Kotimaa Talous

Suomen metsäkeskus tutkii 200 000 kilometrin yksityisteiden ja 6500 sillan kuntoa – koska Venäjältä ei enää tule puuta

Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Yksityisteiden ja siltojen kunnosta on vain vähän tietoa.

Suomen metsäkeskus tutkii Suomen yksityisteiden ja niiden siltojen kuntoa sekä kartoittaa energiapuuterminaalien tilannetta ja tarpeen.

Tavoitteena on turvata yksityistieverkon kunto ja toimiva puu- ja energiapuuhuolto lähivuosina.

Suomessa on noin 200 000 kilometriä yksityisteitä ja noin 6 500 siltaa, jotka tulee kartoittaa. Lisäksi selvitetään energiapuuterminaalien nykytilanne ja kehittämistarpeet.

Kartoitettu tieto yksityisteiden ja siltojen kunnosta sekä energiapuuterminaaleista kootaan sähköiseen palveluun. Lähitulevaisuudessa näitä tietoja voivat hyödyntää muun muassa tienpitäjät, tienkäyttäjät, rahoittajat ja palveluntuottajat.

Laajamittaisten kuntokartoitusten lisäksi Tiesit-hankkeessa kannustetaan tiekuntia yksityisteiden perusparannuksiin ja kunnossapitoon sekä tuotetaan tietoa koulutuksen ja neuvonnan tueksi.

”Tiestön kunto on pitkään huolettanut kaikkia tienkäyttäjiä. Nyt tilanteeseen reagoidaan, ja se on saanut poikkeuksetta kiitosta tienkäyttäjien keskuudessa”, sanoo ohjelmapäällikkö Markku Granander Suomen metsäkeskuksesta.

Yksityisteiden merkitys on erittäin suuri muun muassa puun ja energian saannin, asutuksen sekä maa- ja metsätalouden turvaamisessa. Sähköistä tietoa yksityisteiden ja siltojen kunnosta on kuitenkin tällä hetkellä saatavilla niukasti.

Tiedon puute on tiedostettu jo useiden vuosien ajan. Tiesit-hanke käynnistyi lopulta keväällä muuttuneen maailmantilanteen vuoksi.

”Raaka- ja energiapuutoimitusten loppuminen Venäjältä sekä muut kevään aikana tapahtuneet ratkaisut johtivat siihen, että tuli tarve ryhtyä selvittämään tärkeän yksityistieinfran kuntoa ja investointitarpeita”, sanoo erityisasiantuntija Timo Pisto Suomen metsäkeskuksesta.

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt hankkeelle rahoituksen. Hankkeen kokonaisbudjetti on 5 miljoonaa euroa ja hanke toteutetaan vuosina 2022-2024.

Lähde: Tekniikka&Talous

18 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

Marinin mielestä Suomi on sodassa ja voimassa on sotatalous. Ymmärrän kyllä osittain sen solidaarisuuden jota Ukraina tarvitsee, mutta en ymmärrä että sen varjolla Suomen talous tarvitsi romahduttaa. Tulee mieleen osakkeenomistaja joka myy tappiolla kaikki yhtiön osakkeensa sen vuoksi että ei pidä sen yhtiön toimarista. Eihän sellaisessa mitään taloudellista järkeä ole. Ei Putinille ole mitään merkittävää haittaa siinä että Suomi lopetti kaiken kaupankäynnin Venäjän kanssa. Parhaiten Putinille olisi voinut näyttää keskaria siten että olisi lypsänyt Venäjää kaikin mahdollisin keinoin, uhaten liittyä Natoon jos Suomen ehdot eivät käy. Tämä kortti jätettiin käyttämättä ja sen vuoksi näitä laskuja maksaa vielä monet sukupolvet meidän jälkeenkin. Onko mieli nyt kirkkaampi kaikilla?

John Quiman

Mitä tuo merkitsee, että Ukrainaan lahjoitellaan jotain miljoonakaupalla, kun ns. turvapaikanhakijoita elätetään miljardeilla, vieläpä aivan ilman järjellistä syytä.

Mitä Venäjän-kauppaan tulee, ei se ole ollut erityisen merkittävä siivu Suomen kaupankäynnistä.

Ja jos katsotaan polttoaineiden ja sähkön hintoja yms., tuskin pakotteet siinä paljoa vaikuttavat siihen. Erityisen paljon vaikuttaa vihervassuilmastosekoilu, joka on ollut politiikan suunta jo kauan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Rudi

Ilmaisin asiani epäselvästi, mutta olkoon.

Jupi

Aivan väärässä olet. Esim Valion vienti Venäjälle koostui 50% liikevaihdosta. Nyt hakataan omaa metsää mitä aiemmin sai halvemmalla Venäjältä. Ja venäläinen öljy ostetaan nykyään Intian j kiinni kautta Porvoon jalostamolle, joten eiköhän ne pakotteet siellä pumpulla tunnu

John Quiman

Katsot Venäjän-kaupan yksittäisiä tapauksia. Kokonaisuutena se ei ole ollut niin merkittävää, että se aiheuttaisi isompia ongelmia taloudelle. korvaavia markkinoita esim. Valio löysi muualta.

Öljyn ostaminen Intiasta käy markkinahinnoilla siinä kuin muualtakin ostaminen. Rahti ei näyttele ratkaisevan suurta osaa hinnassa.

Rudi

https://ek.fi/tutkittua-tietoa/tietoa-suomen-taloudesta/ulkomaankauppa/
Kaikki on suhteellista. Suomen vienti Venäjälle oli v.2021 suurempi kuin Iso-Britanniaan ja miltei yhtä suuri kuin Yhdysvaltoihin. Lisäksi vienti Venäjälle oli 22% kasvussa.
Tuonti oli toiseksi suurinta Saksan jälkeen.
Että sellaisia yksittäistapauksia, mutta älä toki anna tilastojen pilata horinoitasi.

John Quiman

Suomen vienti Venäjälle 2021 oli 5,4 % viennistä, siis noin 1/20. Tuo ei ole erityisen merkittävä määrä vientiä. Kivahan sekin olisi potissa, mutta tuon voi korvata lisäämällä ponnistuksia uusien markkinoiden etsinässä. Niin on tehty ennenkin. Ei tuo asia muutu vertaamalla Britanniaan tai Yhdysvaltoihin. Voi tietysti ihmetellä, että miksi Britaniaan ja Yhdysvaltoihin vienti on niin pieni osuus viennistä ja ryhdistäytyä kohentamaan sitä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Rudi

Unohdit tietysti tuonnin. Kaikki venäjäntuontia korvaava on kalliimpaa, lannoitteet ja niiden raaka-aineet, puuhake, öljy, sähkö, mineraalit. Ja tosiaan kaikki korvaava vienti on helppo nakki, eikö vaan? Voin kertoa että ei ole, sillä siellä ei ole missään varattuna Suomelle osuutta markkinoista. Ja nimenomaan vertailu asettaa asiat mittakaavaan. En ole kuullut muilta kun sinulta että vienti Britanniaan tai Yhdysvaltoihin on yksittäistapaus joka on helposti korvattavissa. Ja sama koskee tuontia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Rudi
Rudi

Kyllä kaikki lukuja ymmärtävät tietää että otettiin isoa osumaa tässä vennäänkaupassa. Ei mulla mitään lukkarinrakkautta ole itäkauppaan, mutta harmittaa kun ei ehditty saada edes vientiä sinne kunnolla vauhtiin kun sitten poliitikot päättivät toisin. Venäjällä olisi ollut helpoin saada kauppaan kasvua aikaiseksi, nyt sen tekee kiinalaiset.
Ymmärrän toki heitäkin joille ajatus kaupanteosta Putinin Venäjän kanssa on iso mörkö, eihän täällä mitään ole viimeiseen puoleen vuoteen manattu kuin sitä. Mutta sitä en ymmärrä että samalla kielletään tosiasioita ja väitetään mustaa valkoiseksi.

Eka Kettunen

Yksityisteiden rahoituksesta on leikattu, leikattu ja leikattu. Nyt sitten ihmetellään kun tiet ovat huonossa kunnossa.

Muualla Euroopassa rakennetaan uusia teitä ja vedetään asfalttia pintaan kaukaisimpaan periferiaan asti ja mikäpä on vedellessä, kun hölmöläiset antoivat miljardeja rahaa siihen.

juha II

Se, että asioiden annetaan rapistua. Ei ole koskaan hyvää talon hoitoa. Kävin Ruotsissa liki 40-vuotta sitten ja siellä oli metsäautotietkin päällystettyjä. Mitan lie tänään kun prioriteetit ovat aivan toisenlaiset.

Järki on yhtä paha saada kiinni kuin pierukin.

Ilkka Forsten

Mutta pierunkuoria myydään kaupallisesti nimikkeellä Popcorn.

Jegros

Ruotsin tiet on _SURKEITA_ verrattuna suomeen _kaikin puolin_ valaistus siellä toimii kesällä pohjoisessa kesäpäivän seisauksen aikoihin, ajelin suomen läpi haaparantaan ja sieltä tukholmaan josta jatkoin minne jatkoin kun huvitti oli suomen ja ruotsin välillä ero kuin venäläisellä p#%seenpäristimellä ja hiacen moottorilla. Ja 40-vuotta sittenkään se niiden E-tie ei ole ollut yhtään parempi, tietenkin venäjällä tiet on päällystetty kullalla joilla ihmiset tanssivat ylistäen suurta vapauttaja putinia.

hevonen är häst

”Yllätys­päätös budjetti­riihestä: Ruotsin opiskelua lisätään perus­koulussa”Suomen Parlamentin piilevä ylähuone RKP sai näemmä kiristettyä muita hallituspuolueita kun sähköpakettia käärittiin.

joko tai

Jep. Rkp on ainainen ns taakka. Itse kannatan tähän maahan eutanasiaa, sekä kaksipuolue järjestelmää. Loppuisi se helvetin 10 puoluetta pelleily.

ike

Kyllä tuo RKP on jonkinlainen kummallinen otus. Kyllä se siitä lähtee kun ruotsista tulee islamistinen valtio, tai sitten alkavat ajamaan samaa islamistista agendaa suomessa. No en tiedä ymmärtävätkö suomalaiset edes tuossa tilanteessa.Pitäkää naiset huivista kiinni.

Rudi

Olen aina ihmetellyt sitä että RKP on mielletty osaksi oikeistorintamaa. Niinhän nytkin rkp:läiset pitävät parhaana tulevana pääministerinä Sanna Marinia. Tässä viimeksi nähdyssä A-talkissa vasurit jauhottivat Orpon hoo moilaseksi, ja kohta varmaan kokoomuslaisetkin kallistuvat Marinin klaaniin.

John Quiman

Kyllä RKP mielelään ajaa varakkaiden etuja, mutta ei kai niillä ole muuta ehdotonta vaatimusta kuin ruotsin kielen aseman varjelu. Kaikesta muusta voivat joustaa.

RKP on suomalaisille kalliiksi tullut hallitusten vahvistus, mutta on varmaan lahjonut suurien varojensa avulla poliitikoita ja puolueita.