Eurooppa Muu maailma Politiikka Uutiset

Ukraina: Ruotsalaista kirkkoa pommitettu

Pommitettu luterilainen kirkko Hersonin alueella. Wikimedia Commons.

Venäläiset dronet ovat pommittaneet kirkkoa Ukrainan ruotsalaisten asuttamassa Gammalsvenskbyn kylässä. Kirkko on saanut suuria vaurioita.

Kylää on pommitettu muun muassa kamikazedroneilla useitten päivien ajan.

Gammalsvenskby sijaitsee sotatoimialueella Dnepr-joen varrella Hersonin oblastissa. Kylässä asuu noin 200 ihmistä.

”On vaikea ymmärtää, että he käyvät tällaisten rakennusten kimppuun”, sanoo ukrainanruotsalaisia tukevan yhdistyksen puheenjohtaja Sofia Hoas. ”Kylässä ei ole sotilaallisia kohteita, eikä sieltä kohdistu sotilaallista uhkaa. Gammalsvenskby on ollut sotatoimialuetta jo kaksi vuotta ja muistuttaa sorakasaa”.

Hoasin mukaan kylän asukkaat ovat kuitenkin toiveikkaita. Suunnitelmat sodanjälkeiselle ajalle, ja Gammalsvenskbyn jälleenrakentamiselle ovat jo työn alla.

”Sota tulee päättymään, ja jälleenrakennus alkaa, vaikka se tulee olemaan vaikeaa”, Sofia Hoas kertoo.

Gammalsvenskbyn perustivat 1700-luvun lopulla Ukrainaan siirretyt vironruotsalaiset. Kylässä yhä asuvat ruotsalaiset ovat enimmäkseen iäkkäitä, ja puhuvat ruotsinkielen ukrainalaista murretta.

Enimmillään Gammalsvenskbyssä asui jopa 2 500 asukasta. Ruotsalaisia kylässä oli muutamia satoja, mutta moni on jo Neuvostoliiton aikana muuttanut muun muassa Ruotsiin.

Lähde SVT

Tilaa
Ilmoita
5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Kuka luulee sodassa olevansa suojassa?
Jos nyt Suomikin ajetaan sotaan USA:n ja Ukrainan luonnonvarojen takia, niin kyllä ne ohjukset paukkuu joka paikkaan, ihan sama menetkö kirkkoon, moskeijaan, kouluun tai vaikka sairaalaan.
Ainoa keino estää se on diplomatia, josta meidän (maanpetturi) poliitikot luopuivat.
Stubbikin myi heti pressaksi päästyään miljoonatalonsa, kun tietää että Suomesta on kohta vain rauniot jäljellä.

Peter Kreisler

Stubbin ja muiden (marionetti) päättäjien on helppo luopua diplomatiasta, sillä he eivät ole rintamalla ottamassa vastaan hyökkäystä.

Ilkka Manttari

Venäjä noudattaa oppiaan sodankäynnistä jossa siviilit raiskataan ja tapetaan ensin, jos ei muuta voida. Vaikuttaa vastustajan moraaliin.

Marko Kristian

Ihan sama oppi se on jokaisella sodassa. Etkö ymmärrä?
Ei siinä vaiheessa kellään ole mitään inhimillisyyttä, ne joilla on tapetaan ensin.
Ukraina ei ole yhtään parempi vaikka valkopesu on hurjaa.
Se että mistä sota on lähtenyt? Turha se enää selittää kun sinunkaltaiset sanoo vain ”Venäjän provosoimaton hyökkäyssota” , todellisuus onkin ihan muuta.

Ilkka Manttari

No, olet osittain oikeassa. On kuitenkin eroja miten kansat suhtautuvat toisiin ihmisiin. Ehkä johtuu tiedonvälityksestä tms.Sen verran olen silläkin puolella kulkenut että venäjällä asioihin suhtautuminen poikkeaa siitä mihin olemme vaikka euroopassa tottuneet. En nyt väitä etteikö se eroaisi myös vaikkapa afrikassa. Ai että yleistyksiä pitää välttää. Riittävän usein asiat toistuessaan kuitenkin herättävät huomiota. Todellisuushan on aina muuta kuin minkä tiedonvälityksestä saa. Sitä yhdistetään kaikkeen omakohtaiseen kokemukseen ja siten saadaan edes jokin kuva. En väitä että ukrainan armeija olisi sen parempi kuin venäläistenkään. Olen kuitenkin siinä mielessä idealisti että en sulata että jokin maa esim. aloittaisi sodan ja toisi joukkoja suomen alueelle jos emme sitä suvaitse. Voit ajatella esim. Natoa kun se pyydetään johonkin maahan se on vähän eri juttu kuin jos joku aloittaa sodan ja miehittää alueita ilman toisen maan lupaa tai pyyntöä, enkä tarkoita pyyntöä pieneltä vähemmistöltä joka sattuu olemaan sitä mieltä.

Uusimmat uutiset