Eurooppa Kotimaa Rikos

Suomi tutkii Ukrainassa tehdyiksi epäiltyjä sotarikoksia

Kuva: Wikimedia Commons/Vitaly V. Kuzmin.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on päättänyt, että Suomessa toimitetaan esitutkinta, jossa selvitetään, onko täällä viranomaisten hallussa oleva Venäjän kansalainen syyllistynyt sotarikoksiin Ukrainassa.

Tutkinnan kohteena ovat ennen nykyistä sotaa Itä-Ukrainassa olleen aseellisen konfliktin yhteydessä tehdyt, haavoittuneisiin tai antautuneisiin ukrainalaissotilaisiin kohdistuneet teot, joiden epäillään täyttävän sotarikoksen (rikoslain 11 luvun 5 ja 6 §) tunnusmerkistön.

Näitä rikoksia koskeva esitutkinta toimitetaan Suomessa, koska epäiltyä ei voida luovuttaa Ukrainaan ja kysymyksessä on ns. kansainvälistä rikosta koskeva asia, jossa Suomen viranomaiset ovat toimivaltaisia. Esitutkinnan aloittamista edeltäneet selvitykset on tehty tiiviissä yhteistyössä valtakunnansyyttäjän toimiston, keskusrikospoliisin ja Ukrainan viranomaisten kanssa. Esitutkinnan toimittaa Keskusrikospoliisi.

Asian syyttäjänä toimii apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ja esittelijänä valtionsyyttäjä Tom Laitinen.

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Sodan osapuoli tutkii sotarikoksia, minkähänlainen tulos on odotettavissa.

Ilkka

Samanlainen kun Venäjällä joka julistaa parin venakon kuolemaa suurena tragediana, jos heidän kohdalleen sattuu Ukrainalaisten pommi. Taisi olla Lavrov kun julisti että parin siviilin kuolema on hyvittämätön sotarikos, mutta se ei ole että he ovat tuoneet tuhoa ja kuolemaa koko Ukrainaan kohta kaksi vuotta.

John Quiman

Putinin ja venäjämielisten mielestä on väärin, jos Ukraina tekee minkäänlaisia sotatoimia Venäjän alueelle, mutta Venäjällä on oikeus tuhota Ukraina ja ukrainalaiset ilman muuta.

Marko Kristian

Taas yhtä älytöntä kuin niiden irakilaisten tutkimiset.
Irakilaiskaksoset kun tuli Suomeen 2015-16 niin kuvamateriaalin perusteella olivat osallisia tuhansien ihmisten joukkomurhaan. Siellä vähän matkusteltiin ja tutkittiin, alusta asti oli selvää että ei täällä heitä saada tuomittua. Tekivät usean miljoonan laskun veronmaksajille, ja vielä kaiken huipuksi irakilaiskaksoset sai 200 000e koppikorvausta.
Ja sitten oli tietysti se irakilainen joka roikotteli facebookissa irtopäitä, ei pelkoa että olisi tuomittu, sen sijaan palkittiin ilmaisella elämällä suomalaisten piikkiin.

Uusimmat uutiset