Eurooppa Politiikka Rikos

Sotarikoksia tutkiva ryhmä lähtee Ukrainaan

Kuva: Flickr.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tutkijat lähtivät torstaina Ukrainaan tutkimaan mahdollisia sotarikoksia, kertoi tuomioistuimen ylin syyttäjä haastattelussa.

 

ICC:n ylin syyttäjä Karim Khan kertoi Reutersin haastattelussa, että hänen virastonsa aikoo selvittää, onko olemassa todisteita konfliktin kaikkien osapuolten tekemistä sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhista – rikoksista, jotka kuuluvat tuomioistuimen toimivaltaan.

”Mikä tahansa osapuoli, joka kohdistaa hyökkäyksensä suoraan siviileihin tai siviilikohteisiin, syyllistyy rikokseen Rooman perussäännön ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden nojalla”, sanoi Khan kysyttäessä Ukrainan kaupunkeihin tehdyistä tykistöiskuista ja viittasi tuomioistuimen perustaneeseen perussääntöön.

Satoja venäläisiä sotilaita ja ukrainalaisia siviilejä on kuollut sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin lähetti joukkonsa rajan yli 24. helmikuuta.

Venäjä kiistää kohdistavansa hyökkäyksiä siviileihin ja sanoo, että sen tavoitteena on ”riisua aseista” Ukraina ja pidättää johtajia, joita se kutsuu valheellisesti uusnatseiksi.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC), jolla on 123 jäsenvaltiota, asettaa syytteeseen pahimmista julmuuksista vastuussa olevia henkilöitä silloin, kun jokin maa ei pysty tai halua tehdä niin.

Venäjä ja Ukraina eivät ole ICC:n jäseniä, eikä Moskova tunnusta Haagissa vuonna 2002 perustettua tuomioistuinta.

Ukraina allekirjoitti vuonna 2014 julistuksen, jonka mukaan tuomioistuin on toimivaltainen käsittelemään sen alueella vuodesta 2014 lähtien tehtyjä väitettyjä vakavia rikoksia riippumatta rikoksentekijöiden kansallisuudesta.

Sotalaki koskee kaikkia konfliktin osapuolia

”Sotalakia sovelletaan edelleen, ja meillä on selkeä toimivalta. Tämä on muistutus kaikille ryhmittymille, kaikille konfliktin osapuolille, että niiden on toimittava sodan lakien mukaisesti,” Khan sanoi.

Khan huomautti, että jos sotarikoksia todetaan tapahtuneen Ukrainassa, niin hänen virastonsa seuraa todisteita komentoketjua pitkin korkeimpiin poliittisiin ja sotilaallisiin virkoihin asti.

”Kaikkien konflikteihin osallistuvien on ymmärrettävä, että heillä ei ole lupaa tehdä rikoksia”, hän sanoi.

Hän lisäsi, että torstaina lähetetty ensimmäinen syyttäjäryhmä koostui tutkijoista, lakimiehistä ja henkilöistä, joilla on erityistä kokemusta operatiivisesta suunnittelusta.

Syyttäjät ovat sanoneet tutkivansa myös mahdollisia rikoksia konfliktissa, jotka juontavat juurensa Venäjän Krimin niemimaan miehitykseen vuonna 2014 ja venäläismielisten separatistien toimintaan Donbassissa. Khanin virasto on aiemmin sanonut, että sillä on perustellut syyt uskoa, että Ukrainassa on tapahtunut rikoksia.

Syyttäjän alustaviin tutkimuksiin perustuvassa vuoden 2020 vuosikertomuksessa mainitaan epäillyt tapot ja kidutukset Krimillä sekä hyökkäykset siviilejä vastaan, kidutukset, murhat ja raiskaukset Itä-Ukrainassa.

 

Lähde: Reuters

20 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Kansainvälinen ”demla” lähtee tuomitsemaan Putinia kuten Jugoslaviassakin presidentti Slobodan Milošević tuomittiin ”sotarikiksista”, joihin syyllistyi NATO pommittamalla ilman YK:n mandaattia. 1990-luvun alussa NATO:lla oli ”identtiteettikriisi” kun Neuvostoliitto hajosi.

Heikko Venäjä ei voinut mitään Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonin ja Euroopan ”rauhaanpakottamiseen”, jossa ne ottivat yhden puolen sisällissodassa, jossa enimmäkseen kaikki ovat siihen yhtä syyllisiä, Sillä koko yhdistyneen Jugoslavian monikulttuurisen valtion eri kansallisuudet, etniset ryhmät ja uskonnot tekivät lievästi sanottuna jatkuvaa ”jäynää” toisilleen niissä ”kuvermenteissa”, jossa joku ryhmä oli vähemmistöasemassa. Jugoslavia, jota ei vielä ollut käsitteenä edes olemassa. Ottomaanien Valtakunta (Turkki) valloitti tuhoten, murhaten ja raiskaten tuon alueen etnisiä kristittyjä (ortodoxeja). Kaikki muut vihasivat verisesti ja pahalla muistaen sinne muodostuneita etnisiä muslimeja. Yhteistä oli, että kaikkien muiden pääviha kohdistui serbeihin, jotka ovat venäläisten sukulaiskansa. Kun sota oli sodittu. Sinne taloudellisen valtauksen teki IMF ja lännen ylikansalliset suurpääoma eli globalistit, jotka päättävät kaikesta Suomessakin ja loput päättää EU!
Toisin kuin Suomessa, jossa erityisesti ent. presidentti Tarja Halosen mielikkejä eli ”vähemmistöjä” kohdellaan kuin kuninkaita ja suurruhtinaita!

Ilkka Forsten

Koko komenttiosio pelkkiä ryssän kätyreitä.. Hienosti menee, Putinin tekemiset saa suorastaan kanonisoida ja kaikki muut on vähintään terroristeja..Lehden toimitus, Poistakaa näiltä trolleita oikeus kirjoittaa mitään. Ne haluaa meillekin Venäläistä nykymenoa.

marko

Ai ai. Kohta on ukraina kusessa.

NESARA-GESARA

Kyllä ja juuri valtiona. Tuo terroristijärjestö NATON vasalli. Ja tavan kansalaiset kärsivät kaikkien osapuolten maissa. Miksi Suomikaan ei voinut olla pistämättä lusikkaansa soppaan vaan taas oltiin suuna päänä. Venäjää ei pidä kumarrella mutta hyvät välit ja kauppasuhteet olisi viisaasti säilytettävä. Nyt on tuhottu vain Suomen tulevaisuutta ellei sitten Suomesta aleta pumppaamaan Pohjanlahdelta öljyä (jota siellä on mutta hys hys).

Ilkka Forsten

Kysypäs vaikka Viron kansalta kannattaako kumarrella venäjää ?

Hh1488

Venäjä ja Neuvostoliitto 2 eri asiaa. Monet neukkujohtajat oli kaikkea muuta kun venäläisiä.

Ilkka Forsten

Onko nykyinen ” johtaja ” jotenkin parempi, hän sattuu olemaan sen saman Neuvostoliiton kasvatti ?

Tuumailija

Tosi. Tämä kirjoitus antaa erilaisen perspektiivin asiaan: https://www.partisaani.com/opinion/2022/03/01/lukijan-kynasta-ukrainan-juutalainen-sota/

Irma

Sotatoimialueella voi tapahtua kaikenlaista, esimerkiksi ICC:n tutkijoita saattaa astua miinaan, kuolla harhaluodista ja yksinkertaisesti vain kadota ikäänkuin savuna ilmaan… jos ymmärrätte mitä tarkoitan.

Arvo

Venäjällä on pitkät perinteet omienkin toimittajien kohtaamissa ”onnettomuuksissa” joten tarkoituksesi ymmärretään oikein hyvin, mutta nuo rikokset ovat olemattomia nyt meneillään olevan Venäjän tekemän kansamurhan rinnalla. Olette kohta aivan oikeutetusti Pohjois-Korean kaltainen hylkiövaltio.

Tuumailija

Eipä ole näkynyt otsikoita ICC:n tutkimuksista Libyan, Syyrian, Afganistanin yms. kohdalla. Näiden konfliktien pääpukarihan onkin maailman”rauhaan” pyrkivä USA joka ei koskaan ole ratifioinut sopimusta, mutta toisaalta on esittänyt oman veto oikeuden jolla heikäläisiä sotilashenkilöitä ei voida asettaa kv-oikeuden eteen sotarikoksista. Samoin ovat toimineet Britania ja Israel.

ICC:n olisi hyvä myös tutkia ETYJ tarkkailijoiden toimet Donbassin alueella, eivät välttämättä kestä päivänvaloa.

Nürnbergejä on turha haikailla, ei valittu kansa ala omiaan tuomitsemaan.

Jsn-Man

’Venäjä kiistää kohdistavansa hyökkäyksiä siviileihin ja sanoo, että sen tavoitteena on ”riisua aseista” Ukraina ja pidättää johtajia, joita se kutsuu valheellisesti uusnatseiksi.’

Valheellisesti?
Kirjoittaja ei ole kuullut tai ollut kuulevinaan ’Azov-pataljoonasta’?

NESARA-GESARA

Kansalainen lehden omistajuus on vaihtunut ei niin kauan sitten. Lopun arvannetkin.

Ilkka Forsten

No en arvaa, kerro.

Ilkka Forsten

Avaa toinekin silmä, niin huomaat ettei yksi pataljoona ole koko Ukrainan kansa. Putin tuhoaa nyt ukrainan kansaa systemaattisesti käyttäen yhtä pataljoonaa tekosyynä. Mitäs sanoisit jos mekin alkaksimme nyt jääräpäisesti vaatimaan että putinin takia kaikki venäläiset on saatava pois elävien kirjoista ?

Arttu

Kuinka yllättävää, että tässäkin Venäjää parjaavassa ”uutisessa” jätetään sanomatta, että myöskään Yhdysvallat ei ole ICC:n jäsen, eikä siis noudata tätä Rooman sääntöä. Mutta sehän ei ole nyt pointti, vaan se, että paha, paha Venäjä.

Kolmossivun tyttö

Nopeaa on nykyisin toiminta. Sotaa käyty vasta viikko ja Putinia viedään jo Nurnbergiin. Jos nyt maltettaisiin tämä matsi katsoa ensin loppuun.

NESARA-GESARA

Venäjä ”voitti” jo. EU:lla ei ole kuin höpönpöpön Euroviisuista poissulkeminen ja räksyn räksyn. NATO täysin hampaaton. Monenko kymmenen miljardin edestä jättivät viime poistumisessa Afganistaniin aseita ja laitteita? Niinpä. Käpälämäki NATO. Siihenkö pitäisi liittyä? HAH.
Venäjä taas on täysin omavarainen maa. Suomikin VOISI olla, mutta siitä ei saa puhua.

Kapelinsalistaja

Jopas on ripeää toimintaa nyt, kun epäilyksen alla on valta, jota kohtaan moni kokee vastenmielisyyttä. Tutkisivat myös länsimaiden tekemät rikokset samalla innokkuudella niin saattaisivat herättää jonkinlaista luottamusta. Näin ollen vaikuttaa lähinnä vallanpitäjien ja aktiivien pyrkimykseltä saada aikaiseksi omannäköistä oikeutta. Venäjän yksipuolinen tuomitseminen herättää lähinnä epäilyjä oikeusprosessin korruptiosta.

pekka parikka

USA:n toimien tutkinta sotarikoksien osalta on täydellisesti estetty, samoin Britannian, joten on aivan turha kuvitella, että mitään puolueetonta tutkimusta tehtäsiin Ukrainan alueella. Suurin osa kommentoijista on ilmeisesti Ylen ja Valtamedian suurkuluttajia eivätkö pysty etsimään todellsisa tietoja. Syyria samoin kuin Libya olivat erittäin hyvin toimeen tulevia valtioita ja öljyn tuottajia, niden infra haluttiin tuhota USA:n järjestelemän Arabi.kevään avulla ja valtioiden päämiehet tuli murhata. Syyrian Assadin osalta se ei onnistunut, kiitos Venäjän!
Kommentteja kirjoittelevien kannattaa muista tosiasiat Irakista, Saddam Hussein oli USA:n suorastaan liittolainen niin kauan kun sotaa Iranin ja Irakin välillä käytiin, kuitenkin jo 1991 oli tehty päätös USA:ssa ja Israelissa Saddamin Irakin olevan liian suuri voimatekijä, joten aloitettiin ”Aavikkomyrsky”! Täydellinen sotarikos ja kukaan ei muista tätä tilannetta vai ovatko kommenttoijat kaikki niin nuoria, että myös Jugoslavian hajoamissota on unohdettu.
Muistaako kukaan Soroksen lähettilään Martti Ahtisaaren matkaa Jugoslaviaan uhkaamaan presidentti Milosevitsia sillä, että Nato pommittaa Serbian siten, että ei jää kiveä kiven päälle. Tälläinen ”rauhantahtoinen” presidentti oli meillä Suomessa. Suomenasiat eivät kiinnostaneet vaan palvella kassarai Sorosta uskollisesti. Uskoko kukaan sotarikosoikeiden toimivan muiden kuin kasaarien edun mukaisesti?
Pekka Parikka