Englannin Anglikaaninen kirkko.

Jusa

Kaiken takanahan on se, että Putin tahtoo koko maapallon keisariksi. Nappaa maita yksi kerrallaan, ahmii niitä makupaloiksi kuin nälkäinen peto.

stetsonlogi

Ruotsin hiippakuntiin kun hiippailee tarpeeksi tiettyn populaation väkeä, niin ruotsalaiset piispat saattavat joutua vaihtamaan hiippakuntaa kuntaan hiippailleiden takia. Tämä on ihan vaan kehäpäätelmä

Anomaster

Mutta kun tuo kehä aikansa pyörii, niin lopulta hiippailijat ovat nollanneet hiippakunnan ja Ruotsiin hiippailleet ovat saaneet Ruotsin hiippaillen Allahin valtakunnaksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Europe Invictus

Sisällissotaan ehkä kannattaisi varautua, Swedishstan ja sharia rakentuu sisältäpäin.

Vähän Hämäläinen

Ruotsin seurakunnat tilaavat Boforsilta ilmatorjuntajärjestelmiä. Tämä olisi piruntorjuntapattereille oivaa uusiokäyttöä.

Ilkka

Ruåtsalaisia vaivaa näköjään hulluus aina silloin kun siihen ei ole aihetta, mutta se mikä on jo toteutunut ei vieläkään synnytä tarvetta poikkeustilaan. Nythän olisi hyvää aikaa laittaa pakolaiset opettelemaan jotain hyödyllistä. Lapiot käteen ja kaivuuhommiin, vai onko heidänkin hautaamisensa jo delegoitu kantaväestön huoleksi ? Muhamedit loikkaa saman tien takaisin kotimaihinsa jos tilanne muuttuisi ja sosiaaliturvan saanti loppuisi. Siinä nähtäisiin samalla miten ” turvattomia ” niiden kotimaat oikeasti on. Mutta aikuisen oikeasti, onkohan mopo karannut käsistä vai joko se ajettiin rotkoon kun maa tekee suunnitelmia sotaan joutumisesta, siis sotaan mikä ei ole edes huutohollin päässä.

jep

Ruotsin kirkko on nykyisellään iso vitsi.

Era

Onneksi suomen kirkko on jämäkkä, täällä ei homot, transut ja naisnoitapapit hillu kirkoissa, vai miten se menikään?

Anomaster

Noita hautapaikkoja tarvitaan runsaasti, mikäli herra Portit saa tahtonsa läpi ja tulee uusia pandemioita ja herra Portit järjestää loistavia pakollisia rokotuksia.

Starseed

Jos valtamedian gallupit ja skenaariot Suomen seuraavasta hallituksesta toteutuvat, on aika varmaa että sota saadaan Suomeenkin. Sotaa ei tule ellei sitä kutsuta. Tämä on varmaa. Nykyinen eduskunta on joka tapauksessa toivottanut sodan tervetulleeksi.

Anomaster

Paras tapa estää sota on luoda niin vahva puolustus, että kukaan ei halua ryhtyä sitä vastaan.

Paras tapa saada sota, on heikko puolustus ja sinisilmäinen usko naapurin hyväntahtoisuuteen.

Ilkka

Ketä siis haluat sotaa estämään, voitko avata asiaa niin otan sitten kantaa siihen onko silä mitään merkitystä.

kauko kiito

Kunniansa tässä varmasti kuulee kun sanon seuraavaa. Vuosia ja vuosia kuulin politiikkojen hokevan, Suomella on vahva uskottava puolustus. Ja jatkuvasti asehankintojen myötä vahvuus vain puheiden mukaan kasvoi. No, sitten Venäjä rynni Ukrainaan ja kuin taikaiskusta mureni Suomen uskottava puolustus jonka piti riittää siihen, että tänne ei tulla ”kokeilemaan”. Nyt sitten Presidentti painee ympäri maailmaa kiharat suorana anelemassa, että ottakeet hyvät pojat Nattoon, elekee hyvät pojat jättäkö. En osaa sanoa miltä hätä näyttää, mutta jotain hädän piirteitä johtomme touhuissa on. Tässä on ikäänkuin valehdeltu siitä uskottavasta puolustuksesta jo vuosia, kuin konsanaan maskien riitävyydestä. NATO sitten varmaan takaa sen tosi uskottavan puolustuksen, aikuisten oikeen puolustuksen. Mulle kelpaa kyllä NATO ei siinä mitään tuskin se avioliittoa kalliimpi ratkaisu on itselle. Että semmoista oli mielenpäällä tässä väestönvaihtoa odotellessa

Ilkka

Nato takaa uskottavan puolustuksen. Yksikään natomaa ei ollut liipasimella millekään valloitushaluiselle psykopaatille. Kannattaa muuten seurata mitä putin koko ajan kehittelee, niin tulee paremmin ymmärretyksi myöskin se miksi meidän on syytä olla naton jäsen. Moldova ja Transnistria sekä Valkovenäjä on ukrainan lisäksi jo päätetty alistaa venläiselle komennolle. Georgiassa kymmenet tuhannet ihmiset marssi kadulle kun venäjämielinen hallitus meni ratifioimaan Kremlin lait jolla kaikki informaatio missä on yli 20 % länsimaista tarjontaa, lasketaan terrorismiksi. Ei ihmiset halua sitä venäläisten mahorkan katkuista komentoa enää mihinkään, mutta yhden äijän suuruudenhulluus pyrkii levittämään sitä milloin milläkin verukkeella. Putin synnyttää maailmansotaa, mutta syyttää siitä kaiken aikaa länsimaita. Putkos-sanomien lukeminen kannattaa jättää omaan arvoonsa, se on venäjän propagandaa ja ihailee päättäjää mikä ei ymmärrä lopettaa edes yhtä sotaa ajoissa. Jos laskee itsensä länsimaiseksi ihmiseksi ja kansallismieliseksi, ei ole mitään syytä ihastella tulevaa tilannetta joka muhii itärajan takana. Sen pikkuäijän realiteettit on kadonneet tyystin, hän kuvittelee omistavansa koko maailman. Minä en ala puhumaan pakkovenäjää, enkä kumarra jotain KGB:n kasvattia, sitä ei tee yksikään oikeasti kansallismielinen ihminen.

Anomaster

Putkosuutimien Janus on Dontskin ”kansantasavallan” propagandatoimiston perustajia ja hän hankki sille rahoituksen Venäjältä. Ihan hänen itsensä kertomaa, joten ei mikään disinfo. Siis Donetskin propagandatoimistossa työskentelevä ja omia uutimiaan julkaiseva. Ei ole vaikeaa päätellä, eikä hankalaa uskoa, että Putkosuutimet ovat hyvin venäläistä ”totuutta”.

kauko kiito

Itse olen aina luullut,että venäjän johtajat on raakalaismaisia roistoja, mutta nyt tiedän heidän sitä olevan. Olen samoilla linjoilla kihomatoparven kanssa joka totesi, eläkäämme Rauhassa. Sitäpä tässä on – turhaan- toivonut, että Suomi olisi suomalaisille turvallinen ja oikeudenmukainen valtio jota ihan mielellään puolustaisi. Mutta nythän tämä on mennyt siihen, että tästä tehdään kaikille muille turvapaikkaa. Rajapuomit sojottaa kohti taivasta aina vaan kenen tahansa tulla ”nauttimaan tarjoilusta”. Pikkasen on motivaatio hukassa puolustaa maata joka muistuttaa itämaista toria. Tulijat käyttäytyy kuin miehittäjät konsanaan, ryöstävät, raiskaavat jne ja oikeuslaitos ei uskalla tuomita kuin nimeksi. Huonolta näyttää, kansallismieliset ja sellaiseksi itsensä mieltävät riitelevät keskenään ja melkoisen ilkeiden sanakäänteiden avulla nimittelevät toisiaan. Ihan normi kuvio, että kaikki ovat eri mieltä ja jokainen mielestään oikeassa. Ei ole sitä yhteistä hiiltä vaan jokaisella on ikioma hiili mihin puhaltaa. Ei ole yhtenäisen kansakunnan merkki kun puolueita on pilvin pimein ja lisää tulossa. En osaa kyllä sanoa kumpia tässä sateenkaari valtiossa on enemmän sukupuolia vai puolueita. Olen samaa mieltä, että Nato takaa uskottavan puolustuksen, mutta onko uskottava riittävä se on ratkaisevaa. Sillä taas on Eurooppassa sellainen pikku-ukko joka himoitsee valtaa ja pikkuhiljaa ”kokeilee kepillä jäätä”

Anomaster

Niin, Suomesta on tehty turvapaikka monille oikeauskoisille, mutta samalla kadotettu suomalaisten turvallinen paikka. Tästä on kiittäminen viheriäisiä ja muita suvakkeja, joita löytyy paljon jopa koti-uskonto-ja-isänmaa-puolueesta.

Vihreä edustaa puheiden mukaan aatteena luontoystävällisyyttä. Käytännössä on osoittautunut, että heidän aatteensa edustaa vihreää hometta ja se on levinnyt useimpiin puolueisiin niin, että kaikki on yhtä homeen vihreää eduskunnassakin. Sanovat sen olevan menestyksen väri, mutta tosiasiassa se on menetyksen väri.

Suvakkien tavoite onkin rikkoa kansallistunne eli hajaannuttaa kansakunta sirpaleiseksi ja tuhota perheinstituutiokin, jotta maasta tulisi helpommin hallittava sekamelska, missä ei nouse yhtenäistä mieltä mihinkään. Sellaiseen sekasortoon on hyvä rakentaa totalitaristinen viherdiktaturia.

Sananvapauden rajoittaminen demokratian suojelemiseksi on naurettavimpia poliittisia narutuksia, mitä maa pällään kantaa, mutta suuri osa kansasta uskoo siihen tai ainakin hyväksyy sen. Demokratiaahan ei ole ilman sananvapautta. Sananvapauden rajoittaminen on diktatuurien heiniä.

Suomi on viherhomeisen kusetuksen hyökkäyksen kohde, eikä sitä tarpeeksi moni tajua. On kaikenlaisia tekoja, joilla pompotetaan kansaa, eikä mikään niistä perustu totuuteen. Kansa nukkuu, eikä ilmeisesti halua herätä, koska herääminen edellyttää järkyttävän todellisuuden tajuamista. On helpompaa uinua uskossa mielikuviin, joita poliitikot ja media tarjoavat.

Suvakiien pyrkimykset ovat nähtävissä teoista, jotka kaikki ilmiselvästi kuljettavat tuota mainittua totalitarismia kohti. Ei se tosiasia katoa sillä ajattelulla, että eihän se voi olla totta. Kun kuljetaan jotain kohti, sinne sitten päädytään. Siellä perillä on turha mutista, että meitä on petetty.

Anomaster

Mitä Natoon tulee, kyllä se vahvistaa puolustusta selvästi, eikä Putinilla ole rahkeita ryhtyä sitä liittoa vastaan.

Jotkut haluavat luoda epävarmuutta puhumalla, että ei ne kuitenkaan tule auttamaan, koska on helpompaa uhrata Suomi. Jos näin olisi, olisi koko Nato sen tien romutettu. Jos jäsenmaat huomaisivat, että kun yhteen hyökätään, ei mitään kuitenkaan tehdä, älyaisi jokainen jäsenmaa, että eipä ole siitä liittoumasta mitään apua itsellekään. Olisi siis liittouman loppu, jos se ei toimisi, kuten on sovittu.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Anomaster

Nato-maille on sitä paitsi tärkeää, että mahdollinen hyökkääjä laitetaan polvilleen mahdollisimman pikaisesti, sillä jos se saisi yhden siedettävin tappioin, olisi se kohta ottamassa seuraavaa ja sitten seuraavaa. Sellaiset valloittajat eivät tule koskaan kylläisiksi, niillä vaan nälkä kasvaa.

Sanoihan Stalinkin, että hän on sitten tyytyväinen, kun hänen sotilaansa pesevät saappaansa Englannin kanaalissa.

[Tämä oli niitä kertoja, jolloin jakamalla viesti kahteen osaan pääsi ohi odotushuoneen]

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
murre riepunen

Haudankaivajien kultaa elämme..kohta. Ruumiinpesijöistä voipi alkuun tulla pula, mutta eiköhän sekin homma hoidu aikaa myöten. Meillä seurakunnilla on kova into kahmia lisää maallista mammonaa vanhuksien perintöä odotellessa, kierrellään erilaisissa tapahtumissa uhkakuvia maalailemassa, pirun sinut perii ellet luovu kaikesta mitä olet onnistunut vaivalloisen elämäsi aikana itsellesi hankkimaan, kirkon palvelijat ovat auliisti auttamassa maallisen omaisuuden siirossa seurakunnalle, lähes pyyteettömästi.

Anomaster

Jospa kehittelisi ruumiinpesukoneen, niin olisi kohta markkinoita, jos WHO:lle siirretään valta päättää pandemioista ja niiden hoidosta oman makunsa mukaan. Sitten herra Portit pompottaa WHO:a ja järjestää lääkityksen. Rokotteillahan herra Portit on ennenkin saanut aikaan paljon rumihia sekä kasapäin dollareita tileilleen.

ike

Autoilu on tehty suomessa jo niin kalliiksi että eiköhän nuo autonpesuautomaatit joudeta muuntamaan ruumiinpesukoneiksi. En usko että kovin suuria muutoksia joudutaan tekemään.

Anomaster

Voisi siitä jättää vahauksen kuitenkin pois.

Ilkka

Ennen pesuun vientiä pitää muistaa irrottaa antennit, ja kääntää taustapeilit. Pesula ei vastaa jos näin ei ole tehty. Håkanin ” antenni ” on siis ruuvattava irti, ja poistaa lippalakin lipasta taustapeilit.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka
Ilkka

Kirkko ei ota kantaa siihen miten ” kirkkohopeat ja muut aarteet tullaan varastoimaan.. No ei niin mutta kaikkihan sen tietää että piispojen suurin huoli on kyntteliköt ja ehtollisviinin säilyminen. Sillä mitä muuten tapahtuisi ei ole väliä.

kauko kiito

Parempi myöhään jos milloinkaan. Ruotsissa on ollut katutaistelut käynnissä muutamia vuosia. Reviiritappeluja tosin, mutta ikävästi ratkottu aseilla kuka missäkin myy ja ostaa tiettyjä tuotteita. Tuppaa tulemaan ns harhaluoteja kun sarjatulella koitetaan kertoa vastustajalle, että täällä määrään minä. Suomi onnistuneella kotoutuspolitiikallaan on onnistunut rajaamaan asian niin, että vähäiset rikkeet rajoittuneet mitättömiin pikku puukotuksiin ja raiskauksiin. Ja nekin johtuneet rakeenteellisesta rasismista ts ansaitusti on tulijat purkaneet ahdistustaan ja seksuaalista hätäänsä

Anomaster

Suomi on vain jälkijunassa. Samat ilmiöt tulevat Suomeen. Muu on kuvittelua ja sinisilmäisyyttä.

kauko kiito

Tiedän, ja olen tiennyt jo pitkään. Sitä saa mitä tilaa, mutta minä saan kotimaahani ”Ruotsi-ilmiön” vaikka en ole sitä taatusti tilannut

Onnea vaan!

Sehän se selvää, että pyhää sotaa pukkaa.

Arkistotutkija

”Yksi Ruotsin kirkon tehtävistä on tallentaa kulttuuriperintöä.”

Kirkon pitäisi Suomessakin tallentaa aktiivisemmin kulttuuriperintöä. Monelta seurakunnalta on kirkonkirjat edelleen digitoimatta ja myös kirkon arkistojen digitointi on lähes aloittamatta.

Anomaster

Hyvä olisikin kiirehtiä ennen kuin oikeauskoiset alkavat iskeä kirkkoihin.

ike

Ei ole rahaa kun on tuo ulkomaanapu….ym.