Eurooppa Kotimaa Politiikka Talous

Suomen tiukennettava otettaan EU:n ennallistamisasetukseen

Kuva: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Valtioneuvosto päätti tänään torstaina kantansa luonnon ennallistamista koskevaan EU-asetusehdotukseen. Komissio julkisti oman ehdotuksensa kesäkuussa. MTK on alkuvuodesta lähtien vaatinut hallitukselta aktiivisuutta ja Suomen etujen vahvaa puolustamista asiassa. MTK pitää erittäin tärkeänä, että kanta on nyt hallituksessa lopulta muodostettu. Otetta on kuitenkin Ruotsin tapaan edelleen tiukennettava.

”Hallituksella on ollut monissa asioissa vaikeuksia löytää viivyttelemättä yhteinen näkemys tärkeisiin EU-asioihin. Ennallistamista koskevan EU-asetusehdotuksen merkitys on Suomelle valtava, joten jatkossa minkäänlaiselle vaikuttavuutta heikentävälle venkoilulle ei ole tilaa”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila painottaa.

Ruotsin valtiopäivät päätti vastustaa komission ehdotusta vedoten sen rikkovan päätöksenteon subsidiariteetti- eli läheisyysperiaatetta.

”Ruotsin otteet ovat Suomea jämäkämpiä. Samojen periaatteiden nojalla myös Suomen tulee näyttää komissiolle punaista valoa. Jos tähän junaan ei nyt ehditty, se tarkoittaa juoksun kiristämisen tarvetta jatkossa”, Marttila tähdentää.

Uusi lainsäädäntö vaikuttaisi suuressa mitassa suomalaiseen maa- ja metsätalouteen. Ehdotuksen suurimpia ongelmia ovat kansallisen liikkumavaran vähyys, eri tavoitteiden tasapainon ja taloudellisen realismin unohtaminen sekä pyrkimys komission vallan lisäämiseen. Kriittisyyteen on syytä myös komission tekemien vaikutustenarviointien osalta.

”Valtioneuvosto ilmaisee kannassaan tyytymättömyyttä useisiin ehdotuksen kohtiin, mikä on hyvä. Suomen tulee kuitenkin vielä tiukemmin vastustaa EU-asetuksen käyttämistä sääntelyvälineenä sekä komission itselleen hamuamaa delegoitua säädösvaltaa. Nyt ei ole periksi antamisen paikka”, Marttila toteaa.

Valtioneuvoston kannassa on todettu metsäpolitiikan kuuluvan kansallisen päätäntävallan piiriin. MTK on tähän tyytyväinen, mutta peräänkuuluttaa linjauksen konkretisoitumista jatkokeskusteluissa.

”Kansallisen päätäntävallan osalta on oltava tinkimätön. Suomen ei pidä kannattaa ehdotusta, joka yksityiskohtaisten indikaattoreiden kautta kaventaisi metsänomistajien mahdollisuuksia päättää esimerkiksi metsänhoidon tavoista”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korostaa.

Ehdotus turvepeltojen ennallistamisesta ja vettämisestä on maatalouden kannalta yksi hankalimmista. Jos tällainen velvoite lopulta tulee, MTK edellyttää Suomen vaativan siihen mahdollisimman paljon joustoja.

”Ehdotuksessa mainitut vaihtoehtoiset tuotantomuodot sopivat suomalaisiin olosuhteisiin huonosti, eivätkä ne ole kannattavan elinkeinonharjoittamisen näkökulmasta realistisia. Toteuttamiskelvoton on myös komission ajatus CAP-rahoituksen käyttämisestä ennallistamiseen”, MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg huomauttaa.

Valtioneuvoston kannan sisältävä U-kirjelmä siirtyy seuraavaksi eduskunnalle, jonka on puututtava tiukasti ongelmakohtiin.

Lisätietoja:

Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, 050 341 3167

Anna-Rosa Asikainen, lakimies, MTK, 040 920 9858

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, MTK, 040 502 6810

Johan Åberg, maatalousjohtaja, MTK, 040 523 3864

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

 

21 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

Oikeastaan täällä Suomessa ei kannata vinkua pätkääkään siitä että ollaan tilanteessa jossa kotitaloudet ei pysty maksamaan ilman tukia sitä että tulee hanasta lämmintä vettä, tai että kämppää ei pysty lämmittämään. Sitäkään ei, että maan yrityksillä jäi Vennäälle tehtaita ja voimalaitoksia, tai että viennistä lähti iso siivu milteipä viikossa.
Näitä ei ole aiheuttanut pandemia tai sota, eikä meitä kohtaan osoitettu v-ttumaisuus, vaan se että olemme itse niin päättäneet. Olemme olleet solidaarisia ja sillä on hintansa.
Kun olemme osoittaneet Euroopassa olevamme auliita maksamaan siitä että saamme arvostusta niin on se siellä tietysti huomattu. Saksa johon Suomella on ollut kohtalonyhteys historiassamme, on meitä pienin välein vedellyt kölin alta, mutta päättäjämme ovat edelleen henkisessä avioliitossa sen kanssa ja näin ollen loppua ei ole näkyvissä.
Tilanne muistuttaa oikeaa avioliittoa jossa toinen puolisoista mättää vähän väliä toista raskaasti turpaan, ja se toinen jaksaa siitä huolimatta rakastaa ja uskoa siihen että kyllä se hakkaaminen joskus loppuu, tai jopa että hän on ansainnut sen että saa vähän väliä pataan.
Ainoa joka meitä pitää vielä EU:ssa ja varsinkin eurovaluutassa on Saksa. Siis tämä meitä toistuvasti mätkivä liittolainen. Mitä ihmettä tarvii vielä tapahtua että siitä otamme eron, vai onko niin että kuolemme mieluummin.

Kata

https://www.theepochtimes.com/the-european-union-is-about-to-rupture_4735388.html
Italia se on jännä maa…rikkaita riittää mutta almuja haalitaan ja ainahan me maksetaan!

Tuomas Malinen,viisas mies.

otto suni

Tuomas Malinen on odella viisas mies ja siksi valtamedia yrittää kaikin tavoin vaientaa hänet. Elämme aikaa jolloin totuuden puhujalla ei ole tilaa majatalossa ja koko kansa maksaa tämän järjettömän ”härdellin”!

Paras ekonomisti tällä hetkellä

Älykäskin hän on.

Kata

Juu Aaltoilaa sitä povataan seuraavaksi pressaksi mutta minusta Malinen on paras siihenkin! 🙂

Kata

Näinpä!Ja kun lukee jotain facejuttua niin monen mielestä kaikki on hoidettu hyvin!!!!Miten ihmeessä ihmiset eivät enää,jos koskaan, osaa ehdollistaa asioita?Kaikki niellään mitä valtamedia syöttää!

Runtiti-pou

Äärivasemmistolaisen halklituksen mielestä EU:n ehdotus on liian lepsu ja kaikki pitäisi kieltää

Ilkka Forsten

” Tytti ” laitettiin hoitamaan Uniperin asiaa, tulos ME MAKSAMME, Sanna Marinin olisi pitänyt hoitaa asia Saksalaisten kanssa, tulos ME MAKSAMME. Afrikkaa koittelee kuivuus, ME MAKSAMME. Ukraina käy sotaa, ME MAKSAMME. Afgaanit tarvitsee uuden koraanikoulun, ME MAKSAMME. Atria tekee pas***an makuista maksalaatikkoa, ja siitäkin ME MAKSAMME.. Sitten on syytä varautua sähkökatkoihin, koska ME EMME MAKSA TARPEEKSI SIITÄ ETTÄ SAKSALAISET SÖSSI OMAT MAHDOLLISUUTENSA TUOTTAA HALPAA ENERGIAA, mutta onneksi meillä on varaa tähän kaikkeen, joten ME MAKSAMME…

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=0e7EXFBHmUc

Ja pm senkun uudelleenarvioi eli samaa liirumlaarumjargonia viikosta toiseen ja kädet somasti siinä sitten niin..Ja nuo naamat aiheuttaa kyllä vatsaoireita….ja todellakin Me Maksamme koska näitäkin turisteja on jo maassa…paljonko?

juha II

”Tiukennettava?”

Mitä ”Tiukennettava?”

Pääministerinkö työajan rellestämistäkö?

Ja HAH!!!

Eka Kettunen

Suomen päättäjillä on mennyt aika rahan lappamisessa Saksaan. Nyt onneksi sekin peli on vihelletty poikki, kun Saksan pankit on ääriään täynnä vähäksi aikaa. Tässä välillä voi sitten kumarrella eeuun suuntaan, kunnes jatketaan taas laulellen ’umts siellä, umts täällä, joka puolla umts umts’, rahan kuskaamista.

Rahasta on tullutkin Suomelle hyvä vientiartikkeli, sitä on kuskattu Eurooppaan lyhyen ajan sisällä jo reilusti yli 10 miljardia ja nykyisen hallituksen vanhetessa vauhti on vain kiihtynyt.

murre riepunen

Suomi tiukentaa otetta, mutta vain meitä oman maan kansalaisia kohtaan, aivan kuten on tehnyt viime vuodet…vuosikymmenet.

Raksaäijä

Näinhän tässä on menty jo ainakin 15 vuotta..

Suomi vajoo basgaan

Niinpä. Kaikki patskimmatkin ehdotukset aina hyväksytään.

Kuppaavat

Eiköhän se ole kaikille jo selvää että Suomen pitää tiukentaa otettaan EU-eroon ja EURO-eroon. Suomi on pohjoismaina ainoa maa jolla on euro käytössä. Ja miten on käynyt meille? Yhdessä eu-alueen kanssa ulkomaalaiset yritykset vievät voittonsa Suomesta verotaa ulkomaille. Kyllä meillekkin ne kymmenet miljardit kelpaisivat. Valtio vaan kansallistamaan yrityksiä ja verot meille.

Ei tosta mitään hyvää tule

Onneks meillä on Kokoomus, kepu, sopii, vihr, vas ja rkp, jotka vuorollaan ovat myyneet pilkkahintaan hyviä suomalaisia yrityksiä.

Ilkka Forsten

EU taas kuppaamassa hölmölän väkeä silmään. Nyt metsätkin halutaan omia EU:n kirjoille.

Tuumailija

Ainoa kriittisyys mitä on hallitukselta nähnyt, koskee pelkästään suomalaisia ja heidän kuppaamistaan sekä arjen vaikeuttamista. Eu:ta tuleville ehdotuksille yms. näytetään aina vihreää valoa ilman vastustusta.

Tapio

Metsäasiat eivät edes kuulu eu:n toimivaltaan, sanoi Kepun Hoskonen. EU toimii siis laittomasti.

Ilkka Forsten

Uniperin asia kuului Marinin toimivaltaan, mutta sen hoiti ” tippurinen ” koska Sanna ” marinoitui ” samaan aikaan Italian rannikolla lomailemassa mietojen alkoholijuomien kera.

Kata

😀

Uusimmat uutiset