Muu maailma Politiikka

Yhdysvallat murhasi sotilasjohtajan Irakissa – eskaloituuko Lähi-idän konflikti?

Pentagonin tiedottaja, majuri Patrick Ryder. Kuva: Wikimedia Commons / Public domain/ Secretary of Defense Public Affairs.

Yhdysvaltain armeija suoritti torstaina Bagdadissa kostoiskun, jossa kuoli sotilasjohtaja, jota se syyttää äskettäisistä hyökkäyksistä Yhdysvaltain henkilöstöä vastaan, Pentagon sanoi. Isku tuomittiin Irakin hallituksen toimesta.

Yhdysvaltain suorittama murha tapahtui noin torstaiaamuna ja se kohdistui Mushtaq Jawad Kazim al Jawariin. Hän oli Harakat al Nujaban johtaja, joka osallistui suunnitteluun ja hyökkäyksiin amerikkalaisia vastaan, jotka edelleen ovat Irakissa, johon Yhdysvallat tunkeutui vuonna 2003 murhaten matkalla lukemattomia siviilejä.

”Iskussa kuoli myös toinen Harakat al Nujaban jäsen”, sanoi majuri Patrick Ryder, Pentagonin tiedottaja, kuvailen sitä itsepuolustusiskuksi.

Israelin ja Hamasin sodan alkaessa lokakuussa Yhdysvaltain armeijaa on hyökätty Irakissa ja Syyriassa ainakin 100 kertaa, yleensä rakettien ja itsemurhalennokkien avulla.

Yhdysvalloilla on 2 500 sotilasta Irakissa ja 900 naapurimaassa Syyriassa. Näiden tarkoitus on valvoa alueella, ettei Israelin etua vastustavat ryhmät saa liikaa jalansijaa.

Irakin poliisilähteiden ja silminnäkijöiden mukaan aiemmin lennokki ampui ainakin kaksi rakettia Nujaba-miliisiryhmän päämajaan itäisessä Bagdadissa. Lähteiden mukaan raketit osuivat ajoneuvoon ja tappoivat neljä ihmistä, mukaan lukien miliisikomentajan ja yhden hänen avustajansa.

Iranin suuntaan kallistuneet miliisiryhmät Irakissa ja Syyriassa vastustavat Israelin terrorikampanjaa Gazassa ja pitävät Yhdysvaltoja osittain vastuussa.

Irakin pääministerin Mohammed Shia al-Sudanin lausunnossa tuomittiin isku, kutsuen sitä ”perusteettomaksi hyökkäykseksi Irakin turvallisuusyksikköön”, joka toimi Sudaniin luvalla.

Irakilaiset miliisikomentajat vannoivat kostavansa torstain iskun.

”Me kostamme ja saamme amerikkalaiset katumaan tätä aggressiivista tekoa”, sanoi paikallinen irakilainen miliisikomentaja Abu Aqeel al-Moussawi.

Lähde: Reuters 

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Kuulisin kernaasti miksi USA:n isku oli ” murha ” jos samaan aikaan Hamas tekee sotarikoksia ja kohdistaa iskunsa tietoisesti siviileihin. Tässä on vähän samaa makua kuin Putinin viestinnässä, Ukrainan iskut on tuomittavia mutta Vanäjän vastaavat pitäisi ymmärtää.