Kotimaa Politiikka

Sinimusta Liike kanteli oikeuskanslerille Helsingin kirjasto Oodin johtajan ja yhdenvertaisuusvaltuutetun menettelystä

Kuva: Terhi Kiemunki

Sinimusta Liike on tehnyt kantelun oikeuskanslerille Helsingin kaupungin keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaarasta ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenmanista. Kantelun kohteena olevat viranhaltijat ovat menetelleet SML:n mielestä virheellisesti tai jopa vastoin lakia julkisessa tehtävässään.

Sinimusta Liike ry:n Helsingin piiri varasi helmikuussa 2022 Helsingin keskustakirjasto Oodista tilan 19.3.2022 järjestettävää suomalaisten lukupiiriä varten. Kirjasto kertoi tarjoavansa lukupiirille saman tilan ja ehdot, joita suljettu ja osallistujamäärältään rajattu POC-lukupiiri käytti 23.2.2022. POC-lukupiiri on ilmoittanut tapahtumansa olevan avoin vain ruskeille ja mustille ihmisille. POC-lukupiiri on facebook-tapahtumassaan ilmoittanut järjestävänsä lukupiirin yhdessä keskustakirjasto Oodin kanssa, tapahtumapaikka oli Oodin Aura-huoneessa. Sinimusta Helsinki hyväksyi kirjaston vaatimukset.

Äärivasemmistolainen Varisverkosto ryhtyi vaatimaan Twitterissä Oodia perumaan tilavarauksen Sinimustalta Liikkeeltä. Soininvaara on kertomansa mukaan tiedustellut asiaa kaupunginlakimieheltä, jonka mukaan perumiseen ei ole laillista perustetta. Soininvaara ilmoitti Sinimustalle Liikkeelle 18.3., että lukupiirin ilmoituksesta, jossa kerrotaan tapahtuman olevan avoin vain suomalaisille, tulee poistaa sana ”vain”, siitä huolimatta että 23.2. järjestettyyn POC-lukupiiriin sai osallistua vain ruskeat ja mustat henkilöt. Sinimusta Liike suostui poistamaan tuon sanan, mutta vaati perustelua sille miksi toinen tapahtuma sai rajata osallistujansa ilmeisen etnisyyden perusteella.

18.3. klo 18 Soininvaara ilmoitti sähköpostitse, että yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon mukaan on ilmeinen vaara, että tapahtumaa järjestettäessä syyllistyttäisiin yhdenvertaisuuslain 8§:n ja 10§:n vastaiseen välittömään syrjintään etnisen alkuperän perusteella. Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon perusteella Soininvaara perui tilavarauksen.

Menettely on mielestämme virheellinen ja yhdenvertaisuuslain vastainen. Menettely ei kohdellut tasa-arvoisesti laillista ja rekisteröityä yhdistystä, vaan eväsi siltä mahdollisuuden käyttää julkista tilaa suljetun ja yksityisen tapahtumansa järjestämiseen itse valitsemalleen joukolle.

Perumisen perusteena oli yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto, jonka mukaan tapahtumaa järjestettäessä syyllistyttäisiin yhdenvertaisuuslain 8§:n ja 10§:n vastaiseen välittömään syrjintään etnisen alkuperän perusteella.

Sinimusta Liike on pyytänyt oikeuskansleria selvittämään, onko syrjintä laillista suomalaisuuden perusteella, eikö ole laitonta järjestää julkisessa kaupungin omistamassa tilassa tapahtuma, johon kielletään osallistuminen valkoihoisilta ja eikö siinä tapauksessa voi järjestää tilaisuutta jonka osallistujat rajataan suomalaisuuden perusteella?

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vetoaa lausunnossaan säännökseen, jonka mukaan sellainen oikeasuhtainen erilainen kohtelu, jonka tarkoituksena on tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen taikka syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen tai poistaminen, ei ole syrjintää. Tässä tapauksessa ei ole kuitenkaan kyse säädöksen perustelujen mukaisesta toiminnasta, koska ruskeat ja mustat henkilöt ovat voineet vapaasti käyttää kirjastoa muutenkin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa, että yhdenvertaisuuslaki sallii positiivisen erityiskohtelun. Mielestämme POC-tapahtumassa ei ollut kyse sellaisesta tasa-arvoa turvaavasta toiminnasta, jota laissa tarkoitetaan. Tässä tapauksessa ei olla pyritty turvaamaan vähemmistön mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan jäseninä samoin kuin enemmistöön kuuluvilla, koska ruskea- ja mustaihoisilla on tasavertainen mahdollisuus käyttää kirjastoa muutenkin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vetosi lain lisäksi myös Helsingin kaupunginvaltuuston 26.9.2018 päätökseen, ”ettei tiloja vuokrata YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin”. Sinimusta Liike pyysi oikeuskansleria selvittämään, onko Helsingin kaupungin ohjeistus yhdenvertaisuuslain mukainen, jos se sallii suomalaisten syrjimisen, ja sen varjolla voidaan estää laillisen yhdistyksen julkisten tilojen käyttö.

Sinimusta Liike on esittänyt oikeuskanslerille, että hän tekee asianosaisille viranomaisille esityksen virheen oikaisemiseksi, kiinnittää huomiota lainsäädännössä havaittuun ristiriitaan ja tekee esityksen sen poistamiseksi. Lisäksi Sinimusta Liike on pyytänyt oikeuskansleria suosittelemaan asianosaisia viranomaisia hyvittämään aiheutuneen vahingon.

22 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tehkää lapsia!(Huom.rotupuhtaita!)

Toivotavasti suvakeilla ei mene nyt aivot solmuun.
Suvakit ovat keksineet niin paljon sääntöjä ja ”oikeuksia”, jotka näyttävät menevän nyt ristiin todellisen elämän kanssa.
Mitä suvakit tekevät suraavaksi? Aina voi uhriuta…

Hh1488

En kyllä tätä maata tule puolustamaan. Vielä vähemmän, jos tota asiaa ei oikaista.

ike

On noita hallituksia kaadettu suuremmissakin maissa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
juha II

Koko juttu on mielivaltaisuuden mestarinäyte, joka antaa oivallisen esimerkin kultturimarxistisesta yhteiskunnasta, jossa ”Toiset ovat tasa-arvoisaempia kuin toiset”!
”Eläinten vallankumous.” Geoge Orwell (1903-1950)

kasimir

Yksi esimerkki tästä avoimesta ja jopa suotavasta valkorasismista nähtiin kun suositun ja perinteisen Tonight Show’n isäntä Jimmy Fallon kertoi monologissaan vitsiä viime vuonna. (Linkki alla). Tai tarkemmin studioyleisön reaktio on se, joka kuvastaa tätä hyväksyttyä ja normalisoitua valkovihaa ja valkoisten liberaalien itseinhoa.
Fallon aloitti vitsin viittaamalla viimeisimpään väestönlaskentaan jossa valkoisten amerikkalaisten määrä oli ensimmäistä kertaa laskussa. Tässä kohtaa, ennen itse vitsiä, tai punchlinea, yleisö alkoi hurraamaan vimmatusti. Vähemmän valkoisia oli selvästi korrekti ja jopa miellyttävä uutinen liberaaleille jenkeille. Valkoinen Fallon näytti ensin hämmentyneen yleisön reaktiolle, kuitaten lopulta tuon hassunhauskan reaktion nauramalla.

Valkoisten vähyydellehän saa nauraa. Lienee kuitenkin tarpeetonta sanoa, että jos tuossa olisi valkoisten tilalla ollut mustat niin asia ei olisi yhtään hauska. Tai jos yleisö olisi hurrannut mustien vähenemiselle, niin kyseessä olisi ollut sellainen ihmisoikeusloukkaus että sitä olisi käsitelty YK:n hätäkokouksessa Paavin johdolla ja äärioikeistolainen studioyleisö istuisi vähintään Guantanamossa vihareaktiostaan. Ja satavarmasti näin härski rasismitapaus uutisoitaisi Suomessakin.

https://www.youtube.com/watch?v=JsTaeKiEmS0
Kohdassa 1:11 tuo itse vitsi ja yleisön reaktio. Tonight Show’lla on muuten 29 miljoonaa seuraajaa Youtubessa, eli näemmä moni tykkää tästä liberaalien narratiivista jossa valkoiset ovat aina pahoja ja naurunalaisena.

Ilkka Forsten

29 miljoonaa laukausta, ja ongelma on poissa.

kasimir

YLEN lopettaminen tai maksukortillisuus voisi olla vähemmän lopullinen ratkaisu, tai askel parempaan ainakin. Eikä tuosta Kokoomuksen ensi vuoden eduskuntavaalivoitostakaan liene haittaa.

kasimir

On tää nyt jo yhtä perk*lettä kun tänä päivänä edistyksellisyys tarkoittaa avointa häpeilemätöntä rasismia! Tämä nykyajan diskriminointi- ja rasismimentaliteetti on kuin jostain Jim Crow-lakien aikaisesta Alabamasta 70:n vuoden takaa ja tämä on vieläpä se ainoa hyväksyttävä tai korrekti tapa ajatella ja kohdella ihmisiä. Ollaan taannuttu takaisin rasismin aikakaudelle. MLK:n kuuluisa unelma värisokeasta maailmasta on nykyään hyvien ihmisten mielestä regressiivistä rasismia ja tuulahdus tunkkaista menneisyyttä. On tämä maailman meno kyllä ylösalaisin.

kasimir

Progressiivinen, ”liberaali” vasemmisto on nykyään ihan kajahtanut ja luulen, että nuo ovat sokaistuneet omista pieruistaan ja hyveellisestä tasa-arvokäsityksestään, joka on selvästi mennyt jo ihan överiksi. Hyvää he tarkoittivat varmaan alkuun, mutta enää en olisi niin varma. Osa noista ehkä vieläkin luulee olevansa aidosti hyvällä asialla, mutta miten voi olla niin sokea ettei silmät aukea vieläkään? Ei aukea, vaikka meillä halutaan jo miehiä naisten vankiloihin tai ukrainalaisten naisten kanssa samoihin vokkitiloihin jne. Eikö noilla hyviksillä raja ylity mistään? Eikö mikään ole liikaa? Jotkut ovat toki heränneet ja irtaantuneet tästä intersektionaalisesta suvakkikultista, kuten talk night-isäntä Bill Maher tai esim Sanna Ukkola, mutta hyvin moni ei vieläkään irtisanoudu tästä pahuudesta.
Näillä ”liberaaleilla” on paljon yhteistä ns oikeiden, tai stereotyyppisten rasistien kanssa. Moni varmaan pelkää sanoa ääneen, että hei nyt menee jo överiksi, ettei saa itse rassen leimaa tai ettei joudu canceloiduksi. Lienee helpompaa vain mennä virran mukana, etenkin jos pidät itseäsi suvaitsevana ja elät ”liberaalikuplassa” kaltaistesi suvakkien ympäröimänä. Ei se nyt niin iso juttu ole jos ruskeille annetaan erivapauksia, etenkin jos ei vaikuta omaan elämään, vai? Mun mielestä tuo on holhoavaa ja loukkaavaa ennemminkin. En tajua kuinka ihan terveet ja täysjärkisetkin fiksut suomalaiset katsovat tätä hulluutta hyvänä kehityksenä. Ja myös kaikki instituutiot ja yksityiset yrityksetkin menevät tämän virran mukana. Mä en hitto pystyisi kattomaan itteäni peilistä jos ottaisin esim työpaikan vastaan tietäen että sain sen vain ihonvärini takia. Tuohan siis aliarvostaa minun pätevyyttäni: Olen siis niin surkea siinä duunissa, että minut palkataan täysin irrelevanteilla perusteilla ja muilla syillä kuin pätevyyteni perusteella. Säälistä siis. Näinkö nuo liberaalit ajattelevat ruskeista/mustista ihmisistä, kun madaltavat rimaa näille?

Miten voi olla, että niin pirun harva uskaltaa sanoa ääneen että tämä identiteettipolitiikka on mennyt jo yli, ja todeta että vähemmistöjen erityiskohtelu on aina väärin – valkovihasta puhumattakaan. Nämä samat paremmistolaiset hurraavat nyt kun Jenkeissä liki kaksimetrinen karvainen äijä voitti yliopistojenvälisen uintikilpailun naisten sarjassa. (Lia Thomas). Tätäkö on feminismi? Ja tätä kun kritisoit, niin olet väärällä puolella historiaa. Eikö noilla suvaitsevaisilla ole vieläkään kanttia sanoa, että tämä touhu menee jo vääryyden puolelle?! Että kaikkea ei pidä sietää ja niellä. Kuinka paljon pitää oman aseman heikentyä ja omien oikeuksien tulla poljetuksi, että riittää?

Ilkka Forsten

Suvaitsevaisuuskysymyksen loppuratkaisu vaatisi Wansseen kokouksen, tai hätä tapauksessa kävisi myöskin Alahärmän vanha suojeluskuntatalo.

Kata

https://www.instagram.com/tv/CbdqC8SJ_l7/?utm_source=ig_web_copy_link

Tämä potentiaalinen SCOTUS ei tiedä mikä on nainen…tai ei uskalla sanoa koska….on leftie.Eikä uskalla sanoa paljon muutakaan ,aiheet liian vaikeita…

kasimir

Mitä terveille ja normaaleille(?) ihmisille on tapahtunut, en vaan käsitä… Onkohan tässä kyse siitä, ettei haluta menettää työpaikkaa tai ystäviä, niin myötäillään tätä vassarinarratiivia vaikka todellisuudessa ehkä olisikin tolkulliset mielipiteet. Että ei vain uskalleta sanoa mitä aidosti tästä hulluudesta ajattelee.. Voi saada transfobia- misogynia- tai rasismileiman ja menettää sitten kaiken/kaikki ympäriltään.

Joiltain ihmisiltä on jopa deletoitu digitaalinen persoona – tai ainakin osa siitä – somebannien myötä, kun on uskallettu kritisoida tai edes ihmetellä tätä nyky woketouhua. Moni ihminen on niin syvällä somessa, että se on kaikki kaikessa. Ja jos koko (sosiaalinen) elämä on lähinnä somessa, niin bannit saattaa olla tosi kova isku ja jopa pahempi kuin potkut duunista. Ehkä joku tällainen selittää tuota liberaalien käytöstä, en tiedä, mutta haluaisin kyllä ymmärtää kuinka on mahdollista että puolet väestöstä tai ainakin iso osa, elää kuin hypnoosissa tai joukkopykoosissa. Kaikkein fundamentaalisimmat asiatkin, joista ei luulisi edes tarvittavan väittelyä, on kyseenalaistettu.

Niin vai saako nämä kaikki auktoriteettiasemassa olevat wokettajat, kuten esim nuo tuomarit tai yliopistojen proffat isoja rahatukkoja Sorosilta tai Kiinasta/kommarimailta. Liberaalithan alkaa jo olemaan Kiinan talutusnuorassa ja Kiina säästyisi sotimiselta kun saa lännen polvilleen kulttuurisin keinoin ja lännen arvot mädättämällä. Vai humanoiditko on kaapannut näiden mielet – sekin olisi sentään edes jokin selitys tälle nykymenolle. Joku selityshän tälle on oltava ja kun uskon kuitenkin ettei suurin osa tahallaan/tietoisesti mädätä vaan uskoo pimeään asiaansa aidosti.

kasimir

On tää nyt jo yhtä perkelettä kun tänä päivänä edistyksellisyys tarkoittaa avointa häpeilemätöntä rasismia! Tämä nykyajan diskriminointi- ja rasismimentaliteetti on kuin jostain Jim Crow-lakien aikaisesta Alabamasta 70:n vuoden takaa ja tämä on vieläpä se ainoa hyväksyttävä tai korrekti tapa ajatella ja kohdella ihmisiä. Ollaan taannuttu takaisin rasismin aikakaudelle. MLK:n kuuluisa unelma värisokeasta maailmasta on nykyään hyvien ihmisten mielestä regressiivistä rasismia ja tuulahdus tunkkaista menneisyyttä. On tämä maailman meno kyllä ylösalaisin.

Progressiivinen, ”liberaali” vasemmisto on nykyään ihan kajahtanut ja luulen, että nuo ovat sokaistuneet omista pieruistaan ja hyveellisestä tasa-arvokäsityksestään, joka on selvästi mennyt jo ihan överiksi. Hyvää he tarkoittivat varmaan alkuun, mutta enää en olisi niin varma. Osa noista ehkä vieläkin luulee olevansa aidosti hyvällä asialla, mutta miten voi olla niin sokea ettei silmät aukea vieläkään? Ei aukea, vaikka meillä halutaan jo miehiä naisten vankiloihin tai ukrainalaisten naisten kanssa samoihin vokkitiloihin jne. Eikö noilla hyviksillä raja ylity mistään? Eikö mikään ole liikaa? Jotkut ovat toki heränneet ja irtaantuneet tästä intersektionaalisesta suvakkikultista, kuten talk night-isäntä Bill Maher tai esim Sanna Ukkola, mutta hyvin moni ei vieläkään irtisanoudu tästä pahuudesta.
Näillä ”liberaaleilla” on paljon yhteistä ns oikeiden, tai stereotyyppisten rasistien kanssa. Moni varmaan pelkää sanoa ääneen, että hei nyt menee jo överiksi, ettei saa itse rassen leimaa tai ettei joudu canceloiduksi. Lienee helpompaa vain mennä virran mukana, etenkin jos pidät itseäsi suvaitsevana ja elät ”liberaalikuplassa” kaltaistesi suvakkien ympäröimänä. Ei se nyt niin iso juttu ole jos ruskeille annetaan erivapauksia, etenkin jos ei vaikuta omaan elämään, vai? Mun mielestä tuo on holhoavaa ja loukkaavaa ennemminkin. En tajua kuinka ihan terveet ja täysjärkisetkin fiksut suomalaiset katsovat tätä hulluutta hyvänä kehityksenä. Ja myös kaikki instituutiot ja yksityiset yrityksetkin menevät tämän virran mukana. Mä en hitto pystyisi kattomaan itteäni peilistä jos ottaisin esim työpaikan vastaan tietäen että sain sen vain ihonvärini takia. Tuohan siis aliarvostaa minun pätevyyttäni: Olen siis niin surkea siinä duunissa, että minut palkataan täysin irrelevanteilla perusteilla ja muilla syillä kuin pätevyyteni perusteella. Säälistä siis. Näinkö nuo liberaalit ajattelevat ruskeista/mustista ihmisistä, kun madaltavat rimaa näille?

Miten voi olla, että niin pirun harva uskaltaa sanoa ääneen että tämä identiteettipolitiikka on mennyt jo yli, ja todeta että vähemmistöjen erityiskohtelu on aina väärin – valkovihasta puhumattakaan. Nämä samat paremmistolaiset hurraavat nyt kun Jenkeissä liki kaksimetrinen karvainen äijä voitti yliopistojenvälisen uintikilpailun naisten sarjassa. (Lia Thomas). Tätäkö on feminismi? Ja tätä kun kritisoit, niin olet väärällä puolella historiaa. Eikö noilla suvaitsevaisilla ole vieläkään kanttia sanoa, että tämä touhu menee jo vääryyden puolelle?! Että kaikkea ei pidä sietää ja niellä. Kuinka paljon pitää oman aseman heikentyä ja omien oikeuksien tulla poljetuksi, että riittää?

Kokenut mies

Oodi sallittua:

  • Hengeilu
  • huumekauppa
  • värillisten omat tilaisuudet

Ei sallittua:

  • kansallismielisyys

Tämä kiteyttää tulevaisuuden jota kohti olemme menossa

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kokenut mies
Hane

Oodi on kuin uudelleenkoulutuskeskus Helsingin nuorisolle, siellä aivopestään ajattelemaan ja olemaan oikein. Voi hyvin verrata aivopesuleireihin joita Kiina on järjestänyt uiguureille.

Ilkka Forsten

Tänään viimeksi ESS:n mielipidesivulla oli joku nenääntynyt kirjoittamassa, ettei saa esittää mitään kansallismielistä ohjelmaa televisiossa, kun on rasisminvastainen viikkokin meneillään.. Hän ei kuitenkaan nähnyt syytä vaatia että Putinin nationalistiset toiveet pitäisi tuomita. Kykloopin tapa katsoa asioita on aina vääristynyt, sillä yksisilmäisyys poistaa kolmiulotteisuuden. Punavihreä jäsenkirja taskussa, ” koetaan ” vähän väliä milloin mitäkin, joka on kerrasta toiseen valkoisten aiheuttamaa ongelmaa ja ruskeat olisi ratkaisu kaikkeen.

Kata

https://www.instagram.com/reel/Cbflby4g-o_/?utm_source=ig_web_copy_link

Pientä toivoa on näkyvissä..saksalainen meppi jopa vieläpä…ellei häntä sitten diskata…Just-In-naama on jännä. 😀 Eurooppareissu ei vissiin kiva!

ike

Eipä voinut hymyilemättä kuunnella 😊.

Tuumailija

Ei sallittuja ovat myös:

  • Lukeminen
  • Tiedon hankinta kirjallisuudesta ja sen vertailu eri lähteiden kesken
  • Luetun kriittinen punnitseminen omassa (ylä)päässä
  • Korrekti käytös muita kohtaan esim. hiljaisuus, sosiaalinen etäisyys
Lepa

Hyvä nimi se Oodi, melkein kuin Odin.

Puolueeton

Tasa-arvoisuuden ylikorostaminen johtaa yliarvoisuuteen

Epäilen, että lait ovat huonosti laadittuja tai niiden tulkinta puolueellista, ettei tule mitään seurauksia. Moraalisesti tervejärkisille käsittämätön ja terveen ajattelun vastainen toiminta saa Euroopassa jatkua toistaiseksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä
murre riepunen

Meitä on syrjitty pitkin maailman sivun, mutta 2015 syrjintä saavutti huipun. Nämä soininvaarat ja stenmannit suljettava ikiajoiksi yhteiskunnan kirjavasta toiminnasta. Häpenpaaluun mediassa, sekä tuntuvat taloudelliset korvaukset. Umpisurkean viihedeohjelman putouksen sallittava tehdä ko. henkilöistä pilkkaa ja ilkeämielistä vitsailua…vuoden ajan.

Kansalaisen verkkokauppa