Eurooppa Muu maailma Politiikka

Turkin presidentti varoittaa turvallisuusriskeistä, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon

Kuva: Pixabay.

Turkin presidentti on varoittanut, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon aiheuttaisi turvallisuusriskejä hänen maalleen ja itse järjestölle.

 

”Turkki katsoo, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon aiheuttaa riskejä sen omalle turvallisuudelle ja järjestön tulevaisuudelle”, presidentti Recep Tayyip Erdoğan kirjoitti The Economist -lehden myöhään maanantaina julkaisemassa artikkelissa.

Erdoğan sanoi, että Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) toiminta on osasyy siihen, miksi Turkki vastustaa Suomen ja Ruotsin liittymistä puolustusliittoon.

PKK on käynyt Turkkia vastaan 38 vuotta kestänyttä kapinaa kurdien itsenäisyyden puolesta, mikä on johtanut kymmenien tuhansien ihmisten kuolemaan.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni, mukaan lukien Suomi ja Ruotsi, ovat nimenneet sen terroristiryhmäksi.

Turkin ja muiden Naton jäsenten välillä on kuitenkin ollut kitkaa siitä, miten länsimaat suhtautuvat PKK:n Syyriassa toimivaan osastoon, Kansan itsepuolustusjoukkoihin (YPG).

YPG:llä on ollut keskeinen rooli Yhdysvaltain johtaman liittouman rinnalla taisteltaessa Syyriassa Islamilaista valtiota vastaan.

Erdoğan viittasi Naton ydinperiaatteeseen, jonka mukaan kaikkien 30 sopimuksen allekirjoittaneen jäsenmaan on tultava toisen jäsenmaan avuksi, jos sitä vastaan hyökätään. Hän kirjoitti: ”Meillä on täysi oikeus odottaa, että nämä maat, jotka odottavat Naton toiseksi suurimman armeijan tulevan puolustamaan itseään 5 artiklan nojalla, estävät PKK:n värväys-, varainhankinta- ja propagandatoiminnan.”

Erdoğan kehotti toistuvasti Suomea ja Ruotsia luovuttamaan ihmisiä, joita Turkki epäilee terroristitoiminnasta, ja tukemaan Naton jäsenten terrorisminvastaisia operaatioita.

Turkki aikoo estää jäsenyyden, jos tarvittaviin toimiin ei ryhdytä

Molemmat Pohjoismaiden valtiot asettivat Turkille puolustustarvikkeiden vientirajoituksia sen jälkeen, kun se oli vuonna 2019 toteuttanut sotilasoperaation Koillis-Syyriassa YPG:tä vastaan.

Toukokuussa Erdoğan lupasi uuden rajat ylittävän operaation ryhmän karkottamiseksi Turkin rajoilta.

”Asevientikiellot olivat ristiriidassa sotilaallisen kumppanuussuhteen hengen kanssa”, Erdoğan sanoi.

Kaikkien Naton jäsenmaiden on hyväksyttävä Suomen ja Ruotsin liittymishakemukset, joiden pontimena on ollut Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Turkki on aiemmin sanonut estävänsä näiden maiden liittymisen, ellei tarvittaviin toimiin ryhdytä. Naton johtajat toivovat kuitenkin voivansa viedä ”historiallista” laajentumista eteenpäin kesäkuun lopussa pidettävässä huippukokouksessa.

The Economist -lehden artikkelissa Turkin presidentti linjasi Turkin roolia ”kiistatta historian suurimmassa sotilasliitossa” ja kehotti samalla muita Naton jäseniä taivuttelemaan Suomea ja Ruotsia muuttamaan kantojaan.

”Se, miten Suomi ja Ruotsi suhtautuvat kansallisiin turvallisuushuoliin ja -näkökohtiin niissä maissa, joiden kanssa ne haluaisivat olla liittolaisia, määrittää myös Turkin halukkuuden olla liittolainen näiden valtioiden kanssa”, hän muistutti.

Turkki on ollut Naton jäsen vuodesta 1952.

 

Lähde: Politico

34 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
susi rajalta

Sinnehän upposi sotahullujen Natoilu, eikä tule ikävä. Etenee kuin mummo lumessa. Nato kärsi nöyryyttävän tappion Afganistanissa. 5 euron sotilasbudjetilla taistelleet sandaaliläpsyttelijät pistivät hampparia ja kokista mässyttävät jenkkiläskit transut ja sukupuolineutraalit pullistelijat pinoon ja pakettiin. Oli turvaton tila niin pakoonhan niiden piti lähteä. Ei Natosta ole sotimaan. Joutaa romukoppaan koko mätäläjä.

Ilkka Forsten

Romukopasta puheen ollen siellä Afganistanissa on myöskin venäläisten jälkensä jättämiä romuja, ja paljon on jo ukrainassakin. Ei ole vennään pojasta sotimaan, eikä hoitamaan edes joukkojensa huoltoa, kun äidit kuskaa rintamalle perunoita ja sipulia. Irakin sodassa en yksikään jenkkisiviili tuonut perunalastuja tai hampurilaista rintamalle, ja sällit ei nähneet nälkää. Venäjän laivaston ainoa lentotukialus admiral Kusnetzov lähti Syyrian sotaankin hinaajien vetämänä, ja niin tuli takaisinkin. Otti ja sammui välimerelle, josta se piti hinata kotiin. Montako amerikkalaisten lentotukialusta on hinattu telakalle ?

SinimustaFani

Terroristi maa Suomi ei todellakaan kuulu Natoon. Matti Vanhanen ja Sanna Marin ovat terroristien suojelijoita eikä kokoomus ole yhtään parempi. Natoon olisi pitänyt mennä 30 vuotta sitten kuten viro teki. Nyt on liian myöhäistä. Se on voi voi. Suomalaiset itse ovat äänestäneet terrorismin kannattaja puolueet valtaan.

juha II

Ruotsi ja Suomi ovat kansainvälisten terroristijärjestöjen turvapaikkoja, sillä kummatkin maat ovat tunnettuja ”humanistisia suurvaltoja” kaikille mahdollisille murhaajille ja kiduttajille.

Ja sopiihan edellinen nimenomaan kummankin maan vihamieliseen suhtutumiseen terroristijärjestöjen uhreihin, joilta kyllä evätään oikeus turvapaikkaan. Tämä jatsaa varsin hyvin suomalaiseen ja ruotsalaiseen kieroutuneeseen oikeusjärjestelmään, jossa rikoksentekijä on ”uhri” ja alkukantaisen rikoksen kohteeksi joutunut on ”tekijä”, jota on syytä rangaista mitä lujemmin.

Toki nk. ”syyllinen” saa valohoitoa vastaavan tuomiolausekkeen, jossa on nälkävuoden mittainen lista ns. lieventävistä asiainhaaroista!

Antioksennus

Venäjällä juhan miesrakastajan kotimaassa onneksi syyttömät ja syylliset raiskataan perusvenäläiseen tapaan vankilassa ja juha nyt kirjoitti suomesta jotain taas kerran jolla hakee hyväksyntää seuraavaa venäjää ylistävää kertomustaan varten jossa kerrotaan historiaa duuman mukaan taas….

Antioksennus

Tämä herättää kysymyksiä.. Ovatko juha II, zardex ja niiden toverit oikeasti erdoganin jalkavaimoja?

Timi T

Veikkaan ennemmin Pekka I:stä kavereineen …

Ilkka Forsten

Viitekuvassa oleva patruunavyö on väärin ladattu. Siinä pitäisi olla joka neljäntenä valojuova ja viidentenä panssariluoti. Yhtään värikoodia ei ole havaittavissa, joten kertausharjoituksilla on tilaus.

Timi T

Valkoisella ja mustalla merkatut luodit on kielletty rasismin takia…

Ilkka Forsten

Niinpäs onkin, nyt tuli hankala rasti kuinka erottaa ne muista. Mutta onneksemme sodassa ei ole sääntöjä, ne otetaan käyttöön vasta sodan jälkeen ja silloinkin voittajan näkökulmasta katsottuna. Räjähtäviä luotejakaan ei saisi olla, mutta on kuitenkin. Tämäkin asia on tosin ratkaistu kiertämällä sääntöä. Selvitetäänpäs millainen rakenne on venäläisten AK-74 kiväärin luodissa. Ulospäin se näyttää ihan normaalilta kokovaipailta, mutta kun kuoritaan päällä oleva rautavaippa pois,( luit oikein rautavaippa, sillä venäläiset ei käytä tombakkia kuten lännessä, ) niin alta paljastuukin karkaistu terästappi joka on kärjestään viistetty. Kun osuma tulee, taittuu päällä oleva vaippa kärjestään vinkkeliksi, joka saa aikaan luodin pitkittäisakselin kautta tapahtuvan pyörimisliikkeen. Tällainen luoti repii kohteelta kaikki eteen tulleet lihaskudokset riekaleiksi, ja kavitaatio on normaalia suurempi, kuten myöskin siitä seuraava verenpurkauma. Jenkkien .223 toimii tietyssä mielessä samalla periaatteella, mutta perustuu enemmän kovaan lähtönopeuteen ja terminaaliballistiikassa niin sanottuun hydrashokkiin.

Toin sen näisin

Niin, no minusta kaikki islamilaiset valtiot ovat terroristisia. Niiden yhteiskuntajärjestelmät ja kurinpito perustuvat pelkoon. Tällaisia pelotteita ovat mm kuolemanrangaistus, julkinen ruoskinta tai jäsenten silpomiset, pitkät vankeustuomiot usein kurjissa oloissa sekä usein epävirallisempi ja virkamiesten läpi sormien katsoma kunniaväkivalta. Terrorismihan tulee pelkoa merkitsevästä terror-sanasta. Puhutaan myös valtion terrorista. On ymmärrettävää, että kun koko virallinen järjestelmä toimii pelkopohjalta, on sen tuomitsemisessa enemmän riskejä kuin että kyseessä olisi järjestelmän ulkopuolelta tai marginaalista operoiva pienempi toimija.

Ilkka Forsten

Kun vaihdatte Erdoganin nimen kohdalle Putin, niin tiedätte mistä nyt tuulee ? Jos natoon liittyminen on yhden valtion takana, niin eikö myöskin natosta erottaminen voisi olla sitä samaa. Turkki on kusettanut EU:ta koko ajan, ja saman se teki natomaille. He ovat olevinaan lännen kanssa liittolaisia, mutta ostivat Venäläisiä ilmatorjuntaohjuksia ja levittivät tietoja F-35 koneen kehityksestä. Eikö se olisi aika hyvä syy potkia suurmufti ulos natosta ?

erkkielukka

Erdogan on täysim….u, kansakoulunopettaja, rakkikoira ja homo. Puppeli Pekka voisi mennä imemään erdokaanin pikkup..peliä ja lahjoittaa kaikki jaffit, kurdit ja karvaranteet turkkiin. Kostona tulevaisuudessa turkille ei EU-jäsennyyttä, eikä mitään myönnytyksiä tolle kusipäälle. Kaikki turkkin suuntautuvat lomat ja eritoten läskien suomalais ämmien panolomat pitää peruuttaa lailla ja kaikki tavara turkista ja puhumattakaan turkkilaisesta jugurtista boikottiin prkl. Erdokaani ampuu itseään molempaan jalkaan, jos luulee saavansa jotain konkreetista aikaan. Voi v..tu mitä vajakkeja noi ählämit on.

Eka Kettunen

Onhan noissa Erdoğanin jutuissa vinha perä.

Suomeen on rahdattu lentokoneella Alholin vankileiriltä porukkaa. Poliisi seuraa neljääsataa henkilöä aktiivisesti, josko aatteen palo muuttuisi teoiksi. Ja olihan Turussa torikeppostelukin muutama vuosi sitten.

Oikeudessa on ollut lisäksi muutama miljoonia euroja maksaneita juttua, joissa pään roikottelun ja sairaan sadistisuuden todettiin oleva normaalia arkipuuhastelua.

Jukka

Erdogan on oikeassa. Meillähän on terroristeja ja niistä pidetään hyvää huolta. Ei tarvi pelätä syytteitä. Se on nähty. Ja jos huono tuuri käy, tuomio on lujassa! Jos joku väittää, ettei meillä ole terroristeja, valehtelee.

Timi T

Samaa mieltä, tosin Suomesta voisi kaikki muslimit viedä turkkiin, jossa he ruotisivat ketkä ovat terroristeja. Mukaanlukien ja nimenomaan Suomen passin saaneet.

Puolueeton

Ei ihme, että Turkissa epäillään Suomen tekemiä sopimuksia. Suomellahan on tehtynä naapuruussopimus Venäjän kanssa:
”Suomen ja Venäjän sopimus suhteiden perusteista solmittiin 20. tammikuuta 1992. Sopimuksessa käsitellään alueellista koskemattomuutta ja valtiollista yhteistyötä. Sen allekirjoittivat Suomen pääministeri Esko Aho ja Venäjän varapääministeri Gennadi Burbulis. Sopimus ratifioitiin 26. kesäkuuta ja se tuli voimaan 11. heinäkuuta 1992.”
Sopimusta meidän vallanpitäjät rikkovat törkeästi. Törkeä tarkoittaa sitä, ettei Venäjän kanssa ole asiasta keskusteltu ja meidän vallanpitäjät toimivat muiden valtioiden aloitteesta sopimuksen vastaisesti.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä
Ilkka Forsten

Keskusteliko Venäjän Ukrainan kanssa, ja miten oletat että ne keskustelut sujuisivat suomen osalta ? Sopimuksista puheen ollen, Putin ei koskaan ole julistanut sotaa ukrainalle, joten SEKIN on kansainvälisten sopimusten rikkomista.

karttapallon potkija

Globalisaation haittapuolet vievät meidät kohti sotaisia aikoja,

Liian syvää ”yhteistyötä” on tehty sellaisten tahojen kanssa joiden pitkän aikajänteen poliittiset intressit ovat liian erilaiset. Esimerkkejä toteutuneista riskeistä.

  • EU:n energiariippuvuus Venäjästä
  • tavarantuotannon riippuvuus Kiinasta
  • ruoantuotannon riippuvuus merten takana olevista vilja-aitoista
  • änkyrä-Unkari EU:ssa
  • muslimi-Turkki läntisessä puolustusliitossa
  • YK:n Agenda 2030:n velvoittama massiivinen kemumigraatio EU-alueelle

Niinpä sitten Voimatahot kiristävät ja painostavat sovittelevia tahoja mennen tullen.

Toivottavasti ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen ei ole totta, sillä sellaisen hidastustoimet jäävät auttamatta konfliktien aikakauden telaketjujen alle.

Ilkka Forsten

Ilmaston lämpeneminen on totta, mutta ei siinä mittakaavassa ihmisten osalta kuten kerrotaan. Me olemme jo nyt telaketjujen alla, telaketjufeministit ovat ajaneet kaikesta yli ja mikään ei riitä.

Nationalisti

”Nato-hakemus on ihan läpihuutojuttu”
”Liittymiskeskustelut on tunneissa ohi”
Heh, voisiko nämä samat naamat tulla nyt koko kansan eteen selittelemään, että mitkä nyt on fiilikset ja oliko sittenkin kyse siitä, että koko asiasta on alunperin valehdeltu ja lähdetty kokeilemaan kepillä jäätä?

Nautin, kun Erdogan kyykyttää näitä kansanpettureita.
Olisi hienoa, jos Turkki estäisi kokonaan Suomen jäsenyyden, ei tekisi minkäänlaisia kompromissejä.

Jukka

Nato-asiassakin olimme sinisilmäisiä kuten niin monessa muussakin asiassa. Se peli mitä Turkki ja Venäjä pelaavat, ei tiedä kukaan. Taisipa koijarit huijata meidät ansaan!

seant

Mielestäni Niinistö, Marin ja Haavisto ovat mokanneet pahemman kerran, heidän pitäisi erota tai erottaa, sillä he ovat saattaneet Suomen tukalaan tilanteeseen. Jo silloin kun alettiin Nato hakemuksesta puhua kirjoitin Hs:n kyseiseen asiaan liittyen kommentin, jonka Hs julkaisi. Ensin pitäisi saada sitova lupaus kaikilta Nato mailta, että he puoltavat Natohakemusta, ettei olla löysässä hirressä kuten Ukraina ja käy vielä samoin.

Nationalisti

Samaa mieltä tästä, mutta meillä onkin tällä hetkellä valtiojohto, joka ei ole, eikä tule koskaan ajattelemaan Suomen ja suomalaisten etua.
He ovat rahanahneita globalisteja, jotka ovat globaalin eliitin pillin mukaan tanssijoita.
He toimivat tiettyjen intressien mukaan ja tavoitteisiin pääsemiseksi he valehtelevat Suomen kansalle kirkkain silmin ihan mistä vaan.
Esimerkiksi nämä ”Nato-gallupit”, kun vastaajat ja tulokset ovat tarkkaan räätälöityjä, saadaan sellainen lopputulos kuin halutaan.
Ei ole mitään selitystä sille, kun yhtäkkiä tehtiinkin päätös, ettei vuosikymmeniä puhuttua kansanäänestystä uskallettukaan järjestää, vaikka samaan aikaan hehkutettiin ”selviä gallup-lukemia”.
Valtamedian ja poliitikoiden toimesta suomalaisille valehdeltiin, taas.

Ilkka Forsten

Valtion puolustukseen liittyvistä asioista ei aina käydä vaaleja. Ei 1944 kukaan vaatinut että nyt on saatava kansan äänestys siitä mitä on tehtävä kannaksella kun suurhyökkäys alkoi.

Tuumailija

Silloin olikin hieman konkreettisempi tilanne ja omaa oikeaa tietoa naapurin liikkeistä omalla tontillaan.
Nyt mennään mutulla ja fiilispohjalla, oletetaan faktoja. Ei ole iivana keskittänyt joukkoja normaalia enempää rajapintaan tarkoituksenaan tulla yli, mutta päättäjien mielestä pitää kaikki sillat polttaa ja purot padota kun muut niin käskevät.

Ei nykyään mistään käydä vaaleja, kansanvaltaa ei ole.

Ilkka Forsten

Tuohon nyt voisi vastata monella tavalla, mutta otetaan se helpoin vaihtoehto. NATO:n joukkoihin liittyminen ei olekaan juuri tähän hetkeen suunnattu toimi, vaan mahdolliseen uhkaan joka saattaa kumuloitua tästä nykyisestä tilanteesta, tai sen jälkimaininkina. Kyllä meillä vaaleja käydään, seuraavat on tulossa jo alle vuoden kuluttua. Eri asia on ovatko ne rehelliset, vai joko taas saadaan viimeisen viiden minuutin aikana Mynämäeltä kokoon reilut parisataa ääntä, joilla demareista tehdään taas pääministeripuolue. Se kun tuntuu olevan ajan henki että ” pieni vilppi ” sallitaan jos sillä voidaan taas laittaa vihersosialistit valtaan. En ole koskaan uskonut että demarit voittivat rehellisesti edelliset vaalit.

Tuumailija

Näin juuri, mutta niin tämä mekkohallitus asian sisäistää, tämä on se kulminaatiopiste heidän mielestään.
Todellisuudessa asiaa on alustettu vuosikymmeniä ja niinistö on ollut vakaa tekijä lobbauksessa, toki siinä on muitakin ollut hämmentämässä kuten erittäin luotettavat stubb ja ahtisaari.
Tähän prosessiin liittyvät myös varuskuntien lakkautukset ”säästösyistä” ts. puolustusvalmiuden/-kyvyn laskeminen.

Viime ja edellisten vaalien tuloksen ilmoitti hs sekä muu keltainen lehdistö jo kuukausia aiemmin, joten rehellisyydestä tai kansan mielipiteestä ei ole enää kiinni kuka hallitukseen pääsee ja mille paikalle, ne on sovittu saunailloissa aikaa sitten. Eihän marinikaan ole laillisesti valtiosäädöksen mukaan pääministeri, kukaan ei häntä paikalle valinnut.
Tässä Halal- Aho oli oikeassa kun toi esille enenaikaisten vaalien järjestämisen, mutta sitähän ei tietyistä syistä otettu kuuleviin korviinsakaan.

ike

Ajattelin jo viikkoja sitten sanoa että ei tarvitse hääppönen olla että ajatukset otetaan tosissaan. Erdoğan kuitenkin on turkin presidentti, huolimatta minkälaisilla vaalivilpeillä on tuohon asemaan noussut. Ehkä se on vähän sama kuin tuolla itänaapurissa. Jos joku voi sinua pettää niin se kai vain on fiksumpi. Jotenkin haluaisin eroon tuosta maailmankuvasta mutta nyt se vaan on niin.

ville vallaton

Joe Bidenin valinta oli varmaan kaikkien mielestä rehellinen ja onnistunut. Meillä on vahvimman Nato-maan johdossa jo yksinkertaistenkin ihmisten käsityksen mukaan pahasti dementoitunut henkilö ja varapresidenttinä ”hullun naurua” naurava Kamala Harris! Vaalit ovat juuri sellaisia joiden tulos on kuten Stalin aikanaan totesi ”kuka laskee äänet”!
Scott Ritterin viimeisin asiaa täynnä oleva esiintyminen kertoo koruttomasti mitä saamme odottaa tulevaisuudessa, joten näillä mennään! Erdogan on valitettavan selkeästi asiat ymmärtävä, joten joitakin johtopäätöksiä olettaisi myös Suomen hallituksen pystyvän tekemään!

Runtiti-pou

Nato on pelkkää lehmänläjää. Scholzit ja Macronit ovat kuin Sorsa ja Halonen. Vedetään hakemus pois ja aletaan tukemaan kurdeja

Ilkka Forsten

Antifaltako saat ohjeet miten pitää kirjoittaa ?

Runtiti-pou

Niin kuinka luulet Scholzin tykevan Suomea, vaikka Suomi olisi Naton jäsen? Puhumattakaan näistä Erdoganeista ja Orbanoista….

Ilkka Forsten

Kun annetaan kurdit Erdoganille, ja myydään muutama pertaani, niin sanoisin että ihan hyvin. Sakkaväki voidaan minun puolestani lähettää sinne mistä ovat tulleetkin, ja asekauppa on hyvää liiketoimintaa. Itse asiassa mehän voimme tehdä vaihtokaupat. Erdogan saa haluamansa ja me saamme droneja. Se että hän on suurmufti ja haaveile kalifaatista, ei meinaa mitään, sillä natomaana he eivät voi pakottaa toista natomaata islamilaiseksi.