Kotimaa Politiikka

Sinimusta Liike vastaa Helsingin Sanomille ja Ylelle

Kuva: SML

Mediassa on ryhdytty pohtimaan Sinimustan Liikkeen tulevaisuutta ja sitä, voidaanko puolue lakkauttaa. Helsingin Sanomat ja Yle ovat haastatelleet vaalijohtaja Arto Jääskeläistä, Poliisihallitusta, tutkijoita ja asiantuntijoita.

Helsingin Sanomat väittää otsikossaan Sinimustan Liikkeen ohjelman rikkovan lakia

– Eduskunnan tehtävä on säätää lakeja. Puolueita perustetaan, jotta voidaan osallistua eduskuntavaaleihin, joissa valitaan kansanedustajia lainsäädäntötyöhön. Jokainen puolue asettaa tavoitteita ja määrittelee tapoja niihin pääsemiseksi tarkoituksenaan muuttaa lakia tavoitteidensa kaltaiseksi. Sinimustan Liikkeen ohjelmien kaikki kohdat perustuvat tavoitteisiin muuttaa lakia niiden suuntaan, vastaa väitteisiin Sinmustan Liikkeen puoluesihteeri Terhi Kiemunki. – Mikäli joku kohta ohjelmassa ei ole nykyisen lain mukainen, se on mielestämme epäkohta, joka tulee muuttaa. Puolueohjelma kertoo, miten puolueen tavoitteisiin päästään parlamentaarisin tavoin, eli säätämällä lakeja sen mukaisiksi, hän jatkaa.

Medioissa on nostettu esille oikeusministeriön vaatimukset tiettyihin muutoksiin Sinimustan Liikkeen ohjelmassa ennen puolueen rekisteröintiä. Puolueen mukaan oikeusministeriö pyysi aluksi tekemään tiivistelmän 50-sivuisesta yleisohjelmasta. Kahdeksansivuinen tiivistelmä toimitettiin oikeusministeriöön ja tähän tiivistelmään oikeusministeriö vaati tekemään muutaman muutoksen, joiden jälkeen puolueen olivat edelleen kirjattuna, vain joitakin keinoja niihin pääsemiseksi oli pyynnöstä poistettu.

Puolue päättää vaaliohjelmistaan ja yleisohjelmiensa päivittämisestä ilman vaaliviranomaisia

Tuo tiivistelmä ei kuitenkaan korvannut alkuperäistä ohjelmaa, joka on sittemmin hyväksytty puoluekokouksessa Sinimustan Liikkeen yleisohjelmaksi. Niin ikään eduskuntavaaliohjelma 2023 on hyväksytty puoluekokouksessa, jossa jokaisella jäsenellä on äänivalta. Mikään laki ei velvoita puolueita hyväksyttämään ohjelmiaan oikeusministeriössä tai missään muuallakaan. Jokainen puolue tekee ohjelmia vaaleja varten ja päivittää yleisohjelmaansa tarpeen mukaan, eikä niitä tarvitse hyväksyttää missään muualla kuin puolueen sääntöjen mukaisessa kokouksessa.

Helsingin Sanomien mukaan oikeusasiantuntija Lauri Tarasti sanoo, että yhdistyslain perusteella voisi tulla kyseeseen Sinimustan Liikkeen taustalla olevan yhdistyksen lakkauttaminen. Puolueiden ”taustalla” ei ole mitään yhdistystä. Puoluelain 1§ mukaan puolueella tarkoitetaan rekisteröityä yhdistystä, joka on merkitty puoluerekisteriin. Puoluelaissa ei ole pykälää, jonka mukaan puolue voitaisiin lakkauttaa tai kieltää. Tarasti vetoaa siis puoluelain pykälään, jossa sanotaan, että puolue poistetaan rekisteristä myös, jos se on lakannut olemasta rekisteröitynä yhdistyksenä.

Puolue on perusteetta liitetty mediassa vaalihäiriköintiin

Sinimusta Liike paheksuu sitä, että puolueesta kirjoitettu Ylen uutinen alkaa kertomalla kansanedustaja Ben Zyskowicziä kohtaan aiheutetusta häiriköinnistä, vaikka paikalta kiinni otettu tekijä ei liity puolueeseen mitenkään, vaan on jo medioissakin esitetty olevan äärivasemmistolainen anarkisti.

Sinimustan Liikkeen tiedote kysyy, mitä media pelkää?

”Mitä media pelkää, kun se lähtee näin massiiviseen hyökkäykseen puoluetta vastaan? Sinimusta Liike on rekisteröity puolue, joka on mukana vaaleissa kysyäkseen äänioikeutetuilta suomalaisilta haluavatko he jättää monietnisen vai suomalaisen Suomen jälkipolvilleen, haluavatko he kansainvälisen oikeuden ja sopimusten sääntelemään elämäänsä tai haluavatko ikääntyessään hoitajikseen kielitaidotonta halpatyövoimaa. Miksi media ei halua antaa suomalaisten äänestäjien päättää sekä näistä asioista että siitä, voiko Sinimusta Liike olla olemassa? Pelkääkö media, että suomalaiset äänestävät väärin?”

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Suvakit vaan tykkäävät vaientaa kaikki, jotka eivät sovi heidän ideologiseen agendaansa. Sinimustien kohdalla suvakkien hälytyskellot soivat täysillä ja sitten vaan keksimään mitä perustelemattomia syytöksiä, jotta loka lentäisi. Perussuomalaisetkin ovat saaneet osansa tuosta, vaikka hälytyskellot eivät ihan yhtä hurjina kilisseetkään.

Ilkka

” Samarin ” vauhkosi että jos Kokoomus ja PS on samassa hallituksessa se on sinimusta, Ensinnäkään ei voi olla, koska sinimustat ovat nykyään oma puolueensa, ja samarinin närästys tarkoitti jotain fasistista diktatuuria. Kun Orpo sitten sanoi että hän loukkaantui samarinin puheista, veti samarin sanojaan takaisin ja pyysi anteeksi, mutta kun Purraltakin olisi pitänyt pyytää samaa, samarin uhosi etten tee sitä koskaan, minä en ” rasisteilta ” mitään anteeksi pyytele. Käsittääkseni rasistiksi julkisesti haukkuminen on nykyään rikos, ja jos rikokseen syyllistynyt ei pyydä anteeksi, siitä voi nostaa syytteen. Tämä on HEIDÄN itsensä ( punavihreiden ) luoma rikoskäsite, ja jos se ei koske heitä, niin miksi se koskisi muitakaan ? Sitä paitsi samarin liitti sanan ” musta ” negatiivisessa mielessä puheensa keskiöön, joten toiseuttiko hän mustaa väestöä, ja purki mikroagressioitaan ? Voi voi sentään, on se hankalaa elää omassa lumemaailmassa kun ei pysty edes itse puhumaan ilman rasistista sanailua.

Auttaisiko asiaa jos PS lupaisi kaikki Hornetit Ukrainaan, lupaisi muutaman miljardin tukipaketin afrikkaan ja ilmoittaisi että välimeren yli saa soutaa ja omia kansalaisuuden jos vaan kertoo miten iso paha susi tuli ja puhalsi majan kumoon ?

Sosiaalisessa mediassa kiertää meemi marinin kuvan kera, ja teksti jossa kerrotaan VR:n lakoista. Sitten on puhekupla mihin liittyy sanat, ” nyt kun junat ei liiku, voimme lahjoittaa ne kaikki ukrainaan.”

John Quiman

Sitä saa, kun pääministeriksi päästetään tyttö, jonka kyvykkyys riitti kassatytön hommiin, mutta sen jälkeen ei ole ollut muuta esittää kuin poliittisen uran kehittelyä veloilla ratsastellen, tietysti toisten rahoilla.

Mark Twain, alias Samuel Clemens, totesi aikoinaan, että jos on keskinkertaisuus ja on valtava itseluottamus, on menestys taattu. Sopii hyvin Sanna Mariniin, jonka suosiokin perustuu kansikuvatyttönä poseerailuihin median hypettämänä.

Ilkka

A.Stubb oli jossain määrin samanlainen tekele. Hän otti yhtenään selfieitä milloin missäkin, sotki pyörällä paikasta toiseen, ja oli ainakin kerran pyöräilemässä kun piti olla eduskunnan täysistunto. Hän lähetti selfien itsestään eduskuntaan, ja saatesanoina oli, olen nyt pyöräilemässä, sää on mahtava.. Jos valtion asioita voi hoitaa fillarin satulassa istuen ja munakoison näköinen syöksyruukku päässä, sanoisin että minäkin voisin olla pääministeri ja ilman munakoisoa.

Riitta Väisänen yritti kerran eduskuntaan, ja onneksi ei valittu, sillä hän itse sanoi ennen vaaleja. ” En kyllä ymmärrä niistä asiosta yhtään mitään, mutta eiköhän siellä jotain opi.” Käsittääkseni eduskuntaan pyrkivällä pitäisi olla jo mennessään käsitystä työnkuvasta. Ei Arkadianmäki ole apukoulu tai suojatyöpaikka missä riittää kun hymyilee ja hostaa Speden Spelejä viineriä mussuttaen.

Nyttemmin väisänen rypee veloissa kuten suomi niminen valtio, ja itkee lööppilehtien sivuilla miten on vaikeaa kun rahat on menneet ja ylellisyys katoaa ympäriltä. Niin siinä käy kun ei ymmärrä mistään mitään, mutta ostaa hevosen toisensa jälkeen tajuamatta että niitä ei ole pakko omistaa. Polle syö joka päivä, ei se pidä välipäiviä eikä paastoa. Jos ei ole rahaa moiseen leikkimiseen miksi tuhlata joka penni turhuuteen ? Nyt yhteiskunnan olisi tultava apuun. Miksi ? En minä niitä hevosia ole hankkinut, kuten en ole hankkinut yhtään välimeren ylittänyttä Volgan lautturiakaan elämään verovaroillamme, mutta Marin on, ja tuohet on menneet milloin mihinkin turhuuteen. Apupakettia pukataan sinne ja tänne kysymättä olenko antanut valtuudet niin ylenpalttiseen hyväntekeväisyyteen. Tiedoksenne täten saatan, MINÄ EN ÄÄNESTÄNYT DEMAREITA EDELLISKERRALLA, ENKÄ NYT. Joten olen pessyt käteni mikäli sama tonttuilu taas jatkuu seuraavat neljä vuotta.