Kulttuuri Muu maailma Rikos

Turkki kielsi Priden järjestämisen Istanbulissa

Kuva: Unsplash.

Turkin poliisi esti satoja ihmisiä kokoontumasta Istanbulin vuosittaiseen Pride-paraatiin sunnuntaina ja pidätti kymmeniä sen jälkeen, kun paikalliset viranomaiset olivat kieltäneet kulkueen järjestämisen tänä vuonna.

Tuhannet ihmiset osallistuivat ennen Pride-paraatiin Istanbulin pääkadulla Istiklal Avenuella, mutta viime vuosina presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja hänen islaminuskoisen AK-puolueensa johtama hallitus on tiukentanut suhtautumistaan LGBTQ+-vapauteen.

Homoseksuaalisuus ei ole Turkissa rikos, mutta vihamielisyys sitä kohtaan on laajalle levinnyttä, ja poliisi on vuosien mittaan puuttunut yhä tiukemmin paraatien järjestämiseen.

Sunnuntaina mellakkapoliisit estivät pääsyn Taksimin aukiolle ja tukkivat monia katuja läheisessä Cihangirin kaupunginosassa, mihin LGBT-väkeä kokoontui. Myös alueen julkinen liikenne oli suljettu.

Beyoglun alueen paikallisviranomaiset kielsivät kaikki Pride-viikon tapahtumat 20.-26. kesäkuuta välisenä aikana, koska ne voisivat johtaa julkisiin levottomuuksiin yhteiskunnan herkkyyden vuoksi.

Yliopisto-opiskelijat syytteeseen pride-lippujen yhdistelemisestä uskonnollisiin islamilaisiin kuviin

Istanbulin asianajajaliiton väitteen mukaan rauhanomaisia mielenosoituksia ei voida kieltää.

Sateenkaari- ja transsukupuolisten lippuja kantavat väkijoukot kokoontuivat sunnuntaina hetkeksi mihin pystyivät. He huutelivat LGBT-iskulauseita. Poliisi hajotti joukot ja pidätti joitakin henkilöitä.

Viime vuonna sisäministeri Suleyman Soylu kutsui joitakin yliopisto-opiskelijoita ’LGBT-poikkeaviksi’, kun taas Erdogan kehui puolueensa nuorisosiipeä siitä, että he eivät ole LGBT-nuoria.

Ankarassa sijaitsevan Lähi-idän teknillisen korkeakoulun opiskelijoita syytettiin osallistumisesta Pride-paraateihin yliopistoissa, mutta heidät vapautettiin syytteistä.

Istanbulin Bogazici-yliopiston opiskelijoita vastaan käydään parhaillaan oikeudenkäyntiä, joka koskee islamilaisia kuvia ja sateenkaarilippuja yhdistävää kuvaa, joka oli esillä kampuksella järjestetyssä taidenäyttelyssä.

Lähde: Reuters

33 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Hh1488

Varmaa harmittaa kansalaista.

unto

Nyt vaan Turkkiin vaatimaan naisten ja muiden oikeuksia. Siellä se ongelma on, ei Suomessa.

unto

KONE ja Finlayssonikin voisi mennä sinne uusine kirjavine logoineen.

murre riepunen

Sukupuolisesti vinksahtaneiden ylitöpäinen intoilu jatkuu…valitettavasti.

Äly hoi

Ei näillä mielisairailla ole ollut ennenkään oikeuksia. Miksi ne nyt sitten luulivat että niillä olisi kokoontumis- ja mieleimaus oikeusksia? Turkissa???

riitta

voi ei, kadulla paneminen on kielletty…
Miksi muuten hallituksen moittiminen on naisvihaa, sanna marin + kump ovat naisoletettuja, eli samaa homofobista meininkia taalla suomessa.
ps. saiko marin potkit s-marketin kassalta koska antoi asiakkaille enemman takaisin kuin ostosten hinta

Piikkilampaat

Olen kuullut että ”marisija” ei osannut käyttää tosiaan kassakonetta, eikä edes laskuria. Näin ihmisiltä vietiin ylimääräistä useimmin joskus asiakkaat sai enemmän, mutta harvoin noin päin. Näkeehän tuon nykyääkin, ei tiedä kenen rahoja mättää ja minne, mutta ei ainakaan Suomeen se on varma.

Jussiboy

Voi voi, ettekö parempaan pysty, säälittävää.

John Quiman

Voi voi, ettekö parempaan pysty, kuin ylimielisyyteen, ei tosin säälitä.

juha II

Tuo voi osaltaan selittää sen ettei ulkoministeri Pekka Haavisto ole uskaltautunut yrmeän sedän juttusille. Tiedä vaikka pallikin *(tuoli) olisi puuttunut.

*EU:n ”van loijonille” ei ollut Ergogan varannut edes istumapaikkaa vierailulla Turkissa vaan se osoitettiin saman firman miespuoliselle yhdentekeväisyydelle.
Niin paljon se Suomessa jumalan virkaa tekevä kerho painaa kansainvälisillä näyttämöillä. Ei ihme, että tänne tunkee koko maailman joutoväki vetelehtimään rikostellen ja rakastallen väkinsin. EU alkaa olemaan kuin vuosikaupalla luomatta ollut ulkohuussi. P..ka haisee ja nokkoset rehottavat!

Jegros

”Ei ihme, että tänne tunkee koko maailman joutoväki vetelehtimään rikostellen ja rakastallen väkinsin.” Miksi venäjä ei laita rajoja kiinni? Vaikka tuskin sillä olisi paljon merkitystä venäläiset ihan itse hakkaa naiset ja lapset se on siellä ihan laillista, eikä raiskaustakaan voi miliisille kovin helposti kertoa, kun venäläiset ei riitä käyvät raiskailemassa naapuri maissa..

Hetero

Turkista löytyy hyviäkin puolia…

Köydenjatke

Islam vihaa homostelua. Sitten, kun muslimit pääsevät valtaan länsimaissa 50-80 vuoden sisällä, niin Suomessakin peppu-pekat saavat mennä takaisin kaappiin tai muuten odottaa kemu-nosturi ja köysi sharian mukaan…

Mut ku EU kielsi meittiä...

Kun ollaan LIIAN suvaitsevaisia niin silloin erehdytään suvaitsemaan myös suvaitsemattomia aatteita (Islam)
Suvaitsevaisuus ja avoimet rajat eivät sovi yhteen.
(kyllähän punagröönatkin tuon ymmärtää, mutta ne haluaakin kaaosta joka mahdollistaisi sen ”legendaarisen” vallankumouksen)

Tuumailija

Ihan samaa maata katolisten kanssa, kauhea kieltäminen ja ukaasi päällä, mutta kulisseissa hompottelu on ihan ok.
Tämä on tällainen julkinen tabu, ulospäin tai julkisesti ei kannata mennä julistamaan suuntaustaan, silloin napsahtaa kemeriä leukaan.

Näin se on kautta maailman sivun ollut, ne ketkä äänekkäimmin ovat asian kieltämässä omaavat omissa porukoissaan normia enempi peppu-pekkoja.
Samoin asia menee toisin päin kuten näillä pride hihhuleilla, ajetaan jotain agendaa ihan moraaliposeerauksen vuoksi, mutta ei havaita sitä että tehdään todelliselle ”vähemmistölle” korvaamatonta haittaa.

ike

Paljolta säästyttäisiin kun ihmiset oppisivat pitämään tietyt asia itsellään. Ei niitä tarvi jokapaikkaan kuulutta. En tiedä mistä tuo tapa oikein on tullut. Ei niitä vapauksia ole kukaan viemässä, tehköön omissa porukoissaan mitä haluavat mutta täytyykö sitä aina maailmalle tiedottaa. On olemassa vielä lapsiakin ja heillä ei ole käsitystä edes normiseksuaalisuudesta niin eiköhän tuo prideporukksa vaadi vähän liikoja, kai ymmärtämättömyyttään.

John Quiman

Tuo lasten mieliin vaikuttamispyrkimys on erittäin haitallinen seikka. Se pitäisi kieltää kaikilla mahdollisilla tavoilla, jopa vankilauhalla.

Kata

https://www.dailymotion.com/video/x2yblek

Joskus uskallettiin harrastaa huumoriakin…turkki kuin turkki. 😀

Ilkka Forsten

Aikoinaan Puolassa vierailulla ollut ei voinut autosta vikaa hakiessaan sanoa että nyt se löytyi, vika on puolan johdossa.

Ilkka Forsten

Oikeassa olet. On mielenkiintoista huomata kuinka aikuisen järjellä ja tiedoilla yritetään vakuuttaa joku jolta puuttuu vielä kyky hahmottaa mitään aikuisuuten liittyvää. Kenties pridepiireissä ajatellaan että toistolla synnytetään suurempi potenttiaali luoda omalle agendalle hyväksyttävä ilmapiiri, mutta siinä mennään metsään koska unohdetaan ettei ihmiset ole samanlaisia ajatusmaailmaltaan, eikä ihmisten kehitys-aste ole sama 5 tai 50 vuotiaalla.

Propagandan ongelma on, että liian pitkään toistettuna se menettää merkityksensä. Tämä havaittiin sotavuosina. Vihollisen propagandalle naurettiin alkuvaiheessa, sitten tuli hetki kun jotkut alkoivat miettiä voisiko sanomassa olla jotain perää, ja kun toistoa jatkettiin, siihen otettiin mukaan jo niin ansurdeja väittämiä että teho katosi. Se mihin raja vedetään on hyvin herkkää touhua, sillä ihmisen mieli ei loputtomiin käsittele tarjottua informaatiota uskottavana totuutena.

Prideryhmien propagandassa alkaa nyt olemaan juuri se vaihe meneillään kun uskottavuus alkaa kärsimään, ja julistus aiheuttaakin enemmän agressiota kuin myötäelämisen tarvetta. Lapset ei luonnollisestikaan ymmärrä asiaa, ja siksi pidän siihen kohderyhmään suunnattua hypetystä haitallisena. Jos aikuisväestöön kohdennetaan vastaavaa, ja siellä ei ymmärretä mistä kana pissii, niin mitä sitten. He ovat oikeutettuja ajattelemaan tavallaan ja hyväksymään ympäristön ärsykkeet, tai hylkäämään ne.

Mitään yhden asian tai aatteen jatkuvaa toistoa ei pidä hyväksyä ilman kritiikkiä. Kriittisyys puolestaan syntyy koetusta ja koetun analysoinnista eikä sitä pysty lapset tekemään. Pridejutut ei kuulu lapsille. Aikuiset eläköön miten haluavat mutta iholle ei tarvitse silloinkaan tunkea. Olen aikoinaan sanonut että seksuaalisesti erilaiset ihmiset mahtuu kyllä samalle kadulle kanssani, eikä tarvitse vaihtaa puolta. Mutta jos he vaativat minulta puolen vaihtoa, ollaan siinä rajalla että agressio voi määrittää toimintatavat.

Jussiboy

Sehän onkin teille sitten onnenmaa. Olette te ristiriitaisia ihmisiä.

John Quiman

Eihän siinä puhuttu kuin suvakkien onnenmaasta, siis siitä mihin suvakkien touhut vievät, väistämättä. Todellisuus kun ei seuraa ideologiaa, vaikka kuinka uskoisitte.

Minervan Pöllö

Islam on itseasiassa homofiilinen uskonto, homoseksuaalisuus siellä on yleisempää kuin länsimaissa, sitä kutsutaan veljesrakkaudeksi joka ei ole homoseksuaalisuutta heidän mielestään. Antiikin Kreikassa homosekuaalisuus oli aateliston yksinoikeus, mutta he kehittivät myös koko länsimaisen kultuurin perustan. Islamilaisessa maailmassa ei ole kehitetty yhtään mitään muuta kuin itsepetosta, tälle kehittymättömyydelle ei ole loppua näkyvissä, on järjetöntä että tätä paikalleen pysähtyneen hapettoman kulttuurin annettaan levittäytyä Eurooppaan ja sitä jopa tuetaan omien arvojemme kustannuksella.

Hh1488

Ja naiset saa ansaitun rättinsä naaman eteen

Nationalisti

Oikein! Olisi mukava nähdä, että kyseinen pervokulkue kiellettäisiin myös Suomessa.

Ilkka Forsten

Koska tunnustaudut nationalistiksi, siis kansallismieliseksi, kerro miten joku pridejuttu voi järkyttää mieltäisi niin paljon että suitsutat Turkin, ( islamilainen pas****valtio ) hyvyttää ? Minulle islam näyttäytyy huomattavasti suurempana uhkana kuin se mitä joku omassa seksuaalisuudessaan haluaa tai kokee. Ja ennen kuin sanot mitään, muista että minäkin olen nationalisti, mutta kohdistan vastuksen siihen joka on uhka myöskin meidän kansalliselle turvallisuudelle ja identiteetille. Se on suurempi asia kuin joku pervomarssi, koska siinä porukassa ei tavoitella uskonnollista käännöstä kun taas islam haluaa tuhota pajon muutakin kuin pridekulkueet.

Prideporukka haluaa ajaa omaa asiaansa, mutta ei luoda uskonnollista pappisvaltaa tai imaamijohtoista sharialakiin perustuvaa kehitysmaata. Ihan arkisessa elämässä ne tänne tuppaavat muslimit ovat sinulle suurempi uhka kuin yksikään homo.

Voitko käsi sydämellä sano ettet ole koskaan edes ajatellut mitään ” pervoa ”, mitä se sitten lieneekään ? Ja kannattaa muistaa että toisen pervoilu voi olla toiselle ihan normaali asia. Eiköhän olisi kaikkien kannata hyvä jos se nationalistinen henki kanavoituisi ulkoisten uhkien torjuntaan, eikä näpertelyyn siitä voiko joku vähemmistö kerran vuodessa tulla julkisuuteen. Pedofiilit ovat asia erikseen, en minäkään niitä sulata, mutta jos kaksi aikuista ihmistä yhdessä haluaa jotain, sen ei pitäisi kuulua kenellekään. Aikoinaan ihmiset valittivat yhtenään TV ohjelmista, kunnes joku viisas sanoi että siinä laitteessa on nappula josta saa ruudun pimeäksi. Ei ole pakko katsella sitä mitä ei halua, ja prideporukan kohdalla pätee sama. Jos ei kiinnosta, ei ole syytä mennä paikan päälle huutelemaan tai ylistää turkin kaltaista saastaa hyvänä esimekkinä.

Nationalistina sinun(kin) pitäisi olla huolissaan siitä, että Erdogan jarruttaa Putinin käskystä Suomen ja Ruotsin natojäsenyyttä, siitä kannattaa pitää meteliä. Prideporukka ei ole estämässä maanpuolustusta vaikka ovatkin useasti sivareita. Valta-osa kansasta on ja pysyy heteroina, ei sitä mikään uhkaa.

jopelix

Vastaus on että kaikki uuniin paitsi heterot kristityt

otto suni

Samaa mieltä!

Jegros

Niinhän sinä aina jos joku russkijenisti kirjoittaa…

Ilkka Forsten

Miten ajattelit erottelun suorittaa ?

Jegros

Koska se on russkijenisti ei vaan osannut laittaa tuota suomeksi niin kirjoitti nimimerkikseen nationalistin.

Ilkka Forsten

Olemme liikuttavan yksimielisiä siitä asiasta.

Puolueeton

Jos lännen odiotismi jatkuu, ajan kuluessa elimiänsä esittelevätkin tulee suvaitsevaisuuden lisääntyessä sallia. Näitähän sorretaan, kun eivät saa olla omien halujensa mukaisia.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa