Kotimaa Politiikka

Uusia raskaita ajoneuvoja Puolustusvoimille

Sisu SA-241 "Rasi". Kuva: Wikimedia Commons CC BY 3.0.

Puolustusministeriö valtuutti Puolustusvoimat 9.6.2022 hankkimaan kuorma-autoja varusteluineen vuosina 2022-2025 Veho Oy Ab:lta ja Scania Suomi Oy:ltä.

Hankinta sisältää 155 kappaletta Mercedes-Benz merkkistä kuorma-autoja sekä Siimet-merkkisiä perävaunuja/lavetteja sekä seitsemän kappaletta Scania-merkkisiä ajoneuvoja. Lisäksi hankintaan sisältyy optio yhteensä 151 ajoneuvosta.

Hankinta toteutettiin Hansel Oy:n puitesopimukseen ”Raskaat ajoneuvot 2021 – 2023 (2025) Kuorma-autot palveluineen” perustuvana kevennettynä kilpailutuksena. Hankinnalla varmistetaan eri hankkeiden ja joukko-osastojen materiaalikuljetusten tarpeet.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 67,5 miljoonaa euroa, josta varsinaisen hankinnan arvonlisäveroton osuus on noin 34,9 miljoonaa euroa ja option arvonlisäveroton arvo noin 32,7 miljoonaa euroa.

Hankinnan kotimainen työllistämisvaikutus on noin 60 % hankinnan arvosta.

Lisätietoja antaa puolustusministeriöstä erityisasiantuntija Frans Peltonen p. 0295 140 021.

Puolustusministeriö

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Juha III suurin

Venäjän dimitrei kosksikoff sanoi eilen illalla suuressa valheen paljatus puheessaan, moskovan totuuden torilla putinin lämpimien rakastavien silmien alla tämän olevan virhe vain venäjä voi taata meille luetettavat mahdollisuudet vapauteen, naton kanssa jtailaiset kätyrit vain houkuttelevat venäläiset joukot suomeen raiskaamaan.

Bling Bling

Jonkun henkilön puhelinumeron sijaan olisi varmaan hyödyllisempää laittaa näistä julkisista hankinnoista linkki suoraan Hilmaan, jossa lisätiedot selviävät.
Hilma – Ilmoitus (hankintailmoitukset.fi)

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Bling Bling
Huonoja valintoja

Tätä minä aina ihmettelen. Itsenäisen Suomen aikaan valtio teetti ajoneuvot ja osti ne Sisulta. Jos sellaista ei ollut mitä tarvittiin, niin sellainen suunniteltiin. Näin raja jäi Suomeen ja ihmisillä oli töitä. Samalla saatiin tuotteita joita voitiin myydä ulkomaille. Ja valtion pääomantuotot kavoivat.

Nykyään kaikki kilpailutetaan ja se joka lobbaa (maasuttaa) eniten, se voittaa kaupan vaikka sillä ei olisi lainkaan tarkoitukseen sopivaa tuotetta. Tähän olen törmännyt monta kertaa. Ostaja, tässä taapauksesssa maanuolutus, on vain sitten leivtellyt käsiä ja koittanut pärjätä sen luokattoman tuotteen kanssa. Enkä nyt tarkoita Gaz:eja, Kraz:eja ja Uotseja. Vaan ihan kaikkea mitä ”lännestä” on tilattu. Jonkun vipukytkimen kumisuojaan kiinnitetään huomiota aivan liikaa eikä esim. nähdä että se itse kytkin on Kiinalainen heikkotasoinen vipuktkin joka kestää 1000 kytkentää. Joista puolessa resistanssi ylittää 1 ohmia. Tai aksilisto jonka laakerointi on täysin alimitoitettu ja planeettapörästö kuluu silmisssä. Puhumattakaan että heikkolaatuisen teräksen vuoksi materaalimtoitus tuo painoa kolminkertaisen määrän.

Kaikki nämä ovat rahan tuhlausta ja Suomen puolustuksen tuhoamista. Missä on ihmiset jotka tietävät mutta eivät tuo epäkohtia julki? Siksikö skapparit on aina kännissä?

ike

Kilpailutus on vain yksi keino hämärtää hankintaketjua. En usko että yksikään hankkija tietää lopputulosta kansantalouden kannalta jos päätyy ulkomaiseen toimittajaan, kun siitä ovat erimieltä myös talousoppineet. Voisihan sitä ajatella että nuo sotakorvauksetkin venäjälle olisi voitu ostaa venäjältä ja sitten myydä ne sinne sotakorvauksina, vai mitä luulette. Onko kehäpäätelmä lähellä.

Tiku

Kuvassa Sisu vaikka ostettiin Mersuja ja Scanioita???

otto suni

Veholla menee lujaa ja kauppa käy kun vihdoin saa ostaa länsitavaraa!

Tuumailija

Nostalgiakuva itsenäisyyden ajalta, kun ajoneuvot rakennettiin suomessa ja varaosatkaan eivät olleet kaukana, puhumattakaan huollosta ja kestävyys sekä toimivuus omaa luokkaansa.
Rasilla ja kesillä työllistettiin paljon suomalaisia kautta linjan, mutta kun lännestä saa (ostetaan pakotettuna aka nato srtandardi) tätä nykyä ”halvemmalla” kertakäyttökamaa niin pitää tukea sitä.

Tiku

Jeps, kun ostaa Euroopasta niin poliitikoille palkintona eu-virkoja ja hallituspaikkoja Eurooppalaisista firmoista.

ike

Meillä noita Tuppuraisia riittää. Jos jotakin hyvää haluaisi sanoa hänestä niin on ainakin avoimesti sitä mieltä että eurooppa voi kävellä suomen yli. No kun olen tuollainen vanha jarru niin ajattelen että ainoa oikea paikka on valtakunnanoikeus. Taitaa päteä aika moneen äänestäjäänkin. Entä sitten kun tulee tilanne että kaikki on viety.

Juha

Onhan nämä varmasti sitten niitä tämän punaviheraikakauden mukaisia fossiilivapaita polttomoottorittomia ajoneuvoja?

Valtiohan (EU) ei ole tekopyhä eikä toimi omien sääntöjen vastaisesti, joten näiden täytyy siis olla tuulivoimakäyttöisiä kulkupelejä.

Diesel on myrkkyä joka tuhoaa ilmaston, joten eihän näitä raskaita ajoneuvoja voida käyttää jos niistä tulee CO2-pakokaasua.

Juha
Huonoja valintoja

Ovathan ne. Nämä toimivt sormipattereilla. Sen vuoksi niissä on niin isot lavat. Ja sähkö tulee töpsölistä niin sehän ei aiheuta päästöjä. Puhdasta enegiaa.

Uusimmat uutiset