Eurooppa Politiikka Talous

Ruotsin vihreät: Neuvottelemme sosiaalidemokraattien kanssa ydinvoiman lopettamisesta

Barsebäckin entinen ydinvoimala, Scania, Ruotsi. Kuva: Wikimedia Commons / CC0 / dcastor.

Ruotsin sosiaalidemokraatit väittivät hiljattain katuvansa aiempaa ilmastopolitiikkaansa, jossa he yhdessä vihreiden kanssa tuhosivat maan aiemmin vakaan sähköjärjestelmän, mutta nyt he näyttävät palanneen tilanteeseen, jossa he haluavat pahentaa sitä entisestään.

Joulukuussa sosiaalidemokraatit arvostelivat omaa ilmastopolitiikkaansa ja syyttivät vihreitä.

”Ei voi sivuuttaa sitä, kuka oli ympäristöministeri ja kuka sai aikaan uudistukset”, puolueen ilmasto- ja ympäristöpoliittinen tiedottaja Anna-Caren Sätherberg sanoi Aftonbladetille.

Nyt vihreiden tiedottaja Daniel Helldén väittää, että puolue neuvottelee sosiaalidemokraattien kanssa uuden ydinvoiman lopettamisesta, jota elinkeinoelämä pitää ratkaisevana Ruotsin tulevan hyvinvoinnin kannalta.

”En puhu näistä keskusteluista. Mutta on selvää, että meidän ei pitäisi tukea uutta ydinvoimaa, Helldén sanoo Aftonbladetille.

”Jos haluamme tulevaisuudessa toimivan energiajärjestelmän, joka on myös taloudellisesti kestävä, uusiutuva energia on oikea tie. Hallitus on täysin sokeutunut ydinvoimasta.”

Helldénin mukaan energia- ja yritysministeri Ebba Busch (KD) ”tuhoaa koko siirtymävaiheen”.

Mikäli hallitusneuvottelut sosialidemokraattien kanssa käydään uudelleen, vihreiden vaatimuksena on, että uutta ydinvoimaa ei tule, vaan investoidaan vain uusiutuviin energialähteisiin, eivätkä he aio istua hallituksessa, joka päättää investoinneista uuteen ydinvoimaan.

Lähde: Aftonbladet

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Romuttakaa vaan kaikki ydinvoimalanne, me myymme teille sähköä kovaan hintaan, sillä sähköautojenne lataaminen ei sitten enää onnistu kun olette propelimetsän varassa. Vi*****u että svedut osaa olla idiootteja aina ja joka paikassa. Taas ollaan kyhäämässä vihersosialistista yhteiskuntaa vaikka tyhmätkin on nähneet mihin se johti.

Miksu

Todistaa sen, että vihreät niin Ruotsissa kuin kaikkialla muullakin maailmassa ovat totaalinen ympäristötuho- ja taloustuhopuolue. Ja demarit myös. Miten noin tolkuttomia ohjelmia voi edes pohtia?

John Quiman

Kun maata johdetaan ideologiaan, eikä tosiasioihin perustuen, ei voi olla edessä muu kuin romahdus, olipa tuo ideologia sitten mikä tahansa.

Miksu

Näinhän se tosiaan tahtoo mennä…

Ilkka

Seuraavaksi se on kalifaatti ja suomen armeija voikin kääntää tykinputket kohti länttä varmuuden vuoksi.

John Quiman

Sitten vaan Saksan linjoille: ruskohiiltä ja kivihiiltä poltetaan kasvavissa määrin ja niitä varten rakennetaan uusia voimaloita.

Saksan virheistä eivät ole ruotsalaiset vihreät oppineet mitään. Saksassa innostuttiin sulkemaan ydinvoimalat, kun Japanissa tsunami rikkoi ydinvoimalan ja aiheutti vakavia ongelmia. Saksassa alkoivat pelätä seuraavaa tsunamia niin paljon, että päättivät lopettaa ydinvoimalat. Koskakohan se seuraava tsunami tulee Saksaan?

Ilkka

Japanin tsunami oli myöskin suomessa vihreiden keppihevonen. Se että täällä ei ole tsunameita, eikä tulivuoren purkauksia, ei merkinnyt mitään kun hysteriaa rakennettiin. Loviisan ydinvoimala oli kuulemma yhtä altis tsunamille kuin Fukusiman epäonninen laitos. Jostain syystä meillä ei ole koskaan tsunamivaroituksia, kun taas japanissa niitä on miltei yhtenään. Elämme vihreiden mielikuvissa niin ” lähellä ” japania, että on vain ajan kysymys koska sekin koetaan. Jos Ville Niinistön mielestä suuren valliriutan mikromuovista koostuva roska on valtaosaltaan peräisin itämerestä ja suomen rannikolta, niin siitä voi aika hyvin laskea yhteen millä järjellä ympäristö / lmastoasioista on oltu päättämässä.