Eurooppa Muu maailma Politiikka

Vaarantaako Liettua turvallisuutensa Kaliningradin vuoksi?

Kaliningrad. Kuva: Wikimedia Commons.

Liettua määräsi lauantaina alueensa kautta kulkevat EU:n pakotteiden alaiset venäläiset tuontitavarat kauttakulkukieltoon ja päätti näin sulkea yhteydet Venäjän Kaliningradin alueelle.

Alueen kuvernööri Anton Alikhanov sanoi, että kielto estää puolet kaikista alueelle tulevista tavaroista, joista suurin osa kulkee rautateitse. Kielto katkaisee myös Kaliningradin ainoan öljyputken Venäjältä.

Toimenpide täydentää huhtikuussa EU:n asettamaa lentokieltoa, joka koski 21:tä venäläistä lentoyhtiötä ja joka esti tavaroiden lennättämisen myös Kaliningradiin. Ainoa yhtäjaksoinen kauttakulkutapa alueelle on nyt meriteitse kansainvälisten vesien kautta.

Venäjä vastasi, että Liettua joutuu kohtaamaan ”vakavia, tarkemmin määrittelemättömiä seurauksia toimistaan”.

Koska Liettua on Naton jäsen, Venäjän suorat sotilaalliset toimet laukaisisivat sopimuksen 5 artiklan, ja koko liittouma olisi sodassa Venäjää vastaan. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vannoi kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan puolustavansa Naton alueen ”jokaista senttiä”. Maaliskuussa Yhdysvallat vahvisti läsnäoloaan Liettuassa, jolloin maahan sijoitettujen sotilaiden määrä nousi noin tuhanteen.

Kaliningrad

Kaliningrad on satamakaupunki ja Kaliningradin alueen pääkaupunki Venäjällä. Vuoteen 1946 saakka kaupunki tunnettiin saksalaisella nimellä Königsberg (liett. Karaliaučius, puol. Królewiec). Kaupungissa oli noin 475 000 asukasta vuonna 2018. Se sijaitsee Itämeren rannikolla ja rajoittuu etelässä Puolaan sekä idässä ja pohjoisessa Liettuaan.

Miksi Kaliningrad on osa Venäjää?

Kaliningradin alue kuuluu Venäjään. Eksklaavina se sijaitsee noin 680 kilometrin päässä emämaansa pääkaupungista Moskovasta.

Toisen maailmansodan päätyttyä Neuvostoliitto sai Kaliningradin alueen hallintaansa Potsdamin konferenssissa. Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, alue jäi osaksi Venäjän federaatiota, jota ympäröivät uudet itsenäiset maat, jotka ajan myötä kehittivät läheiset suhteet länteen. Lopulta Puola ja Liettua liittyivät Natoon.

Miksi Kaliningrad on tärkeä?

Kaliningrad on Venäjän ainoa satama Itämerellä, joka on jäävapaa ympäri vuoden. Kaliningradissa toimii Venäjän Itämeren laivaston päätukikohta.

Sen strateginen sijainti estää aluksia kiertämästä Skandinaviaa pohjoista reittiä Jäämeren kautta. Tätä reittiä alusten on kuljettava Itämeren laivaston toisesta Pietarissa sijaitsevasta satamasta.

Kaliningradin sijainti tarkoittaa myös sitä, että Venäjällä on Naton linjojen takana merivoimien aluksia.

Laivastonsa ohella Venäjällä on Liettuan mukaan alueelle sijoitettuna myös ydinaseita. Maaliskuussa Venäjä määräsi ydinasevoimansa korkeaan hälytysvalmiuteen vastauksena siihen, mitä se kutsui kasvavaksi painostukseksi Nato-maiden taholta, jotka antavat ”aggressiivisia lausuntoja maastamme”.

Lähinnä Naton alueelle sijoitettuihin lyhyen tai keskimatkan ballistisiin ohjuksiin kiinnitetyt ydinkärjet tarjoavat Venäjälle varmemman ensi-iskun, koska ohjuksilla kestää vain vähän aikaa saavuttaa kohteensa Euroopassa.

Miten Venäjä on reagoinut?

Venäjä on ilmaissut närkästyksensä Liettuan toimista ja on luvannut reagoida tavalla, joka aiheuttaa Liettuan kansalaisille kärsimystä. Venäjä ei kuitenkaan ole täsmentänyt, miten se aikoo tämän toteuttaa.

Venäjä on kutsunut kauttakulkukieltoa ”saarroksi” ja sanonut, että toimenpide rikkoo kansainvälisiä lakeja. Kaliningrad on vahvasti riippuvainen tavaroiden ja materiaalien tuonnista Venäjältä.

Liettua puolusti kauttakulkukieltoa sanomalla, että ”se on vain askel, jolla noudatetaan EU:n pakotteita, joita Venäjälle on asetettu sen jälkeen, kun se hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla”.

”Matkustajien ja muiden kuin pakotteiden alaisten tavaroiden kauttakulku Kaliningradin alueelle ja alueelta Liettuan kautta jatkuu keskeytyksettä”, Liettuan ulkoministeriö totesi lausunnossaan. ”Liettua ei ole asettanut kauttakulkua koskevia yksipuolisia, yksittäisiä tai lisärajoituksia. Liettua panee johdonmukaisesti täytäntöön EU:n pakotteita, joilla on erilaiset siirtymäajat ja voimaantulopäivämäärät.”

Lähde: Defense News

20 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Tottai kai!
Herra kyllä varjelee hulluja ja humalaisia, mutta ei tyhmiä!

Baltian maiden NATO jäsenyyden suoma turva on strategisesti yhtä ohkainen kuin hämähäkinseitti. Kehotan katsomaan kartaa.

Jos maailma olisi edes yhtä järjissään kuin 50-vuotta sitten. NATO ei olisi ottanut Baltian ”ruutitynnyreitä” jäsenikseen vain siitäb yksinkertaisesta järjellisestä syystä, ettei läntinen maailma olisi halunnut purkaa ”kauhun tasapainoa”!

Mutta, jos WWIII ja ydinsodan kaikkine kauhuineen haluaa niin siitä vaan…!

Kata

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Kj-qKQeWQMo&feature=youtu.be

Malinen-Puopolo,erittäin antoisaa asiaa monesta suunnasta.Kyllä se vielä saadaan prätkytys aikaan Euroopassa ilman Latviaakin.Hurjaa hommaa jo talouden kannalta,EKP-Italia esim.
Suosittelen!

"meiän" tytöt 🤦🏻‍♂️

Iltapäivälehtien uutinen: Venäjän turvallisuus­palvelu rakentaa ”naapuri­kyttääjien” verkostoa kiristämällä ja lahjomalla: ”Suosittelemme tekemään yhteistyötä”

TÄMÄHÄN on samaa kuin meidän pikavippi-Sanna ja MATU-salo/Mikkonen sekä Henrikšsonni rakentaa Suomessa.

Vastuullista talouspolitiikkaahan ne ei osaa, vaikka siihen pitäisi ennemmin keskittyä.

eetee

Kyllä on ikävä erästäkin pikkukorpraalia kun on tuollainen p..kanaapuri.

Jortonki

Napoleon oli kylläkin kapteeni. Mutta naapurisuhteet olisi paremmin jos hän olisi onnistunut.

pensasneuvostoliittolaiset kipuilee

Neukut kipuilee hyökkäyssotansa kanssa!

Sortaa omia ääntöjään

Niinhän se kipuilee erikoisoperaationsa kanssa mutta niin kipuilee natzitkin.

Kuka muuten tietää kuinka moni valtio on tunnustanut Donbasin ja Luhanskin omiksi valtioikseen? Jos ei tiedä niin ainkin Donbas ja Luhansk toisensa vuonna 2014. Sen lisäksi Venäjä, Valko-Venäjä, Etelä-Ossetia, Abkhazia, Keski-Afrikan tasavalta, Nikaragua, Sudan, Syyria, Venezuela ja Artsakh.

Ja YK on kovasti valtioiden tunnustamista vastaan vaikka sen omien sääntöjen mukaan valtio syntyy kun muut sen tunnustavat.

John Quiman

Ei ole mitään Donbasin valtiota olemassa edes Venäjän propagandassa. Pitäisi Putinin sanansaattajan tuon verran tietää propagoimastaan ”totuudesta”.

Tuon hyökkäyssodan nimittäminen ”erikoisoperaatioksi” on pelkkää propagandatermistöä. Vähemmänkin välkky kyllä näkee, että siellä on sota ja Venäjä hyökkäsi.

On Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavallat”, jotka ovat tossiasiassa alueita, jotka Venäjä miehitti jo 2014.

Niitä ei ole tunnustaneet kuin Venäjä äskettäin ja aiemmin Etelä-Ossetia (Venäjän miehittämä Georgian alue) ja ehkä Abhaasia (Venäjän miehittämä Georgian alue). Ovat kyllä tunnustaneet toinen toisensa myös.

Eivät valtiot synny sillä, että jokunen valtio tunnustaa jonkun valtioksi. Kyllä niitä tunnustajia pitää olla paljon ja tunnustajien tulee olla itsensä kansainvälisesti tunnustettuja maita. Eikä Venäjän miehittämä alue tule valtioksi sillä, että Venäjä järjestää ”kansanäänestyksen” ja tunnustaa ”valtion”.

Venäjä on ainoa kansainvälisesti tunnustettu valtio, joka on tunnustanut nämä Venäjän miehittämät alueet valtioiksi.

Noiden Venäjän miehittämien alueiden valtiomaisuus on silkkaa Venäjän järkkäämää teatteria.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kela

USAn hallinnon j..talaiset ohjaavat laho-joea ja palkintoviroista haaveilevat eurooppalaiset poliittiset huorat myyvät kansat.

Nationalisti

” Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vannoi kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan puolustavansa Naton alueen ”jokaista senttiä”. ”

Se on aivan sama mitä tuo seniili höpisee, kun vartin päästä ei muista yhtään mitään siitä, mitä tulikaan puhuttua.

Jortonki

Se puhuikin rahapolitiikasta. Puolustan jokaista dollaria, jokaista senttiä. Tai/Kai sitten teleprompteri oli jumissa ja täytyi täyttää aukko yleishöpinällä.

Juha

Jos politbyroo ja sen vaaleilla valitsematon Ursula von der Lűgen sanoo että entinen itsenäinen valtio tekee mitä käsketään.. niin Liettuwa tekee mitä käsketään. Niin kuin Suomikin.

se oli sitten siinä

Ikävä kyllä tämä tarkoittaa Liettuan tuhoa. Maa on pieni ja sen keski-ikä on huorta. Sääli Liettulaisia. Mukavaa kansaa.

Tosi kiva

Joo niin selkeet merkit ilmassa, että länsi kehittää omalla skitsolla touhulla tästä eka talousromahduksen ja sitten vielä laajemman sodan kaupan päälle.

Ilkka Forsten

Kotimaamme anarkomarkot ovat haaveilleet vuosia tilasta jossa ei ole mitään lakeja, kenties he sen saavat mutta veikkaan että mekkoeinareista koostuva käpykaarti huutaa ensimmäisenä lakia ja järjestystä.

Natoon

Se talousromahdus alkoi 24.2.2022 ja se ei tapahtunut lännen aloitteesta.

Natoon

Mistä tiedät, että Liettua tuhoutuu ja kenen toimesta ja miten? Jos Lietua on tuhoutuakseen niin mitäpä luulet mitä muuta tuhoutuu samalla?

Se oli sitten siinä

Balttian maat. Niiden yli pitää kävellä että päästään Liettuaan. Niinhän tuo Virolainen naapurikin sanoi jo maaliskuussa ”Ja Viro jää taas kerran yksin”.

Kuetn sanoin, säälin Liettalaisia. Todella mukavaa kansaa. Ja jos joku ei vielä ole käynyt kansanmurha-museossa niin kannattaa mennä vielä kun sinne pääsee.

Ilmari

Euroopan komissio on rinnastettavissa hallitukseen. Missään maassa hallituksia ei valita vaaleilla.

Jegros...

Jos sanot tuon whatabautismisi lisäksi totuuden venäjästä laittavatko ne sut vankilaan?

Uusimmat uutiset