Eurooppa Muu maailma Politiikka

Saksassa kiellettiin palestiinalaisten mielenosoitukset antisemitismiin kiihottamisen perusteella

Kuva: Pixabay.

Berliinissä poliisi kielsi useita 13. – 15. toukokuuta järjestettäväksi suunniteltuja Nakba-päivän mielenosoituksia.

 

Tällä viikolla palestiinalaiset ja heidän kannattajansa ympäri maailmaa viettivät Nakba-päivää, jolla muistettiin yli 700 000 palestiinalaista, jotka pakenivat kodeistaan tai jotka karkotettiin kodeistaan. Lisäksi yli 400 palestiinalaiskylää tuhoutui Israelin valtion perustamiseen vuonna 1948 liittyneissä tapahtumissa.

Berliinissä poliisi kuitenkin kielsi useita 13. – 15. toukokuuta järjestettäväksi suunniteltuja Nakba-päivän mielenosoituksia. Kun ihmiset kuitenkin lähtivät kaduille, poliisi vastasi voimakeinoin, töni ja raahasi useita mielenosoittajia ja pidätti useita jopa kahdeksi tunniksi, kertovat todistajat, asianajajat ja Human Rights Watchin tarkastamat videomateriaalit. Eräässä videoklipissä poliisi kertoo naiselle, että hänet pidätetään, koska hän huusi ”Vapauttakaa Palestiina”.

Yhdessä useista päätöksistä kieltää mielenosoitukset poliisi sanoi arvioineensa ”välittömän vaaran”, ”kiihottavien, antisemitististen huudahdusten”, yllyttämisen ja väkivallan osalta. Human Rights Watchin saamassa kopiossa poliisin antamasta kokonaisraportista viitataan aiempiin mielenosoituksiin. Siinä väitetään, että mielenosoittajat heittelivät pulloja ja kiviä, käyttivät pyrotekniikkaa, häiritsivät toimittajia, puhuivat vihapuheita, kielsivät ”Israelin oikeuden olemassaoloon” ja että mielenosoitusten järjestäjät eivät onnistuneet ylläpitämään järjestystä.

Poliisi korosti, että Nakba-päivänä sekä Israelin ja Palestiinan tapahtumien kiihtyessä mielenosoituksessa oli paljon ”tunteita” ja huomattava ”mobilisointipotentiaali”. Poliisi huomautti myös, että mielenosoitusten ja ryhmien väitetään olevan yhteydessä Palestiinan vapautuksen kansanrintamaan (PFLP) ja Hamasiin, sekä palestiinalaisiin poliittisiin liikkeisiin, jotka ovat Euroopan unionin terroristiryhmien luettelossa.

Järjestäjät riitauttivat kiellon, mutta Berliinin hallinto-oikeus ja Saksan muutoksenhakutuomioistuin pitivät sen voimassa. Tuomioistuimet vahvistivat myös Berliinin poliisin päätöksen kieltää palestiinalaismyönteiset mielenosoitukset, jotka oli suunniteltu 29. huhtikuuta ja 1. toukokuuta väliseksi ajaksi.

Poliisin päätökset ovat seurausta vuonna 2019 annetusta liittopäivien päätöslauselmasta, jossa Israelin boikotointi julistettiin virheellisesti luonnostaan antisemitistiseksi. Silti Saksan hallitus päättää usein olla puhumatta Israelin vakavista ihmisoikeusloukkauksista palestiinalaisia kohtaan.

Kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö sallii kokoontumis-, yhdistymis- ja sananvapauden rajoitukset, mutta rajoitusten tulisi olla aiheellisia ja oikeudenmukaisia. Ennaltaehkäisevä muistotilaisuuden kieltäminen on äärimmäinen rajoitus. Se toimii käytännössä kollektiivisena rangaistuksena niitä kohtaan, jotka haluavat kokoontua rauhanomaisesti, ja perustuu spekulaatioihin vähemmistön mahdollisista laittomista teoista.

Lainvalvontaviranomaisten olisi reagoitava väkivallantekoihin, myös väkivaltaan yllyttämiseen ja antisemitismiin, ja rangaistava niistä. Sen sijaan poliisin olisi pyrittävä sääntelemään eikä kieltämään mielenosoituksia. Se, että ihmiset ilmaisevat paheksuntaa ja tunteenpurkauksia mielenosoituksissa, ei saisi olla minkään kiellon perusteena.

 

Lähde: Human Rights Watch

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Kuka määrän tietää miten monta valtiota on tässä rupisessa maailmassa?

Mutta se on varmaa! Se yksi on kivi koko maailma kengässä, joka on vielä maailmanlopun paikkakin. Vaatii siis koko maailmallisen järjestelmän purkamisen, että tuo ”kivi” saadaan kengästä pois!!!

paula

Palestiinalaisia ei murhattu tahan mennessa kuin 6 miljoonaa, kukas nyt tollasesta luvusta turhaan metelia nostaa vuosikymmeniksi.

Maila Laukas

Muslimit on kyllä huomattavasti pahempi antisemitisminen uhka j..talaisille kuin vihervasemmistovaltaisen valtamedian loopin alla oleva äärioikeisto.

Kelpo

Niin se varmaankin on, vaikka ”polttariporukka” yrittää julkisuudessa muuta lausahdella.

Runtiti-pou

Muslimeilla on enemmän munaa

Runtiti-pou

kuin meillä

Maila

Jahas, J-sana näköjään kielletty sana täällä, kun moderoitu..? Mites E-sana (eskimo), I-sana (intiaani), A-sana (amerikkalainen), jne?

Eka Kettunen

Eikö siellä Saksassa opita millään, että mieltä saa osoittaa vapaasti hetken aikaa vaikka katuja tukkimalla kunhan vain on samaa mieltä hallituksen tai edes sisäministerin kanssa. Tervetuloa hakemaan oppia täältä Suomesta.

Katu täytyy istujista
elämä on apinoimista
pane kyltti käteen ollaan hiljaa
pyydä minut asfaltille
anna mikki puhujille
nyt on kapinaa ja minä litkin kaljaa
En ilosta itke, en surusta itke, jos itken
niin itken maijassa vaan
ja putkassa oon, ennen kuin huomaatkaan

Kata

😀 Kiitti nauruista hyvä biisi!Uusinkin sanoin!

Runtiti-pou

Israelin maailmanlaajuinen diktatuuri alkaa olla valmis

ville vallaton

Täysin oikeassa olet sillä Israel on jo ottanut Euroopan otteeseensa ja kaikki mitä sanotaan kuten AlJazeeran toimittajan murha on muka antisemitismiä kun siitä puhuu! Toimittaja oli USA:n kansalainen.

Aapo

Onko tuosta toimittajan murhasta yleensäkään puhuttu suomen medioissa? Itse en ainakaan muista törmänneeni aiheeseen muissa kuin ns. Vaitoehtomedioiden julkaisuissa. Esim. France24 ja al jazera pitivät tätä tapausta pääuutisena melkoisen pitkään.

ville vallaton

Suomessa ollaan hiiren hiljaa vaikka kyseessä oli erittäin ansioitunut toimittja ja lisäksi nainen. Israelilaiset ampuivat häntä tietäen hänen olevan toimittaja suoraan päähän, eli kyseessä oli teloitus! Ruumis yritettiin vielä ryöstää sairaalasta israelilaisten sotilaiden toimesta, mutta se estettiin, samoin häirittiin hautajaissaattuetta! Suomen media on täysin prostituoitu ja toimttajat vielä kehuvat toimiaan!

Puolueeton

Länsimaat sekoavat muiden maiden asioihin ja aiheuttavat ongelmia sadaksi vuodeksi