Kotimaa Talous

Vuokra-asuntoihin virtaa ”tulvana” ulkomaista pääomaa – tulonsiirtoja virtaa asumistukina ulos maasta

Kuva: Pixabay

Kiinteistöasiantuntija JLL:n arvion mukaan vuonna 2022 jopa lähes 30.000 ammattimaisesti omistetussa vuokra-asunnossa voi olla jo ulkomainen vuokraisäntä.

JLL:n seurannan mukaan ulkomainen pääoma osti viime vuoden aikana noin miljardilla eurolla vuokra-asuntoja Suomesta. Tämä nosti ulkomaisen pääoman määrän yli kolmeen miljardiin euroon.

Kasvutahti oli viime vuonna noin kolme kertaa kiivaampi mitä edellisinä vuosina keskimäärin. Ensimmäiset sijoitukset tulivat Suomeen vuonna 2015.

JLL:n toimitusjohtaja Tero Lehtonen odottaa, että vuonna 2022 tahti jatkuu kiivaana. Ulkomaisen omistuksen määrä saattaa nousta jopa yli neljän miljardin, mikä tarkoittaisi lähes 30.000 vuokra-asuntoa.

”Pääomia tulee Suomeen nyt tulvana. Tällä vauhdilla Suomesta loppuu ostettava, jos hieman kärjistää”, Lehtonen sanoo.

Kansainvälisessä vertailussa asunnoista Suomessa saatavat tuotot ovat kilpailukykyisiä

Ulkomaisia sijoittajia kiinnostavat Suomen talouden maltillisen hyvät kasvunäkymät, turvallinen sijoitusympäristö sekä toimiva vuokramarkkina. Ne ovat valmiita myös maksamaan niistä.

Suurin kansainvälinen sijoittaja on brittiläinen Round Hill Capital, joka on vuokraisäntänä noin 5.400 asunnossa. Myös mm. yhdysvaltalaisella Starwoodilla (2.200), saksalaisella BVK:lla (2.200) ja yhdysvaltalaisella Morgan Stanleyllä (2.200) on merkittäviä sijoituksia Suomessa.

Kansainvälisiä sijoittajia on Suomeen tullut noin 15. Heillä on nyt selvästi yli 20.000 vuokra-asuntoa.

Ulkomaiset sijoittajat ostavat asuntoja usein suomalaisia korkeammilla hinnoilla, minkä seurauksena noin 60 prosenttia ammattimaisille sijoittajille myytävistä asunnoista päätyy tällä hetkellä ulkomaiseen omistukseen.

Kv. sijoittajien maksukyky perustuu pääosin hajautushyötyihin, rahoituskustannuksiin sekä siihen, että kansainvälisessä vertailussa asunnoista Suomessa saatavat tuotot ovat edelleen kilpailukykyisiä.

”Historiallisesti tukkuostaja on saanut kerrostalon noin 20 prosentin alennuksella suhteessa yksittäisen asunnon myyntihintaan. Tällä hetkellä sijoittajat maksavat jopa vähittäisostajaa korkeamman hinnan”, Lehtonen sanoo poikkeuksellisen kuumasta tilanteesta.

Valtion maksama asumistuki on vuokranantajalle varma tulo

Samaan aikaan kun vuokranantajat ovat kansainvälistyneet, asumistukea saaneiden ruokakuntien määrä on käynyt kaikkien aikojen huipussaan.

Yleistä asumistukea sai vuoden 2021 joulukuussa 391 611 ruokakuntaa, mikä on noin 145 200 enemmän kuin vuoden 2015 lopussa. Tätä selittää osaltaan se, että elokuussa 2017 kaikki vuokralla asuvat opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin. Luvut eivät sisällä eläkkeensaajan asumistuen saajia.

Asumistukien määrä on kasvanut samassa ajassa lähes puolella, ollen viime vuonna noin 2,5 miljardia euroa.

Käytössämme ei ole tilastoa kansainvälisten sijoittajien omistamissa asunnoissa asuvista asumistuen saajista, joten emme pysty laskemaan, kuinka paljon rahaa valuu suoraan valtion kassasta ulos maasta. Joka tapauksessa samaan aikaan kasvaa kansainvälisten vuokranantajien määrä ja Kelan maksaman vuokratuen määrä.

17 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
keskimääräisesti tyhmempiä

No, tämä sama on jo valtohallinnon rakennuksissa, kuntien kouluissa ja päiväkodeissa, maanteissä jne…

Ja mikä suomalaisittain kaikkein typerintä, suomalaiset investoivat näihin ulkomaalaisiin firmoihin koska saavat sieltä parhaan katteen. Samalla maksimaalisesti kurjitaen Suomen ja suomalaisten asemaa.

Ei suomalaiset tarvite rahaa. Ne tarvitsevat kaikille suomalaisille töitä. Silloin veroprosentit pienenevät ja ostovoima kasvaa. Ja kun ympärillä menee hyvin, silloin itselläkin menee hyvin.

Kyllä ne pisa-mainokset ovat tuulesta temmattuja.

Markku Nieminen

Kyllä. Tosin, meneehän ne asuntotuet nytkin suomalaisen ammattiyhdistysliikeen taskuihin verottomana, ilman, että hyödyttävät yhteiskuntaa mitenkään.
Korkeintaan niillä varmistetaan hyväveliverkoston valtaa entisestään.

Hh55

Onneks kohta kupla puhkeaa. Suomi tuulee vajoomaan historian syvimpään viemäriin. Todennäköisesti koko ns länsimaalainen järjestelmä, joka demokratian irvikuvana tunnetaan tulee myös tiensä päähän ja hyvä niin..

Tuumailija

On huomattu, se pääoma menee ohituskaistaa asuntoihin joita muut ovat jonottaneet kuukausia ellei vuosia.
Kyllä on kunnon pyramidihuijaus kehitetty ja jotkut kehtaa väittää ettei ole eriarvoistusta lainkaan.

Liitot ja kirkot myös omistavat kohtuukokoisen vuokra-asuntokannan, ja tämä tax-freena veronmaksajien pussista. Kehtaavat vielä korottaa veroja ja maksuja joka vuosi sekä tietty itkeä huonoa taloudellista tilannetta kun ei ole varaa pitää piruntorjuntabunkkereita käytössä tahi jaella etuuksia johtoportaalle.

Mädättää maata osaltaan

Ja hemmetti tuohan osaltaan selitää sen, että aina vaan uusille asunnoille löytyy ostajia. Kirotut iilimadot.

Mirkku

Tuula Malin kirjoitti jo vuonna 2016 seuraavanlaisen blogikirjoituksen:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tuula-malin/kiinteistobisnesta-sosiaaliturvalla

Haiseva tenukeppi

Mitä j-sanat ajattelevat teistä gojimeista 🙂 🙂 he ovat oikeassa suurin osa on tyhmiä aivokuolleita lampaita!

“Our race is the Master Race!
We J*ews are Divine Gods on this planet!
We are as different from the inferior races as they are from insects. In fact, compared to our race, other races are beasts and animals, cattle at best. Other races are considered as human excrement. Our destiny is to rule over the inferior races. Our earthly kingdom will be ruled by our leader with a rod of iron. The masses will lick our feet and serve us as our slaves.” –

Israeli Prime Minister Menachem Begin
in a speech to the Knesset quoted in:
“Begin and the Beasts,” New Statesman,
June 25, 1982 by Amnon Kapeliouk.

Kata

Voi sirselinsurseli tätä touhua!Uskomatonta miten kupataan veronmaksajia!Olemme siis rikastuneet sitten vuoden 2015 kaksinkertaisesti näitä tuen saajia!
Ja sitten kysellään vanhukselta pienellä työeläkkeellä onko säästöjä…nääs sehän olisi kauheaa jos saa asumistukea…twisted indeed!
No ei kannata ihmetellä kun kaikki kallistuu jotta saadaan verorahat loppukäänteissä virtaamaan ulkomaille.Pölhökustaan touhua.

Ilkka Forsten

Mitkä olivatkaan Estonian baarimestarin viimeiset sanat ? ” Tilatkaa nopeasti, kohta kaikki kallistuu.”

Kata

😀 Voi hitto ei voi kuin nauraa!!! 😀 Näinhän se meni!

pää määrää

Sähkön siirtoyhtiö myytiin ulkomaiselle sijoittajalle. Siksi sähkön siirto maksoi viimeisen 2 kuukaudea aikana 260 euroa ja sähkölasku 81 euroa. Koska siirtomaksuja on ronskisti korotettu Caruna alkoi laskuttaa kerran kuussa.
Hallitus miettii vain polttoaineiden korotuksia, koska on hyvin toimintakyvytön kaikessa, mikä koskee kansalaisten hyvinvointia.

ike

Se mitä Sanna teki euroalueen tukipakettineuvotteluissa hänen tulisi saada vähintään saksan liittokanslerin paikka, no ei saa koska nuoret eivät osaa mitään korruptiostaan pyytää. No jos joku sanoo että se olisi laitonta niin mitä siitä, laista ei ole suomessa tai euroopassakaan välitetty enää aikoihin, edes perustuslaista. No nyt ollaan vapaassa pudotuksessa, ensin tuntuu hyvältä mutta sitten seuraa….Samat terveiset keskustalle ja vihervasemmistolle yleensä. Vaalien rehellisyydestä en nyt oikein tiedä. Käytettiinkö äänestyskoneita. Oliko vaalihuoneistossa live-kameroita koko äänestysajan, oliko nauhottavia kameroita. Tulkaa jo nykyaikaan. Yhdysvalloissa tapahtui suurin vaalihuijaus aikoihin ja suomen valtamedia sulkee suunsa. Se tulee vaikeammaksi koska voihan tuon netinkin yrittää sulkea tai sensuroida mutta sitten ollaan jollakin muulla tiellä kuin todellisen demokratian tiellä, no johan sillä ollaan.

ike

👍

Ilkka Forsten

SDP:n Timo Harakka, ( Latinaksi Pica Pica, ) onkin jo ehättänyt ilmaisemaan kantanaan että suomen tulee kiirehtiä ilmastotavoitteita, ja saada hiilineutraali valtio pystyyn viimeistään 2023.. Alunperin tämä ” kunnianhimoinen ” pyrkimys kommunismiin piti ajoittua 2030 nimiseen päiväykseen.

Ja ettei uhohtuisi totuus, niin kyseisellä herralla on huomattava osakesalkku tuulivoimaloiden osakekannasta, joka laittaa miettimään onko hiilineutraalius alunperin se syy miksi muutosta halutaan, vai osakesalkun parempi tuotto ?

Harakka ( Pica Pica ) yrittää siis pika pikana muuttaa bensiinin mittarihintaa tähtitieteelliseen muotoon, jotta kansa ostaisi sähköautoja, mitkä ottaa virtaa seinälaturista noin 6 – 8 Kw sähkökiukaan verran tunnissa, ja kun muistamme mitä sähkö ja sähkönsiirto tällä hetkellä maksaa, on pica pican osinkotuottoihin tulossa roima korotus. Hän ei, kuten ei muutkaan hallituksen jauhopäistä, voi tunnustaa että täyssähköisen auton kulutus ei ole lähellekään niin halpaa mitä ilmoitetaan, ja että niiden valmistus tuhoaa enemmän ilmastoa kuin konventionaalisten autojen teko. Hän ei edes yritä ymmärtää, ettei valtiomme sähkönsiirtokapasiteetti riitä alkuunkaan jos suomalaiset sittenkin innostuisivat sähkökotteron hankinnasta.

Kun auton ja töllin sähkönkulutus alkaa kuukausitasolla olemaan samoissa käppyröissä, etenkin talvella, kuormittuu jakeluverkko niin että virtaa ei vaan riitä vaikka miten myllyt pyörisivät. Tämän Pica Pica kompensoisi ottamalla sivukylän vaarilta eläkerahat bensamittarilla, kun Trabanttia tankataan että päästään kirkonkylän S – markettiin bonuksia keräämään. Ikänsä känsät kourassa työtä puskenut vaari joka on olettanut trabantin ostaessaan, että suomi pysyy jotenkuten järkevänä kakkavaltiona hamaan tappiin, huomaa ettei bonuksiin jäänytkään rahaa, paitsi siinä tapauksessa että otti mittarilla bonukset kotiin tankkauksestaan. Pica Pica veti välistä omansa, lahjoittaen ne Afrikan onnettomille joilta puuttuu kaikkea, eikä vähiten älyllistä tai teknologian nojaavaa osaamista. Silti heidät tuodaan suomeen, käyttäen nimikettä kvanttifysiikan tohtorit tai muuten vaan korkean oppineisuuden ilmentymät. Nämä tohtorit ovatkin sitten hyvin nopeasti turvakameran kuvissa putkipihdit kourassa, ja pipo silmillä, omaksumassa ajatusta että sosialismi tarkoittaa muiden rahataakan purkamista vaikka huitomalla vastustajaa pollaan.

Sokeriksi pohjalle jätin sen, ettei se sähköauto kelpaa mobutulle, auton pitää olla BMW ja vähintään V6, mieluummin V8, tuplaturbolla että ehtii naurattamaan alaikäisiä pidempään illan hämärtyessä. Siinä sivussa sitten ajaa vaari trabantillaan taskut tyhjinä ja miettii menikö vaalitulos sittenkään oikein, vai huijattiinko taas kuten tavallista ?

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
eetee

Tuettu kuppaus jatkuu suoraan veronmaksajan pussista.

Simo

Kuppaus senkuin jatkuu.

Ilkka Forsten

Kohta lähtee kuppa Töölöstä.

Uusimmat uutiset