Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Venäjän rajalta pyrkii Suomeen nyt Somaliasta, Irakista ja Jemenistä lähtöisin olevia laittomia maahantulijoita

Kuva: Flickr / (CC BY 2.0) / photog_at.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) piti tiedotustilaisuuden tänään Rajavartiolaitoksen pääesikunnan eversti Mikko Lehmuksen kanssa tilanteesta suomen itärajalla. Saapujien profiili on muuttunut, Venäjä ei ole aiemmin päästänyt rajansa yli paperittomia tulijoita, tämän viikon aikana ilman matkustusasiakirjaa on tulleiden määrä on kasvanut nopeasti.

Lehmuksen mukaan tilannetta on seurattu kesästä asti. Viikonloppuna rajan yli pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä nousi selvästi. Viikonloppuna turvapaikkaa haki 34 henkilöä, ja tämän viikon aikana ilman matkustusasiakirjaa tulleita on tähän mennessä Lehmuksen mukaan yli 60.

Saapujien lähtöalueina painottuu Lehmuksen mukaan Lähi-itä ja Afrikka, kansallisuuksina Irak, Somalia ja Jemen. Rajavartiolaitoksen mukaan tilanne on näyttäytynyt organisoidulta.

Rantasen mukaan Venäjän viranomaisten toiminta on muuttunut. Tilanteesta on keskusteltu Venäjän viranomaisten kanssa, mutta keskustelut eivät ole johtaneet toivottuun lopputulokseen.

Vielä ei tiedetä miten toimitaan

Sisäministeriö alkaa valmistella valtioneuvostolle esitystä, jolla tilanteeseen voidaan puuttua. Tilanteesta on keskusteltu presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavien ministerien kesken tänään.

Rantanen painotti, että on ryhdyttävä toimenpiteisiin, mutta ei ole vielä päätetty mitä toimet ovat.

Viime vuonna muutettiin rajavartiolain 16 pykälää siten, että rajanylittämistä tai rajanylityspaikkojen aukioloa voidaan rajoittaa, rajanylityspisteitä sulkea tai turvapaikanhakemista keskittää tiettyihin rajanylityspisteisiin.

Rajoitukset ovat mahdollisia esimerkiksi silloin, jos se on välttämätöntä yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi, kertoo Rantanen.

Oikeus hakea turvapaikkaa kuuluu kuitenkin ihmisoikeuksiin, joista on sovittu kansainvälisin sopimuksin.

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Oikeus hakea turvapaikkaa kuuluu kuitenkin ihmisoikeuksiin”
Ihmisoikeuksiin kuuluu ilmeisesti käyttää hyväkseen turvapaikkajärjestelmää ja tietenkin suomalaista veronmaksajaa?
IS:sanomissa selitti jemeniläinen asuneensa Egyptissä josta muutti Venäjälle opiskelemaan, mutta 2kk päästä huomasi ettei tykännyt elämästä Venäjällä, niinpä tullaan Suomeen hakemaan turvapaikkaa.

Jukka Severinkangas

Mitä muuta kuin hyväksikäyttöä on ollut turvapaikkasysteemi jo vuosikymmenet.

Se mitä nyt tapahtuu itärajalla on selvä todiste hyväksikäytöstä.

Venäjä on turvallinen maa.

Turvattomaksi Venäjä tuli samaan aikaan somaleille, irakilaisille, jemeniläisille jne. jne. jne, kun Kreml antoi luvan mennä Suomen rajalle ilman viisumia!

Gold-Kela-kortilla on maaginen kutsu!

Toni Lajos

Näin löperöä toimintaa tuskin muualla länsimaissa on, hallitus haukottelee, kertoo pontevasti seuraavan tilannetta, jopa työryhmiä perustetaan, jahka ehditään, ne kuuluisat ihmisoikeudet joihin tämän maan päättäjät ovat tyhmiä päitään hakanneet jo vuosia, tahti vain jatkuu. Kasapäin ryysyläisiä valuu solkenaan, lisä tiloja hankitaan muukalaisille jopa pakkolunastuksia tilojen omistajia kohtaan, koulut sekä muut rakennukset haalitaan tilapäismajoiksi etteivät vaan suutu, ja mitä maailmalla meistä ajatellaan ellei auteta kaikkia.

Vappu Simanen

      Itse näkisin, että Venäjän rajan vuotaminen ei ole mitään verrattuna siihen, miten EU-raja vuotaa. — Vai valmistellaanko nyt kansaa suhtautumaan myönteisesti laajoihin rotuun ja etnisyyteen perustuviin puhdistuksiin, pakolaisongelman lopulliseen ratkaisuun?
      Maailmanlaajuinen lopullisten ratkaisujen aika on käsillä. NYT! — Isolle trendille ei mahda mitään. «Se vain tapahtuu.»
      Tälle shakkipelille on ominaista, että pelilaudan nappulat voivat yhtä äkkiä vaihtaa väriä. Valkoisesta tulee musta ja mustasta valkoinen.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa