Eurooppa Muu maailma Politiikka

Venäjä eskaloi kiistaa Neuvostoliiton aikaisen muistomerkin poistamisesta Virossa

Kommunistinen neuvostomuistomerkki T-34 tankki, Narva-Jõesuu, Viro. Kuva: Flickr.

Venäjä kutsuu päätöstä muistomerkin poistamisesta ”sodaksi historiaa vastaan”. Viron johtaja vahvistaa päätöksen poistaa kommunistiset muistomerkit.

Venäjä eskaloi kiistaa neuvostoaikaisen muistomerkin poistamisesta naapurimaassa Virossa, mikä lisäsi jännitteitä Euroopan unionin jäsenvaltiossa. Viro on tuominnut jyrkästi Ukrainan hyökkäyksen.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja kutsui perjantaina suunnitelmia toisen maailmansodan aikaisen panssarivaunun poistamiseksi Venäjän rajalla sijaitsevassa itävirolaisessa Narvan kaupungissa ”sodaksi historiaa vastaan”.

Viron presidentti oli aiemmin vahvistanut hallituksen sitoumuksen poistaa kommunismin ajan muistomerkit. Hän sanoi, että Putinin hyökkäys on häpäissyt muistot Neuvostoliiton voitosta Natsi-Saksasta.

”Putinin käsky Venäjän armeijalle hyökätä Ukrainaan 24. helmikuuta muutti monien toisen maailmansodan muistomerkkien merkityksen Euroopassa”, presidentti Alar Karis sanoi lausunnossaan. ”Olen itse nähnyt Ukrainassa lähes identtisten venäläisten panssarivaunujen aiheuttaman tuskan ja surun.”

Neuvostoviranomaiset pystyttivät vuonna 1970 Narva-joen rannalle jalustalle pystytetyn, länteen päin suunnatun, punaisella tähdellä koristellun T-34-tankin Narvan vuoden 1944 taistelun muistoksi. Viro oli Latvian ja Liettuan ohella osa Neuvostoliittoa, kunnes se itsenäistyi vuonna 1991.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov tuomitsi Moskovassa puhuessaan määräyksen poistaa muistomerkki jalustalta.

”Sota historiaa vastaan, vieläpä yhteistä historiaa vastaan. Niiden muistomerkkien hävittäminen, jotka pelastivat Euroopan fasismilta, on tietysti törkeää”, Peskov sanoi.

Pyrkimys poistaa satoja neuvostomuistomerkkejä leikkaa maan kulttuurista kahtiajakoa, sillä venäjänkielisten osuus väestöstä on lähes neljännes.

Narvassa, jonka noin 57 000 asukkaan väestöstä suurin osa on venäjänkielisiä, viranomaiset ovat kieltäytyneet purkamasta muistomerkkiä, joka on paikallisten suosima hääkuvausten taustamerkki. Aiemmin tällä viikolla mielenosoittajat menivät muistomerkille protestoimaan sen poistamista vastaan.

Samanlainen kiista neuvostoliittolaisen muistomerkin siirtämisestä pääkaupungissa Tallinnassa vuonna 2007 aiheutti mellakoita ja verkkohyökkäyksen Viron hallituksen verkkosivuille, ja viranomaiset syyttivät siitä Venäjää.

Lähde: Bloomberg

52 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
jo riittää

Seppo Lehto on hieno mies. Kävi Virossa kusemassa Lenin patsaan päälle.

John Quiman

Venäläiset, jotka protestoivat sen poistamista vastaan, ovat myös miehittäjän muistomerkki. Niiden poistamista ei kai vielä ole ainakaan julkisesti harkittu.

Puhuvat fasismin poistamisesta Euroopasta. Unohtavat mainita, että kommunismin poistuminen Virosta on vielä merkittävämpi ilon aihe. Viro voisi tehdä muistomerkkejä kommunismista ja Kremlin ikeestä vapautumisesta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
John Quiman

Virolaisia ei tietenkään kiinnosta pitää muistomerkkejä, jotka kunnioittavat miehittäjää, josta on päästy eroon. Ei kuulu Venäjälle. Viro voisi kuljettaa ne miehittäjän muitomerkit Venäjälle, jos Venäjä haluaa niitä säilyttää.

Sami

Virolla on nyt uusi heidän itsensä valitsema miehittäjä.

No minkäs sille voi, jos itsenäisyys ei kelpaa

Peter Kreisler

Niin, Sami arvioi tilannetta täysin oikein, olen itsekin ihmetellyt samaa Suomessa. Suomalaisillekaan ei kelpaa itsenäisyys, vaikka siihen olisi edellytykset. Sekä suomalaiset ja Virolaiset ovat innovatiivistä, koulutettua sekä älykästä kansaa. Tätä taustaa vastaan on vaikea ymmärtää vapaaehtoista itsenäisyyden luovuttamista, kun samankaltaiset turvallisuustakeet olisi mahdollisuus saavuttaa myös taitavalla puolueettomuuspolitiikalla.

Kata

Itsenäisyytemme meni ”vapaakauppa-alueeseen” liityttäessä 1994…mainostettiin turvana ja silleen.EU:sta ei ole ollut kuin haittaa tuon alkulässytyksen jälkeen.Ja kaiken kukkuraksi vielä euro..(ettei tarvi vaihtaa valuuttaa…)!No ei se valuutan vaihto niin kummallista ollut…no Ranskassa pankkihomma oli melko hidasta 80-luvulla ainakin.
Suomi oli nääs heistä sama kuin juuesesaar.Moni ranskalainen ajattelee taatusti vielä niin.

EU turvana on niin …satua.

John Quiman

Piti olla vapaakauppa-alue ja vapaan liikkuvuuden alue ja piti tulla etuja suomalaisille. kuten halvemmat autot. Ei tullut halvempia autoja, eikä se rajoittunut vapaakauppa-alueeseen, vaan alkoi muotoutua keskusvaltaiseksi touhuksi, jossa jäsenvaltioiden itsenäisyyttä kavennettiin. USA:n osavaltiot ovat itsenäisempiä kuin EU:n jäsenvaltiot.

EU pitää joko perusteellisesti korjata. Jos se ei ole mahdollista, sitten se tulee hajoamaan. Siinä tapauksessa syntyy uusi, joka vastaa sitten sitä vapaakauppa-aluetta ja vapaan liikuvuuden aluetta. Jää se sairastunut keskusvaltaisuus ideologioineen pois.

ike

Demokratiaan kuuluu se että kansalaiset saavat vapaasti valita edustajansa ja johtajansa. Mitenkäs EU:ssa, Kiina, Venäjä.Yhdysvallat (vaalisotkut ja petokset), teki mieli vielä laittaa tuohon jatkoksi Suomi. Fasismia kaikki pienillä aste-eroilla. Taitaa olla yleisempää kuin ihmiset käsittävät. Kaikkia meitä viedään, toisia vähemmän, toisia enemmän.

Ilmari

Niin mikä miehittäjä?

Rudi

Näppärää alkaa kutsumaan muistomerkiksi paikalleen levinnyttä tankkia. Suomessakin on latojen seinustoilla useita NL:n ajan tekniikan mestarillisuudesta muistuttavia muistomerkkejä. Ladoja ja Mosseja sekä Volgia.

Sami

Suomeen verovaroin tuetut ja ostetut, oikealta ostohinnaltaan kolminkertaisesti ylihintaiset Neuvostoautot myytiin kaikki käytettynä takaisin Neuvostoliittoon romumetallin hinnalla

Maahantullessa Lada, Mosse, Volga yms maksoi mersun hinnan, mutta valtion tuella vähittäismyynti hinta painettiin alas, niin että nämä autot saivat markkinahintaisen hintalapun

Rudi

Laatutukea.

Jukka

Viro on itsenäinen maa ja sillä on oikeus päättää asioistaan. Varsinkin jos kyse on miehittäjän ja sortajan patsaasta.

otto suni

Useimmat täällä kommentoivista eivät tunne historiaa! Viro on ollut itsenäinen valtio vain lyhyen aikaa ja itsenäisyys saavutettiin 1919 lähinnä suomalaisten vapaaehtoisten, kuten Pohjan Pojat ansiosta. Uusi itsenäisyys saavutettiin vasta Neuvostoliiton luhistumisen seurauksna ja vielä vuonna 2000 Virossa luotettiin siihen, että voidaan tehdä Suomen kanssa sotilaallista yhteistyötä, mutta USA:n kouluttama CIA:n mies Henrik Ilves ajoi Viron USA:n vasalliksi ja se on nyt johtanut siihen, että todellista itsenäisyyttä ei ole. Virossa on ollut aina terve ”ryssän pelko”, mutta nyt ollaan toisessa äärimmäisyydessä kun Swabin nuoret naiset johtavat Viroa, Suomea ja myös Eurooppaa. Sotapsykoosi on pahanlaatuinen tauti ja siitä päästään eroon ainoastaan hyökkäämällä Risto E.J. Penttilän ihannoimilla F-35 koneilla ja ydinohjuksilla Moskovaan. Hyvin menee, saadaan vihdoin sota!

Rudi

Kyllä on näkynyt väitteitä että Suomi oli itsenäisempi Venäjän keisarikunnan autonomiana kuin nykyään. Silloin kun Suomella oli mahdollisuus todelliseen itsenäisyyteen 90-luvun alussa niin se itsenäisyys ei vaan suomalaisille maistunut. Ehkä syynä oli kansan mentaali alamaisena sotien jälkeisen ajan alistamisen seurauksena, ehkä siinä että maa on valtiona niin nuori ettei identiteettiä itsenäisenä kansana ollut ehtinyt edes muodostua. Tai ehkä syy oli se että kun valinnan hetki tuli, oli maa niin karmeassa talousahdingossa että uskoa siitä selviämiseen ilman liittoutumista ei riittänyt. Tuskin uutta valinnan mahdollisuutta enää rauhan aikoina tulee, mutta sodat laittaa yleensä aina palikat uuteen järjestykseen.

ike

Ehkä siihen on syynä se että suomen johtajat ei nyt niitä kaikkein kirkkaimpia kynttilöitä ole viimeaikoina olleet, ehkä joskus itsenäisyyden alussa. Aina on saatu kansan taskusta repiä kustannukset joita ovat aiheuttaneet politiikallaan: ”Mitä minä siitä hyödyn”.

Jegros

Mitä jos keskittyisit vain putkosen nuolentaan(ei taida sillä olla ollut yhtään kommenttia jota sinä et olisi käynyt ylistämässä täällä), ja olen sanonut sen kerran mutta toistan vielä: Että tiedä taatusti teidän ryssien tekemisistä vaikka olisin lukutaidoton virossa enemmän kuin sinä koskaan ja se oli täyttä sikailua enkä tähän laske edes vielä niitä pakkosiitoksia vaikka kuinka valkopesisitten sitä, mutta jo pelkästään tuon probaganda läjäyksen ensimmäistä kertaa vierailevan täysijärkisen luulisi katsovan ja toteavan jaa, että ryssien promoottori, mutta kunhan kirjoitin tämän varmuuden vuoksi jos joku ei sitä tiedä. Ja sinä muuten kuulut siihen ryhmään joka ei ole missään tapauksessa itsenäinen vaan venäjän äänitorvi ja luultavasti vankeus tai muu rangaistus sinuakin uhkaisi jos siitä tehtävästä luopuisit.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jegros
Sami

Viro ei ole itsenäinen maa. Viron lainsäädännöstä sekä päätäntävallasta 80% tulee Bryssältä.

Viro oli itsenäinen valtio vain hyvin lyhyen ajan 1991 jälkeen, mutta sitten päättivät etteivät haluakaan itsenäisyyttään, vaan haluavat Bryssän siirtomaa orjiksi.

Onnea Viroon

Rudi

Ryssänpelko ja kauhu ajoivat Viron siihen tilanteeseen. Sama näytti tarttuneen nyt suomalaisiinkin kun oikein yritettiin.

Jegros

Onnea teille venäjälle jossa saate olla niin itsenäisiä ja sanakin teillä on niin vapaa, että sitä pääsee vankilaankin kertomaan… Tämä on sitä pohjustusta teillä(samaan tapaan malmin lentoasemaakin vastaan muuten aloitettiin lobbaus 20vuotta aikaisemmin mielipide palstoilla kuinka lento”melu” häiritsee ja kaikki haittaa vaikka onkin hyvin satunnaista(kaveri asui muuten kiitotien päässä))
Mutta tuo viron itsenäisyyden kiistämisen vaihe on kuitenkin aika turhaa koska koskaan, ette sinne asti pääse jatkamaan senkin kansa raiskausta ja venäläistämistä toiste.

juu

Niin ja vielä sen voi kysyä, että kuinka moni on valmis kuolemaan ja tappamaan koko perheensä Ukrainan puolesta?
Koska siihen tää väistämättä menee.
Jos meillä vielä tänään on varaa ostaa euron lihapullat jotka ei ole lihaa nähnytkään, niin kohta ei sitä murhetta ole, koska ne jotka vielä hengissä vielä on saa syödäkseen toisella puolen palloa tehtyjä soijanakkeja.
Venäjällä sen sijaan syövät jatkossakin lihaa joka on osa ihmisen välttämätöntä ruokavaliota.
Valmistautukaa kommunismiin, et saa olla mitään mieltä mistään, ja varsinkin sananvapaus on kielletty, jos olet vähänkin erimieltä.

Sami

Eihän tässä mihinkään kommunismiin tarvitse varautua.

Varautukaa länsiukrainaan. Koko länsiukraina myytiin amerikkalaisille pääomasioittajille 4.7 2022, samassa diilissä työehtosopimukset lakkautettiin, niin että länsiukrainan uudet omistajat saavat kaupanpäälle 30 miljoonaa ukrainalaista orjaa.

Onnea sinne Amerikkaan hyvästä diilistä

juu

Ukrainassa on semmonen mielenkiintoinen pointti mistä ei ole paljon mediassa kerrottu.
Että USA:n nykyinen (vale)presidentti biden kiristi Uktainaa erottamaan silloisen syyttäjän,koska syyttäjä tutki bidenin pojan Hunterin korruptiota.
Biden myöntää sen videolla itse ja kehuskelee asialla.
Jos meillä olisi oikea media, niin siitä olisi saatu isot lööpit, vaan hiljasta on pidellyt..

Rudi

Jos ja kun päätökset tehdään vastakin Suomessa äänestämällä niin en laita suurta toivoa sille että asiat muuttuisivat. Jo Paasikivikin totesi suomalaisten olevan poliittisesti lahjaton kansa. Laitan toivon keskiluokan kapinalle kun piakkoin puolet kansasta on ulosoton partaalla mätävihreästä siirtymästä johtuvien energiahintojen vuoksi. Aletaan olemaan talvella siinä vaiheessa että parasta alkaa kansalaisten teroittamaan heinäseipäitä jo valmiiksi.

Jegros

Sulle tuli paljon kirjoitusvirheitä, korjaan sulle yritä jatkossa paremmin:
”Niin ja vielä sen voi kysyä, että kuinka moni on valmis kuolemaan ja tappamaan koko perheensä venäjän takia? Koska ryssä ei lopeta koskaan. Jos meillä venäjän huonosti palkaamilla propandisti papukaijilla on varaa ostaa euron lihapullat jotka ovat oikeasti hapankaalia, niin kohta sitä murhetta ei kaikilla ole, koska ne jotka meistä älyävät lopettaa ryssän lobbauksen niin saavat onneksi toiselta puolelta edes pahoja soijanakkeja mutta on niissä sentään proteiinia toisin kuin kaalipullissa, venäjä sen sijaan syövät koiransakkin ja lihaa ne syö lähinnä sen takia, että ne ei osaa itse viljellä pellolla muuta kuin heinää(tämä on fakta) Venällä ei saa olla mitään muuta mieltä kuin duuman hyväksymää parempaa totuutta ja pienemmästäkin erimielisyydestä joutuu vankilaan, isommista saa odottaa milloin se tappava myrkky tulee johonkin ruokaan tai juomaan.”

juu

Turha varmaan jostain patsaista isompaa konfliktia saada, kunhan länsi saa provosoimansa maailmansodan aikaan, niin aika harvassa on patsaat jotka on vielä pystyssä.
USA on aiemmin järjestellyt sotia lähinnä afrikkaan ja lähi-itään, mutta nyt ne haluaa sodan eurooppaan ja sehän siitä myös tulee koska täällä poliitikot on munattomia nillittäjiä kaikki.

Jegros

Niin se onkin sen verran provosoiva tuo ryssien raiskausmiehitysksen kunniaksi pystyttämä patsas, että sen takia venäjä näyttää taas mikä maa se oikein on, puhdas roistovaltio joka haluaa sairauksian vielä kunniotettava ja muisteltavan.

juu

Edelleenkään yhtään puolustelematta venäjää, niin joka ainoa päivä EU/natomaat USA:ta unohtamatta oikein provosoi sitä 3 maailmansotaa, sitä kai tänne sitten halutaan?
Siinä ei vaan Suomen kohtalo tule olemaan kovin hyvä, 5 minuuttia ja tämä maa on tuhottu.

John Quiman

Niin, pitihän Ukrainankin olla kadonnut kartalta muutamassa päivässä. Ukrainalla armeija on heikommilla kuin Suomella. Taitaa olla vähän kuvittelun puolella tuo, että länsi provosoi sotaa.

Aika erikoinen väitös verrattuna siihen, että länsimaissa enimmäkseen armeijat ovat heikosti hoidettuja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, koska kuviteltiin, että ei tarvitse enää suojautua idän uhkaa vastaan.

Venäjä sen sijaan on rakentanut kaikin voimin armeijaansa ja kehittänyt aseita. Venäjä on myös hyökkäillyt naapurimaihinsa useampia kertoja sekä miehittänyt lukuisia alueita toisista maista.

Kyllä tosiasioihin katsoen Venäjä on se sotaisa, eivät länsimaat. Venäjä tietysti luo propagandallaan mielikuvaa, että länsi uhkaa. Tyypillistä syyttää toista siitä mitä itse tekee. Unohtuu vaan, että länsi ei ole valmistautunut sotaan, ei edes kunnolla puolustautumiseen. Jotkut ne vaan imevät venäläistä tarinaa kuin äidinmaitoa.

No, kyllä Ukrainan esitysten jälkeen tietää, että yhteen laskettuna lännen armeijat helposti torjuvat venäläisten pyrkimykset, jos hyökkäävät. Kumminkin länsimaiden armeijat ovat enimmäkseen vain varjo kylmän sodan ajasta.

juu

En nyt ihan viimeisiä lukuja ole tarkastanut, mutta Suomessa taitaa olla alle 6 miljoonaa ihmistä, Ukrainassa noin 40 miljoonaa.
Suomessa iso osa on niin kutsuttuja pakoloisia jotka ei sormeansa nostaisi Suomen hyväksi.
Viimeisen 5-vuoden aikana on myönnetty noin 400 000 oleskelulupaa, ja iso osa perheenyhdistämisen perusteella.
Tää on ihan uskomatonta omiin muroihin paskoista.

Jegros

Sinä, et muuta ole tehnytkään vaikka teetkin sen kevytmuodossa voit tarkistaa tästä mikä termi sopisi suomeksi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Propaganda
Mutta jo nuo ensimmäiset sanasi teki sipilöi koko tekstisi, ei propagandaa aloiteta koskaan ilmiselvällä valheella.

Jegros

Oho olinkin jo vastannut..No noiden puolueettomien ja juhien bingosivusto kuitenkin tässä vielä toistamiseen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Propaganda#Tekniikoita luultavasti kirjoittelijoilla on vika kierros menossa yrittävät saada kaikki täyteen..

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jegros
Puolueeton

Tämän kaltaisesta kiistasta kansalaisten tulisi sopia yhdessä, eikä jonkin hallituseliitin tehdä päätöksiä tapaan, kuten tapahtui natsimaailman ja kommunistimaailman totalitarismissa. Ideologisille kiihkoilijoille ei tulisi antaa valtaa päätää kansalaisten elämästä. Läntinen maailma on jo pitkällä totalitarismissaan, mitä virolaistenkin touhu todistaa.

Fixit!

Olisi arvokasta, että kaikenlaisen väittelyn sijasta keskittyisimme arvioimaan maailman tilannetta, kiitos. Olette ihania!

juu

Jos et ole huomannut, niin mediahan kaikki päätökset tekee nykyään.
Jos IL uutisoisi tänään että 80% suomalaisista haluaa ministerien pukeutuvan burkhaan, niin voit olla varma että ensi viikolla aika moni ministeri olisi pukeutunut burkhaan.

Sami

Helsingin Sanomat ja Alma median omistaa Vanguard incorporation.

Arvaas kuka osti koko länsiukrainan 4.7.2022, -Vanguard incorporation.

Jegros

Ootko ihan varma, ette ole sama kuin suni, teillähän menee nämä aina samalla lailla: yksi heittää jonkun tuollaisen venäläistotuuden sen jälkeen joku tule kommentoimaa ja myötäilee hieman ja ohjaa sitten aiheen johonkin suomi vastaiseen 50/50 totuus suhteella varustettuun faktaa jolla yrittää lisätä aloitus väittämän uskottavuutta tms.

Jegros

Mites jos tehdään sun takapihalle pronssinen patsas raiskaavasta venäläissotilaasta niin voit kunniottaa sitä aina kun sulla on aikaa puolueettomuudeltasi venäjää puolustamasta kommenttipalstoilla. Niin venäjän johtoon pitäsi saada joku rehellinen sen kiihkoilijan tilalle mutta siellähän on jo uusi sukupolvi koululaitoksissa oppimassa duuman hyväksymää uutta historiaa niin kyllä sen jonkin verran pitäsi kiihkoilla.
Mutta mitäpä tuosta, oikeastaan miksi edes vastata jollekkin jonka teksti on nimimerkistä lähtien valhetta. Ihmettelen kyllä teitä, että miten on mahdollista ettette ole tukehtuneet omaan oksennukseennne tai ulostukseennne.

Ilkka Forsten

Nythän se paljastuu syy sillekin miksi niitä venäläisiä piti jättää baltian maihin vaikka neuvostoliitto lakkasi määräämästä mitä tehdään ja koska. Tuohon samaan ideaan perustuu EU maiden islamisaatio. Tuodaan muslimeita jatkuvana virtana, ja sitten kun kansa alkaa kyllästymään kertoen että nyt loppuu se moskeijoista intoileminen, niin ” historiaa ” ollaan vääristelemässä, väittäen että ainahan islam on ollut osa eurooppaa.

Pian koittaa hetki kun tilit tasataan ja sinä lähtee paljon sakkia joko paluumatkalle, tai maatuu euroopan multaan.

Sami

Hienoa Ilkka että ymmärsit!!!

Kehisten avulla on helppo järjestää vastakkainasettelu, hajaannus sekä harhaanjohtaminen.

Kriisiytynyt valtio on helppo laittaa polvilleen ja orjuuttaa sekä myydä kansainvälisten suurpääomasioittajien orjiksi tietoisesti järjestetyn kriisin avulla.

John Quiman

Tuo oivallus on näilläkin palstoilla ollut jo iät ja ajat, joten härskiä todeta jollekulle, että ”hienoa, että ymmärsit”. Onnittelut ovat erinäisiä vuosia myöhässä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Jegros

Eli kansainväliset suurpääomasijoittajat on tukenut kaikkien venäjän alistamien maiden venäläistämistä, just just ja venäjä on aina tehnytkin kaikki operaationsa ja ryöstönsä vain näiden suurpääomasijoittajien(sionistit) takia, no tämähän on seuraavassa kommentissanne faktaa ja sillä kierretään venäjän rikokset, olette kyllä oikeasti aika simppeleitä.

John Quiman

Venäläisten viides kolonna, joka on kaikissa entisen NL:n itseensä liittämissä maissa. Siksipä aika vahva sellainen on Ukrainassakin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Toin sen näisin

Kyllä minäkin poistaisin kotipihaltani neuvostopanssarin. Uskon Feng shuihin ja tuollainen rumilus jalustalla on vähän kuin uuden hyökkäyksen kärki, ja symboloi miehittäjän jalansijaa. Sinänsä toki historia pitäisi säilyttää, koska olemme sen tuloksia. Kysymys on vain siitä, miten se säilytetään ja miten sitä käsitellään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Toin sen näisin
Ilkka Forsten

Outo juttu kun venäläisten muistomerkeissä saa aseiden piiput osoittaa länteen, mutta esimerkiksi meillä ei saa olla muistomerkkiä jossa piiput sojottaisi itään. Kukahan sitä historiaa tässä vääristelee ?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Kerettiläinen

Ukrainan kokkelivekkuli syyttää Amnesty Internationalia disinformaatiosta. Kumpaa uskotte.

Koba

Amnesty nyt valhtelee yleensä aina.Kommunisteja kun ovat.

Fixit!

Amnesty kyllä pitäytyy toteen, joten….????

Jegros

amnestyssä on kyllä venäjän etuja ajavia jotoportaassa ja maahanmuutto eurooppaan on samasta syystä amnystyn listalla koska maahanmuutto eurooppaan on venäjän operaatio ollut jo aikoja sitten, venäjä on aina kannattanut tämänkin maan kansan tuhoamista, tuo mitä jotkut selittelee naton ja euun periaatteina kansallisvaltioden tuhoamiseksi on oikeasti venäjältä ja ”venäläiset” ja niiden idiootit sitä ideaa euussakin ajavat.

Sami

Ihan sama enään tässä vaiheessa, kun housut on täynnä p..kaa jo valmiiksi

Punainen Paimio

Mitä väliä tolla on. Siihen kaupunkiin jäi 2 taloa pystyyn 2 maailmansodan jälkeen

Rudi

Tilalle rakennettiin elementtikerrostaloja venäläisin standardein jotka alkavat nykyään mureentua soraksi kun reippaampi tuuli osuu kohille. Narva on kyllä surullisen vastenmielinen kaupunki.