Eurooppa Muu maailma Politiikka

Sotilaallinen läsnäolo vahvistuu Itämerellä – Suomen Puolustusvoimat lisää alueellista valvontaa.

Kuva: Flickr.

Suurvaltojen sotilaallinen näytelmä ja aseellinen kilpavarustelu heittävät sodan uhan myös Suomen päälle.

Sota-alus HNLMS Rotterdam on sijoitettu alueelle Ruotsin eteläpuolelle, vahvistaa Nato Aftonbladetille. “Olemme paikalla osoittamassa läsnäoloa ja solidaarisuutta koko liittoumalle”, sanoo Naton edustaja.

Alankomaiden laivastolle kuuluva sota-alus purjehti lauantaina Juutinrauman läpi ja on nyt Itämeren alueella Tanskan Bornholmin eteläpuolella.

HNLMS Rotterdam on sotilasliitto Naton nopean toiminnan joukkojen (Standing NATO Maritime Group 1) lippulaiva, ja se on rakennettu helikopteritoimintaa ja maihinnousualusten telakointia varten.

Naton mukaan alus on Itämerellä monitoroimassa alueen tilannetta.

Naton läsnäolo Itämerellä

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotilaallisen strategian tutkijan Magnus Christianssonin mukaan ei ole epätavallista, että Nato on Itämeren alueella. Sijoituksen ajoitus voidaan kuitenkin liittää Euroopan kireään turvallisuustilanteeseen, jossa Venäjä on mobilisoinut joukkojaan Ukrainan rajalle ja vaatinut, että Nato ei hyväksy enää jäsenmaita.

“Nato on sopeutunut Venäjän aggressiivisiin ja arvaamattomiin tapoihin ja harjoittelee yhä enemmän Itämerellä yhdessä Ruotsin ja Suomen kanssa”, hän sanoo.

Viime keskiviikkona kolme venäläistä maihinnousualusta saapui Itämerelle Tanskan salmen kautta, mikä sai Ruotsin puolustusvoimat nostamaan hälytysvalmiutta Gotlannissa. Sotilaat partioivat nyt Gotlannin satamissa, Visbyn lentokentällä ja muissa strategisissa paikoissa.

“Maanantaina Venäjän laivaston maihinnousualukset ovat nyt kuitenkin poistumassa alueelta”, Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö Michael Claesson kertoi Ruotsin radiolle. Hänen mukaansa alukset liikkuvat nyt länteen ja luoteeseen.

Venäjä ei kaipaa Natoa naapuriinsa

Venäjä kertoi viime torstaina, että neuvottelut turvatakuista Yhdysvaltojen ja Naton kanssa olivat epäonnistuneet.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi toimittajille päivittäisessä tiedotustilaisuudessa Moskovassa, että “uusista rajoittavista toimenpiteistä, joissa ehdotetaan muun muassa henkilökohtaisia pakotteita presidentti Vladimir Putinia vastaan, seuraa väistämättä asianmukainen vastatoimi. Sitä voidaan pitää Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteiden täydellisenä katkeamisena”.

Kommentoidessaan Naton vetoomuksia Venäjälle vetää joukkojaan Ukrainan rajalta Peskov sanoi, ettei liittouma voi sanella Venäjälle, ”miten ja minne se voi siirtää asevoimiaan omalla alueellaan”.

”Venäjä ei siirrä asevoimiaan muiden valtioiden alueelle. Tämä on olennainen asia,” Peskov vakuutti.

”Olemme kuulleet amerikkalaisten edustajien lausuntoja, joissa he kutsuvat uusia maita Natoon, kuten Suomea ja Ruotsia. Olemme kuulleet lausuntoja joiltakin Nato-mailta, jotka vaativat joukkojen määrän lisäämistä alueellaan, kuten jotkut Baltian maat. Miksi meidän pitäisi de-eskaloitua tätä tilannetta silmällä pitäen?” hän lisäsi.

Venäjän ja Yhdysvaltojen valtuuskunnat tapasivat 10. tammikuuta Genevessä ensimmäisellä neuvottelukierroksella ”kantojen selventämiseksi”, ja 12. tammikuuta Venäjä ja Nato vaihtoivat näkemyksiä turvatakuista Brysselissä.

Suomen Puolustusvoimat ei tiedota toimistaan Itämerellä

Naton ja Venäjän maihinnousualusten liikkeet Itämerellä “vaikuttivat todennäköisesti myös Suomen armeijan toimintaan, vaikka toimista ei kerrota julkisuuteen”, kommentoi Maanpuolustuskorkeakoulun merisotaopin pääopettaja Iiro Penttilä MTV:n Uutisaamun lähetyksessä.

“Varmasti se aiheutti jonkinlaista toimintaa myös Suomessa, vaikka emme tiedota näistä mitään. Perinteinen suomalainen tapa on lisätä aluevalvontaa ja turvata alueellinen koskemattomuus”, Penttilä sanoi.

Tarvittaessa tämä voi tarkoittaa varoituslaukauksia tai jopa merimiinoitusta, jos tilanne kärjistyy.

Penttilän mukaan “aluevesiloukkauksista ei raportoida samalla tavalla kuin ilmatilaloukkauksista, koska se kertoo liikaa Suomen suorituskyvystä Puolustusvoimien kannalta katsottuna”.

 

Lähde: Aftonbladet, MTV, RadioFreeEurope, Politico, Anadolu Agency

23 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kake

Onko kuvassa suomen laivasto vai hollantilainen sotalaiva Rotterdam tukialuksineen?

John Quiman

Venäjä saa tietysti liikutella joukkojaan omassa maassaan kuten huvittaa. Nato-jäsenillä on yhtälailla oikeus liikutella joukkojaan jäsenmaidensa ja muiden liittolaistensa alueilla kuten heitä huvittaa.

Kukin sitten tehköön johtopäätöksiä oman makunsa mukaan toisten liikkeistä ja saa niitä arvostellakin.

Lieväasteinen

Venäjä on itse kaksi kertaa pyrkinyt NATO:on, ensimmäisen kerran Jeltsinin aikana ja toisen kerran 2000-luvun alussa, kun Putin vasta aloitti. Kahdesti NATO:n vastauksena oli tiukka EI. NATO on silti jatkanut laajenemista itään. Tässä tilanteessa venäläisten reaktiota kyllä voi ymmärtää.

Ilkka Forsten

Oli varmaan hirveä työ saada mahdutettua samaan kuvaan koko laivasto. Tämä riittäneekin turvaamaan sen ettei yksikään Venäläinen sotalaiva uskalla tulla itämerelle. Noin suuret alukset pelottavat jo ulkoisella olemuksellaan, tästä olemme varmasti yhtä mieltä ?

Hh55

Hahah harvalla valtiolla on mahdollista saada kaikki ”sota” alukset samaan kuvaan. 😂😂

Irma

Alkaa vaikuttamaan siltä, että Suomen herrat ihan välttämättä haluavat lyödä vielä toisenkin kerran päänsä siihen kuuluisaan, tuntemattomassa sotilaassa mainittuun karjalan mäntyyn.

Arjis

Eivät iske päätään enää Karjalan mäntyyn, sinne eivät edes ehdi. Ihan kotikoivuun iskevät päänsä.

Puolueeton

Aivan kummallista on, että Yhdysvalloilla olisi täysin ulkopuolisena määräilyvaltaa. Venäjä on sentään naapurivalta, eikä Venäjä ole osoittanut aktiivisuutta häiritä rauhallisia naapurivaltojaan aseellisin voimin 2. maailman sodan jälkeen. Yhdysvallat on siitä lähtien sotinut tai ainakin pommittanut monia muilla mantereilla sijaitsevia maita.
Ukrainan tilanne on epäselvä. Miten ukrainan enemmistö suhtautuu nykyiseen tilanteeseen? Irronneet alueet ovat pääosin venäjän kielisiä ja niiden enemmistöllä voi olla haluja aseellisessa tilanteessa liittyä Venäjään. Epäilen, kun sotaa on kestänyt 8 vuotta, että halut rauhaan ovat lisääntyneet ja Nato on siitä ärsyyntynyt. Alueilla voi tapahtua kuin tapahtui Krimillä.
Jos Nato aseistaa ja yllyttää sotaa alueita vastaan, Venäjä saattaa puuttua tilanteeseen. Alueitten ihmisten tuntoja pitäisi kuunnella puolueettoman kansainvälisen ryhmän toimesta. Kansalaisilla tulee olla oikeus sekavassa tilanteessa puolustaa omaa elämäänsä suurvaltojen kiistoista huolimatta.

ike

Kymmeniä, ehkä satoja kertoja itänaapurissa käyneenä, voin kertoa että siellä toinen maailmansota ei koskaan ole loppunut ja se johtuu siitä että kai sillä yritetään saada ihmiset jotenkin hyväksymään johdon toimet. Se on vain yksinkertaisesti takertumista valtaan. Minulla on monia ystäviä siellä eikä yksikään oikein hyvällä katso Putinin tai nykyisen johdon toimia, tosin propagandakoneisto tekee parhaansa. Kuitenkin rajojen auettua ja kun ihmiset pääsevät matkustamaan ja kyläilemään todellinen asioiden laita on alkanut valjeta. Olen elänyt tuon ajan kun raja oli kiinni, pari viikkoa aikaisemmin kun anoi viisumin ja varasi hotellihuoneen niin saattoi matkustaa muutamaksi päiväksi.Sitten eräässä vaiheessa matkustus lähes räjähti. Aamulla tankkaamaan ja sitten töihin tai illalla kylään ja aamulla töihin. Minulla oli ystävä joka kävi tuolla tavalla töissä vuositolkulla, kunnes avioitui venäläisen ysävänsä kanssa.Paljon ovat ajat muuttuneet. Muistakaa aina erottaa venäläinen politiikka ja venäläiset ihmiset.

Ilkka Forsten

Joku suomalainen elinkeinoelämän suurvaikutaja sanoi takavuosina, ( Neuvostoliiton aikoina ) hyvän lauseen. ” Venäläiset ovat ihmisinä mitä hienointa joukkoa, mutta järjestelmä jossa he elävät on maailman surkein.”

Yussi

kyllä oli propagandaa koko juttu….vai oliko tämä kenties jonkin sortin huumoria? Totta tuossa ei ollut juuri mitään….

Piikkilampaat

Höpöheinän poltto vähemmälle..

ike

Todellisuus on tarua ihmeellisempää. Et ilmeisesti ole koskaan asunut Kotkassa, 60 km rajalle ja 120 km Viipuriin. On tuo väli tullut tutuksi. Aamusella ei paljon ollut jonoja rajalla, en tiedä mikä nyt on tilanne.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Tuumailija

Ei ole rekkajonoja näkynyt sitten USAn linnakäskyn olla tekemättä kauppaa venäjän kanssa.
Suomen pölhölä on varmaan ainut joka pitää kauppasaarrosta kiinni ja menettää näin miljoonia valtion kassasta läpikulkuliikenteen maksuissa sekä muussa pisneksessä. Kauppasaarron vuoksi meni kymmeniä firmoja nurin ja tuhansia joutui kilometritehtaalle, ainoa mistä hallitus ja media nillitti oli korruptiovalion pärjääminen (vaikka venäjällä toimii tämän omistamia meijereitä vaikka kuinka monta).

Muut euroopan maat tekevät huomattavasti enemmän kauppaa venäjän kanssa ja venäjä on USAn 3:ksi suurin öljynviejä.

Ilkka Forsten

Saksa on KOKO ajan tehnyt kauppaan Venäjän kanssa, mutta on vaatinut muilta EU mailta tiukkaa yhtenäisyyttä boikotoinnissa. Että näin frau Merkel on tulkinnut yhteisiä sopimuksia.

Tuumailija

Mutta kun tiedetään kuka saksaa todellisuudessa hallitsee, niin en ihmettele yhtään.

Ilkka Forsten

Shalom a leikum.

Hh55

Aikoinaan olin töissä Helsingin. Telakalla, joka oli sillon venäläisomistuksessa, no rahat oli vaikeeta saada Suomeen Venäjältä pakotteiden takia,saksan kautta kierrättämällä sekin onnistu. Joten uskon, että saksa käy kauppa venäjän kanssa. 😁

Ilkka Forsten

Pohjoismailla, ja etenkin Ruotsilla on omituinen näkemys siitä ettei itämeri olisikaan kansainvälinen alue. Aina kun venäläinen laiva seilaa jossakin, niin alkaa urputus provokaatiosta.

Venäjän itämeren laivastolla on ihan samat oikeudet kuin muillakin, ja tämä ei tarkoita sitä että puhuisin venäjän trollina asiasta. Faktat on vaan hyvä muistaa kun luodaan uhkakuvia.

Tuumailija

Näin se menee ”mediassa”, aina kun venäjän kalusto liikkuu ihan samoilla kriteereillä kuin ”länsivaltojen” niin se on provokaatio, muut vain valvovat turvallisuuttaan ja intressejään tulemalla iholle.

Pertsa

Mikä on sitten uhkakuva.Olemme EU:n jäseniä,onks se niinkuin lapsena et on hienoo olla kultapossukerhon jäsen.Kultapossukerhon jäsen tais saada vielä jotain korkoakin niille rahoilleen.Nyt kun ollaan EU:n jäseniä niin menee korot rankasti miinukselle,etenkin Sanna I Pyhä on vielä niitä neuvottelemassa.No joo,tajuuhan Sanna rahan arvon,sehän on ollu kaupassa kassana..

Yussi

on tullut vietettyä 11 kesää merellä, suomenlahdella lähinnä ja toiseksi, kotisatamani on Hamina….en tosin asu siellä vakituisesti..

ike

En halunnut loukata. Tiedän että tunnet asiat.