Kotimaa Politiikka Terveys ja hyvinvointi

THL:n kysely: Yli puolet suomalaisista kannattaa nykyistä alkoholipolitiikkaa – aiempaa selvästi harvempi haluaa viinit ruokakauppaan

Limingan Alko Liminganportin kauppakeskuksessa. Kuva: Wikimedia Commons / CC0 1.0 DEED / Estormiz.

Yli puolet suomalaisista on nykyisen alkoholipolitiikan kannalla, selviää THL:n tammikuussa 2024 teettämästä kyselystä. Suomalaisista 57 prosenttia pitää nykyistä alkoholipolitiikkaa sopivana. Viime vuonna nykyisen alkoholipolitiikan kannalla oli 53 prosenttia vastaajista.

Väljempää alkoholipolitiikkaa kannatti 26 prosenttia suomalaisista, kun viime vuonna vastaava osuus oli 29 prosenttia. Tiukempaa alkoholipolitiikkaa halusi 11 prosenttia vastaajista. Viime vuonna vastaava osuus oli yhdeksän prosenttia vastaajista.

Alkoholipoliittisten mielipiteiden kiristyminen näkyy erityisesti viinien myyntiä koskevissa asenteissa.

Vastaajista alle puolet, 44 prosenttia, oli sitä mieltä, että viinejä pitäisi saada ostaa päivittäistavarakaupoista. Viime vuonna vastaava osuus oli 48 prosenttia ja vuonna 2022 se oli 54 prosenttia.

”Kahden vuoden aikana tapahtunut muutos väestön mielipiteessä on merkittävä. Viinien myymistä päivittäistavarakaupoissa kannattavien osuus on laskenut kymmenen prosenttiyksikköä vuodesta 2022”, sanoo johtava asiantuntija Thomas Karlsson THL:stä.

Näkökannat ovat tiukentuneet myös kysyttäessä mielipidettä viinien myynnistä, jos se tarkoittaisi samalla väkevien alkoholijuomien myyntiä päivittäistavarakaupoissa. Tässä tapauksessa enää 21 prosenttia vastaajista haluaisi viinit päivittäistavarakauppoihin. Viime vuonna vastaava osuus oli 25 prosenttia ja vuonna 2022 osuus oli 29 prosenttia.

Vastaajien selvä enemmistö, 89 prosenttia, pitäisi väkevien alkoholijuomien myynnin tulevaisuudessakin Alkon yksinoikeutena. Viime vuonna osuus oli 87 prosenttia vastaajista.

”Kyselyn perusteella suomalaiset pitävät aiempaa yleisemmin nykyistä alkoholipolitiikkaa oikeasuhtaisena keinona rajoittaa alkoholin kulutusta ja siten myös ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja”, Karlsson jatkaa.

Alkoholin kotiinkuljetus mietityttää suomalaisia

Vastaajilta kysyttiin myös, luottavatko he siihen, että ikärajoja ja päihtyneille myynnin kieltoa voidaan tehokkaasti valvoa, jos alkoholijuomien kotiinkuljetus sallitaan esimerkiksi ruokalähettipalveluille. Vastaajista 75 prosenttia ei luota tähän lainkaan tai melko vähän, kun taas 22 prosenttia vastaajista luottaa tähän melko paljon tai täysin.

”Kokonaisuudessaan väestön alkoholipoliittiset mielipiteet ovat tiukentuneet, ja ikärajojen kannatus ylipäätään on suurta. Siksi on varsin ymmärrettävää, että myös kotiinkuljetuksen valvonnan toteutumiseen suhtaudutaan epäillen”, Karlsson arvioi.

THL tutkii väestön mielipiteitä alkoholirajoituksista ja alkoholijuomien vähittäismyyntijärjestelmästä vuosittaisten mielipidekyselyiden avulla. Tiedot on kerätty tammikuussa puhelinhaastatteluina väestörekisteristä satunnaisotannalla valituille 18–79-vuotiaille suomalaisille. Tutkimuksen toteutti Verian. Otos on noin 1 000 henkeä, ja se edustaa koko Suomen väestöä Ahvenanmaa pois lukien. Alkoholipoliittisten mielipiteiden vuosittaista seurantaa on tehty vuodesta 1984 lähtien.

Lisätietoja:

Alkoholipoliittiset mielipiteet tilastoraportti 2024

Alkoholipolitiikka Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

STT

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Alkoholinkäyttöä ei ole pystytty lopettamaan edes islamistisissa arabimaissa, eiköhän se kieltämisen ja rajoittamisen käyttö alkoholipolitiikassa ole väärä menetelmä, joka johtaa vain laittoman viinan myyntiin. Silloin toimintaan liittyy muutakin rikollisuutta ja on huomioitava, että pimeän pullon myyjät eivät pidä valikoimissaan muuta kuin päihtymistarkoituksessa nautittavia juomia.

John Quiman

Alkoholi ja tupakka pitäisi vapauttaa myyntiin ilman rajoituksia ja ilman ylimääräisiä veroja. Vain samat vero kuin muillekin tuotteille eli ALV ja myydä saa vaikka kioskissa. Lähtisi pyhyys pois ja ihmisetkin hihittelisivät vähemmän, kun alkoholi mainitaan. Pitkällä tähtäimellä kulutus ei nousisi ja ihmisten rahat riittäisivät paremmin muihinkin asioihin.

Piristäisi myös maan taloutta, kun rahat menisivät kiertoon, eivätkä poliitikoille, jotka lähettävät ne ulkomaille tai elättävät niillä maahan marssia.

John Quiman

Kieltolaki vaan voimaan. Siinä löytyy runsaasti mahdollisuuksia tehdä bisnestä juomilla.

Peter Kreisler

Kurssiluontoisen työllistämiskokeilun voisi nimittää Algot Niska projektiksi, josta valmistuneet voisivat käyttää virkanimitystä ”Kaikkien janoisten sankari”.

Marko Kristian

En tarvitse viinejä ruokakauppaan, mutta alkoholiverotus voisi jotenkin muuttua.
Nykyään tehdään oluita pikakäymisellä ja keskenkäyneinä jätetään 4,1% koska niitä voidaan myydä halvemmalla kuin 4,5% oluita.
Sama homma kirkkaissa, kossu on kohta 20% koska hinnalla saadaan näin kalliissa maassa ostajia.
Lopulta ihmiset ostaa jotain 4%:sta kossua 🙂

Viljamzon _

Hintapolitiikka se on suurempi kysymys. Nykyhinnat ovat täysiä ryöstöhintoja, joita en suostu maksamaan.

John Quiman

Ostaessasi pullon Alkosta maksat reilusti veroja. Etkö pidä verojen maksusta?