Eurooppa Kulttuuri Talous Tiede ja teknologia Uutiset

Tanska: Ei kirjastokorvauksia tekoälyllä käännetyille kirjoille

Kuvituskuva. CC0.

Kirjat, jotka luotu käyttämällä tekoälyä, eivät saa Tanskassa kirjastokorvausta. Tämä merkitsee, että tekoälyllä luotujen kirjojen lainaamisesta kirjastosta ei makseta korvausta kirjailijalle tai kääntäjälle.

Suomessa kirjailijat ovat saaneet jopa 30 000 euroa vuodessa korvausta kirjastoista lainatuista teoksistaan.

Tanskan kielenkääntäjien liitto on päätökseen tyytyväinen. Sen mukaan päätös vahvistaa ihmisen asemaa käännöstyössä.

Suomessa joudutaan piakkoin tekemään päätöksiä tekoälyllä luotujen teosten suhteen. Tällä hetkellä ei ole tiedossa suomalaisviranomaisten kanta asiaan.

Lähde SVT

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ismo Meinander

Tekoälystä noin yleisesti: ellei teknologista singulariteettia vastaa myös henkinen singulariteetti, joka pitää ja luo tasapainottavan yhteyden korkeampaan maailmaan, voi tämä johtaa pahimmillaan ihmiskunnan orjuuttamiseen tämän toimesta.

Pekka Ervast kirjoitti Johanneksen Evankeliumin kommentaarissaan siitä, kuinka ihmiskunta joko nousee jokaisen oman työn kautta ylös uuteen maailmaan, tai vaihtoehtona on langeta demonisiin noidankehiin, jotka vievät maailman jälleen sukupolviselle ja satavuotiselle t-urastushuoneelle.

Tekoälyn käytölle on väistämätöntä luoda rajat globaalisti ja määritellä sen eettinen käyttö. Ajatelkaahan tulevsisuuden tekoälysissiä!

M. A. Meretvuon uusimmassa kirjassa mainittiin dystooppinen ”klemmarimaailma ”, jonka tekoäly voi päättää luoda ja syrjäyttää koko planeetan muun elämän. Melko hupaisa visio!

Uusimmat uutiset