Eurooppa Kotimaa Uutiset

Viimeinen suomalainen SS-mies on kuollut

Bundesarchiv, Wikimedia Commons.

Toisen maailmansodan aikana saksalaisissa Waffen-SS-joukoissa palveli 1407 suomalaista miestä. Heistä viimeinen kuoli 99-vuotiaana 12.10.2022.

Sakari Lahtinen syntyi 1923, ja liittyi suomalaiseen SS-pataljoonaan 1941. Hänellä ei ollut liittyessään aiempaa sotilaskokemusta. Noin puolen vuoden koulutuksen jälkeen Lahtinen osallistui vuodenvaihteesta 1941/42 lähtien taisteluihin Saksan itärintamalla Neuvostoliittoa vastaan. Lahtinen toimi suomalaisessa pataljoonassa tiettävästi tukitarkka-ampujana.

Sakari Lahtinen palasi suomalaisten SS-miesten pääjoukon mukana Suomeen 1943 ja osallistui jatkosotaan Suomen armeijassa panssarintorjuntatehtävissä. Hänen sotilasarvonsa oli alikersantti.

Sotien jälkeen Lahtinen toimi Valtion Rautateitten palveluksessa konduktöörinä, ja osallistui suomalaisten SS-miesten perinneyhdistyksen toimintaan.

Lähde Suomen Sotilas

55 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Lallukka

Laihaa on jengi ollut tuolloin jos nykykatukuvaa katselee.

Tuumailija

Normaalivartaloisia, lihavuutta ei juuri esiintynyt liikunnallisen ja terveellisen ruokavalion vuoksi tavallisella kansalla.

Vasta aktiivielämisen ts. eläkkeelle siirtymisen vuoksi jotkut lihoivat, toisena tuli sairaudet ja kolmantena sosiaalinen asema esim. virkamies, pappi tms. negatiivisesti fyysinen ammatti ja yltäkylläinen elämäntapa, mutta läskejä ei silti ollut pilvin pimein kuten tänä päivänä.

Toki tänä päivänä moni ei fyysistä työtä tekevä on hoikempi, koska heillä on varaa syödä terveellisemmin ja rasittaa kohtuudella kehoansa, kun taasen fyysisessä työssä olevat nauttivat enemmän ultraprosessoitua ”ravintoa” eikä työn jälkeen välttämättä ole enää motivaatiota lähteä liikkumaan aktiivisesti (tai stereotypinen hokema realisoituu; raskas työ, raskaat ”huvit” ts. rapakaljaa ja jauhomakkaraa).

valoaaltola

Olen aikoinaan lukenut tuon kirjan:
https://sotaromaanit.wordpress.com/2017/05/19/sakari-lappi-seppala-haudat-dnjeprin-varrella/

Ajankohtainen myös tuo Ukraina-yhteyden takia.

Runtiti-pou

Tuo Lappi-Seppälän kirja on kommunistien propagandateos ja siis täyttä valhetta. Kirjoitettu ilmeisesti muutamassa päivässä. Lappi-Seppälä oli yksi niistä luopioista, jotka lähetettiin Saksasta maitojunalla. Valitettavasti Jokipii siteeraa tuota roskaa ja mokaa siten koko kuuluisan kirjansa Panttipataljoona

Jukka

Monet tuomitsevat hänet natsiksi, kuten kaikki Suomesta silloin Saksan armeijaan lähteneet. Minulle hän on rohkea 18-vuotias, seikkailunhaluinen, isänmaallinen suomalainen nuori mies, joka toivoi auttavansa Suomea. Ja auttoi!

John Quiman

SS-joukkoihin vapaaehtoisten lähettäminen oli pitkälti projekti, jonka tarkoitus oli luoda luottamusta saksalaisten kanssa. Osin se oli yksi tapa saada suomalaisille sikäläistä huippukoulutusta. Vapaaehtoiset tietysti lähtivät isänmaallinen ajatus mielessään. Mitä sitten jotkin kokivat myöhemmin, ei ollut heidän tarkoituksensa, mutta siinä vaiheessa ei enää nikotella. Jälkiviisaat arvostelevat voittajan historiankirjoituksen perusteella ja luulevat, että vapaaehtoisina menneet tiesivät mihin menevät ja tiesivät mitä jälkiviisaat ovat tietävinään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Sodan jälkeen alkoi puheet ” rikollisjoukkoon ” vapaaehtoisesti liittymisestä. Tämä vaihe siis käynnistyi Nürnbergin oikeudenkäynnistä, jolloin Waffen – SS voittajien mielivallalla määriteltiin heille sopivaan kuosiin. Todellisuudessa yksikään suomalainen ei liittynyt mihinkään rikolliseen ryhmään. SS oli osa Saksan armeijaa siinä kuin laivasto tai ilmavoimatkin. Erona oli kovempi koulutus, ehdoton uhrihenki ja vala suoraan AH:le.

Näin ollen yhdenkään asiaan tarttuvan ei pidä yhä esittää vapaaehtoisia vapaaehtoisina rikollisina. Vasemmiston näkemys asiasta on suora kopio ajasta jolloin oltiin jakavinaan oikeutta, vaikka oikeus ei toteutunut edes silloin. Yksi ryhmä, tai osasto voidaan nimetä rikolliseksi ilman että siitä olisi syytä kiistellä. Rynnäkköprikaati Dirlewanger oli vankiloista koottu partisaanien vastainen yksikkö. Siinä palveli murhaajia, raiskaajia, pikkurikollisia ja pedofiilejä. Komentajana toiminut Oscar Dirlewanger, jonka nimi liittyi siis osastoon, oli itsekin vankilassa istunut pedofiili, ja äärimmäisen väkivaltainen mies. Hän oli niin outo tekele, että jopa hänen oman yksikkönsä miehet ei olleet aina samaa mieltä menetelmistä mitä sovellettiin. Jos murhaajalle tulee omantunnon tuskia, se tarkoittaa että silloin on menty niin äärimmäisiin tekoihin että siitä on syytä jo tuomioita jakaakin.

Viikinkidivisioona, ( virallisesti 5 – SS panssaridivisioona Wiking ) ei ollut murhaajien värväyksellä kokoon saatetu yksikkö. Suomalaiset palvelivat kuka mistäkin syystä vaaditun kahden vuoden ajan, minkä jälkeen he palasivat suomeen ja osallistuivat oman armeijan harmaissa itärintaman taisteluihin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Pulteri

Nippelitieto: osa suomalaisista jäi Saksaan muun pataljoonan palatessa Suomeen. Joukossa oli mm. vammautuneitten suomalaisten SS-miesten asioita hoitanut Unto ”Berijan tarhat” Parvilahti sekä Saksan kansalaisuuden saaneita suomalaisia, jotka jäivät sotimaan uuden kotimaansa puolesta.

Jukka

He jotka lähtivät, heille kunnioitus. He taistelivat Viking-divisioonan riveissä läpi eteläisen Ukrainan Kaukasus-vuorten alle aina Terek-joelle saakka.

Ilkka Forsten

Enoni oli SS – Scharführer Wiking divisioonan Nordland rykmentin kolmannessa komppanissa. ( Dritte nordland. ) Hän palveli sopimuksen mukaiset kaksi vuotta, ( 1941 – 43, ) palasi Suomeen kun pataljoona kotiutettiin, ja jatkoi sotaa kannaksella suomen armeijan yksikössä. Lapin sotaan hän ei osallistunut, sillä saksassa palvelleilta ei sitä edellytetty mutta jos itse halusi, sinnekin kyllä pääsi. Hyvin harvat pidensivät palvelusta alkuperäisen sopimuksen päätyttyä, mutta jotkin kyllä jatkoi sopimustaan. Ne vähät mitä divisioonasta oli jäljellä 1945 kevällä, olivat mukana Berliinin puolustuksessa. Tuolloin alkuperäinen joukko joka oli siis ollut divisioona, käsitti enää kourallisen miehiä.

Eräs tunnettu Saksaan jäänyt henkilö, oli entinen Hattulan kirkkoherra Kalervo Kurkiala, joka sodan päätyttyä onnistui livahtamaan Yhdysvaltoihin. Hän vietti loppuelämänsä amerikassa, koskaan palaamatta suomeen. Unto Parvilahti, ( alkuperäiseltä nimeltään Unto Bomann ) kirjoitti muistelmat ajastaan SS – joukoissa. Kokonaisuus huomioiden hyvin harvat halusivat julkaista mitään asiaan liittyvää, eikä sotapäiväkirjojakaan taida olla suuremmin tallessa.

Oma enoni pyrki sodan jälkeen poliisiksi Helsinkiin ja pääsikin virkaan, mutta ehti olla siinä hyvin lyhyen aikaa, kunnes valvontakomissio sai tietoonsa hänen menneisyytensä ja vaati virasta erottamista. Syyksi mainittiin ettei komission jäsenet tunne oloaan turvalliseksi jos entiset SS- miehet vartioivat kadunkulmissa. Enoni teki elämäntyönsä ihan muulla alalla, ja kuoli 1990 luvun alussa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Jukka

Kaikille heille, jotka taistelivat r…,yssäää vastaan toisessa maaimansodassa nostan käteni korkealle lippaan kantapäät napsahtaen ja kunnioitan heitä. Isäni tappeli Talvisodassa Lapissa Sallan rintamalla ja teki parhaansa, ettei r…yssä päässyt Kemijärvelle ja Rovaniemelle ja sieltä Torniojoelle. Teki varmaan enemmän kuin odotettiin. Teki, koska koti oli vaarassa Kemijärvellä. Jatkosodassa isäni oli Sallan rintamalla auttamassa saksalaisia pääsemään itään korpisodassa, tuntureita valloittamassa, Muurmannin radallekin ehti pahaa tekemään. Osasto Saussakin ehti olla ajamassa takaa ryssän partisaaneja. Lapin sotaankin isäni joutui. Vaimo ja neljä lasta lehmineen evakossa Pohjanmaalla Evijärvellä. Onneksi koti säästyi saksalaisten tulitikuilta. Nuo ukot ja akat, jotka tappelivat jääräpäisesti vihollista vastaan ansaitsevat kunnioituksemme.

Kata

Totta.Samoilla tantereilla oli myös isäni….Koti oli kyllä poltettu mutta kun äiti tuli evakosta,myös Pohjanmaalta jo olemassa olevien lasten kanssa niin tyhjästä aloitettiin..Nostan tänään taas kummallekin hattua ja ikävä on yhä vaikka aikaa jo vierähtänyt poismenoistaan.
Kynttilät palaa…

Mie olin vielä isän mukana sodassa… 🙂

otto suni

Niin olin minäkin, joten ollaan ilmeisesti tämän saitin ”vanhuksia”!

Ilkka Forsten

Myöskin minä olen ikään kuin ollut sodassa, isäni mukana. Jostain syystä en muista siitä ajasta mitään ? Se oli kaksi kertaa kun kalman koura käväisi hipelöimässä isääni, mutta kummallakaan kerralla ei nähtävästi ollut vielä tarkoitus lähteä tästä ulottuvuudesta, ja hän eli pitkän elämän kuten Äitinikin. ( Isä oli kuollessaan 95 vuotta ja Äiti 99 vuotta.) Toinen enoistani, ( vanhempi heistä ) kaatui puolestaan talvisodassa Taipaleen Terenttilän kirvesmäessä 24 vuotiaana. Vain kaksi viikkoa ennen sodan päättymistä. Nuorempi lähti ensin vapaa-ehtoisena armeijaa, ja myöhemmin vapaa-ehtoisena Saksaan. Setäni oli myöskin mukana sotahommissa, mutta pääsi esikunnan autokuskiksi, joten hänen kokemuksensa varsinaisesta rintamasta jäi lyhyeksi. Kaikki muut konttasivat peltiruukku päässä paikasta toiseen tietämättä koska palataan kotiin, ja palataanko ollenkaan ?

Kata

En minäkään muista juuri mitään mutta pauketta oli, kyllä se jäi mieleeni.Uiskentelin silti ihan rauhassa ja odottelin että isä palaa kotiin…. 🙂

Voi miten surullista noin nuorena kuolla varsinkin kun nyt on nähty sekametelisukupuolihömmöilijöiden vähät siitä välitän-asenne.Miten hitossa tähän on tultu?

Sinulla on hyvät mahikset saavuttaa 100 vuotta…

Ilkka Forsten

Surullisin osa oli että enoltani jäi puolitoistavuotias tytär äitinsä kanssa, ja enoni ruumis löytyi vasta 2004, minkä jälkeen meni vielä neljä vuotta ennen kuin hänet saatettiin kotikaupungin sankarihautaan toukokuussa 2008. Olen siis laskenut talvisodassa kuolleen enoni arkun haudan pohjalle yhdessä Isäni kanssa. En ole itkupilli luonteeltani, mutta siinä tilaisuudessa oli vedet silmissä. Tuntui kuin jotain kelloa olisi käännetty vuosikymmenet taaksepäin, aikaan jolloin enon kuolema oli ajankohtainen tapahtuma. Mummolleni tieto hänen poikansa löytymisestä olisi ollut tärkeää, mutta hänestä aika jätti jo maaliskuussa 1965. Äiti ehti nähdä tapahtuman, ja oli samalla ainoa siitä perheestä joka vielä eli tätä maailmaa. Se tilaisuus ei jättänyt ketään kylmäksi, jos nyt hautajaiset koskaan ovat normaalille ihmiselle mikään yhdentekevä asia. Jopa siunauksen toimittanut pappi sanoi että tämä tulee olemaan varmaan yksi hänen koko uransa ainutlaatuisin tapahtuma. Niin varmaan olikin, sillä kentälle jääneitä ei enää kohtapuoliin löydy, ja tuskin niitä samaan kaupunkiin monia tulisi missään tapauksessa.

Kun miettii millaisen maailman me nyt näemme silmienne edessä, ja miten välinpitämätön sekä itsekeskeinen pintaliitoon pyrkivä turhan öyhötys nähdään mielekkääksi, palaa ajatuksissaan siihen hetkeen kun enoni päätyi viimeiseen lepoon. Tuskin hän olisi onnellinen kun kaikki arvot minkä eteen hän, kuten niin moni muukin, joutui itsensä ja elämänsä uhraamaan, halutaan kokonaan kadottaa muistista ja selittää miten tärkeää on koko maailman pelastaminen poliitikkojen hillotolpan vuoksi. He olisivat halunneet elää, mutta heidän tehtävänsä oli kohdata toisenlainen huominen ja uhrata siinä oma elämänsä. Nyt se kaikki on vedetty viemäriin niiden toimesta, joiden sukulaisista ei yksikään ole ollut rintamalla, eikä ole sekuntiakaan kärsinyt sen puolesta mitä tavoitellaan. He ovat puolustavinaan jotain arvoja, jotka ei ole arvoja vaan poliittisia tavoitteita. He vetoavat suvaitsevaisuuteen, ikään kuin tämän maan itsenäisyys olisi ollut pelkän suvaitsevaisuuden varassa. He kertovat ihmisoikeuksista, mutta unohtavat että ne jotka antoivat nykyisille sukupolville ihmisoikeudet, ei tarkoittaneet niillä tyhjäntoimittajien oikeuksia valittaa joka asiasta.

Olen kiitoksen velkaa niille kaikille miehille ja naisille joiden oli pakko pelkän puheen sijasta myöskin toimia. He eivät ” bilettäneet ” eivätkä he haitanneet yhteiskunnan toimintoja istumalla joutilaana pääkaupungin kaduilla kommunismia ihaillen. He eivät olisi koskaan äänestäneet punavihreää aatetta, kosta he olisivat tienneet, ja olisivat nähneet mihin se johtaisi. Vaikka oli eletty sota-aika, ja maksettu siitä kova hinta, he senkin jälkeen yhä uskoivat tämän kansan tulevaisuuteen. Nykyiset poliitikot eivät edes halua tälle maalle tulevaisuutta, he ovat omaksuneet itselleen aatteet joiden lähtökohtana on joku globaali ihmemaailma, missä kaikki voivat elää ja kukoistaa siitä riippumatta onko sen puolesta tehty mitään. Voiko sitä laumaa kunnioittaa, tai onko mahdollista luoda ihmisten mahdollisuuksia tukeva valtiollinen rakenne, jos määräykset otetaan rajojemme ulkopuolelta koskaan kyseen – alaistamatta lopputulemaa. Tuskin.

Kata

Tähänkin voi sanoa että niin hyvin ja koskettavasti kerroit tämän nuoren ihmisen lyhyestä elämästä että kun jo sankarihaudoilla kävely saa tipan silmiin niin nyt myös. Kuinka surullista hänenkin lapselleen kuin niin monen joka isänsä menetti.
Tämän maan takia..ja todellakin..jotkut tekee parhaansa että maamme häviää kartalta.

Ja kun ajattelee että tuo ilmastokokous on Kairossa…ei hitsi kun katsoo Kaironkin liikennettä ja muutenkin taitavat antaa piut paut millekään ilmastonmuutokselle.
Kunhan taas pitää nuolla jotain…kaapua.Ja saa matkustaa!!!Lentsikalla!!Sh*t!

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Ilkka Forsten

Maikkarin uutisissa oli myöskin maininta Intian tämänhetkisestä tilanteesta. Savusumu ja ilmansaasteet ovat sillä tasolla että Delhissä rajoitetaan ulkona liikkumista.Koska suomessa on oltu lähelläkään sitä tasoa, ja silti MEIDÄN pitäisi koko ajan rajoittaa elämistämme ja vähentää kulutusta.. Tämän lisäksi intia ostaa nyt venäjältä öljyä kuten kiinakin noin 30 % halvemmalla, koska molemmat pyrkivät koko ajan lisäämään kulutustaan, ja olemaan kauko-idän talousvetureita siitä välittämättä mitä se tarkoittaa ilmastolle ja ympäristölle. Kumpikaan ei tee mitään muuta kuin pas***antaa joka paikkaan, tuhoaa ilman, maat ja meret, mutta Ohisalon suurin huoli on jos meillä ei koroteta bensiinin litrahintaa, tai pysäytetä koko teollisuutta kun EU napsauttaa sormiaan. EU pakottaa suomen olemaan koko ajan joku ihmeellinen muita korkeamman ekologisuuden maa, sillä he uhkaavat jättää koronasta syntyneiden korvausten maksamisen ellemme tee kuten käsketään. Nyt kysyn jälleen. MILLAINEN ON DEMOKRATIA JOKA UHKAILEE JA KÄSKYTTÄÄ TOISTA EU MAATA, JA MILLÄ OIKEUDELLA ? Miten ihmeessä kaikki sanktiot osuvat aina meille, ja miksi meidän pitää jatkuvasti alistua saneltavaksi ? Kohta, tai oikeammin jo nyt olisi kirveellä töitä. Uutiset julistavt kuinka Texas:n osavaltiossa on tornadot tehneet tuhojaan, ikään kuin se olisi ensimmäinen kerta, tai kuinka Australiassa on mahtavat tulvat. Tässä meni monta vuotta kun aussit kärvistelivät kuivuuden kanssa, joten olettaisin että tilastollisesti tämä tulvakaan ei ole mikään uusi asia. Ilmastonmuutos on muka nyt peruttamattomasti siirtynyt tuhon tielle, ja jos siitä on kysymys, niin miksi tässä sitten enää yritetään säästellä yhtään mitään. Vedetään täysillä loppuun asti. Mutta kun mitään kuvailtua tilannetta ei ole, niin jatketaan ihmisten jallittamista ja rahojen poiskeräämistä.

Ituhipit naukuu nyt ilmastokokouksen alla ettei länsimaat, ja erityisesti eurooppa ole halunnutkaan lopettaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä, kuten maakaasun ja öljyn. Jaa ettei ole ? Saksan itupellet ajoivat koko ydinvoiman ja hiilenpolton alas, kehuen koko ajan kuinka hienoa on käyttää ” puhdasta ” maakaasua jota riittää rajattomasti. Nyt kun ” toverit ” katkoivat putket ja talvi on tulossa, on ollut enemmän kuin pakko tehdä jotain. Mutta se vit****n ohisalo ei käsitä realiteetteja edes silloin kun se on välttämättömyys. Hänen mökistään ei katkaista sähköjä, hänen ei tarvitse laskea huoneen lämpötilaa eikä hänen liikkumisensa maksa mitään kun ME maksamme joka kilometrin. Jos minulla olisi valta, se ämmä olisi jo huomena horsman kasvualustana. Toivon kaiken aikaa että joku tekee sille ja marinille Shinzo Abet. Olisi levollista lukea aamulla lehdestä että niistä on päästy, minä en välitä minkään vertaa siitä kärsikö ne lähtiessään vai ei. He ovat saastaa, mädättäjiä ja torakan tasolla eikä kukaan sääli torakoitakaan. ☠

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
John Quiman

Mark Twain, Samuel Clemens sanoi aikoinaan, että jos on keskinkertaisuus ja itseluottamus on vahva, on menestys taattu. Nyt ne keskikertaisuudet, joilla on vahva, tosin perusteeton, itseluottamus, hallitsevat maata.

Kata

Noin se näkyy olevan,hitokseen totta!
Tuo ”vahva itseluottamus” on varmaan narsistista ylimielisyyttä,heillä ei tunteet tuppaa estämään vääryyksiä.

Kata

EU:n touhuja ihmettelen minäkin koko ajan ja väliajatkin!
Milloin se liittovaltio-sopimus on tehty?Miten kukaan muu kuin suomalaiset itse voi määrittää esim metsiemme tilanteen??Vatun ennaltamistouhut,sitä pitäs tehä niille jotka tosiaan vinkuu koko ajan isolla palkalla,vailla mitään kompetenssia,milloin mitäkin tuhoa tähän pieneen maahan.
Samoja hengenheimolaisia on toki kaikkialla mutta ei ihmiskunta VOI olla niin pösilöä että tämä saa jatkua!
Vai tätäkö se oli se köyhyytutkimus?Miten saadaan suomalaiset,suurin osa,köyhiksi ja Mariiiiiia &co johtaa torneistaan kuin greenqueen…Claus neuvoi joo tottakai!

”#¤%¤#¤(””)!!!

Lasse

Maikkarin juutiset,,,tooodella vakuuttavaa. Vennää sotii ukrainas varman tiedon(keikkahymy) mukaan Hilterin tapaan luonnonvarojen peräss,,,tarvii viljaa??! Vaikee on näit MTV/CNNhöpinöitä nauramati kuunnella,,,Aina sinne sit joku Aaltoila tai vanha kapiukko saadaan nyökkäämään että TOSO ON! Ei tartte ,,,miettii miks kansa on sekasin kun tätä shaissee tulee töllöst aamusta iltaan,,,,24/7 ruki veer

John Quiman

Nämä nylyiset päättäjiä teeskentelevät itseään täynnä olevat hupsut eivät tiedä mitään siitä hinnasta, mitä Suomenkin nousu vauraaksi on vaatinut. On ollut sotia, on panostettu koulutukseen, siis oikeaan oppimiseen ja yhteiskunnan kehittämiseen tavalla, joka mahdollisti hyvän elinympäristön kansalaisille.

Nyt nuo hyväkkäät kuvittelevat tietävänsä jotain siitä, miten hyvä yhteiskunta kehitetään. He eivät tiedä muuta kuin ideologian toimimattomat uskomukset. Tuskin heistä kukaan on perehtynyt siihen miten suomalaiset rakensivat suomalaisen yhteiskunnan menestyneeksi ihmeeksi tässä maailmassa. Jos ovat vähän sitä sivunneetkin, eivät ole ymmärtäneet tuon taivaallista. Jos olisivat ymmärtäneet, eivät pitäisi ideologisia uskomuksiaan minkään arvoisina, koska näkisivät mitä sontaa ne ovat.

He haihattelevat Suomen talouden nurin, pilaavat kaikin keinoin yhteiskunnan tasapainoa ja tekevät siitä vieraan suomalaisille. Siinä menee talous, suomalaisuus, yhteiskunnan turvallisuus ja rauha sekä moraali rappiolle. Vaikka yhteiskunnan suunta kohti rappiota on näkyvissä, he edelleen selittelevät ja selittelevät asioita ideologisen hurmoksensa vallassa. Heiltä puuttuu täysin kyky käsittää todellisuutta.

He eivät koskaan ole käsittäneet miten rakennetaan toimiva ja vauras yhteiskunta niistä vaikeista lähtökohdista, jotka Suomella oli. Ihmekös tuo, että eivät osaa muuta kuin raunioittaa kansakunnan ja tekevät sen vielä hymyssä suin uskomustensa euforiassa.

Kun he ovat saaneet aikaiseksi kaikinpuolisen romahduksen, on taas maksettava kova hinta siitä, että suomalaiset nousevat uudestaan itsenäiseksi, vauraaksi, turvalliseksi ja tasapainoiseksi yhteiskunnaksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Täyttä asiaa jälleen!

Pelkään vain että näkeekö enää sitä Suomea joka tosiaan raunioille rakennettiin!

Nuo lilaviherkeltatukat ei ikinä käsitä sitä köyhyyttä myöskään sotien jälkeen mikä on jäänyt 50-luvultakin lapsen mieleen!Ihmisiä asui pienissä vinoissa,harmaissa mökkipahasissa ja jopa maalattia johon oli laitettu lankkuja ja seinän takana,laudoituksen raoista näki yhdessä pikku talossa hepan(Haju oli mitä oli).
Se oli sentään jotain ja miehellä työ…ne ulkovessojen tyhjennykset…erittäin tarpeellinen ihminen vaikka olikin lempinimi…
Ei ollut helppoa ihmisillä eikä taatusti pollellakaan.

Nämä tiellä makoilijat pitäisi voida kuskata muutamaksi viikoksi siihen aikaan…aikaan josta Suomi niminen maa alkoi nousta hienoksi maaksi jossa koulutus oli huippuluokkaa…mitä sekin on nyt…?Niinpä.
Lapset ”itseohjautuvat”kouluissa..kuka pysyy matkassa kuka ei…Kuka hiivatti tuonkin tyylin keksi kun ei näytä tosiaan nuo papanatkaan ohjautuvan kuin käskystä makaamaan kadulle,tohelot!

otto suni

Suomi todella rakennettiin meidän sota-aikana syntyneiden vanhempien työllä ja silloin kommunistit heiluivat kaikilla rakennustyömailla hyökäten veteraaneja vastaan. Sotakorvausten maksaminen merkitsi erityisesti metsätöissä olleille pysyviä vammoja sillä turvalaitteita ei ollut ja puut piti saada nurin ja pois metsistä! Sodassa lähes loppuun ajetut saattoivat myös sortua viinamäen miehiksi joita puliukoiksi nimitettiin, mutta siitä huolimatta maa selvisi. Tulivat taistolaiset ja sitten ituhipit, se oli menoa! Sota-ajan ikäluokat ovat piikityksen avulla kuolemassa jotta jää tila näille Ohisaloille ja Marineille!

Kata

😀

Jukka

Kynttilä palaa minullakin. Isä kuoli jo 75 katkerana, kun kommarit ilkkuivat veteraaneille. Äiti lähti 90. Heidän mukanaan meni iso pala historiaamme ikuisiksi ajoiksi.
Minäkin olin isän kanssa rintamalla ja äidin kanssa kotirintamalla. En kyllä muista noista ajoista mitään.

Ilkka Forsten

Sen aikauden ihmiset olivat joka suhteessa parasta A – luokkaa. Nykyinen pas***alauma jolle kaikki annetaan hopealautaselta ei opi arvostamaan mitään. Annan pienen esimerkin tähän väliin. Minun vanhempieni, kuten myöskin monen muun aikakaudella, vesi ei ollut mikään kraanasta loiskittava ylellisyys, se kannettiin kaivosta ja sitä käytettiin säästeliäästi. Naapurini tutun ituhippiaatetta kannattava poika, kävi kotonaan sen verran viime kesänä että oli halunnut ” käväistä ” suihkussa. Hän lorotti YHDELLÄ pesukerralla kuution lämmintä vettä… !! Se kävi ilmi vesimittarista. Ja nämä ovat pelastamassa maailman luonnonvaroja, suojelemassa ” vähiin käyviä ” vesivaraintoja ja ties mitä… Jos se sälli olisi minun jälkikasvuani, veisin sen niska per***e otteella DNA testiin ja haluaisin selvittää kuka sen laittoi alulle ?

Kata

Juu tunti vähintään suihkussa…on nähty ja kuultu…maltoin olla sanomatta mutta enpä ole tahtonut enää kyläilemään…Ei ne tajua mitään pohjavesistä tai vesivarannoista.

Eka pikku talomme oli vailla mitään mukavuuksia vuoden verran-70 luvulla.Hain 200m päästä vesipostista kaiken veden mitä tarvittiin,myös ulkosaunaan.
No sitten siippa teki joululahjaksi vesikärryt ja oi olin niin iloinen! 😀 No seuraavana kesänä tuli vesijohto taloon mutta äitini elämää tuo oli 60-luvulle asti eli koko meidän lapsuutemme.Oli toki oma kaivo pihassa ja kyllä sitä vettä vintattiin jo lapsina vaikka talvella oli kaivon pinta niin jäässä että hädin tuskin pysyi pystyssä.

Silloin oli sanonta:”Vie lapsen pa**a mennessäs ja tuo puita tullessas…”

Kaikesta huolimatta oltiin siistejä lapsia ja äiti teki kaikki vaatteet,kutomalla ja ompelemalla.En ymmärrä miten hän ehti kun ruoanlaittokin oli aika puuhaa puuhellalla ja pyykki saunassa pyykkilaudalla.
Kunnioitan noita ihmisiä suunnattomasti,heillä oli sitä staminaa!

John Quiman

Äitini teki myös ompelemalla ja kutomalla paljon kaikenlaista. Joskus ihmettelin sitä kutomista, kun hän katseli televisiota ja kutoi kamalalla vauhdilla milloin mitäkin sen enempiä kudottavaan katsomatta. Oli siinä automatiikkaa. Sillä tavalla ei mennyt aikaa hukkaan, vaan sai pennuille mm. villasukat ja -paidat sekä pipot tehdyksi kaiken muun ohella.

Kata

Äitini oli lähes sokea,10% putkinäkö 30 viimeistä vuottaan (90v eli hän)mutta kun laittoi leipomisalustan pöydälle ja tarvikkeet siihen niin alkoi kädet pelata ja leetaa syntyi ja monta!Ja hyvää oli!
Eli automatiikkaa oli! 🙂

Ilkka Forsten

Se mitä kerroit Äitisi taidoista leipoa ilman, että näkö olisi ollut välttämätön työn kannalta, tunnetaan nimellä lihasmuisti, tai aseista puhuttaessa vaisto-ammunta. Tietyt toistot jotka opitaan, ne säilyvät vaikka näkökyky ei enää olisikaan parhaassa terässä. Anteeksi että nyt viittaan tässä ampumiseen, mutta siinäkin pätee sama. Jos haluaa oppia ampumaan etenkin käsiaseella nopeasti ja silti tarkasti, pitää treenata miltei loputtomasti liikkeiden toistamista. Se on uskomaton juttu, mutta niin se vaan pelaa. Sillä ei ole enää lopulta mitään merkitystä ” tähtääkö ” johonkin sanan varsinaisessa mielessä, riittää kun katsoo kohdetta ja nostaa aseen silmän tasalle. Tähtäimet hakeutuvat automaattisesti kohdalleen, silmän, aivojen ja käden yhteispeli on saumaton eikä petä koskaan. Näköön viittaan vain siinä mielessä, että pelkkä kohteen siluetin näkeminen riittää prosessin onnistumiseen.

Itselläni on tästä paljon kokemusta, koska ammuin aktiivisesti I.P.S.C. lajia puoliautomaattipistooleilla. Joillakin tuo taito kehittyi ihan ilmiömäiseksi, mutta ei ilman harjoittelua.

John Quiman

Minä kun en ole ituhippi, enkä viheriäinen ihminen, minulle riittää viitisen minuuttia ja vähempikin, suihkutteluun vallan hyvin.

Kata

Kyllä!Nykysuihkut on hyviä ja 5 minuuttia riittää!

Kata

Totta on,äidilläni oli lihasmuisti ja sen näki kun hän alkoi ensin taikinan tekoon ja sormet kokeili aineiden määrää vadissa..se oli melkoisen ihmeellistä.Ja kun taikina nousi niin alkoi sormet tehdä leetaan osia ja näppärästi pyöritteli hän niitä ja samanmittaisiakin tuli leetoista.
Minulle se ei ole onnistunut kun toinen pää pitkosta(tuo sana tuo mieleen yhen pitkon…siksi leeta hahahaah) on aina pitempi ja paksumpi kuin toinen… 😀
Mutta syötyä ne on tulleet.

Kata

Tuo ilkkuminen ei unohdu ikinä ja se miten sen näki vaikuttavan.Olin todella vihainen ja en ikinä katso tuota porukkaa hyvällä!

Ja nuo samaiset ällötykset,ainakin osa, yhä mukana politiikassa.

John Quiman

Oli kyllä raakaa aikaa, kun vasemmistolaiset Neuvostoliiton ihailijat sättivät sodissa itsenäisyyden puolesta taistelleita ikään kuin rikollisia. ”Mitäs menitte sinne”. Jos eivät olisi menneet, ei olisi näillä sättivillä vasureilla ollut mitään asiaa arvostella yhtään mitään, vaan olisivat olleet tiukasti neuvostovallan kontrolloimia, mikäli heidän vanhempansa olisivat miehityksestä edes selvinneet hengissä.

Mutta kun järki ei pakota päätä, eikä ihminen ota mitään vastuuta tiedostaan, vaan hilluu ideologisessa huumassa, on jälki tuon näköistä. Nythän ovat samanlaiset onnettomat yksinkertaisuudet hallitsemassa maata, kiljumassa ihmisoikeuksista ja hankkimassa maahan elättejä, joista suuri osa on varsin rikollisia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Hieno kertomus taas.

Noille komission jäsenille olis varmaan pitäny viedä alpakoita ja ainakin yksi poni…ja turvallinen tila järjestää.
Selvästi nykywokkiset ottaneet mallia noista…Kiesus tätä maailmaa.

otto suni

Unto Parvilahden kirjan kustantamisen ja eduskuntakyselyn Neuvostoliittoon sodan jälkeen luovutetuista rahoitti Penti Railio, Lauri Törnin esimies, kadettiupseeri ja majuri. Railio lähti kuten Törni Norjan kautta Saksaan sodan päätyttyä Suomen osalta rauhaan ja molemmat herrat taistelivat Berliinissä Waffen SS univormuissa. Tempelhofin lentokentän puolustamiseksi antoivat britit Railiolle ja Törnille aseet jotta he estäisivät venäläisiä sulkemaan kentän briteiltä. On asioita joita en voi kertoa tällä saitilla, mutta olen tuntenut henkilökohtiasesti useita erittäin mielenkiintoisia henkilöitä ja eräs SS Rottenführer oli yritykseni ensimmäinen kirjanpitäjä! Kaikki kunnia suomalaisille jotka taistelivat kansainvälistä kommunismia ja ”joonilaisten” johtamaa kansakuntien mädättämistä vastaan!

otto suni

Suomalaiset sankarit taistelivat kansainvälistä kommunismia vastaan Neuvostoliitossa ja tätä kommunismia tuki Britannia ja USA. Suomalainen historiankirjoitus on kirjoitettavana uudelleen ja eräs Lapin Silvennoinen toimii näiden nykybolsevikkien eli ”joonilaisten” tarinoiden kertojana.
Useimmat täällä kommentoivat eivät muista, että Neuvosto-Venäjän johdossa olevista ensimmäisistä puolueen johtajista ainoastaan Josef Stalin ja Buharin eivät olleet ”joonilaisia” ja tätä vallankaappausta tukivat USA:ssa Chase Manhattan Bank yli 20.000.000 kultadollarilla. Samat ”joonilaiset” johtavat Ukrainaa ja USA:n State Department on kokonaan näiden hallinnassa!
Kannattaa jälleen muistaa hyvällä Kanye West nimistä mustaa herrasmiestä!

Runtiti-pou

Kyllä Stalin oli joonilainen. Asia vain salattiin. Miten hän muuten olisi yleensä voinut nousta valtaan? Kolme vaimoakin joonilaisia ja joonilaisia suosittiin koko ajan. Leninin joonilaisuus paljastettiin vasta 10 vuotta sittenviralisesti. Stalinin sukunimi tarkoittaa ”joonilaisen poikaa”

Ilkka Forsten

Tsukasvili oli kylläkin Gruusialaista alkuperää. Sikäläiset ei ole juutinraumalaisia.

John Quiman

Isä oli gruusialainen ja äiti oli Etelä-Ossetiasta. Äiti toivoi pojastaan tulevan pappi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Muistaakseni Stalin kävi jonkin aikaa jotain sikäläistä pappis-seminaaria, mutta päätyi olemaan maantierosvo, ja myöhemmin Neuvostoliiton diktaattori.

John Quiman

Noin minäkin muistelen, että vähän kävi pappiskoulua. Siirtyi kuitenkin kommunistien vallankumouksen valmisteluun tekemällä mm. pankkiryöstöjä. Oli kai kuullut, että pankeissa on rahaa, jota vallankumous tarvitsi. Kuka lie kertonut.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Runtiti-pou

Monet kryptoj–talaiset ovat pappeja. Espanjassahan aikoinaan rabbit päsivät keskiajalla suoraan piispoikei ja teologeiksi, kun ottivat kasteen, kun se näön vuoksi oli oettava

Runtiti-pou

Monet kryptojuustolaiset ovat pappeja. Espanjassahan aikoinaan rabbit päsivät keskiajalla suoraan piispoikei ja teologeiksi, kun ottivat kasteen, kun se näön vuoksi oli otettava

Tuumailija

Tuossa wikistä otettu, isä aurinkoisen äiree: https://en.wikipedia.org/wiki/Keke_Geladze

Kata

Isän näkönen oli poika….terästetty myöhemmin tikitaattoriksi.

Runtiti-pou

On siellä juupajokelaisia niin kuin muuallakin

otto suni

Stalin oli todella gruusialainen ja hänen kovuutensa perustui erittäin kovaan lapsuuteen sekä ymmärrykseen kirkon kierouteen. Hänen ainoa suuri rakkautensa oli hänen ensimmäinen vaimonsa joka ei ollut ”joonilainen”. Satlinin kyky syrjäyttää kilpailijansa oli ainutlaatuinen ja hän ei tuntenut sääliä edes saksalasiten vangiksi joutunutta poikaansa kohtaan!
Stalinista on useita erinomaisia teoksia ja on todettava hänen olleen viime vuosisadan merkittävin valtion johtaja! Tämä ei ole Stalinin ihailua vaan tosiasioiden tunnustamista.

Runtiti-pou

Kyllä se ensimmäinenkin vaimo oli joonilainen. Stalin levitti joensuulaisuutta/kommunismia

Tuumailija

Tämän mukaan ei ollunna: https://en.wikipedia.org/wiki/Kato_Svanidze
Ensimmäisen vaimon suku oli osittain georgian ”aatelisia” ja aateluuteen ei sopinut joonialaisuus edes tsaarin aikana, koska aateluuteen vihittiin ortodoksien menoin.

Runtiti-pou

Tietenkin juupajokelaispedian mukaan ei ollut

Tuumailija

Jos löytyy linkkiä muuhun informaatioon esim. sivustoon/ kirjaan, niin mielelläni käyn sen katsastamassa, kiitän etujalkaan.
Tuo jewgle kun ei pukkaa suosituksissa kuin mainitsemiasi sivuja kymmenittäin ja rajallisen lukukyvyn (silmäsairauden vuoksi) omaavana ei vain kykene kahlaamaan läpi rajattomasti materiaalia.