Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Uutiset

Ukraina: Näistä maista Venäjä värvää sotilaita

Kuva: Wikimedia Commons/Vitaly V. Kuzmin.

Venäjän on kerrottu kärsivän suuria tappioita Ukrainan sodassa, ja maa on viime vuodesta lähtien kampanjoilla värvännyt joukkoihinsa sotilaita ulkomailta.

Venäjän armeijassa palvelevilla ulkomaalaisilla on oikeus saada Venäjän kansalaisuus vuoden palveluksen jälkeen, ja lisäksi Ukrainassa palveleville maksetaan noin 2 600 euron kuukausipalkkaa.

Kansalaisuus ja suhteellisen suuret ansiot houkuttelevat erityisesti Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista kotoisin olevia. Tadzikistanista, Uzbekistanista ja Kirgiisiasta on perinteisesti muutettu Venäjälle, ja liittyminen Venäjän armeijaan ei ole suuri askel.

Lisäksi Venäjä on värvännyt sotilaita aktiivisesti muun muassa Kuubasta ja Syyriasta, kertoo Ruotsin puolustusvoimien everstiluutnantti Johan Huovinen.

Venäjän joukkoihin Ukrainaan on liittynyt marginaalinen määrä syyrialaisia, arvioi Huovinen.

”Noin 100-150 miestä, suunnilleen komppanian verran”, hän sanoo.

Länsi-Intiassa sijaitsevasta Kuubasta on Ukrainaan lähtenyt noin 700 sotilasta, jotka Huovisen mukaan eivät välttämättä ymmärrä lupautuneensa osallistua sotaan.

”Kuubalaisten matkustamista ulkomaille valvotaan tiukasti, ja tämä (liittyminen Venäjän armeijaan) on yksi keino kiertää sääntöjä”, Huovinen päättelee.

Venäjän lupaama palkka, sosiaaliset edut, kaatuneen omaisille maksettava eläke, ja Venäjän kansalaisuus on suuressa osassa maailmaa houkutin lähteä taistelemaan Ukrainassa Venäjän puolella.

”Määrät eivät ole suuria, mutta joka tapauksessa lisä Venäjän armeijalle”, everstiluutnantti Johan Huovinen sanoo.

Lähde SVT

Uusimmat uutiset