Eurooppa Kotimaa Politiikka

Suomi toimittaa Ukrainalle sotilasvälineitä – EU:n toimesta mukana myös aseavussa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen. Kuva: Wikimedia Commons.

Suomi on päättänyt viedä sotilasvarusteita Ukrainaan.

 

Suomi lahjoittaa puolustusmateriaalia Ukrainalle.

Tasavallan presidentti on tänään hallituksen esityksestä päättänyt, että Suomi lisää apuaan Ukrainalle ja antaa sotilaallista suojeluvarustusta maan avuksi.

Suomi toimittaa Ukrainaan 2 000 luotiliiviä, 2 000 komposiittikypärää, 100 kappaletta paareja ja kaksi ensihoitoaseman varustusta.

Tuki on myönnetty kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta annetun lain puitteissa. Tuesta vastaava viranomainen on puolustusministeriö.

Valtioneuvosto on myös myöntänyt Virolle luvan Suomesta ostettujen kenttätykkien ja niiden ampumatarvikkeiden jälleenviennille Ukrainaan.

Sen lisäksi Suomi toimittaa alkuviikosta humanitaarista materiaaliapua Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Apu sisältää muun muassa puolijoukkuetelttoja ja terveydenhuollon suojavälineitä. Materiaalinen apu kootaan ja toimitetaan lähiviikkoina.

Kovaa materiaalia mukana

Suomi tukee myös EU:n korkean edustajan aloitetta käyttää Euroopan rauhanrahastoa Ukrainan avustamiseen aseellisen materiaalin osalta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi päätöksiä medialle valtioneuvoston linnalla sunnuntaina.

“Siinä on myös niin sanottua kovaa materiaalia mukana. Käsittääkseni tämä on Suomelle ensimmäinen kerta”, Kaikkonen kommentoi.

Iltalehti tiedusteli puolustusministeri Kaikkoselta, miksi Suomen aiempi linja olla osallistumatta asevarusteluapuun on muuttunut. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa ja hallitusohjelmassa on linjattu, että Suomi ei vie aseita sota-alueille.

“Tässä on tietysti kysymys siitä, että meillä on sota keskellä Eurooppaa. Euroopan unioni ja Suomi on selkeästi ja vahvasti tuominnut Venäjän toimet tässä asiassa. Tämä tilanne on johtanut uudelleenarviointiin, että katsottiin, että näin voidaan tehdä”, Kaikkonen vastasi Iltalehdelle.

Kaikkosen mukaan päätös EU:n aseavusta tehdään todennäköisesti tänään sunnuntaina.

EU:n ulkoministerit keskustelevat Ukrainan lisätuesta sunnuntai-iltana. Hallitus tiedottaa asiasta eduskunnalle ja selvittää myös uusien tukitoimien mahdollisuutta.

 

Lähde: Iltalehti

43 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Pekko

Ei kannata kaikkea antaa Ukrainalle, voidaan kohta tarvia itsekkin sotilastarvikkeita… No ehkä jos nyt autamme niin meitäkin autetaan sitten.

John Quiman

Ei voi antaa niin paljon, että omat varastot eivät täytä mahdollista tarvetta. Kun tuolla paukkuu, niin saattaa jonkin ajan päästä paukkua Suomessakin. Ihan riittävää apua, jos osallistuu EU:n yhteiskeruuseen, joka on sinne lähetettäviä aseita.

ike

No on aikamoinen balanssin paikka, Ja meillä on tyttöhallitus, ei kovin hyvä asemasta lähdetä. No ei ole koskaan historiassa tuosta lähdetty, kun niin haluaisin että tuota ei tarvitsisi toistaa.

Kelohope

Siinä kuvassa taas pa$kantärkeä täydellinen idi00tti kuśee Suomen asiat.

Muistakaa Kaikkonen ja kaikki Kepu-Dem-Kok-Ps-V äänestäjät, ottaa mahdollisimman monta boosterishottia. Siitä Suomi lähtee nousuun.

😉

Timppis

Kuvassa esiintyvä olmi voisi myydä samalla myydä ukrainaan myös muutamat tauluntöherrykset.nuörisosäätiönsä nimissä tietty.

juu

Eikös se korona hävinnyt samalla kun sota alkoi, ainakaan mediassa ei ole enää sanaakaan ”miljoonia ihmisiä tappaneesta” korona plörönästä, et eiköhän boostereden aika ole ohi.
Sen sijaan voi kyllä kohta olla muuta pöpöä liikkeellä, kunhan onnistuvat tuhoamaan jenkkien bioase laboratoriot kiovassa.

Ilkka Forsten

Hyvä huomio. Onko Venäläiset sotilaat hengitys-suojainten kanssa rynnäköimässä, vai mennäänkö ihan täysin palkein jolloin omikron saa lopulta voiton ?

kasimir

Ei ole totta. ”Kovaa materiaalia”. On varmaan joo kypärät kovaa komposiittia, mutta ymmärsin tuon hieman eri lailla kun ensiksi tuosta kuulin. Emme siis anna vieläkään itsenäisesti (omasta takaa) aseita vaan ainoastaan EU:n ”yhteislähetyksenä” niinkö?. Onko nuo EU:lta lähtevät aseet edes suomalaisia? Olemme mukana – miten? Rahallisesti vai nimellä paperissa? Mitä tässä taas kierrellään. Alkaa jo v*tuttamaan tämä jahkailu. Kolme päivää kesti miettiä, että montako kypärää se 45 miljoonainen kansa tarttis näin ydiniskun uhatessa! 2000 näemmä.

Kyllä jälkipolvet tulee muistamaan tämän suomettumisen ja joka suuntaan nöyristelyn. Hävettää oikein. Nämä meidän nuoret puunhalaajat eivät ole parhaita kriisijohtajia todellakaan. Olispa Purra, Hjallis, tai Tynkkynen siellä Sannan pallilla.

Mieletöntä. Etenkin jos miettii tätä niin päin että Suomi olisi Ukrainan osassa. Niin kuin saattaa ollakin ihan lähipäivinä jos emme ehdi Natoon ja ihan vitun samantien NYT. Mitä tässä pitää tapahtua vielä? Sale ja Persutkin melkoisen hiljaa. Naapuri kuskaa ydinkärkiä Natoon kuulumattomaan maahan ja mitä meillä tehdään? Kahtellaan ny! Sienipilveäkö tässä pitää ”kahtella” jotta herätään, jos herätään? Viimeisenä pakon edessä se ilmatilakin suljettiin. Huoltovarmuus ja kriisireagointi aivan päin veetä niinkuin korona osoitti. Miten voi olla näin saamaton hallitus?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by kasimir
Ilkka Forsten

Onko sannalla pallit, sitä olen uumoillutkin vaikka se käyttää mekkoa ?

kasimir

Ties vaikka olisi reptiliaani kun ajatukset ja puheet aivan jossain tähdissä. Ei ainakaan kotimaassa. Meinasin sanoa isänmaassa mutta masentaa vain entisestään kun muistuu Sannan oma isäsuhde ja puheet isästään.

Ja jos Sanna olisi mies, hän olisi varmaan jo vankilassa.

Ilkka Forsten

Sukuolineutraalissa vankilassa. Pitää olla tarkkana näissä termeissä muuten joku loukkaantuu.

kasimir

Maksamme veroja enemmän kuin oikeastaan mikään muu kansa. Olemme kokoamme suurempi ja annamme rahaa ties mihin humbuukiin. Kehitysapuunkin yli miljardi ja tuloksena nälkää näkevien ihmisten määrä on moninkertaistunut ja ehkä pari kaivoa saatu tuon lisäksi Afrikkaan (mistä en ole ikinä nähnyt todisteita).

Eikö sitä apua enempää saada kuin 14 miljoonaa ja vähän telttaa ja kypärää? Ukraina on nyt Suomen puskuri. Natoon ei pääse sotaa käyvä maa, joten Venäjällä on kaikki motiivi käydä äkkiä Suomenkin kimppuun välttäen amerikkalaisten ja muiden koston. Eikö voisi jo oppia Ukrainalta? Sitä paitsi tässä ei soraääniä kuuluisi vaikka ottaisimme miljardin lainaa ainoastaan Ukrainaa varten. ;Menihän se elvytyspakettikin tuosta vain kansalta kysymättä läpi.

Ilkka Forsten

Suurinpiirtein saman määrän maamme hallitus arvioi hengityssuojainten tarpeeksi, kun Wuhanissa lepakkosoppa kärähti kattilan pohjaan.

Penan anis

herää nyt itte ensin ja vedä happea oikein kunnolla…

PaavoPuolueeton.

Eli Suomi on nyt mukana sodassa osallistumalla siihen aseellisesti ja rahallisesti. En ihmettelisi vastahyökkäystä Venäjältä.

kasimir

Suomi ei ole ollut puolueeton miesmuistiin. Olemme puukottaneet Vanja-naapuriakin selkään tällä suhmuroinnilla. Meillä on ollut Naton kalustoa maaperällä ja ties mitä yhteisharjoituksia. Esitämme hyvistä ja puolueetonta mutta miltäköhän Suomen toiminta on tähän asti näyttänyt Vanjan silmissä? – Ei todellakaan puolueettomalta. Puolueettomuus edes nimellisesti ei ole mikään tae valehtelevan diktaattorin edessä. Meillä on nyt viimeistään se konkreettinen esimerkki, jos ei Krimit, Donbassit Georgiat ym ole joillekin olleet.

Puolueeton

Ja onko aseavusta edes hyötyä kummallekaan sotaosapuolelle, se vain lisää uhreja. Ainoa tapa lopettaa tappaminen on lopettaa sota. Siihen ei aseapu auta vaan se jatkaa sotaa.
Valtion, joka miehitetään on mielisteltävä valloittajaa, että selviää pienin uhrein. Tanska kai menetti Saksan miehityksessä 3000 henkeä. Suomen puolustus vaati vajaa 100000 henkeä. Tilanne oli kuitenkin toinen Suomessa ja Virossa. Molempien maiden kansalaiset ovat itsepäisiä ja Viro menetti miehityksen alla 50 vuodessa 75000 kansalaistaan kommunistien vainoissa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä
kasimir

Aika oudosti muotoiltu, (vaikka eittämättä totta) tuo että sodan lopetus on ainoa tapa lopettaa tappaminen. Ei näytä siltä, että Putin on lopettamassa sotaa ja tappamista, eli se siitä kauniista teoriasta. Sota ja tappaminen myös loppuu sodalla ja tappamisella, kuten tiedämme. Niin ja luovuttaako sitten pitäisi ja oikein mielistellen – että kun kimppuusi hyökätään, niin käännä toinen poski jotta vältytään enemmiltä uhreilta?

Jos/Kun Suomi joutuu vastaavaan jamaan joskus (sanotaan vaikka ihan ajatusleikkinä että tässä lähiaikoina), niin aseapu joka ikiseltä kynnelle kykenevältä maalta olisi varmaan ”melkoisen” toivottavaa? Vai diplomatialla ja noottikirjeilläkö diktaattorit rauhoitetaan? Antautumalla Suomi säästäisi lisäuhrit?

Jotkut uskoo vain voimaa. Joskus sillä voimalla estetään lisäuhrit. Ei tässä ole olemassa mitään utopistista/pasifistista veretöntä vaihtoehtoa.
Tuo kommenttisi Virosta ja kommunismista vahvistaa juuri sitä pointtia, että Ukrainan ei pidä antautua. Ja Suomikin teki oikein taistellessaan vastaan. Outoa, että edes puhumme tästä. Outoa että tästäkin on eri näkemyksiä. Etenkin kun sinäkin ihan sujuvalla suomella (isiesi kielellä?) kirjoitat. Ja VAPAASTI kirjoitatkin! Ja se on hienoa se, vaikka oltaisi kuinka eri mieltä. Isiemme verenvuodatus ei siis ollut turhaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by kasimir
John Quiman

Ukrainassahan kommunistit päästivät hengiltä jotain kymmenen miljoonaa ukrainalaista ja tietysti harrastivat pakkovaltaa muutenkin, joten ukrainalaiset tietävät mitä diktaturia tuo tullessaan.

John Quiman

Kovin on tuon ajatuksen todellisuuskäsitys pilvissä. Reseptisi mukaan jokaisen hyökkäyksen kohteeksi joutuvan tulee heti antautua. Se lisäisi hyökkäyksiä ja maailmasta tulisi helvetti asua.

Hyökkäävä ei tuo tullessaan mitään hyvää. On parempi vaikka kuolla vapautta puolustaen kuin alistua orjaksi elääkseen.

John Quiman

Kovin on tuon ajatuksen todellisuuskäsitys pilvissä. Reseptisi mukaan jokaisen hyökkäyksen kohteeksi joutuvan tulee heti antautua. Se lisäisi hyökkäyksiä ja maailmasta tulisi he1vetti asua.

Hyökkäävä ei tuo tullessaan mitään hyvää. On parempi vaikka menehtyä vapautta puolustaen kuin alistua orjaksi elääkseen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
John Quiman

Kappas vain. Tuo kommentti hyväksyttiin viidessä tunnissa. Onkin pitkiin aikoihin ensimmäinen odotukseen joutunut, joka ylipäätänsä hyväksytään. Ei niille muille ole ollut mitään syytä jättää hyväksymättä ainakaan asiattomuuden vuoksi.

Jallu

Suomesta voisi hyvin viedä niitä maailman parhaita tarkkuuskiväärejä ja Sakon tarkkuuspatruunoita, joilla on tehty useita kaukolaukausten ennätyksiä maailmalla. Myös vanhat ”kevyet” singot joutaisivat pois Suomen varastoista. Ovat täysin käyttökelpoista kamaa, kun katseli esim. mitä talebanien käytössä oli vastaavia. Totta kai myös panssariammuksia niihin.

Hallitus aisoihin NYT

Tämä ei ole Suomen kansan tahto! Onneksi Putin tietää tämän.

Ilkka Forsten

Ei Putinia tunnu kiinnostavan kansan tahto edes omiensa keskuudessa. Ei sielläkään kaikki hypi riemusta, kun puutarhatontun kokoinen alisuorittaja luulee nyt olevansa koko maailman valtias.

Kannattaa muistaa se osuva kuvaus venäläisestä mielenlaadusta. ” Tänään hän ampuu sinut, ja huomena hän itkee haudallasi kurjaa kohtaloaisi.”

Ilkka Forsten

Sanotaan nyt heti alkuun että Suomen aiemmin harjoittama aseiden vientikielto on typerää puolueettomuuden leikkimistä. Olkoon sota missä tahansa, aina joku toimittaa tarvittavat aseet. Länsinaapurimme hyveliputtaa samoilla tyhjillä argumenteilla omaa käytöstään, ja on vienyt kaiken aikaa aseita maailmalle.

Ei siinä ole mitään moraalitonta, se on liiketoimintaa joka kaiken lisäksi tuottaa hyvin nettoa. Kun aletaan leikkimään hyväntekijää, selän takana joku toinen ei sitä tee ja vetää voitot kotiin. Aseita ja patruunoita Ukrainalle, sekä kaikkea mikä auttaa sikäläisten puolustusta. Siinä on järkeä. Jos halutaan siinä ohessa vielä ylläpitää ” moraalia ” niin myydään ne aseet vähän halvemmalla.

Moskovan kasakka ei kunnioita muuta kuin voimaa. Sitä pitää siis olla vastapuolellakin, sillä yksipuolisesti nähtynä tapahtuu juuri se mitä Putin on estävinään. Hän julistautuu pelastaksi vaikka tuhoaa kaiken mihin kätensä laittaa.

John Quiman

Miltä kuulostaisi: ”emme myy maitoa riitaisiin perheisiin”. Muut kyllä myyvät, joten kyseinen puoti saa pian laittaa lapun luukulle.

Vielä hupsumpaa on, jos hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle ei haluta myydä aseita. Jos hyökkäjälle ei myydä, on siinä jotain ideaa, jos koko maailma kieltäytyy asetoimituksista hyökkääjälle.

Ilkka Forsten

Tässä tapauksessa hyökkääjällä ei ole pulaa aseista, enkä ole ihan varma onko niistä pulaa Ukrainalaisillakaan, mutta ehkä tietyn tyyppiset aseet on vähemmässä koska niitä kysellään avustuksina.

Tätä se mun uneni ties

Tästä ei hyvä seuraa, sanokaa mun sanonee. Tästä vastuusta ei selvitä ministerivaihdolla tai presidenttivaihdolla. Venäläiset muistavat tämä pitkää, seuraavat 1000 vuotta.

Tämän jälkeen Suomea ei enää katsota puolueettomana maana. Nyt meidät leimataan wannabe-NATO-laisiksi jotka nuolevat, ja syvältä.

Ilkka Forsten

Onneksemme koko maailma on hukkunut paljon ennen profetiasi toteutumista, koska ilmastohätilaa ei nyt muista kukaan, ja mannerjäätiköt sulavat kun ajaa hojotetaan pitkin ja poikin Ukrainaa runsaspäästöisillä tela-ajoneuvoilla. Tämän lisäksi haitalliset savukaasut joita syntyy rakennusten palaessa, nousee stratosfääriin ja sataa tuhkana Grönlantiin. Niin, ja lentokoneiden polttoaineen kulutus on huimaava, sekä pakokaasupäästöt merkittäviä. Lohtuna olkoon kuitenkin se ettei mikään voi ylittää suomalaisten tuottamien haitallisten yhdisteiden määrää. Tästä syystä meillä on saatava bensiinilitran hinnaksi noin 4 euroa, jolla kompensoidaan venäläisten tuottamat päästöt. Mittauksin on voitu osoittaa, että Tyrnävän sivukylältä kauppaan ajava pappa tuhoaa enemmän biodiversiteettiä kuin sata T-72 panssarivaunua ukrainan pelloilla.

Ehdotankin että otamme toisiamme kädestä kiinni, laulamme gumbayaa ja luotamme siihen että tyrnävän pappa järkiintyy eikä ajele joutavaa pill****rallia maailman tuhoksi. Jääkarhujen elintilan pienentyminen on suurempi haitta kuin ukrainalaisten ” natsien ” ihmisoikeudet.

Mitä tulee profetiasi vuosiennusteeseen, uskallan otaksua että vain murto-osa sitä ajasta on jäljellä. Putin kuulemma istuu sormi punaisella napilla, ja jos huokaisemme syvään niin siitä se lähtee. Hän tekee kaiken suojellakseen ihmisoikeuksia, kunnioitettava päämäärä, mutta keinovalikoima muistuttaa erehdyttävästi Pohjois-Koreaa. Ihmisten vainoaminen entisen KGB suharin tarjoilemana, on sitä puhtainta veljesrakkautta, kun taas suomen poliitikkojen apu natseille, joita erheellisesti kutsutaan ukrainan kansaksi, on synti ja anteeksi antamaton sellainen. Mukavaa että pääsimme yhteiseen lopputulemaan, sillä olisin huolestunut jos meidän välillemme olisi syntynyt skismaa, siitä saattaa poikia ihmisoikeusrikkomuksia ja ilmaston kannalta todella ikäviä seurauksia.

Terveisin ” Vihreä nyöri ” lehden päätoimittaja, Ulle Håkan Birgitta Bagelsson + – she he LGBTQ. Lehtemme painetaan vain luomupaperille, kuten kannabiskasvin lehdet ja joissakin tapauksissa uusiokäytetty soft embo.

Kata

Täyttä asiaa vaikka taas tuskissani nauroinkin. 😀
Kommenttityyli joka sinulla on on yhä harvinaisempi tämän verkkolehden sivuilla.Kiva lukea.
Alkaa olla ikäviä rätkyttämisiä milloin mistäkin *****suunnasta mutta sarkastiseen ja hauskaan muotoon vain enää aniharvoilla.
Breaking bad.

Ilkka Forsten

Yritän jatkossakin pelastaa päiväsi. Kiitos palautteesta.

Kata

Kiitti!

John Quiman

Turha tuosta on ripulia ottaa. Suomi ei ole käytännössä ollut puolueeton pitkiin aikoihin venäläisten silmissä. Sitä paitsi puolueettomuus kuulostaa kauniilta, mutta käytännössä se on täysin merkityksetöntä, jos tulee tilanne, jossa käytetään aseita tahdon läpi viemiseksi.

ike

Se on vähän niin että tuota puolueettomuutta kun ei voi itse määrittää. Jos Venäjä sanoo että suomi ei ole puolueeton niin se on venäjän kannalta siis totta, vaikka ei oltaisi minkään liittoutuman jäsen, joten kaukaa viisasta olisi kerätä ympärille niin paljon ystäviä ja liittolaisia kuin kykenee.

mikko saatanan kullervo janhonen

fuck eu, ja fuck nato…. ihme paskamedia tämäkin

John Quiman

Tämä mediako päättää Suomen, Naton ja EU:n toimista?

Viestistäsi päätellen, sinua kiukuttaa, että tämä media ei suolla haluamaasi propagandaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
ike

Vastasin tuolle samalle nimimerkille ja odotukseen meni, taas.

ike

Fuck psykopatti Putin, no puhuimpa pahasti mutta totuus ei aina ole kaunista. Toisaalta sairaita ihmisiä ei saisi loukata, no jos he eivät johda suurta valtiota jolla vielä on ydinaseita. Sillointäytyy käyttää kaikki keinot, muuten maailmalla se vähäkin vapaus on lopullisesti mennyttä.

Ilkka Forsten

Laitoit vahvan mielipiteen tarjolle, mutta jos on tuota mieltä, kannattasi ilmoittaa mitä muuta olisit harkinnut tilalle ?

Joni

Suomesta ei pitänyt saada viedä aseita sotaa käyviin maihin. Näin se oli ainakin tähän asti, nytkö sekin pyörrettiin?

Tehdäänkehitysmaayhdessä

”Ulkoministeri Haavistolta kysyttiin tiedotustilaisuuden aikana, miksi Suomi ei ole luvannut aseita Ukrainalle.

– Kun puhumme aseista, niin Suomen puolustus on suunniteltu meidän Puolustusvoimien ja laajan reservimme varaan. Sotilaskalustoa on reserviä varten varastoissa. Tällaisena kriisiaikana täytyy katsoa, mitä varastoista voidaan luovuttaa. On hyvä pitää varastot kunnossa, Haavisto vastasi.

Lisäksi hän mainitsi, että uusien aseiden tilauksilla tällaisena aikana on pitkät toimitusajat.” Ensimmäisen kerran olen jostain asiasta samaa mieltä Haaviston kanssa .

Timppis

Pentti hikan varastosta ei taida löytyä muuta vaseliinia ja anustappeja,mutta kyllähän niitäkin voi näissä ukrainan ja venäjän välisssä euroviisuissa käyttää.