Eurooppa Kulttuuri Muu maailma Politiikka

Seitsemän maata, jotka muuttivat nimensä – ja miksi

Kuva: Unsplash.

Turkki haluaa nyt, että maailma kutsuu sitä nimellä Türkiye. Mitkä muut maat ovat hiljattain muuttaneet nimensä ja miksi? Joskus kyse on politiikasta, toisinaan historiasta tai jopa puhtaasti markkinoinnista.

Keskiviikkona YK ilmoitti, että Türkiye korvaa nimityksen Turkey aina, kun maahan viitataan.

”Türkiye edustaa ja ilmaisee parhaiten Turkin kulttuuria, kansakuntaa ja arvoja”, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi viime joulukuussa, kun hänen hallituksensa julkaisi muistion nimenmuutoksesta.

Uudelleen nimeäminen saattaa liittyä Erdoğanin ilmeiseen ärtymykseen siitä, että maa on yhdistetty epäimartelevasti lintuun. Maan geopoliittisen aseman kasvaessa Turkki on tiettävästi tullut entistä imagotietoisemmaksi. Erdoğanin herkkyys siitä, miten maa mielletään, liittyy todennäköisesti myös hänen kansallismielisiin suuntauksiinsa.

Lisäksi kalkkuna-linnut ovat itse asiassa saaneet nimensä Turkin maan nimestä (Turkey), sillä alun perin Turkin kautta Eurooppaan tuotuja helmikanoja kutsuttiin kalkkunakanoiksi. Siirtolaiset käyttivät tätä nimeä myös Yhdysvalloista peräisin oleviin paljon suurempiin lintuihin.

Alankomaat

Myös Alankomaiden hallitus uudisti imagoaan luopumalla nimestä Hollanti. Vuodesta 2020 lähtien yritysjohtajat, matkailuvirasto ja keskushallinto kutsuvat maata nimellä Alankomaat (Netherlands).

Nyt Pohjois-Hollanti ja Etelä-Hollanti ovat ainoat Hollanti-nimeä käyttäviä maan 12 maakunnasta.

Nimenmuutos on tiettävästi osa pyrkimystä päästä eroon siitä, että maa yhdistetään huumeiden käyttöön ja lailliseen prostituutioon, jotka vetävät ulkomaalaisia puoleensa Alankomaiden pääkaupunki Amsterdamiin, joka sijaitsee Pohjois-Hollannin maakunnassa.

Vielä ei ole selvää, mitä tapahtuu Holland.com-verkkotunnukselle, joka on edelleen Alankomaiden matkailuviraston aloitussivu.

Pohjois-Makedonia

Vuonna 2019 Makedonian tasavallasta – joka tosin tunnustettiin entiseksi Jugoslavian Makedonian tasavallaksi – tuli virallisesti Pohjois-Makedonian tasavalta. Toisin kuin joidenkin muiden maiden nimenmuutosten yhteydessä, tässä tapauksessa motiivi oli poliittinen.

Pohjois-Makedonia pyrki parantamaan suhteita Kreikkaan, ja sen tavoitteena oli liittyä Natoon ja EU:hun. Kreikka oli pitkään kiistänyt Makedonia-nimen käytön naapurimaasta, koska se on myös erään maantieteellisen alueen nimi Kreikassa. Makedonia oli myös muinainen kreikkalainen kuningaskunta. Nimikiista jopa lisäsi alueen epävakautta.

Kreikka oli halunnut, että Balkanin maa luopuisi kaikesta termin käytöstä ja ehdotti sen sijaan nimeksi ”Vardarin tasavalta” tai ”Skopjen tasavalta”. Pitkien neuvottelujen jälkeen Pohjois-Makedonia oli kuitenkin Pohjois-Makedonia, ja sen virallisen kielen ja kansalaisten nimi pysyi makedonialaisena.

Eswatini

Huhtikuussa 2018 kuningas Mswati III nimesi Swazimaan uudelleen nimeksi Eswatini, mikä korostaa hallitsijan pyrkimystä irrottautua maan siirtomaamenneisyydestä. Sanotaan, että kuningas oli myös tyytymätön siihen, että jotkut sekoittivat Swazimaan Sveitsiin. Afrikkalaisen valtion perustamisen 50. vuosipäivänä julkistettu Eswatini – joka oli valtion nimi ennen siirtomaavallan aikaa – tarkoittaa swazien kielellä ”swazien maata”.

Tšekki

Keski-Euroopan maan, Tšekin tasavallan, nimenmuutoksen takana on taas markkinointi. Vuonna 2016 Tšekin hallitus muutti maan nimen virallisesti Tšekiksi ja suositteli samalla, että tätä lyhyttä versiota mainostettaisiin kansainvälisissä yhteyksissä.

Aivan kuten Ranskan virallinen nimi on Ranskan tasavalta, Tšekin tasavalta voisi olla Tšekki, perusteluissa sanotaan. Ja Tšekki on helpommin liitettävissä tuotteisiin.

Vaikka EU, YK ja jotkin suuret yritykset kutsuvat sitä Tšekiksi, nimi ei ole vielä vakiintunut kansainvälisesti. Ehkä yksi syy on se, että Tšekki sekoitetaan liian helposti Tšetšeniaan, Kaukasuksella sijaitsevaan Venäjän tasavaltaan.

Vuonna 2020 Tšekin pääministeri Andrej Babis kertoi Wall Street Journalille, ettei hän pidä Tšekki-nimestä lainkaan.

Cabo Verde

Tämä saarivaltio, joka sijaitsee Atlantin valtamerellä noin 700 kilometrin päässä Senegalin rannikosta, jätti virallisen hakemuksen nimenmuutoksesta vuonna 2013.

Aiemmin Kap Verden nimenä käytetty nimi on osittainen anglisointi alkuperäisestä portugalinkielisestä nimestä ”cabo verde”, joka tarkoittaa ”vihreää niemimaata”. Vaikka se ei olekaan niemi, se sijoittuu aivan Afrikan mantereen läntisimmän pisteen tuntumaan.

Nimenmuutoksen taustalla on todennäköisesti myös käytännön syitä. Tuolloinen kulttuuriministeri sanoi, että maa halusi yhtenäisen nimen, jota ei tarvitsisi kääntää. Hän lisäsi toivovansa, että Cabo Verde herättäisi positiivisia mielleyhtymiä auringosta ja merestä sekä onnellisista ihmisistä.

Sri Lanka

Eswatinin tavoin myös Sri Lanka muutti nimensä päästäkseen eroon siirtomaavallan aikakaudesta.

Vaikka virallinen nimenmuutos tehtiin vuonna 1972, kun se itsenäistyi Britannian hallinnosta, niin Sri Lanka pyyhki virallisesti vanhan siirtomaavallan aikaisen nimen ”Ceylon” pois hallituksen käytöstä vasta vuonna 2011.

Suosittu ”Ceylon Tea” -merkki on kuitenkin säilynyt.

 

Lähde: Deutsche Welle

33 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Josse

Suomi voi vaihtaa nimensä muotoon ” P..kavinlanti.” tai jos haluaa hienostella niin ”Femlandia.”

Tyrsky

Miten olisi Turkana?

Ilkka Forsten

Suomi SF Vaihtoi maatunnuksena kun mentiin EU:n leipiin, mutta toisaalta se oli hyvä, sillä lyhennettä alettiin tulkita nikkeellä ” Soviet Finland.”

Maila Laukas

KALKKUNA on ihan ihan käypä maalle, jossa voisi vähentää yleistä kansallista karvoitusta, sillä hyvään hygieeniaan kuuluu mm. ”kalkkuna”..

John Quiman

Tuosta Turkin hankalammasta uudesta nimestä, jota perusteltiin kulttuurin ilmentämisellä, tuli mieleen, että ehkä Kreikan nimi pitäisi muuttaa kansainvälisessä käytössä nimeksi Ελλάδα, jotta ilmennettäisiin kulttuuria.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Sveitsi on alkuperäiseltä niemeltään Helvetia.

Pulteri

Burma muutti myös nimensä, Myanmariksi.

John Quiman

Eikös Burma ja myös Siam olleet eurooppalaisten antamia nimiä(?).

kielioppilainen

Tšekki muutti englanninkielisen nimensä muotoon ”Czechia”. Syy miksi lienee että ”Czech” menee helposti sekaisin sanan ”check” kanssa.
Ja koska maan nimi oli ennen ”Czech Republic” niin se suomennettiin myös pitkästi ”Tšekin tasavalta”.

Jortonki

Kaksi kaverusta, tsekki ja j..talainen tallustelivat kansallispuistossa. Paikalle tuli karhuperhe; isikarhu, äitikarhu ja pikkuinen pentukarhu. Isikarhu hyökkäsi tsekin kimppuun ja ahmaisi hänet suuhunsa. J..talainen juoksi kauhuissaan metsänvartijan majalle ja pyysi tätä auttamaan. Metsänvartija kiiruhti j..talaisen kanssa tekopaikalle, kohotti aseensa ja ampui äitikarhun ja pentukarhun. J..talainen kyselemään että ”why did you do that, I told that it was the male bear that attacked?” Metsänvartija vastasi: My dad told me that never trust a jew when he says the check is in the mail”

Yrjö

Yksi unohtui. Tämän median propagandasodan alkusoittona Amerikka, USA tai Jenkkilä muutettiin johdonmukaisesti mediassa Yhdysvalloiksi.

Antioksennus

Mitä selität(no venäjäähän se), amerikka on manner, se ei ole usa tai jenkkilä ja milloin muka media on puhunut jenkkilästä. USA on aina ollut Yhdysvallat suomeksi, teille venäläisille voi olla vaikeaa tuollainen ymmärtää.

Ilkka Forsten

Sana ” jenkit ” on myöskin USA:n sisällissodan tuotos. Etelävaltioissa pohjoisvaltion sotilaita kutsutttiin jenkeiksi. Oikea termi on aina ollut United States of America mikä lyhentyi muotoon USA.

Amerikka on lähtökohtaisesti väärä sanamuoto, koska se juontaa juurensa pohjois-amerikan löytäneen Italialaisen tutkimusmatkailija Americo Vespuccin nimestä. Kolumbushan ei koskaan löytänyt ” amerikkaa ”, hän päätyi nykyisen etelä-amerikan rannikolle, nimeten paikan San Salvadoriksi joka on sillä nimellä yhä olemassa.

Tuumailija

Kolumbushan luuli tulleensa intiaan (kuten tehtäväanto oli löytää tämä reitti) ja nimitti paikallisia intiaaneiksi, joka on jäänyt käyttönimeksi natiiveista sillä mantereella. Nykyään on alettu intiaaneista käyttämään nimitystä 1st nation.

Ilmari

Jossain ohjelmassa Kanadan rajavartijat puhuvat amerikkalaisista, kun he tarkoittavat yhdysvaltalaisia.

jari vuori

United states of America, yhdistyneet Amerikan valtiot

John Quiman

Tai ehkä Amerikan Yhdysvallat.

Ilkka Forsten

Niin, vuosina 1861 – 65 se oli todellisuudessa myöskin US lyhenteen lisäksi CS, ( Confederation South.) Tai sitten puhuttiin Dixiestä, tai Dixielandista, joka puolestaan johtui siitä että Louisianan osavaltiossa oli runsas ranskankielinen vähemmistö, joka halusi että sikäläisiin 10 dollarin seteleihin painetaan myöskin ranskan kielellä tuo kymmenen joka on siis dix. Dixieland käsite siis alkoi tästä, muuntuen käsittämään koko elävaltiot.

Yrjö

Kovin hyvin tietää tämä mies amerikan historiaa. Taitaa palkkakin tulla dollareina..

John Quiman

Jos sinua kiinnostaa vain palkkaa maksavien historia, ei se välttämättä ole kaikkien kohdalla niin. Tuohan on ihan yleistä USA:n historiaa, joka on mielenkiintoista sekin. Se myös kasvattaa kykyä ymmärtää nykyaikaa paremmin kuin leftistien uustotuudet.

Ilkka Forsten

Palkka ei tule dollareina, tuo mitä kirjoitan on vaan yleistietoa.

Ilmari

Kuinka joku muka voi sotkea Swazimaan Sveitsiin? Eihän kukaan ole niin tyhmä että vie varastamansa rahat vahingossa Swazimaahan pankkiin. Siellä ne varastettaisiin edelleen. Oikeastaan on siis kyse kierrätyksestä

Pulteri

Englanniksi tuo voi käydä. Switzerland ja Swaziland.

Jortonki

Swedes,Swazis and Swiss. Vähän niinkuin Slovenia, Slavonia ja Slovakia.

Jortonki

Neuvostoliitto vaihtoi nimensä venäjäksi. Kyl mahtaa ryssää v..uttaa. Ja se on ihan oikein niin.

murre riepunen

Nato-paperin tyssättyä, kunnianhimoisena hankkeena olkoon seuraavana nimenmuutos, anomus jätettävä pikimmiten.

Ilkka Forsten

Ei se mihinkään tyssännyt älä suotta iloitse. Erdogan ei sanele koko naton tulevaisuutta. Muslimimaa joka on täysin riippuvainen EU:n tuomasta hillosta, ei pysty rypistelemään loputtomasti päätöstä vastaan. Nythän suurmufti on jo ilmoittanut että ellei ruotsissa tehdä ministerivaihdoksia, ” kalkkuna ” tulee haraamaan vastaan. Katsopas vaan niin, niin näillä jutuillaan erdogan erottaa vielä itsensä natosta, ja lakkaa olemasta EU: le riippakivi.

SinimustaFani

Kiitos Tyrkiyie ei Suomea Natoon.

Piikkilampaat

Siinä muka isänmaallinen joka nuolee muslimi terroristien perää.

Antioksennus

No onhan se, isänmaa on vaan idässä..

Ilkka Forsten

Jos sinimustat haluaa menestyä politiikassa, on syytä jätää islamin suosiminen ja ylistäminen vähemmälle. Sen piti olla nimen omaan vastavoima nykyiselle lässytykselle, ja jos nyt aletaan hypettämään ” kalkkunoiden ” puolesta, tuli tehtyä erittäin paha virhe. Allekijoitin sinimustien kannattajakortin, mutta mikäli suuntaus on islamisaatio, niin pitäkää tunkkinne.

eetee

Seuraavaksi muuttuu muuan maailman kelakonttori Suomaliaksi