Eurooppa Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Selonteko pohjoismaisista rajaesteistä esittelee Suomessa tehtyä rajaestetyötä

Ulkoministeriö (Merikasarmi), Katajanokalla, Helsinki. Kuva: Wikimedia Commons Unported (CC BY-SA 3.0) / Pöllö.

Tiedote 10.11.2022

Valtioneuvosto hyväksyi istunnossaan 10. marraskuuta selonteon pohjoismaisista rajaesteistä. Selonteon tarkoituksena on esitellä hallituskauden aikana Suomessa tehtyä rajaestetyötä ja selonteossa nostetaan esiin rajaesteitä, joiden ratkaisemiseksi Suomen viranomaiset ovat työskennelleet. Lisäksi selonteon tavoitteena on lisätä yleistä tietoa rajaestetyöstä, kuten rajaestetyön keskeisistä toimijoista ja heidän rooleistaan.

Pohjoismaisessa rajaestetyössä rajaesteillä tarkoitetaan sellaisia lakeja, julkisia sääntöjä tai käytäntöjä, jotka estävät yksilöiden vapaata liikkumista tai yritysten mahdollisuuksia toimia yli rajojen Pohjoismaissa.

Vapaa liikkuvuus on pohjoismaisen yhteistyön kulmakiviä ja liikkuvuuden edistäminen on kannattavaa niin yksilönvapauksien kuin kansantaloudenkin kannalta. Pohjoismaiden pääministerit allekirjoittivat vuonna 2019 yhteisen vision, jonka mukaan Pohjola on maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Tämän vision saavuttamisessa rajaestetyöllä on keskeinen rooli. Rajaesteiden ratkaiseminen ja ennaltaehkäisy on kirjattu myös pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmaan.

”Pohjoismainen rajaesteiden ratkaisemista varten luotu järjestely on ainutlaatuinen ja herättänyt kiinnostusta myös muualla maailmassa. Pohjoismaissa tehdään työtä joka päivä vapaan liikkuvuuden varmistamiseksi yli rajojen. Pohjoismaisella yhteistyöllä edistetään maiden välistä liikkuvuutta, oli kyseessä asuminen, opiskelu, työskentely tai yrittäjyys. On tärkeää, että hallitus jatkaa työskentelyä rajaesteiden poistamiseksi. Selonteossa on nostettu esiin myös esimerkkejä rajaesteistä, joiden osalta työtä tulee jatkaa,” painottaa selonteon esitellyt tasa-arvon ja pohjoismaisen yhteistyön ministeri Thomas Blomqvist.

Selonteko on valmisteltu ulkoministeriössä ja valmistelussa on konsultoitu laajasti ministeriöitä, muita asianomaisia viranomaisia sekä rajaestetoimijoita. Selonteko on ollut myös kommentoitavissa lausuntopalvelu.fi –palvelussa. Selonteko on tarkoitus esitellä eduskunnalle tällä hallituskaudella.

Selonteko pohjoismaisista rajaesteistä (pdf, 545 kB)

Lisätietoja

Ann-Sofie Stude, Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö, puh. 0295 350 531, etunimi.sukunimi@formin.fi
Carolina Nordling, ministeri Blomqvistin erityisavustaja, puh. 0295 15 0278, etunimi.sukunimi@gov.fi

Ulkoministeriö

48 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Hinuri haisee..

Peppu-pekka (vihr.) hanuri pystyssä rajalla ”esteenä”.

Ilkka Forsten

Jalkaväkimiinat takaisin, Halpa ja takuulla toimiva apu.

kameleontti

”Pohjoismaisella yhteistyöllä edistetään maiden välistä liikkuvuutta, oli kyseessä asuminen, opiskelu, työskentely tai yrittäjyys.”
Pelkkää täytesanahelinää. Nuo kyllä ”edistyy” muutoinkin, mutta mitenkäs herrat ja rouvat aikovat EHKÄISTÄ jengirikollisuuden, alistuskulttuurin sekä yleisen etnoröyhkeyden leviämistä ?

juu

Työmarkkinajärjestöt vaativat: Maahanmuutolla vahvistusta julkiseen talouteen”
Kirjoitti vasemmiston kansan uutiset.
Suomeen ei varmaan näillä hinnoilla ja veroilla kovin moni oikea tuottava työperäinen maahanmuuttaja tule, mutta kelaperäistä mamutustahan se vasemmisto haluaakin.
Sanoihan anna kontulakin että kelarahoista maksetut verot on ihan sama kuin työstä maksetut verot..

Kalle

SDP ja ns. ”työmarkkinajärjestöt” on pahimpia matuttajia, pahempia kuin vihreät, vaikkei uskoisi että se on edes mahdollista. Eroa liitosta, se järjestö edustaa pahuutta, huonoa tulevaisuutta suomalaiselle.

John Quiman

Vaan ne kelarahat ovat verorahoja, jotka kerätään kansalta, joka tekee tuottavaa työtä. Sossun elättinä ”maahanmuuttaja” ei tuota mitään, on pekkä kulu, eikä maksa veroja, sillä kelarahoista ”maksetut verot” eivät ole ”maahanmuuttajan” maksamia.

ike

👍

Missäs sopimukset

Miksi sitten meille tarjottiin rokotuspasseja? Ja miksi nykyään pitää todistaa henkilöllisyyytensä chengen rajojen sisäpuolella? Mihin hukkuivat EU:n ”vapaa työvoiman liikkuvuus”.

Ja miksi suomalaiset eivät saa ostaa tuotteita benlux-maista? Siinäkin kohtaa vähän ontuu. Jos kerran imuri maksaa benelux-maalaiselle 140e niin miksi suomalaisen pitäisi maksaa smasta Bosch-tuotteesta 540e?

Jussiboy

Tätä sinun täytyy kysyä maahantuojilta ja myyjäliikkeiltä, ja tuota hintaeroa en oikein usko.

John Quiman

Jos imurin saa jostain EU-maasta noin halvalla verrattuna suomalaiseen hintaan, on siinä tilaa ns. harmaatuonnille oikein runsaasti.

Ilkka Forsten

Hätätila, sotatila, Venäjä on jo Ukrainassa, kyllä se pakottaa laittamaan imurille muutaman satasen lisähintaa, on tämä sota-aika kauheaa, ( kukkarolle. )

Suomi ensin suohon

”Huolestuttavaa”, sanoo sisäministeri Mikkonen ulkomaalaistaustaisten osuudesta katujengeissä – Politiikka | HS.fi

Yk:n Agenda 2030:n velvoittama ”käänteinen kehitysapu” jonka hedelmiä pohjoismainen puhuttelupoliisi yrittää pitää kasassa. Mahdoton yhdistelmä.

Se johtanee lopulta korpilain ja viidakon lain väliseen Harmageddoniin.

Tuumailija

Ruåtsin mallin mukaisia pitsa/ kahvittelu rupatteluja poliisin ja kriminaalien kesken, tulos on 100-0 kriminaalien hyväksi ja vielä hyvät naurut kaupan päälle kun viranomaiset tekevät itsestään täysiä idiootteja.

Jäitä hattuun

Näinhän se käytännössä menee.

Tuollainen touhu on selkeä signaali näille kriminaaleille siitä, että he ovat nyt voittaneet ja virkavalta alistuu tottelemaan heitä.

Juuri tätä tämä ”mennään pitsalle ja jutellaan asioista” -meininki heidän kulttuurissaan tarkoittaa. Eli alistumista ja tappion myöntämistä.

Ilkka Forsten

Eikös se mennyt oikein tuubiin kun joku ruotsalainen konstaapeli tverkkasi kadulla, siis miesoletettu sellainen. Oli sillä sentään haalarit päällä, joka teki hommasta vieläkin irvokkaampaa, kun selässä lukee POLIS, ja jätkä on ihan tillin tallin tonttu jolle nehrut nauravat selkäkeikkanaurua. Ei tarvi ihmetellä miksi RUOTSI on nykyään pelkkää pas*****aa alusta loppuun.

Piri

Vapaa liikkuvuus toistensa kanssa samankaltaisten pohjoismaiden välillä oli hyvä asia, mutta enää se ei ole hyvä asia, vaan päinvastoin haitallista, koska se koskee koko maailmaa. Jotkut rajat vapaudellakin on oltava, absoluuttinen vapaus on sama kuin anarkia.

aatteen palo

Suvaitsevainen yhteiskunta ja avoimet rajat ovat yhdistelmä joka tappaa lopulta sen suvaitsevaisuuden.

Rajan yli hiipparoineet suvaitsemattomat uskontoaatteet ovat nimittäin luonteeltaan röyhkeitä toisin kuin ”aatteeton” suvaitsevaisuus.

Pike

Ylisuvaitsevaisuudesta syntyy lopulta rasismia, käänteistä rasismia ja anarkiaaa, kukaties facismiakin. Ruotsista sen jokainen näkee omilla silmillään, jos osaa ja älyää yhtään katsoa.

John Quiman

Nämä ”ylisuvaitsevaiset” suvaitsevat vain heidän mielestään sopivia ja mitään muuta eivät sitten suvaitsekaan. He ovat niitä fasisteja ja he haluavat heidän aatteensa ylivaltaa, siis diktaturiaa.

Ape

Tarkoittaako suvaitseminen sitä, että pitää suvaita kaikki, kuten raiskailu, väkivalta, käänteinen rasismi, sosiaaliturvan hyväksikäyttö, eriarvoisuus, rosvous jne? Ok. sitten en ole suvaitseva. Aikoinaan suvaitsevalla tarkoitettiin sivistynyttä, sellaista joka pystyi ymmärtämään erilaisuutta, mutta joka ei kuitenkaan välttämättä hyväksynyt sitä. Nyt se tarkoittaa sivistymättömyyttä ja alistumista barbaareille ja sen hyväksymistä.

Tuumailija

Samalla myös vieraslajit pääsevät liikkumaan maasta toiseen nostelemaan sosiaalitukia useammalla henkilöllisyydellä; suomessa ollaan Omar syyriasta, ruotsissa Ahmed kurdi ja norjassa Abdullah Irakista.
Ruotsin kanssa ei tänä päivänä/aikakautena pitäisi ainakaan tässä asiassa integroitua, ellei todella haluta samoja ongelmia kuin siellä jo on.

Aivan turhaa suunnitella itärajalle aitoja, kun länsiraja valskaa ja maahan virtaa miehitysjoukkoja 3:sta maista.

Kata

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005644658.html

Ja sitten näin…hahahaaa koskahan menis läpi jos itse hakis kotimaastaan turvapaikkaa…ai niin ei uskottava naamanväri….sinisilmäistä pelleilyä!
Aa että ihan oli viranomaisten hampaissa kun oli tullut tehtyä talousrikoksia…eihän se sovi että tutkitaan ,ei sitten millään saa eppäillä motiiveja terveisin otteri.

otto suni

Tämän pelleilyn loppu saattaa olla lähellä kun Suomi Oy on todella konkurssissa! Länsiraja vuotaa koko ajan ja matutulvalla ei voida mitään. Saamelaisasia on täysin humpuukia sillä nyt haluaisivat porosaamelaiset vielä Lapin maat ja metsät itselleen kun jo nyt ylilaiduntavat porojaan muidne pihoilla ja maanteillä! Kukahan politiikoistamme on nyt käynyt pohjoisessa saamassa sitä kuuluisaa poromiehen ”naiaan, naiaan” ja siitä sai huulipuikkoministeri sitä parasta ”sarvea”!

ike

Saamelaiskysymys on saanut hallituksen kaatumisen partaalle, hyvä niin mutta en oikein ymmärrä noita mittasuhteita. Jos biologinen mies voi määritellä itsensä naiseksi ja vastaavasti joku biologinen nainen itsensä mieheksi, miksi tuosta saamelaisasiasta on noussut niin suuri poru hallituksessa joka edistää aika kummallisiakin lakeja. Ei kai se ole niin iso asia jos minä etelän miehenä määrittelen itseni saamelaismieheksi, jos vielä sattuisin asumaan lapissa. En tosin asu, mutta noin voisi vaikka olettaa. Eikö minun tulisi saada äänestää saamelaiskäräjillä, saahan Abdullahkin äänestää suomen vaaleissa. Olenko siis rotusorron kohde. Rotujahan ei pitänyt olla olemassa. Onko rotuni syytä tää 😊. (Valkoinen hetero).

Kata

Na gal mie ainaki menen äänestään ja sanon buorre peaivi…mun fuolkevuođatávval  on saamelainen alkujaan…

Jos kieltäytyvät niin sanon suorat sanat… 😀

ike

No olen kai jollakin tavalla tässä asiassa vajaa, mutta ihmetykseni ei ole.

John Quiman

Asiassa ratkaisevat sanat olivatkin tuossa viestisi lopussa: valkoinen, hetero. Olet etujen maksaja, et etujen saaja.

Kata

Nimenomaan..nykyään vähemmistö (me) on enemmistö ja maksaa viulut ja sittenkin kuulee räksytystä…

Ilkka Forsten

Ei saa olla valkoinen hetero, pitää olla musta ja kopelo.

ike

😂

Juhis

Pirkka-Pekka jo polvistui ja pyysi anteeksi, lappalaiset sai hyvityksen ja PP menetti kasvonsa. Mitä vielä ollaan vailla, rahaako?

Heksa

Alkaa ärsyttämään jo nuo lappalaisetkin, mistä ne nyt on voimaantuneet, feminismistäkö?Onko Oula ja Asklak femakkoja?

Ilkka Forsten

Ovat käyneet Luotsholla lusthin pidossa Nils Aslak Soikhiapään kanssa.. Nunnukha nunnukha lailaa lailaa..

ike

Ei näyttelijöiden pitäisi koskaan tunkeutua politiikkaan, ei siitä hyvä suraa, ei tässäkään tapauksessa.

Kata

Niin totta.Nythän holliwuutin täpsykäiset ja sepsykäiset kertoo totuuksia joka vitterissä miten politiikkaa hoidetaan ja siinä ei ole sijaa konservatiiveille.

On toki muutama järkinäyttelijäkin vielä jäljellä…Jon Voight ja Mark Wallenberg ainakin.

Ilkka Forsten

Clint Eastwood, Robert Duvall, Kurt Russell, nämäkin ovat konservatiiveja.

Sakke

Ohukainen, Paksukainen, Chaplin ja Buster Keaton.

ike

PP on hyvä esimerkki ihmisestä joka on hyvin lahjakas, näin tämä nykymaailma vaan vie syrjään, vaikka eduskuntaan. Olen kuitenkin sitä mieltä että eduskunta ei ole hänen paikkansa. Hän itse myös sen tietää. En tiedä mistä väärinkäsityksestä tämä johtuu mutta olisiko jo aika herätä noihin julkkisten ottamiseen listoille. Ei hyvä idea. Suomalaiset ovat fiksumpia, toivottavasti.

Tuumailija

Olihan tuossa muutama vuosi takaperin tapaus, jossa nimettömänä eräs kertoi, että reilu 100 suomalaista on tullut ruotsin kautta ”pakolaisina” ja saaneet täyden ylläpidon/edut.
Ei tarvitse kuin hieman syvempi rusketus (värjätyt piilolinssit auttavat asiaa myös), opetella pskastanian kielestä kriittiset lausahdukset (ehkä hieman enmmän) asylumin lisäksi ja siedettävä ympärillään molottavia ulkolaisia vastaanottokeskuksessa hetken aikaa, paperit on myös hyvä jättää piirongin laatikkoon.

Nämähän paljastivat kuinka kieroutunut koko systeemi on, lähes kaiken saat mitä sormella osoitat ja myös kaikki ns. kulutustavara on uutta sekä mielen mukaista, sekä se että itse ei tarvitse tehdä ensimmäistäkään lippulappua kun rahahanat aukeavat automaattisesti. Kaikki p-puhe menee kuin kuumille kiville, migrin käsittelijät kuuntelevat silmäkulmat kosteina eikä mitään tarkisteta pitääkö paikkansa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Tuumailija
John Quiman

Kari Suomalainen valisti kansaa hyvissä ajoin, mutta valistus ei kai mennyt perille.

https://youtu.be/gWIUx-EcM1Q?t=35

ike

Kari oli hyvä. Liippaa jotenkin tuota nuoruuteni harrastusta. Etelä Suomen sanomat, tai olikohan silloin Kymen Sanomat, jokunen kymmenen vuotta sitten jokunen pilapiirros. Joskus piirtelin nimellä Ilkka.No maailma muuttuu.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Nimeäni on käytetty ilman lupaa, vaadin tuntuvia korvauksia…

ike

Olet oikessa. Täytyy kai vaihtaa sukupuolta. Pelastaakohan sekään enää. No sekoittaa kai kumminkin meidän hyvän järjestelmän missä edes noin suunnilleen tiedämme mistä ihmiiä voi tavoittaa. En tosin tiedä onko se aina hyvä juttu.

Kata

Nythän tuon piirtämisestä tulisi varmaan raippaa ja elinkautinen…ja koko suku pannaan..pannaan.

ike

Meni taas odotukseen. Mikähän tuossa vastauksessa oli sen mikä aiheutti menemään odotushuoneeseen. Täytyisi nyt todella alkaa ajattelemaan tämänkin forumin tilannetta.

John Quiman

Parempi sulkea edes itäraja, koska ongelma on ongelma, tulipa se idästä tai lännestä.

ike

Ehkä tuo Henrik oli liian fiksu mies, myös vaimo. Aika vaarallinen yhdistelmä. Ei tätä voi sallia että joku vaikka alkaisi googleta noita ihmisiä.

ike

Oikein. Anteeksi siis Johnille. Poikkesin aiheesta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari

Uusimmat uutiset