Eurooppa Kotimaa Muu maailma Politiikka Talous

Talouselämä: Fennovoiman ydinvoimalatyömaa on venäläisyhtiön hallinnassa

Hanhikivi 1 -työmaa kesäkuussa 2021. Etualalla Fennovoiman hallintorakennus. Kuva: Flickr CC BY-NC-ND 2.0.

Fennovoima on irtisanonut venäläisen Raos Project -yhtiön hankkeen toukokuun alussa, mutta yhtiö ei ole toistaiseksi suostunut poistumaan paikalta.

 

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaata hallinnoi venäläinen tytäryhtiö Rosatom, kertoo Talouselämä. Lehden mukaan tieto ilmenee hankkeen asiakirjasta. Venäläisyhtiö vastaa myös alueen vartioinnista yhdessä Fennovoiman kanssa.

Fennovoima irtisanoi venäläisyhtiö Raos Projectin hankkeen toukokuun alussa, mutta se ei toistaiseksi ole suostunut poistumaan työmaalta. Samaan aikaan toinen Rosatomin tytäryhtiö Raos Voima Oy omistaa edelleen 34 prosenttia Fennovoimasta. Loput Fennovoiman osakkeista ovat muun muassa valtionyhtiö Fortumin ja suomalaisten kuntien omistuksessa. Lukuisat omistajat ehtivät alaskirjata omistuksensa hankkeessa jo ennen Fennovoiman toukokuista ilmoitusta.

Suojelupoliisi on ilmoittanut pitävänsä Rosatomin roolia hankkeessa riskinä Suomen turvallisuudelle. Yhtiöllä on ollut pääsy hankkeen kautta Venäjän tiedustelua kiinnostaviin tietoihin.

Pyhäjoesta piti tulla Rosatomin referenssilistan lippulaivatuote. Se olisi auttanut yhtiötä hankkimaan uusia hankkeita EU-maissa. Samalla Venäjä olisi sitouttanut kumppanimaat hankkimaan venäläistä ydinpolttoainetta.

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle oli tarkoitus rakentaa 7-7,5 miljardin euron arvoinen Hanhikivenniemen ydinvoimalaitos. Viimeisimmän arvion mukaan voimalan piti valmistua vuonna 2028. Se olisi tuottanut noin 9 TWh sähköä vuodessa, mikä on noin kymmenen prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

Hanhikivenniemen ydinvoimalasta tehtiin ensimmäinen periaatepäätös jo vuonna 2010. Rosatom ei ollut tuolloin vielä mukana hankkeessa.

 

Lähde: Talouselämä

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Yrjö T.McKara

Meillä on tälläkin hetkellä käynnissä koleme (3) venäläistä ydinvoimalaa. Hassua on, että neljättä ei saa tehdä. On se naapuri sotinut ennenkin.

....

Niin vielä hassumpaa on se, että miksi helvetissä noista kaikista puolueista(PS poislukien) löytyi ydinvoimanvastustajia just niin kauan, että kaikki muut paitsi ryssät veti tarjouspyynnöt pois, oliko ne sun kavereita kenties? Vai samaa lahkoa?

Jupi

No yrittihän ne aikoinaan ranskalaista reaktoria saada aikaiseksi, nyt mennään jo toista vuosikymmentä

Tuumailija

Johan se on koekäytössä vaiko jo toiminnassakin, kyllä laatua tulee kun harkiten tekee 20 vuotta.
Budjetti taisi paukkua ihan vähän vain yli, mutta onneksi työmaa ei myöhästynyt, kaikki oli aikataulussa virallisten lähteiden mukaan.

Samalla rahalla olisi saatu olkiluoto mallisia voimaloita 3-4 kappaletta, tietotaitohan suomessa näille jo on. Turvallisempia ja käyttövarmempia saa hakea, eikä yhden voimalan rakentamiseen olisi kulunut paria vuotta kauempaa.

Kummasti se sähkö vain töpselistä tulee, vaikka povattiin että se loppuu jos ei saada ranskanpullan voimalaa valmiiksi ”ajoissa”.

Hh1488

Tulee, mutta hinnat se ku kasvaa